Kulttuuri

Täydenkuun tansseissa riepoteltiin omaa napaa kaivelevia taiteilijoita, ihasteltiin verikuuta ja annettiin tilaa nuorille lupauksille – Lippuja mennyt viime vuoteen verrattuna huomattavasti enemmän

Perinteikäs nykytanssitapahtuma luo puitteet eri kulttuurien sekä nuorten ja kokeneiden tanssijoiden kohtaamiselle Pyhäjärvellä.

Pyhäjärvi

”Tanssija on ihminen, joka tekee työtä aistiensa kanssa”, sanoo Javier Sangrós joukolle tarkkaavaisesti kuuntelevia nuoria.

Täydenkuun tanssit -nykytanssifestivaalin kolmas päivä on aluillaan Pyhäjärvellä. Tänä vuonna täysikuu esiintyy 25−29. heinäkuuta järjestettävällä festivaalilla ensimmäistä kertaa dramaattisessa verenpunaisessa asussa.

Poikkeuksellista 27. kertaa järjestettävän tapahtuman historiassa on myös sen ohjelmiston kansainvälisyys. Noin 5 400 asukkaan pohjoispohjanmaalaiseen pitäjään saapuu esiintyjävieraita 13 eri maasta: lähimmät Belgiasta ja Sveitsistä, kaukaisimmat Burkina Fasosta ja Taiwanista.

Lisäksi festivaali panostaa tänä kesänä erityisellä tavalla nuoriin – tanssin tulevaisuuteen. Ja näitä nuoria toivoja on kerääntynyt Pyhäsalmen keskuskoulun ruokalaan perjantaiaamuna espanjalaisen Sangrósin työpajaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä tanssitunnilla ei hiota tekniikkaa vaan keskitytään tietoiseen liikkeeseen.

Tunti alkaa tunnustelevalla, varovaisella kävelyllä. Metodit tuovat mieleen meditaatioharjoitteet.

”Unohtakaa itsenne. Suunnatkaa huomionne omaan ja toistenne kehoihin”, Sangros ohjeistaa englanniksi. Hän on opetellut kaikkien kahdeksan oppilaansa nimet ja varmistelee tasaisin väliajoin, että kaikki ymmärtävät hänen puhettaan.

Yksi tanssijoista on 15-vuotias Juuso Qvick, joka myöntää tunnin jälkeen, että hänellä oli hieman vaikeuksia keskittyä.

Edellinen ilta oli venähtänyt myöhään, koska hän oli hionut esitystään nuorten tanssikatselmukseen. Nuorille räätälöidyn kurssiohjelman lisäksi festivaali järjestää ensimmäistä kertaa nuorille tilaisuuden esiintyä alan ammattilaisille ja saada heiltä palautetta.

Täydenkuun tanssit aikoo jatkossakin huomioida harrastajanuoret osana tapahtumaa ja ryhtyy muun muassa tekemään yhteistyötä tanssikoulujen kanssa. Miksi tämä uusi suunta?

”Haluamme lisätä vuoropuhelua nuorten harrastajien ja ammattilaisten kesken, koska on siinä iso kuilu. Tanssi on todella suosittu harrastus, mutta taidetanssi tuntuu olevan siitä täysin irrallaan”, festivaalin taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski sanoo.

”Ongelma on se, että nuoret tanssin harrastajat eivät käy katsomassa tanssia. Tätä yritämme osaltamme korjata nuorille suunnatulla ohjelmalla ja edullisemmilla näytöslipuilla.”

Sillä jos nuoret tanssijat eivät käy katsomassa tanssia, miten sille jatkossa riittää yleisöä?

Vapaista toimijoista pääasiassa koostuva tanssikenttä pyörii jo nyt pitkälti valtion ja taidesäätiöiden – monien mielestä kestämättömän niukan – rahoituksen varassa.

Alalla pohditaan, pystyykö tanssi tulevaisuudessa kilpailemaan ehkä tutumpien ja helpommin lähestyttäviltä tuntuvien kulttuurimuotojen rinnalla.

Ilmiö huolestuttaa myös Qvickia, joka haaveilee tanssijan ammatista.

”Pitäisi saada nuoret kiinnostumaan tanssista”, Qvick sanoo. ”Omista kavereistani todella harva käy katsomassa tanssia, tytöistä osa joskus, pojista ei kukaan.”

Torstai-iltana Qvick ehti itse katsoa kaksi esitystä Keskuskoulun näyttämöllä: Zodiak - Uuden tanssin keskuksen ja Sari Palmgrenin työryhmän Licking things -teoksen sekä burkinafasolaisen kaksikon Sibiry Konaten ja Mbacke Niangin esityksen Saviruukku.

Ensin mainittu teos rakentui Mikko Perkolan ja Tuomas Norvion sävellystä sekä Jukka Huitilan valoja briljantisti liikkeeseen ja näyttämökuviin yhdistävälle jännitteelle. Äkilliset muutokset seesteisestä ja hiljaisesta äärimmäiseen primitiiviseen ilmaisuun ja pauhaavaan äänimaailmaan saivat aikaan niillä tavoitellun latauksen tilassa.

Vaikka elämän sykliä ja vastakohtia käsittelevä teos päätyi rajujen vaihteluiden jälkeen rauhallisiin näkymiin, pulssi jäi hakkaamaan vielä esityksen jälkeenkin. Mitä nuori tanssija tykkäsi?

”Aivan nuoret eivät varmasti ymmärrä tällaista taiteellista tanssia”, Qvick analysoi.

Hän haluaisi itse tehdä tulevaisuudessa jotain vastaavaa.

”Haluan ilmaista itseäni keholla. Nimenomaan kiinnostaa nykytanssi, jossa on muutakin kuin liikettä tai liike voi olla vaikka kävelyä tai huutamista.”


Qvick piti myös Sibiry Konaten ohjaamasta Saviruukusta, joka käsitteli afrikkalaisen ja länsimaisen kulttuurin eroja. Kriittiseen valoon nousivat tehokkuus- ja kilpailukulttuuri.

”Se oli kaikenkattava. Alun ja lopun erilaisuus herätti huomiota. Liike oli kiinnostavaa. En ole tottunut nopeaan ja rytmikkääseen liikkeeseen vaan sellaiseen liuhuvaan.”

Qvick ei ehtinyt nähdä illan päättänyttä Cris af Enehielmin Love and Disaster -esitystä Inmet-areenalla. Hänellä oli kiire harjoittelemaan omaa esitystään.

Monitaiteilija Enehielmin luotsaama Chekhov Machine Company käytti runsaat kaksi tuntia ja neljätoista kohtausta koko länsimaisen kulttuurin ja taiteilijoiden oman navan kaivelun totaaliseen repimiseen ja riepotteluun.

Aseet rienaavaan ja intertekstuaalisia viitteitä pursuavaan karnevaaliin oli kaivettu Anton Tšehovin Lokista ja Kirsikkapuistosta sekä hurtista feministisestä burleskista. Mitättömiä ongelmiaan vatvovia taiteilijan irvikuvia katseli ihmeissään Välimeren vaaroista selvinnyt pakolainen (Omar Albajare).

Tanssijoista, näyttelijöistä, laulajista ja muusikoista koostuvat ryhmä antoi helteen paahtamassa hallissa kaikkensa, mutta väliajan jälkeen samankaltaista rakennetta toistavat kohtaukset alkoivat menettää tehoaan, ja yleisö alkoi silmin nähden väsyä.

Vaikka Tšehov-pläjäys jäi torstailta välistä, Qvickin perjantai-illan huipensi se, että hän pääsi itse lavalle Javier Sangrósin Haluan kävellä näin -kantaesitykseen.

”Tarvitsin häntä, että saan toteutettua maagisen efektin lavalla”, Sangrós kertoo ja kehuu perään nuoren tanssijan avointa ja vastaanottavaista asennetta, joka näkyi tämän harjoittelussa.


Qvick treenaa tanssia kuusi tuntia viikossa – pesäpallo-, jääkiekko- ja lauluharjoitusten ohessa. Tanssin tulevaisuus ei ainakaan jää kiinni hänen kaltaisistaan tanssiin kunnianhimoisesti suhtautuvista nuorista.

Pullonkaula tanssialalle on jossain muualla. Taidealoille tyypilliseen tapaan esiintyväksi tanssijaksi on vaikea päästä, ja kun haluttuun asemaan pääsee, työ on raskasta ja alipalkattua.

”Edelleen yhden kuukauden palkalla tehdään kolme kuukautta töitä”, sanoo suomalaisen tanssitaiteen pitkän linjan vaikuttaja, Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksella tuntiopettajana, professorina ja johtajana toiminut Ervi Sirén.


Maksavia asiakkaita ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Täydenkuun tanssien kaltaiset tapahtumat eivät selviäisi ilman tukirahoja. Esimerkiksi viime vuoden festivaaleista kertyi lipputuloja noin 2 500 euron edestä.

Talousvaikeuksissa kamppailleen festivaalin tulevaisuus vaikuttaa onneksi valoisammalta:

”Nyt lippuja on mennyt jo huomattavasti enemmän viime vuoteen verrattuna. Erityisen iloinen olen siitä, että paikalliset ovat selvästi löytäneet tapahtuman uudestaan”, Alpo Aaltokoski sanoo.

Qvick ei ole vielä täysin varma, haluaisiko hän uran muusikkona vai tanssijana. Tanssijan ammatin varjopuolet eivät kuitenkaan pelota.

”Haluan tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä.”


Oikaisu 29.7. klo 12.15: Licking things -esityksen valo- ja videosuunnittelija on Jukka Huitila, ei Perttu Saksa, kuten artikkelissa aiemmin luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Festivaalit
 • Kulttuuri
 • Eleonoora Riihinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Turistiranta katosi mereen yön aikana Australiassa – maanvajoama nielaisi ajoneuvoja lähes samassa kohdassa kolme vuotta sitten, mutta nyt on kyse eri ilmiöstä

  5. 5

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  9. 9

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  10. 10

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää