Kulttuuri

Jos murteet katoaisivat, Suomi menettäisi paljon – Syvällä Savossa omalaatuiset ”ilimaisut” voivat hyvin, huomasi HS:n Heikki Aittokoski

HS vieraili Kiuruvedellä ja sai savon oppitunnin kansanedustaja, murremestari Hannakaisa Heikkiseltä.

Iisalmessa hotellin respassa kävi semmoinen juttu, että nuori vastaanottovirkailija pyysi antamaan henkilötietoja.

”Kehtootko täyttää tuon”, hän sanoi lomaketta ojentaessaan.

Oli ilmeistä, mitä virkailija tarkoitti. Ei-savolaisena minulla kävi kuitenkin mielessä, että miksi en kehtaisi. Ei henkilötiedoissani ole mitään hävettävää.

Sanojen merkitys- ja ääntämiserojen havainnointi on Suomessa matkustamisen suuria ilonaiheita. Sillä korvalla olin liikenteessä, kun kiertelin heinäkuun puolivälissä Ylä-Savossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Murteiden hiipumisesta on puhuttu Suomessa pitkään. Hesarissa oli viimeksi kesällä 2017 isompi juttu, jossa ounasteltiin puhekielen yhtenäistyvän. Muuttoliikkeen myötä ihmiset ovat siirtyneet kasvukeskuksiin, ja kaupungit hiovat murteista särmät.

Huolenaihe on miltei maailmanlaajuinen. Euroopassa samaa aprikoidaan esimerkiksi Saksassa, Englannissa ja Ranskassa.

Kielen yksipuolistumista saattaa edistää myös teknologia. Joskus ehkä 2030-luvulla suunnilleen kaikki laitteemme toimivat puheentunnistuksen avulla. Suomenkieliset sovellukset eivät välttämättä ymmärrä savvoo tai pohojalaasta puheenpartta vaan vaativat meiltä yleiskielistä yhtenäismössöä.

Jos murteet katoaisivat, suomi ja Suomi menettäisivät todella paljon. Prosessi ei onneksi ole nopea, ja väitettä suap eppäillä. Savolaisilla toreilla ja kylänraiteilla murteen hiipumista ei ainakaan huomaa.

Koska murteet ovat tärkeä asia, hankkiuduin Ylä-Savossa varta vasten savon intensiivikurssille. Sellaisen on tarjoutunut ystävällisesti pitämään Hannakaisa Heikkinen.

Heikkinen on keskustan kansanedustaja ja maatalousyrittäjä Kiuruvedeltä. Heinäkuun kunniaksi sovimme, että sote-asiat jätetään nyt rauhaan. Aikomus toteutuu melkein.


Heikkinen on myös savolaismurteiden puolestapuhuja, joka on saanut tunnustusta Savon murremestarina ja murteella puhumisen Suomen mestarina.

”Se on ensimmäinen kieli”, Heikkinen luonnehtii savoa kotitilallaan Kiuruveden kauniissa maisemissa. ”Kun kulkee maailmalla ja kuulee jossakin Savon murteen, siitä tulee kotoisa olo.”

Heikkinen kertoo koskettavan tarinan oman murteen voimasta. Vuonna 2001 hän oli Tukholman lähellä sairaanhoitajana.

”Haningen vanhainkodissa oli kaksi vanhaa mummoa, jotka olivat alkujaan Savosta. He olivat jo melko lailla muistamattomia.”

Muistisairaus oli haurastuttanut vanhusten ruotsin kielen, eikä heillä sen tähden ollut oikein ketään, kenelle puhua.

”Sitten kun tuli savolainen sairaanhoitaja, he ikään kuin nuortuivat ja vireystila nousi – totta kai, kun tulee ymmärretyksi.”

Heikkinen sanoo, ettei lähde väittämään tutkijoille vastaan, kun he ennakoivat murteiden heikentyvän.

”Toki käyttäjäkunta ohenee, kun ihmiset pakkautuvat keskuksiin. Tämä kehityshän ei ole tuore: niin kauan kuin on tapahtunut maaltamuuttoa kaupunkeihin ja Ruotsiin, murteiden puhujien määrä on vähentynyt.”

Toisaalta Heikkinen on havainnut myönteistä kehitystä. Murteet ovat nykyään arvossaan.

”Jonkinlainen vastavirta on noussut: on luvallista puhua murretta. Toki murteet eivät sovi joka paikkaan, mutta sopivissa tilanteissa sopivasti annosteltuna ne herättävät iloa, lämpöä ja aitoutta.”

Isoissa kaupungeissa oli aiemmin vielä nykyistäkin kovempi paine sulautua joukkoon. Tästä kuulee Savossakin juttuja. Eräs vanhempi mies kertoi Pielavedellä, kuinka hän oli saanut nuorena Helsingissä ilkeämielistä kohtelua, kun puhui ”savvoo eikä tatia” (siis stadia).

Vaan siirrytäänpä siihen intensiivikurssiin. Pyydän Hannakaisa Heikkistä kertomaan esimerkkejä savolaisista sanomisen tavoista.

Heikkisen ilimasut osoittautuvatkin herkullisiksi – osittain myös kulinaristisessa mielessä.

”Yhdessä täkäläisessä ravintolassa kokki tuli esittelemään ruokaa”, Heikkinen aloittaa. ”Hän sanoi, että myö syyvään tännään alakupaloena haakee ja kuhhoo.”

Heikkisellä oli ollut ravintolassa kaverina ihminen toiselta murrealueelta. Tämä oli ymmärtänyt kuhan mutta ihmetellyt ensin, ”mikä on haake”.

Pysytään vielä makukokemuksissa.

”Jos jokin on tosi imelää, niin se on ätläkkätä tai äkkimakkeeta”, Heikkinen kertoo.

Siirrytään teonsanoihin. Heikkinen kertoo esimerkkejä omintakeisista verbeistä.

”Jos joku ei tottele, niin voi sanoa, että elä jupruile.”

Ou hupajamata. Se tarkoittaa, että älä höpsi”.

”Voi sanoa, että kylläpä kehtuuttoo lähtee töehin, jos ei huvita mennä.”

Vaikenemiskehotuksen voi antaa tyylikkäästi savoksi: ”Ou iäneti. Se on foneettisesti kaunis tapa sanoa, että ole hiljaa.”

Heikkinen opastaa, että savossa on hienoja oheisverbejä, jotka tehostavat sanomaa: ”Männä hynttästä, männä tuarustoo.

Tuarustaminen tarkoittaa, että kulku on vaivalloista. Hynttäseminen on neutraalimpaa etenemistä.

Savon intensiivikurssilla on toki paljon enemmän sisältöä kuin yhteen lehtijuttuun mahtuu. Mutta puhutaan lopuksi vielä sote-uudistuksesta, vaikka oikeastaan ei pitänyt.

Hannakaisa Heikkinen kertoo saaneensa sukulaismieheltään sotea koskevan viestin. Se meni näin:

Sote-taeval se on ollu yhtä huakuroentia ja urrimista. Kulunu kesäkuu se vasta pataroentia olkii.”

Ajatus käy selväksi, vaikka ei savoa osaisikaan. Mutta täytyy silti pyytää selvennystä.

”Huakuroenti on sellasta horjuvoo ja hidasta taivallusta”, Heikkinen sanoo.

”Urriminen on sellasta, että jos vaekka kävellä urrii syvässä lumessa, niin ei pääse kunnolla etteenpäin. Pataroenti tarkoittaa, että puhutaan paljon eikä suaha mittää aekaseks.”

Näillä eväin on hyvä lopetella Savon-matka. Siis eipä muuta kuin kiitos kurssista!

Heikki Aittokoski kerää tulevaa juttua varten lukijoiden lempi-ilmauksia omalla murteellaan. Kerro omasi!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Murteet
 • Suomen kieli
 • Tulevaisuuskirjeenvaihtaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Kyyti paljastui epämääräiseksi Taksi Helsinki -kopioksi

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää