Kulttuuri

”Minua on nimitelty Joonas Kakkoseksi” – säveltäjä Kimmo Hakolasta on tullut Suomen musiikkielämän järjestöjyrä ja voimahahmo

Säveltäjänä Hakola kärjistää ja vie aiheensa äärimmilleen: sinfoniaprojektista syntyy myös tohtorintutkinto.

Vihdoin se on valmis. Tammikuussa säveltäjä Kimmo Hakola kirjoitti viimeiset tahdit sinfo­niaansa, jota hän on säveltänyt vuosien ajan. Kantaesitystä kaavailtiin jo vuodeksi 2010, mutta teos ei vain suostunut valmistumaan.

Nyt kantaesityspäivämäärä on lyöty lukkoon: sinfonia kuullaan Radion sinfoniaorkesterin konsertissa joulukuun puolivälissä.

”Sinfonia on lajihistoriansa vuoksi ollut vaikea tehtävä”, Hakola kertoo. ”Olen kokenut, että uutta teosta säveltäessä on helpompiakin teoslajeja valittavaksi.”

Sinfonia tosiaankin on yksi säveltäjäntyön kuninkuuslajeista. Monet musiikinhistorian ikonisimmista teoksista ovat juuri sinfonioita, kirkkaimpina esimerkkeinä Beethovenin, Brahmsin, Brucknerin, Sibeliuksen ja monen muun säveltäjän painokkaimmat teokset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinfonisuuden idealla tarkoitetaan yleensä johdonmukaista ­aiheiden kehittelyä, usein moni­osaisessa sävellyksessä, jossa kontrastoivista aiheista syntyy yhtenäinen kokonaisuus.

Vaikka sinfonian kanssa oli vaikeaa, Hakola on valloittanut monet muut kaikkein kovinta sävellystaitoa vaativat teostyypit: hänen läpimurtoteoksensa oli ensimmäinen jousikvartetto jo uran alussa 1980-luvulla.

Kovaa kamppailua vaatineen pianokonserton (1991–1996) jälkeen hän on kirjoittanut lukuisia konserttoja. Oopperoitakin on syntynyt jo kuusi.

Mutta se sinfonia. Hakola on jo seitsemän vuoden ajan valmistellut taiteellista tohtorintutkintoa juuri sinfonisuudesta, ja joulukuussa esitettävä teos on osa tutkinnon taiteellista osuutta.

Kirjallisen osuuden työnimenä Hakolalla on Sinfonian idea. Hakolaa ei siis voi syyttää ainakaan siitä, että hän olisi tehnyt sinfoniaprojektinsa helpoimman kautta. Tämä on tyypillistä hänen muillekin sävellyksilleen.

”Minulla on sävellyksissä tapana viedä jokin asia äärimmilleen, kärjistää, jotta pääsisin siitä eroon.”

Näin tapahtui esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2012 kantaesitetyssä La Fenice -oopperassa, jossa Hakola viittaili ahkerasti oopperakirjallisuuden merkkiteoksiin.

Samanlaisia tyyliviittauksia hänen teoksissaan oli kuultu jo pianokonsertosta alkaen, noin 15 vuoden ajan – mutta ei missään teoksessa niin paljon kuin La Fenicessa.

”Sen jälkeen teoksissani ei ole kuulunut lainkaan alluusioita tai intertekstuaalisuutta. Sen sijaan jotkut uudet teokseni ovat kääntyneet kohti varhaistuotantoani. On joitakin ilmaisullisia asioita, joiden ohi kuljin liian nopeasti nuorempana.”

Säveltäminen on vain yksi osa-alue Hakolan työstä. Erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana hänestä on tullut järjestöaktiivi ja hallitusammattilainen.

Enimmillään hän on ollut samanaikaisesti jäsenenä yhdeksässä hallituksessa.

”Luottamustehtävät ovat sitä, mitä 50 ja 60 ikävuoden välillä voi tehdä – se on yhteiskuntavelvollisuus”, Hakola sanoo.

Luottamustehtävät kuitenkin myös syövät aikaa ja voimavaroja. Sen huomasi aikanaan esimerkiksi säveltäjä Joonas Kokkonen, joka oli varsinkin 1960- ja 1970-luvuilla musiikkialan järjestöjen voimahahmo.

Siksi Kokkonen valittelikin, ettei aikaa säveltämiselle jäänyt tarpeeksi.

”Niin. Kyllä minä nyt ymmärrän sen. Kun on niin paljon matkustelua, minusta on tullut hotellisäveltäjä. Joka tapauksessa olen nyt vähentämässä luottamustehtäviäni”, Hakola sanoo.

”Ja onhan minua jo nimitelty Joonas Kakkoseksi!”

Tekijänoikeusjärjestö Teoston hallituksen varapuheenjohtajana Hakola kantaa huolta tällä hetkellä varsinkin EU:n tekijänoikeusdirektiivistä, joka palautettiin valmisteluun EU-parlamentista heinäkuun alussa.

Kiistanalaisin kohta tekijän­oikeusdirektiivin uudistamisessa liittyy tekijänoikeuskorvauksiin: tekijänoikeusjärjestöt haluaisivat, että Youtuben ja Facebookin kaltaiset palveluntarjoajat maksaisivat parempia korvauksia niille, jotka lataavat palveluihin omaa sisältöään.

”En ole huolissani oman sukupolveni tekijöistä, me olemme jo vakiinnuttaneet asemamme, vaan 20–30-vuotiaiden pääsystä markkinoille”, Hakola sanoo.

”Nuorisohan rakastaa You­tubea, jossa voi mitata oman katu-uskottavuutensa. Katsojamäärä voi nousta vaikka miljooniin. Mutta siitä ei ole paljon iloa sitten, kun pitää lyhentää asuntolainaa.”

Kuka?

Kimmo Hakola


 Syntyi vuonna 1958 Jyväskylässä.

 Opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Einojuhani Rautavaaran, Eero Hämeen­niemen ja Magnus Lindbergin oppilaana.

 Sävellyksiä 97 opusta vuodesta 1977 alkaen.

 Varhaiset teokset olivat tii­viitä ja modernistisia, mutta pianokonserton myötä teosten mittakaava ja tyylivalikoima laajenivat.

 Läpimurtoteos oli ensimmäinen jousikvartetto, jolla hän voitti Unescon säveltäjärostrumin vuonna 1987. Rostrumin voitto myös 1993 Capriole-teoksella.

 Teosto-palkinto vuonna 2003 Le Sacrifice -teoksesta.

 Uudenmaan taidetoimikunnan taidepalkinto 2006.

 Teoston hallituksen vara­puheenjohtaja vuodesta 2014, Musiikin edistämissää­tiön hallituksen varapuheenjohtaja vuodesta 2015, Val­tion musiikkituomikunnan puheenjohtaja vuodesta 2017.

 Täyttää 60 vuotta perjantaina 27. heinäkuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  3. 3

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  4. 4

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  8. 8

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  9. 9

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  10. 10

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää