Kulttuuri

Chicago tarjoaa miljoonabudjetin ilmaiskonsertteja kaupunkilaisille ja turisteille – lavoilla on nähty myös suomalaisia

Konserttiperinne aloitettiin suuren laman jälkeen vuonna 1935.

Chicago

Suomessa tunnetaan huonosti Chicagon kesän huippuantia, klassisen musiikin ilmaiskonsertteja keskellä kaupunkia. Gangstereiden kaupungiksi kutsuttu Chicago on järjestänyt niitä jo 84 vuotta.

Chicagolaiset ylpeilevät sillä, ettei missään muualla ole vastaavaa, kymmenen viikon mittaista klassisen musiikin tapahtumaa. Ilmaisua on vaikea kiistää, vaikka se omahyväinen onkin.

Viikon aikana ehtii esimerkiksi käydä kolmessa konsertissa kuuntelemassa klassikkosinfonioita ja vierailevien solistien esityksiä.

Grant Parkin musiikkifestivaali järjestetään Millennium-puistossa lähellä suurta Michigan-järveä. Paikka on jo itsessään käynnin arvoinen kohde nähtävyyksineen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puiston luoteiskolkassa majesteetillisten pilvenpiirtäjien edessä sijaitseva Jay Pritzker -paviljonki herää iltaisin eloon.

Avokatsomo ja sen takana sijaitseva nurmikenttä täyttyvät yleisöstä, joka osaa antaa arvoa huippuesiintyjille ja nuorille, nouseville kyvyille, joita kutsutaan sinne joka vuosi.

Konserttien tunnelma on vangitseva, kun musiikki soi hienosti kaiuttimista ja esiintymislavan tapahtumia voi seurata suurelta näytöltä kesäillan lämmössä.

Yleisön joukko on moninainen – on hyvin pukeutuneita ihmisiä, nuorisoa t-paidoissa, laahustaen liikkuvia iäkkäitä vakiokävijöitä, perheitä sekä omin eväin, viltein ja tuolein varustautuneita kaupunkilaisia.


Ilmaisuus ­on ollut ­tärkeä ­periaate ­alusta ­alkaen. Konsertit ­aloitettiin ­suuren laman jälki­mainingeissa ­vuonna 1935 kaupunkilaisten piristykseksi.

Järjestäjät vakuuttavat tämän kesän ohjelmalehtisessä pitävänsä kiinni siitä, että jokaisella chicagolaisella on yhä mahdollisuus rentoutua ja nauttia tasokkaista konserteista ja kuoroesityksistä ilmaiseksi.

Ilmaisuuden salaisuus on Chicagon kaupungin ja sen puistoista vastaavan elimen Park Districtin tuessa, yritysten avokätisessä sponsoroinnissa sekä yksittäisten ihmisten lahjoituksissa.

Ilmaiskonserttien arvoa voi punnita yleisölle myytävien jäsenpassien hinnalla. Yhden illan passi maksaa noin 30 euroa ja neljän jäsenlipun sarja noin 82 euroa. Niillä pääsee istumapaikoille lähelle esiintymislavaa.

Ilmaisuus ja jäsenpassit koskevat muitakin kuin chicagolaisia. Se on hyvä tietää, koska konserttikesä mainitaan vain ohimennen matkaoppaissa ja -esitteissä.

Grant Park -musiikkifestivaalien taiteellisena johtajana ja sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina toimii Carlos Kalmar, joka on johtanut myös Helsingin kaupunginorkesteria ja esiintynyt Suomessa viimeksi Lahden Sibelius-talossa marraskuussa.

Hän laatii kesän ohjelman yhdessä Christopher Bellin kanssa, joka johtaa Grant Parkin yli satajäsenistä kuoroa.

Heinäkuun ohjelmassa on kymmenen klassisen musiikin konserttia, elokuussa niitä on kuusi. Yleisö pääsee seuraamaan myös harjoituksia päivisin.


Chicagon ­musiikki­kesään ­kuuluu ­muitakin ­konsertteja jatsista bluesiin, rockiin ja kevyeen musiikkiin. Toukokuusta syyskuuhun kestävän kauden aikana järjestetään noin 200 konserttia ja tapahtumaa eri puolilla kaupunkia.

Chicagon festivaaleilla ovat esiintyneet vuosikymmenten varrella monet tähdet, kuten Mario Lanza, Marian Anderson, Placido Domingo, Hannu Lintu, Johanna Rusanen, Pietari Inkinen, Benny Goodman, Dave Brubeck ja Leonard Bernstein.

Heinäkuussa 2018 voi kuulla muun muassa skotlantilaisen lyömäsoitintaiturin Colin Currien esityksen. Suomessa Currie tunnetaan Einojuhani Rautavaaran ja Kalevi Ahon sävellysten esittäjänä.

Elokuussa ovat vuorossa Savonlinnan-kävijät amerikkalaissopraano Janai Brugger ja kanadalainen sopraano Claire de Sévigné.

Yksi elokuun tähdistä on myös amerikkalainen pianotaitelija George Li, jonka meriitteihin palkintojen lisäksi kuuluu esiintyminen presidentti Barack Obamalle ja liittokansleri Angela Merkelille Valkoisen talon puutarhassa.

Fakta

Grant Park -konsertit


 Noin 1,3 neliökilometrin suuruinen Grant-puistoalue on nimetty Yhdysvaltain 18. presidentin Ulysses S. Grantin (1869‒1877) mukaan.

 Ilmaiskonserttien pitopaikka, Jay Pritzker -paviljonki, sijaitsee Grant Parkiin kuuluvassa Millenium-puistossa Loopin kaupunginosassa Chicagon keskustassa.

 Vuonna 2004 valmistuneen Millenium-puiston rakentaminen maksoi noin 400 miljoonaa euroa. Kaupunki hoiti kustannuksista yli puolet ja yksityiset lahjoittajat loput.

 Ensimmäinen ilmainen klassisen musiikin ulkoilmakonsertti 1935.

 Kesämusiikkitapahtuman budjetti on tänä vuonna noin 5,4 miljoonaa euroa.

 Paviljongin viereen eteläiselle Michigan Avenuelle pääsee kätevästi busseilla ja kaupunkijunilla muutaman sadan metrin päähän.

 Klassisen musiikin konsertit alkavat keskiviikkona ja perjantaina 18.30, lauantaina 19.30. Harjoituksia voi seurata esiintymispäivinä klo 11‒13 ja 14.30‒17.

 Paviljongissa järjestetään muina iltoina ilmaisia rock-, blues-, jazz-, gospel- ja salsa -konsertteja sekä joitakin maksullisia konsertteja.

  Lisätietoa: grantparkmusicfestival.com/the-music/events-calendarmilleniumpark.org

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konsertit
 • Chicago
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  6. 6

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää