Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?

Todistamme aikaa, jossa scifi muuttuu todellisuudeksi: sikiöt saattavat kehittyä keinokohduissa jo lähivuosina. Tarjoaako tieteellinen läpimurto aineksia utopialle vai dystopialle?

Videolla näkyy nestettä sisältävä läpinäkyvä pussukka, josta lähtee muutama letku ja pari putkea.


Minigrip-pussia muistuttava vaati­mattoman oloinen viri­telmä on todellisuudessa järisyttävä tieteellinen läpimurto: maailman ensimmäinen toimiva keinokohtu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin vuosi sitten yhdysvaltalaistutkijat onnistuivat pitämään lampaan sikiöitä hengissä keinokohdussa viikkoja, eli kunnes ne olivat tarpeeksi kehittyneitä selvitäkseen omin voimin. Tutkijat uskovat, että keinokohtua voisi testata ihmissikiöillä jo lähivuosina.

Luonnollisesti uutinen siitä, että sikiö voisi kehittyä uuden teknologian avulla naisen kehon ulkopuolella, sai ihmisten mielikuvituksen liikkeelle. Kuvitelmia vauhdittavat scifistä tutut kuvastot tehdasmaisista ihmiskasvattamoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosituhannen vaihteen tieteis­klassikossa Matrixissa (1999) ihmiset lilluvat keinokohtua muistuttavissa pusseissa tuottamassa sähköenergiaa virtuaalitodellisuutta hallitseville supertietokoneille.

Keinokohtu kehitettiin parantamaan keskosina syntyneiden vauvojen selviytymismahdollisuuksia. Kohdun kehittäneen Philadelphian lastensairaalan tutkimus­yksikön tutkijat toppuuttelevatkin lennokkaimpia tieteisvisioita. Tutkimusta johtavan sikiökirurgi Alan Flaken mukaan ajatus siitä, että alkiosta kehittyisi ihminen ilman äitiä, ”on täysin scifiä”.


Mutta kuten hyvin tiedetään, moni asia, joka on vasta ollut ”täysin scifiä” ei enää ole sitä. Robotit, tekoäly ja virtuaalitulevaisuus kuuluivat nekin hetki sitten samaan tieteisfantasiakuvastoon kuin teleportit ja Mars-siirtokunnat. Nyt eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raporteissa kirjoitetaan vakavissaan sellaisista uusista työnkuvista kuin ”robottikouluttaja” ja ”tekoälynhallinnon tarkastaja”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teknologia tuo tullessaan lukuisia eettisiä pohdintoja ja rajanvetoja. Euroopan komissiossa valmistellaan parhaillaan eettistä ohjeistusta tekoälyn käytöstä.

Keinokohdun herättämät kysymykset ovat nekin jo varsin konkreettisia ja vaikeita: jos sikiö voi kehittyä naisen kehon ulkopuolella, onko naisella oikeus päättää jälkeläisten kohtalosta vai syntyykö maailmaan tulevaisuudessa jokainen hedelmöitynyt ihmisen alku?

Tällaisiin moraalisiin dilemmoihin perustuu koko tieteisfiktion olemus. Taiteellisesti usein ylenkatsottu scifi käsittelee yleensä vain sellaisia pieniä ja mitättömiä asioita kuin ihmiskunnan tulevaisuutta ja sitä, mitä ylipäätään on ihmisyys ja miten se määritellään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmiskunnan selviytyminen ja ihmisyyden määrittely suhteessa vieraaseen toiseen (ulkoavaruuden olioon tai teko­älyyn) liittyvät myös olennaisesti vallan tematiikkaan tieteisfiktiossa – ja myös todellisuudessamme, jonka arvoja ja asenteita se heijastelee. Siksi erilaisista sortoa käsittelevistä dystopioista on tullut suosittuja identiteettipolitiikan ja sen vastareaktioiden nousun myötä.

Vuonna 1985 ilmestyneen Margaret Atwoodin Handmaid’s Tale -romaanin (suom. Orjattaresi) pohjalta tehty samanniminen HBO-sarja kuvaa maailmaa, jossa kristillisfundamentalistinen hallinto alistaa naisia dystooppisiin synnytystalkoisiin. Sarjasta tuli ilmiö Yhdysvaltojen presidentinvaalien ja #metoo-liikkeen myötä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoihin aikoihin suosituksi nousi toinenkin HBO-sarja Westworld, jonka kysymyksenasettelu ihmisyyden rajoista on tuttu jo Fritz Langin Metro­polis (1927)-klassikkoelokuvasta sekä uudemmista elokuvista kuten Blade Runner (1983) ja Her (2013).

Näissä kertomuksissa mies tyypillisesti rakastuu robottiin ja pohtii tuskissaan, voivatko robotit olla samalla tavalla älykkäitä ja tuntevia olentoja kuin ihmiset. Jos ne ovat, onko niiden alistaminen ja hyväksikäyttäminen oikein? Ja mitä kamaluuksia sitten tapahtuu, jos ne tulevat tietoiseksi itsestään ja alkavat kapinoida?

Toimittaja-kirjailija Laurie Penny huomauttaa esseeteoksessaan Bitch Doctrine (2017), että nämä ovat kysymyksiä, joita yhteiskunta on esittänyt vuosisatojen ajan naisista: ovatko naiset ihmisiä?

Tätä asetelmaa esiin tuovien ja toisintavien kertomusten lisäksi viime vuosina on ilmestynyt myös niitä rikkovia teoksia. Blade Runnerin jatko-osa Blade Runner 2049 (2017) kääntää osaltaan Aatami-Eeva-asetelman päälaelleen. Mad Max Fury ­Roadissa (2015) dystopia väistyy viihdyttävällä ryminällä, kun synnytyskoneiksi vangitut naiset ja kamikaze-sotilaiksi aivopestyt nuoret miehet vapautetaan.

Entä millainen sarja tai elokuva syntyisi tulevaisuusyhteiskunnasta, jossa ihmiset kehittyisivät koneiden sisällä, keinokohduissa? Olisiko se utopia vai dystopia?

Tieteen ja teknologian innovaatiot ovat aina olleet kiinteässä yhteydessä tasa-arvon kehittymiseen ja naisen vapauksien ja oikeuksien lisääntymiseen. Kodin­koneilla on korvattu naisten tekemää palkatonta kotityötä, e-pillerin myötä naiset saivat päätösvallan omasta lisääntymisestään. Keinokohdun voisi nähdä osana tätä kehitystä.

Toisen aallon feministi Shulamith Firestone hahmottelee kyberfeminististä utopiaa teoksessa The Dialectic of Sex (1970). Firestonen mukaan keinotekoinen lisääntyminen voisi vapauttaa naiset raskauden ”tyranniasta”.

Toisaalta myös internetin pimeissä nurkissa lymyävät naisvihamieliset tahot ovat keksineet käyttöä keinokohdulle. Näissä visioissa naisia ei enää tarvita mihinkään: seksuaaliset tarpeet voi tyydyttää seksi­roboteilla ja lisääntymisen keinokohdulla. Fantasia on varsin looginen jatkumo käsitykselle, että nainen ei ole ihminen.

Kolmas visio voisi olla, että naisia painostetaan keinokohdun avulla luopumaan itse koetusta raskaudesta taloudellisen tehokkuuden nimissä. Ruotsissa nimittäin seurataan jo Piilaakson teknologiajättejä, jotka tarjoavat naistyöntekijöilleen henkilöstöetuna munasolujen pakastusta, jotta äitiys ei pilaisi urakehitystä.

Jo Mary Shelleyn Frankensteinista (1818) lähtien tieteisfiktio on opettanut, että teknologia itsessään ei ole hyvä eikä paha. Se on vain väline, jolla maailmaa ja tulevaisuutta muokataan. Yhtä lailla keinokohtu ei itsessään vapauttaisi tai alistaisi naista.

Se, miten teknologiaa käytetään, kertoo siitä, minkälaisten arvojen ja oletusten ympärille yhteiskunta on rakentunut. Tätä pureskellessa voi vaikka pohtia, miksi useimmat palvelu- ja seksirobotit on sukupuolitettu naisiksi? Millaisia piirteitä ja tarpeita eri sukupuoliin olemuksellisesti liitetään?

Tieteisfiktio ei vain heijastele todellisuutta vaan myös muokkaa sitä. Siksi myös sillä on merkitystä, millaisia tarinoita kerromme ihmisistä, koneista ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Jatkammeko esimerkiksi elämäämme dystopiapainajaisten keskellä?

Handmaid’s Talen luoja Bruce Miller on väläyttänyt mahdollisuutta, että sarjaa tehtäisiin peräti kymmenen tuotantokautta. Se tuntuu paljolta – etenkin, kun viime viikolla päätöksensä saanut toinen kausi alkoi jo tuntua pitkitetyltä, itsetarkoitukselliselta kidutuspornolta.

Dystopioissa kerronnan kannalta olennaista jännitettä pitää elossa pieni toivonkipinä. Tuo toivo voisi vaihteeksi nousta kunnolla esiin ja valaista pimeät tulevaisuusnäkymme.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kulttuuri
 • Elokuvat
 • Dystopia
 • Scifi
 • Eleonoora Riihinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  2. 2

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  3. 3

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  4. 4

   MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

  5. 5

   Harvardin yli­opisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialais­taustaiset opiskelijat sanovat yli­opiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Kuluttaja­valintojen liika korostaminen ilmasto­talkoissa on vaarallista ajan­hukkaa

  8. 8

   Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Kun media innostuu räjähtävistä lepakoista, pääsevät valehtelijat osa­puoliksi julkiseen keskusteluun – näin median tulee muuttua, uutuuskirja vaatii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  5. 5

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  6. 6

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  7. 7

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  10. 10

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  10. 10

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hovioikeus: Kotietsintä HS:n toimittajan kotiin oli laillinen, ja materiaalia voidaan käyttää tutkinnassa
  3. Kun media innostuu räjähtävistä lepakoista, pääsevät valehtelijat osa­puoliksi julkiseen keskusteluun – näin median tulee muuttua, uutuuskirja vaatii
  4. Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä – Joissakin taloissa asukkaille maksetaan vastikkeiden sijaan jopa osinkoa
  5. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
  6. Hevosurheilu: Olympiavoittaja Iivo Niskanen houkutteli useita maajoukkuehiihtäjiä ravihevosen omistajiksi – osa lähti mukaan kymmenen minuutin miettimisajalla
  7. Tunti sitten
  8. Salibandyssa miehet ovat maailmanmestareinakin haastajia ja tässä on avainsyy: ”Toivottavasti kukaan ei vedä hernettä nenään”
  9. Ansioluettelonsa ja uransa perusteella Stubb on ylivoimainen Weberiin verrattuna, mutta Weber on syntynyt Saksaan
  10. Venäläisten rahan­pesuun puuttuminen on vaikeaa
  11. Mikko Rantanen NHL:n syöttö­pörssin kärkeen – Patrik Laineen tykki lauloi ylivoimalla
  12. 2 tuntia sitten
  13. Kuluttaja­valintojen liika korostaminen ilmasto­talkoissa on vaarallista ajan­hukkaa
  14. Näytä lisää