Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Seksiä tihkuvasta, jamaikalaisissa getoissa kehitetystä tanssista innostuivat valkoiset eurooppalaiset naiset – jotka tekivät siitä voimaantumisensa välineen

Dancehall on rikkonut perinteistä tanssijakuvastoa villillä yhteisöllisyydellä, ja itsevarmoilta näyttävillä naisilla, joiden kehot eivät ole samasta muotista, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Säde Mäkipää.

Hiki virtaa.

Vieressäni seisova nuorehko nainen vilkaisee peiliin helsinki­läisessä tanssisalissa. Hän kääräisee toppia ylemmäs ja työntää takamustaan taakse.

”You know how fi bend up your body like acrobat. Make it boom make it bounce like when ball a drop”, kaiuttimista kajahtaa syvä miesääni. Me alamme tanssia, tarkemmin sanottuna heiluttaa pyllyjämme. Myös minä vilkaisen omaani sivu­peilistä.

Emme ainoastaan sheikkaa takamustamme. Me myös pyöritämme lantiota tietyllä tavalla eli ”winaamme”, seisomme päällämme ja hyllytämme pakaroita spagaatissa. Tai no, viimeisimpiä liikkeitä minä en tee, mutta ne, jotka osaavat, tekevät. Itse tyydyn vielä liikkeisiin kuten Tear off Uh Clothes, Backas ja Cum.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ne kaikki ovat dancehall-liikkeitä, joita nyt tanssitaan ympäri maailmaa. Kyseiset tanssiliikkeet, satojen muiden joukossa, ovat vallanneet eurooppalaiset tanssisalit.

Näissä saleissa ensisijaisesti eurooppalaiset valkoiset naiset tanssivat urheiluvaatteissa eurooppalaisen valkoisen naisen johdolla. Suomessa laji kasvattaa suosiotaan, samoin kuin esimerkiksi twerkkaus ja reggaeton.

Paikat Suomen twerk-pioneeri Tia Maria Sokan eli Tinzen tanssikoulun tämän syksyn tunneille myytiin loppuun muutamassa minuutissa.

Mutta dancehall ei ole eurooppalaisten naisten, vaan jamaikalaisten kehittämä tanssi. Sen juuret ovat afrokaribialaisissa tansseissa, joita aikoinaan tanssivat muun muassa orjat.

Dancehall-liikkeitä kehittelevät Jamaikalla tanssiryhmät, joista osa on tällä hetkellä laajasti eurooppalaisten tanssijoiden tuntemia ja osa ryhmien jäsenistä jopa alansa tähtiä.

Siitä huolimatta Jamaikalla dancehall on köyhien ihmisten laji, jota harrastetaan ensisijaisesti getoissa. Siksi – kuten opin eräällä tanssitunnilla heiluteltuani sormiani aseen muodossa – dancehallin unisex-tyylissä tai niin sanotussa miesten tyylissä monet liikkeet simuloivat ammuskelua.

Naisten tyyli dancehallissa on nimeltään Queen Style. Tunneilla me harjoittelemme liikkeitä, joita katsellessa ei parhaalla tahdollakaan voi olla ajattelematta sek­suaalisuutta ja seksiä. Sellaisia kuten yllä mainittu cum, puppy tale tai dutty wine.

Niiden toistaminen rytmipohjan eli riddimin tahtiin on vapauttavaa, hauskaa ja ennen kaikkea voimaannuttavaa.

Tai kuten ruotsalainen tanssija Johanna Jonker eli Johanna Enough sanoo viime syksynä ilmestyneessä dancehall-dokumentissa: se on oman voiman ja rohkeuden näyttämistä, tilan haltuun ottamista.

Ja oman seksuaalisuuden omistamista sekä siitä nauttimista.

Jamaika on vahvan yhteisöllisyyden, mutta myös suurten tuloerojen ja konservatiivisten arvojen leimaama saarivaltio. Kuinka siellä kehittyneestä tanssista ja kokonaisesta kulttuurista tuli länsimaisten naisten voimaantumisen väline?

Vastaus ei ole yksinkertainen.

Dancehall on kokonainen kulttuuri, joka sitoo tanssin, musiikin, pukeutumistyylin ja jamaikalaisen kansallishengen yhteen. Joka ilta pääkaupunki Kingstonissa on bileet, joissa tanssijat esittelevät taitojaan.

Osa dancehall queeneista eli naistanssijoista esittelee akrobaattisia temppuja samalla pyllyään heiluttaen, miesten edessä, miehiä vasten ja kaikille paikalla oleville.

Yksi modernin dancehall queen stylen pioneereja on dancehall-artisti Beenie Manin entinen kumppani Carlene Smith. Hän on edustanut miehensä rinnalla – usein hyvin paljastavissa vaatteissa.

Dancehall uusintaa jamaikalaisen yhteiskunnan arvoja. Bileissä dj on yleensä mies, ja suurin osa dancehall-kappaleista on miesten tekemiä. Niiden lyriikka on usein hyvin seksististä, ja naisvartaloiden kuvaus voi olla hyvinkin epärealistista. Monet dancehall-liikeet on myös tehty demonstroimaan suoraan tanssittavan kappaleen sanomaa.

Toisaalta vallalla olevia arvoja ja valtarakenteita halutaan myös rikkoa. Monet nykyisistä naistanssijoista tanssivat sekä unisex-tyyliä että naisten tyyliä, molempia loistavasti.

Yksi näistä tanssijoista on Christina Nelson eli Dancing Rebel. Hän tanssii sekä minishortseissa että puvun housuissa, ja on monen nuoren tanssijan idoli. Nelsonille dancehall ei kuitenkaan ole pelkkää iloa ja itseilmaisua.

”Omien liikkeiden kehittäminen on minulle tärkeää, sillä jos en kehitä niitä, raha ei riitä ruokaan”, hän totesi Onstage TV:n haastattelussa viime vuonna.

Suurin osa jamaikalaisista tanssijoista elää yhä getossa. Bileet ovat yksi tapa promota omia liikkeitä ja ansaita rahaa. Toinen on sosiaalinen media. Sen kautta tanssijat ovat löytäneet yleisöä myös Jamaikan ulkopuolelta. Nimekkäimmät heistä, kuten Dancing Rebel tai Overload Skankaz Chin kiertävät Euroopassa opettamassa.

Dancehall-artisti Sanjay on sanonut, että monet getossa asuvista jamaikalaisista eivät ole koskaan käyneet teatterissa. Dancehall on heidän omaa viihdettään, heidän show’nsa ja näytelmänsä.

Länsimaiset naiset ovat opetelleet ulkoa tämän näytelmän vuorosanat, tässä tapauksessa dancehall-liikkeet, ja näyttelevät oman elämänsä kuningattaria. Se ei silti vielä tarkoita, että me täysin ymmärtäisimme, mistä näytelmässä on kyse.

Kulttuuriset normit muokkaavat katsetta ja katsomista. Janne Seppänen kirjoittaa teoksessaan Katseen voima (2001), että vallan kannalta olennaista on se, millaiseen kuvastoon ihmiset haluavat samastua. Esimerkiksi naisvartalon stereotyyppinen esittäminen mainoskuvastossa ylläpitää tietynlaisia visuaalisia järjestyksiä.

Suomeen dancehall on rantautunut musiikkivideoiden kuvaston sekä muutaman aktiivisen tanssijan kautta. Naisten seksuaaliseen voimaantumiseen yksi suuri syy taas on sosiaalinen media. Suomalaisessa kuvastossa naistanssijat ovat pitkään olleet hyvin urheilullisia, hoikkia ja perinteisellä tavalla kauniita.

Dancehall on rikkonut tuota kuvastoa villillä yhteisöllisyydellä, ja itsevarmoilta näyttävillä naisilla, joiden kehot eivät ole samasta muotista.

Toisin kuin monessa muussa tanssilajissa, dancehallissa on keskeistä oma tyyli ja asenne. Kun alkeet ovat hallussa, voi vapaasti etsiä omaa tapaa ilmaista liikkeitä. Näyttää, että tämä on minun kehoni, minun tapani liikkua ja olla ja ilmaista omaa naiseuttani. Katseen alla lakonisen lojumisen sijaan muuttua tekijäksi, subjektiksi, joka vetää katseita puoleensa.

Sanoa, että minä päätän, mitä naiseudellani teen ja miten sitä esitän.

Tutkija Deborah Thomas kirjoittaa antropologisessa teoksessaan Modern Blackness: Nationalism, Globalization, and the Politics of Culture in Jamaica (2004), että dancehallissa sekä lyriikka että liikkeet ovat ”getto-feministien” sukupuolipolitiikkaa, jonka avulla naiset vastustavat perinteisen patriarkaalisia sukupuolijärjestyksiä.

Kirjailija Riikka Pulkkinen puolestaan kirjoitti keväällä dancehallista ja twerkkauksesta esseessään Imagessa. Siinä hän pohti, kuinka haluaisi löytää sellaisen tavan puhua, että ”twerkkauksen ja dancehall queenstylen kaltainen häpeämätön seksuaalissävytteinen hauskanpito ja #metoon aikaansaama keskustelu sukupuolivaltarakenteiden rikkomisesta, nähdään osana samaa murrosta: naisten tilanottona, astumisena esille.”

Tanssitunnilla oman pyllyn tuijottelu peilistä kuulostaa tietenkin hölmöltä ja aika turhamaiselta. Mutta kukapa meistä ei haluaisi nähdä omaa kehitystään ja todeta samalla itselleen, että kyllä nyt on eeppistä? Minä ainakin haluan.

Mutta Jamaikalla ei tanssita peilisaleissa. Siellä tanssitaan kaduilla ja bileissä, eikä omaa liikekieltä tarvitse kytätä. Rytmi, musiikki ja ympärillä olevat muut tanssijat vievät. Katseli joku tai ei.

Juttua varten on haastateltu dancehall-tanssija ja seksuaalikasvattaja Netta Puustista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Seksuaalisuus
 • Feminismi
 • Kulttuuri
 • Säde Mäkipää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iranin johtaja Khamenei syytti USA:aa ja naapurimaita terrori-iskusta – Ainakin 29 kuoli hyökkäyksessä sotilasparaatia vastaan
  3. Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
  4. 2 tuntia sitten
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  13. Näytä lisää