Kulttuuri

Asumisen parantamisessa pitäisi kuunnella Alvar Aaltoa – Kaikkialla maailmassa operoinut arkkitehti ei ollut profeetta omalla maallaan

Aalto kehitteli hyvän asumisen edellytyksiä koko ikänsä.

Arkkitehtuuri

Asuntomme probleemina -näyttely. Alvar Aallon asuntosuunnittelua. Alvar Aalto -museo, Jyväskylä. Päättyy 16.9.

Kirjat

Jari ja Sirkkaliisa Jetsonen: Alvar Aalto Homes, esipuhe Jussi Rautsi. Rakennustieto. ­279 sivua.

Vierailipa missä tahansa Alvar Aallon tai Aino Aallon ja Alvar Aallon suunnittelemassa yksityistalossa, niiden kodikkuus pistää silmään. Näin käy Villa Maireassa Noormarkussa, Aaltojen kodissa Munkkiniemessä tai Villa Tammekannissa Tartossa.

Kodikkuuden tunne tulee materiaaleista, mittasuhteista, huonekaluista, takoista, sisä- ja ulkotilan mietitystä suhteesta ja niin edelleen, mutta myös toiminnallisuudesta. Aalto käytti koko elämänsä kehitelläkseen hyvää asumista sekä pientaloissa että rivi- ja kerrostalorakennuksissa, ensin yhdessä Aino Aallon, myöhemmin Elissa Aallon kanssa – eikä vaimojen osuus suinkaan ollut vähäinen. Tähän nähden hänen asuntosuunnittelunsa kokonaisuutena on ollut varsin vähän esillä.

Jyväskylän Alvar Aalto -museo on nyt koonnut aiheesta valaisevan näyttelyn. Kun museossa saatiin tietää Sirkkaliisa Jetsosen ja Jari Jetsosen samasta ­aiheesta tekeillä olevasta kirjasta, voimat yhdistettiin. Myös tuleva Aalto-symposium Jyväskylässä elokuun lopussa keskittyy asuntosuunnittelun.


Asiaan paneutuessa huomaa, että Aallon asuntokehittelyyn voisi vedota nykyisessäkin keskustelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aallon lausahdus rakentamisesta pientä ihmistä, tuntematonta käyttäjää ajatellen, on yleisesti tunnettu. Mitä pienempiä asuntoja kerrostalossa on, sitä enemmän vaaditaan yhteistiloilta, ja toimintoja pitää siirtää kaikille tarkoitettuihin tiloihin, Aalto painotti. Pienistä kerrostaloasunnoista puhuttaessa tarkoitettiin tuolloin noin 35 neliön yksiöitä.

”Miniasuntoihin” liittyviä ajatuksiaan Aalto ilmaisi muun muassa Helsingin Pienasuntonäyttelyssä vuonna 1930, jossa oli myös Aaltojen ideoita pienien asuntojen kalustuksesta. Bremenin Neue Vahrin tornitaloon hän suunnitteli joka kerrokseen yhteisen oleskelutilan.


Aalto tavoitteli myös omakotimaisen asumisen hyviä puolia rivi- ja kerrostaloihin. Kelan asunnoissa Munkkiniemessä alimman kerroksen asuntojen olohuone jatkui puutarhaan.

Kauttualla tehtiin terassitalo, jossa rinnettä laskeutuva rivitalo koostuu ikään kuin useasta, yksityisyyden takaamasta omakotitalosta. Rivi- ja omakotitalojen olohuone jatkui suurten ikkunoiden lävitse puutarhaan, jonka Aalto näki asunnon jatkeena.


Kirjaan esipuheen kirjoittanut, Aallon toimistossa kymmenen vuotta työskennellyt ympäristöneuvos Jussi Rautsi totesi taannoin, että Aalto jäi 1960-luvun paradigman muutoksessa ikään kuin ulkopuolelle, ”vanhentuneeksi”.

Tämä oli epäoikeudenmukainen ja virheellinen ajatus. Viimeistään 1980-luvulta on hyväksytty Aallon arkkitehtuurin ajattomuus.

Joskus tuntuu silti kuin Aaltoa pitäisi jatkuvasti rehabilitoida eri alueilla ja ettei Aallon merkitystä koko maailman arkkitehtuurin merkkihenkilönä vieläkään hyväksytä Suomessa kaikkialla.

Alvar Aalto oli kiinnostunut myös suurista yhteiskunnallisista linjoista ja sosiaalisesta vastuusta. Hänen useimmin toistettu lauseensa pienestä ihmisestä ei ole tyhjää fraseologiaa, vaan hän tutki tosissaan koko Euroopan jälleenrakennusta sodan jälkeen, edullista ja nopeaa rakentamista standardisoinnin avulla, siirtolaisten asutusta Suomessa ja asumistason nostamista kaiken kaikkiaan.


Jo 1920-luvun lopun Turun kautenaan Aalto kehitteli ajatuk­sia teolli­sesta rakenta­misesta yhdessä urakoitsija-tehtailija Juho Tapanin kanssa. Syntyi standardi­vuokratalo Tapani suomalaisista betonielementeistä. Betonilaattakeksintö oli Juho Tapanin.

Jussi Rautsi huomauttaa, että Aalto oli sekä innovatiivisen ajattelun että verkostoitumisen nero, eikä nimenomaan asuntotuotannossa kehityksestä tule mitään ilman kumpaakin ominaisuutta.

Sodan jälkeen Aallot kehittivät opiskelijoiden kanssa ideoita sekä Suomen että Euroopan jälleenrakennuksen hyväksi MIT:ssä Yhdysvalloissa. Kannattaa muistaa, että Suomi oli ollut Saksan liittolainen.


Aalto oli kuitenkin niitä henkilöitä, joilla oli suhteet amerikkalaisiin, ja hän pystyi käyttämään suhteitaan ideoidensa toteuttamiseen, myös MIT:in opiskelija-asuntolan Baker Housen suunnittelussa.

Hän sai myös kutsun Berliinin Hansa Viertelin suunnittelemiseen yhdessä muiden maailmankuuluisuuksien kuten Oscar Niemeyerin ja Arne Jacobsenin kanssa. Aalto operoi kaikkialla maailmassa muttei ollut profeetta omalla maallaan.

Olen usein miettinyt, miksi arkkitehdit pitkälti sivuutettiin elementtituotannon alkuvaiheissa ja 1960–70-lukujen suuren kaupungistumisaallon rakentamisessa.

Olivatko he vain passiivisia tai harmissaan varhaisen elementtituotannon ja nosturin kiertokaaren tarjoamista vähäisistä arkkitehtonisista mahdollisuuksista?

Aalto ei kuitenkaan ollut silloinkaan passiivinen: hänen ehdotuksensa sekä Stensvikin (Kivenlahden) että Gammelbackan kerrostaloista mukailevat maaston muotoja ja osoittavat, että jopa elementtituotannon alkuvaiheen edellytyksillä olisi ollut mahdollista tehdä vaihtelevampaa asuntotuotantoa, jos olisi haluttu.

Aalto ei kuitenkaan enää ollut muodissa kotimaassa, hän ei ollut mukana paradigman muutoksessa, jossa oltiin kiinnostuneita suurista kokonaisuuksista, yhteiskunnallisista asioista, megastruktuureista. Jos Aallon ideoita olisi kuunneltu, voisi senkin ajan jälki olla ainakin osittain vaihtelevampaa.

Jyväskylän näyttely on hyvin tehty ja herättää ajatuksia. Rakennustiedon julkaisemaan Alvar Aalto Homes -kirjaan on dokumentoitu suurin osa Aallon asuntotuotannosta. Jussi Rautsi on kirjoittanut avausesseen.

Muut tekstit ovat Museoviraston arkkitehti Sirkka-Liisa Jetsosen ja kuvat Jari Jetsosen.

Pariskunta on julkaissut useita teoksia arkkitehtuurista, ja Jari Jetsonen on esitellyt valokuviaan myös monissa näyttelyissä eri puolilla maailmaa.


Oikaisu klo 16.23 23.7.2018: Kuvatekstiin korjattu kuvan asunnon omistajaksi Enson Summan tehtaanjohtaja. Aikaisemmin kuvatekstissä luki virheellisesti, että kuva on Enzo Gutzeitin johtajan asunnosta. Oikastu 24.7. kello14. Kuvatekstiin korjattu asunnon valmistumisvuodeksi 1960. Aikaisemmin kuvatekstissä luki virheellisesti, että talo olisi valmistunut vuonna 1964. Oikaisu 29.7. klo 17.48: Korjattu teoksen sivumäärä. Se ei ole 180 vaan 279.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Asuminen
 • Alvar Aalto
 • Kulttuuri
 • Paula Holmila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  7. 7

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää