Kulttuuri

Mamma Mian jatko tehtiin, koska Abban Benny Anderssonkin halusi nähdä sen – ja koska Meryl Streep lupautui mukaan ensimmäisenä

Maailman menestyneimpiin kuuluvan musikaalin riemukas jatko-osa Mamma Mia! Here We Go Again tulee ensi-iltaan tänään. Se esittelee tukun uusia, nuoria tähtiä ja muutamia vähemmän tunnettuja Abba-lauluja.

Asiasta ei ole epäilystäkään: myös uudesta Mamma Mia! -elokuvasta tulee hitti. Sen tietää viimeistään elokuvan loppumetreillä. Tänään perjantaina ensi-iltaan tuleva uusi Abba-musikaali Mamma Mia! Here We Go Again onnistuu nimittäin laittamaan pystyyn sellaiset hyvän mielen bileet, että elokuvateatterista tekisi mieli lähteä hyräillen ja tanssahdellen ulos.

Ja juuri se on tämänkin musikaalielokuvan tarkoituskin.

Mamma Mia! on mieletön maailmanlaajuinen ilmiö. Kun ensimmäinen elokuva julkaistiin vuonna 2008, siitä tuli vuoden viidenneksi myydyin elokuva, ja se on yhä kaikkein aikojen menestyneimpiä musikaaleja. Elokuva oli myös lähes kymmenen vuotta parhaiten myynyt naisohjaajan elokuva. Kun elokuvasta julkaistiin dvd-versio, siitäkin tuli Britannian Amazonin myydyin.

Myös teatterin lavalla musikaali on niittänyt mainetta, ja sen on nähnyt jo yli 60 miljoonaa ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvan valtavan suosion huomioiden on harvinaista, että jatko-osa ilmestyy vasta nyt, kymmenen vuotta myöhemmin.

Tuotantoyhtiö Universal Picturesilla olisi kyllä ollut haluja hyödyntää Mamma Mian! menestys jo paljon aikaisemmin, mutta tuottaja Judy Craymer ei halunnut hötkyillä. Hän halusi odottaa kymmenen vuotta.

”Mielestäni on paljon juhlallisempaa tehdä se nyt ja kerätä alkuperäisnäyttelijät kasaan. Nyt on oikea aika. Kaikki olivat sitä mieltä, että oikea aika jälleennäkemiselle on nyt”, Craymer sanoi Evening Standardille.

Myös säveltäjä Benny Andersson myöntää epäilleensä koko projektia.

”Ajattelin, että eikö se yksi elokuva riittänyt. Mutta kaksi vuotta sitten näin ensimmäisen käsikirjoituksen ja se oli todella hyvä”, Andersson kertoi viime viikolla Tukholmassa.

Molemmat Abba-säveltäjät, Andersson ja Björn Ulvaeus, ovat olleet kiinteästi mukana elokuvanteossa. Ulvaeus on työstänyt käsikirjoitusta ja säätänyt lauluntekstejä, kun taas Andersson on ollut vastuussa äänityksestä ja miksauksesta.

”Muuten joku muu olisi tehnyt sen, enkä olisi silloin saanut nähdä elokuvaa. Pyrkimys on ollut päästä niin lähelle alkuperäistä kuin mahdollista”, Andersson kertoi Dagens Nyheterille.

Molemmat miehet ovat kertoneet olevansa tyytyväisiä lopputulokseen.

Ruotsalaisnäyttelijä Stellan Skarsgård kertoo olleensa välittömästi valmis hyppäämään mukaan jatko-osaan.

”Sanoin heti kyllä. Meillä oli fantastista yhdessä ensimmäisen elokuvan aikana, ja kun me kaikki olimme lopulta valmiit tanssimaan ja laulamaan, siitä tuli todellinen seikkailu”, Skarsgård sanoo Dagens Nyheterissä ja lisää, että tässä elokuvassa hän ei enää laula.


Alkuperäisnäyttelijät oli loppujen lopuksi helppo houkutella mukaan. Tarvittiin vain tarpeeksi hyvä käsikirjoitus – ja Meryl Streep.

”Jotta meidät kaikki sai mukaan uudestaan, oli aloitettava Meryl Streepista. Se oli aivan ratkaisevaa. Jos hän olisi mukana, kaikki muutkin tulisivat”, Skarsgård kertoi DN:lle.

Streepin roolista uudessa elokuvassa on fanien keskuudessa ehditty jo spekuloida, koska häntä ei juurikaan näy elokuvan trailerissa. Streep kertoo Expressille, että hän ei koskaan uskonut, että jatko-osa tehtäisiin.

”Kun näin käsikirjoituksen, se salpasi hengitykseni”, Streep sanoi.


Streep ei ole aiemmin näytellyt oman elokuvansa jatko-osassa.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen myös lopputulokseen.

”Elokuvassa on uskomattoman paljon riemua ja puhdasta iloa.”

HS:n kriitikko antoi elokuvalle neljä tähteä. Voit lukea arvion tästä.

Molemmat Mamma Mia! -teokset ovat ikimuistoisten Abba-laulujen ilotulitusta. Musikaalin myötä jo vuonna 1982 hajonneen ruotsalaisyhtyeen laulut ovat jatkaneet elämäänsä ja uutta kukoistustaan.

Vaikka Mamma Mian! yhteydessä puhutaan aina Abbasta ja ”Bennystä ja Björnistä”, suurin kiitos musikaalin menestyksestä ja maailmanvalloituksesta kuuluu kolmelle naiselle, ennen kaikkea tuottaja Judy Craymerille. Craymer on todellinen taikasormi, nainen musikaalien takana. Hän on se, joka ymmärsi taivutella ruotsalaissäveltäjät antamaan hienot laulunsa musikaalin polttoaineeksi.

Craymer tapasi Ulvauksen ja Anderssonin jo 1980-luvun alussa Englannissa työskennellessään teatterimusikaalien parissa. Abban The Winner Takes It All oli se kappale, joka todella sai hänet näkemään potentiaalin sävellysten hyödyntämisessä alkuperäismusiikkina.

”Lyriikat paljastivat vuoristoratamaisen tarinan rakkaudesta ja menetyksestä, jonka koin poikkeuksellisen teatraalisena, ja pohdin, kuinka voisin tuoda sen tähän elämään”, Craymer kertoo Denver Centerin kolumnissaan.

Crayemer alkoi haaveilla uudesta teatterimusikaalista, jonka tarina rakentuisi täysin Abban laulujen ympärille. Andersson ja Ulvaeus eivät olleet järin innostuneita. Viimein vuonna 1995 Ulvaeus näytti vihreää valoa idealle, jos vain hyvä käsikirjoittaja ja tarina löytyvät.


Craymer keksi käsikirjoittajaksi Catherine Johnsonin ja ohjaajaksi Phyllida Lloydin. Loppu on historiaa.

Mamma Mia! -musikaalin ensi-ilta Lontoon West Endissä 1999 päättyi siihen, että yleisö tanssi käytävillä.

Mamma Mia! loppuu yleisön kiljuessa riemusta ja laulaessa mukana tuttuja melodioita. Teatterista poistuu päätään puistellen, mutta suu virneessä ja Abba-hitit päässä soiden”, kirjoitti HS:n Vesa Sirén, joka näki upouuden musikaalin Lontoossa heti tuoreeltaan huhtikuussa 1999.

Kun musikaali vietiin Pohjois-Amerikkaan Kanadaan, sen oli tarkoitus pyöriä puoli vuotta, mutta lopulta sitä esitettiin viisi vuotta. Yhdysvalloissa musikaalia näytettiin yli kaksitoista vuotta. Siitä tuli kahdeksanneksi pisimpään pyörinyt musikaali Broadwayn historiassa.

Ja nyt tarina on siis saanut odotetun jatkonsa.

Jatko-osassa Craymer halusi kuroa sukupolvien välistä eroa umpeen, siksi elokuvassa on tukku uusia nuoria näyttelijöitä esittämässä päänäyttelijöiden nuorempia versioita. DN:n haastattelussa Craymer toteaa, että on paljon eri ikäisiä alle 18-vuotiaita, jotka ovat tutustuneet Mamma Mian! maailmaan vasta ensimmäisen elokuvan ja dvd:n myötä, ja osa heistä on nähnyt musikaalin myös teatterissa. Siksi hänen mielestään elokuvan nuorentamiselle oli suuri tarve.

Erityisen ylpeä Craymer on siitä, että hän sai jatko-osaan mukaan myös laulaja Cherin, jota hän pitää elokuvan ”salaisena aseena”.


Cher näyttelee Meryl Streepin hahmon äitiä, vaikka on vain kolme vuotta Streepia vanhempi. Näyttelijät ovat myös ystäviä keskenään. He näyttelivät ensimmäisen kerran yhdessä vuonna 1983 elokuvassa Tapaus Silkwood.

Musikaalielokuvat ovat pitkän tauon jälkeen palaneet taas parrasvaloihin. Elokuvamusikaalien kulta-aikana pidetään 1930–1960-lukuja, jonka jälkeen oli pitkä hiljainen kausi. Viime aikoina Hollywoodista on Mamma Mian! lisäksi tullut esimerkiksi sellaisia musikaalielokuvia kuin The Greatest Showman (2017) ja tietenkin La La Land (2016), joka voitti useita Oscar-palkintojakin, muun muassa parhaasta ohjauksesta.

Broadwaylla hurjaa suosiota on viimeiset kolme vuotta niittänyt hip-hop-musikaali Hamilton. Teatterimusikaaleista tehdään elokuvia ja myös toisin päin. Esimerkiksi Mean Girls -elokuvasta (2004) nähtiin tänä keväänä Broadway-musikaali.

”Meillä on kokonainen sukupolvi, joka on kasvanut katsomalla Disneyn animoituja musikaaleja. Heidän ei ole vaikea suhtautua siihen, että hahmot ryhtyvät yhtäkkiä laulaen ilmaisemaan tunteitaan. Tarvitsimme vain muutaman hyvän elokuvan ja teatteriesityksen”, tuottaja Richard Kraft analysoi The Guardianille.


Musikaalielokuvainnostuksen takia esimerkiksi supersankarirooleja tehnyt australialaisnäyttelijä Hugh Jackman on päässyt vihdoin tekemään sitä, mistä hänet kotimaassaan tunnetaan parhaiten, musikaaleista.

”Kaikki Australiassa tietävät, että olen enemmän kotonani lavalla laulamassa ja tanssimassa kuin taistelemassa käsistä ulos tulevien saksien kanssa”, Wolverinen roolista tunnettu Jackson sanoi ABC:lle.

Musikaalien uudesta tulemisesta voi osaltaan kiittää myös Mamma Miaa!.

Suomessakin täysille teatterikatsomoille tänä keväänä pyörineen musikaalin jatko-osa Mamma Mia! Here we go again tulee takuulla tekemään oman maailmanvalloituksensa myös myös teattereiden lavalla. Se tulee antamaan lisää virtaa jo valmiiksi kuumaan Mamma Mia! -ilmiöön, joten ei tämä huuma hetkessä haihdu.

Oikaisu 20.8.2018 klo 10.12: La La Land sai useita Oscar-palkintoja, mutta ei voittanut parhaan elokuvan kategoriaa, kuten jutussa aiemmin luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Musikaalit
 • Kulttuuri
 • ABBA-yhtye
 • Riitta Koivuranta
 • Mamma Mia!

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  4. 4

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  9. 9

   Ei ole olemassa huonokuntoista hyvää johtajaa

  10. 10

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää