Kulttuuri

Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

Yksi Suomen tunnetuimmista iskelmämuusikoista haluaisi kuvata seuraavan elokuvansa Yhdysvalloissa.

Anna Erikssonin ohjaama pitkä elokuva M on valittu Venetsian kansainvälisen kriitikkojen viikon kilpasarjaan. Kyseessä on toinen Venetsian elokuvajuhlien kanssa rinnan järjestettävistä sarjoista.

33. kertaa järjestettävässä Settimana Internazionale della Critica -sarjassa esitetään seitsemän Italian elokuvakriitikkojen liiton valitsemaa esikoiselokuvaa. Ne kilpailevat viiden tuhannen euron yleisöpalkinnon lisäksi innovatiivisimman ja teknillisesti korkeatasoisimman elokuvan palkinnoista.


Tiedotteessa kriitikko­viikon johtaja Giona A. Nazzaro kuvailee Erikssonin elokuvaa näin:

”Mielestäni M on haastava, rohkea ja vahva teos, joka rikkoo elokuvan raja-aitoja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

M kilpailee samalla myös Venetsian elokuvajuhlien parhaan esikoisohjauksen Lion of the Future -palkinnosta, jonka arvo on sata tuhatta dollaria.

Elokuvatuottaja Luigi De Laurentiisin nimeä kantavan palkinnon aiempia vastaanottajia ovat muun muassa amerikkalainen Brady Corbet (The Childhood of a Leader, 2015) ja venäläinen Andrei Zvjagintsev (Isän paluu, 2003).

Laulajana parhaiten tunnettu Anna Eriksson on toinen kriitikkosarjaan valittu suomalainen. Edellinen oli Ilkka Järvi-Laturi vuonna 1989 elokuvallaan Kotia päin.

M on Erikssonin ensimmäinen ohjaustyö.

Matka Venetsiaan on ollut kuoppainen.

Viisi vuotta sitten Anna Eriksson katkaisi siteensä iskelmän maailmaan tavalla, josta puhutaan yhä. Kuukausiliitteen haastattelussa hän kuvaili iskelmämenneisyyttään ”täysin paskaksi maailmaksi”.

Haastattelua edellisenä vuonna ilmestyi Mana-niminen albumi, jonka Eriksson sävelsi, sanoitti ja tuotti itse. Se käsitteli Erikssonin irtiottoa ja sai vuonna 2013 Teosto-palkinnon.

Vuonna 2012 Eriksson veti muutaman festivaalikeikan. Seuraavan kerran hänet nähtiin lavoilla vasta joululevy Glorian myötä vuonna 2016.

Musiikin sijaan Erikssonia työllisti elokuvaprojekti, joka alkoi itää kymmenisen vuotta sitten. Tuolloin Eriksson luki Sarah Churchwellin kirjoittaman Monroe-elämäkerran The Many Lives of Marilyn Monroe.

”Kirja vain sattui käsiini. Sitä ennen olin nähnyt joitain Marilynin elokuvia, mutta hänestä itsestään en tiennyt juuri mitään”, Eriksson kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuussa 2018.

Neljän vuoden ajan tehty M kertoo Marilyn Monroesta ja käsittelee isoja teemoja: kuolemaa ja seksuaalisuutta. Eriksson näyttelee pääosan.

Taiteen edistämis­keskus Taike myönsi apurahaa M:n musiikin äänitystä varten, mutta muuten elokuva on Erikssonin itsensä tuottama. Sitä kuvattiin Portugalissa, Meksikossa ja Uudessa­kaupungissa amatööri­näyttelijöi­den kanssa.

Suomen ensi-ilta on Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla syyskuussa 2018.

Maanantaiaamuna puhelimeen vastaa energinen Anna Eriksson. Kello on yhdeksän, mutta hän on ollut hereillä jo pari tuntia. Eriksson jättää viisivuotiaan lapsensa leikkimään ja vetäytyy toiseen huoneeseen juttelemaan.

Tieto Venetsiasta on tullut sähköpostilla vain muutama päivä sitten. Uutinen oli iso yllätys ja huima saavutus taiteilijalta, jonka aiemmat meriitit ovat tulleet musiikkialalta.

”Minulla oli elokuvassa niin monta osa-aluetta, joiden lankoja täytyi pitää käsissä. Se työmäärä oli valtava. Ja koska tämä on rakenteel­taan kokeellinen, se oli kuin rakentaisi palapeliä, jonka täytyy olla veto­voimai­nen ilman, että sisältö kärsii”, Eriksson kuvailee M:n tekemistä.

Vaikka M saa innoitteensa Marilyn Monroesta, se paljastui Erikssonille henkilökohtaiseksi. Seksuaalisuuden ja kuoleman teema oli yllättäen lähellä.

Eriksson hakee pitkään oikeita sanoja selittääkseen, mitä henkilökohtaisuudella tarkoittaa.

”Tämä teema on pyörinyt tuotannossa­ni aiemmin­kin, jo Manalla. Liitän seksuaali­suu­teen surun, ja minulla on siihen omat syyni. En välttämät­tä halua puhua siitä enempää.”

Kunnianosoitukset ovat Erikssonille tuttuja. Vuonna 1997 hänet palkittiin vuoden naissolistitulokkaan Emmalla, ja vuosina 2000 ja 2001 hänet valittiin vuoden naissolistiksi samassa gaalassa.

Keväällä 2013 Eriksson sai 20 000 euron arvoisen Teosto-palkinnon sävellyksistään ja sanoituksistaan Mana-levylle.

Pääsy Venetsiaan tuntuu juuri nyt erityisen hyvältä.

”Ja arvokkaalta, sillä lähdin tähän projektiin täysin taidekulmasta. Se on itsenäisesti tehty projekti”, Eriksson selittää.

Se tarkoittaa, että hän ohjasi, kirjoitti, sävelsi, äänisuunnitteli, leikkasi ja värimääritteli M:n itse. Eriksson näytteli myös pääroolin.

”On hienoa, että elokuvaa voi vielä tehdä tätä kautta, ja niin, että se huomioidaan.”

Toisin on Erikssonin mukaan musiikissa. Mana-levyn jälkeen uutta musiikkia ei ole herunut vuoden 2015 joululevyä lukuun ottamatta.

Vuonna 2013 hän boikotoi Emma-gaalaa, vaikka oli Manan myötä taas ehdolla vuoden naissolistiksi. STT:lle hän selitti, että Emmoissa on arvoa vain kaupallisella menestyksellä. Ei sillä, mikä on taiteellisesti ansiokkainta.

Tänä kesänä Eriksson on nähty pitkästä aikaa festareilla Iskelmäkesä-festivaalikiertueella. Vanhojen biisien esittäminen on tuntunut hyvältä ja vapaalta. Vaikka uran varhaisvuosiin liittyy kipeitä tunteita, kappaleita ne eivät ole onnistuneet tahrimaan.

Kiertueella kuullaan isoimmat hitit, kuten Kun katsoit minuun ja Kaikista kasvoista.

”Ainut vilpitön kohtaaminen musiikin ja yleisön kanssa tapahtuu livetilanteessa”, Eriksson sanoo.

Hän ei tiedä, julkaiseeko hän enää musiikkia.

”En halua siihen peliin lähteä enää. Väsyin siihen, että täytyy käydä järjetöntä taistelua voidakseen pitää kiinni omasta visiostaan.”

Uusi elokuva sen sijaan on suunnitteilla. Se on vasta hahmotelma, mutta Eriksson tietää jo, missä haluaa sen kuvata: Monument Valleyssa Arizonan ja Utahin rajalla. Autiomaassa, jossa on kuvattu kaikkea John Fordin ikonisista länkkäreistä vastakulttuuriklassikko Easy Rideriin ja feministiseen Thelma & Louiseen.

”Amerikka on minulle valtavan inspiraation lähde. Sen ristiriitaisuus ja ääri-ilmiöt kiehtovat. Haluan päästä ympäristöön, joka voisi olla melkein toiselta planeetalta”, Eriksson selittää.

Toiveena on kuvata elokuvaa keväällä 2019. Sisällöstä Eriksson ei voi vielä sanoa muuta kuin että se kertoo ”ihan tavallisesta naisesta”. Esikuvat tulevat kuvataiteen puolelta: Edward Hopper, Francis Bacon, Mark Rothko, Cindy Sherman ja Philip-Lorca diCorcia ovat isoja innoittajia.

Toki myös David Lynch, vaikka Eriksson ei elokuvien suurkuluttaja olekaan.

”Ehkä se on vahvuuskin, että inspiraatio tulee monesta eri kanavasta.”

Venetsian elokuvajuhlat on yksi vuoden tärkeimmistä elokuvatapahtumista. Se kuuluu Cannesin sekä Berliinin ohella maailman kolmen arvostetuimman elokuvafestivaalin joukkoon.

29. elokuuta käynnistyvä ja 8. syyskuuta päättyvä tapahtuma järjestetään tänä vuonna 75. kertaa. Festivaalin pääpalkinto, kultainen leijona, on alan himotuimpia. Viime vuosina sen ovat saaneet muun muassa Guillermo del Toro (The Shape of Water, 2017), Roy Andersson (Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien, 2014) ja Sofia Coppola (Somewhere, 2010).

Venetsian ohjelmistossa on nähty suomalaisista ainakin Pekka Lehto (Kaivo, 1992), Auli Mantila (Neitoperho, 1997), Pirjo Honkasalo (Melankolian kolme huonetta, 2004) sekä JP Valkeapää (Muukalainen, 2008 ja He ovat paenneet, 2014).

Avajaiselokuvaksi uutisoitiin viime viikolla Damien Chazellen odotettu kuulentodraama First Man, jonka pääosassa nähdään Ryan Gosling. Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan keskiviikkona 25. heinäkuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venetsian elokuvajuhlat
 • Elokuva
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  2. 2

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Amfetamiinia käyttänyt moottoripyörävaras pakeni poliisia yli 200 kilometrin tuntinopeutta Haapavedellä

  5. 5

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  8. 8

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  9. 9

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  10. 10

   Poliisi epäilee henkirikosta Helsingin Kannelmäessä, yksi henkilö otettu kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää