Kulttuuri

Kun syyrialainen Saeed Hani oli pieni, isä uhkasi tappaa Barbiella leikkivän poikansa – Sotaa paennut tanssija löysi viimein Euroopasta vapauden olla oma itsensä

Tanssija-koreografi Saeed Hanin kokemuksista syntyi teos, joka käsittelee seksuaalivapauden kulttuurieroja ja homoseksuaalisuuden tabua arabimaissa.

Pyhäjärvi

Kun Saeed Hani oli pieni, hän ihmetteli, miksi muut pojat pelaavat jalkapalloa, mutta hän halusi leikkiä Barbie-nukella. Sitten eräänä päivänä hänen isänsä leikkasi Barbielta pään poikki ja läimäytti poikaa kasvoihin.

Isä sanoi: ”Jos näen sinun vielä leikkivän Barbiella, tapan sinut.”

Hani kertoo lapsuudentarinaa koululuokassa Pyhäjärvellä. Hän aikoo esiintyä koulun tiloissa Täydenkuun tanssit -nykytanssifestivaalilla lauantaina.

Tanssija kertoo ymmärtävänsä hyvin, miksi isä teki niin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se ei ollut hän, vaan ympäröivä yhteiskunta, joka teki niin. Häntä pelotti. Hän ei halunnut, että olen erilainen, koska hän tiesi, että se on vaikeaa.”

Kohtauksen jälkeen Saeedin äiti korjasi Barbien ja antoi sen takaisin pojalle. Sillä sai leikkiä, kun isä ei ollut kotona.

Hani kertoo toisenkin muiston:

Hän itki usein peilin edessä, koska ei ymmärtänyt erilaisuuttaan. Mutta kun Hani pukeutui äitinsä mekkoon, hän tunsi syvää onnea.

Tuo äidin mekko on mukana hänen ensimmäisessä tanssiohjauksessaan One Night Stand (suom. Yhden yön pysäkki). Se käsittelee kulttuurien seksuaalimoraalisia eroja sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa arabimaissa.

Teos esitettiin lauantai-iltana lähes täydelle katsomolle Täydenkuun tansseilla. Yleisö, joka koostui suurelta osin paikallisista kulttuurirouvista, seurasi, kuinka tanssija asetteli genitaalinsa haarojensa väliin piiloon ja ihaili itseään peilistä. Lopulta vain yksi katsoja käveli pois, iso osa osoitti lopuksi suosiota seisaaltaan.


Saeed Hani, 29, on kulkenut pitkän matkan tähän pisteeseen.

Hän lähti Syyriasta heti sodan puhjettua 2011. Vanhemmat lähettivät hänet ensin naapurimaahan Libanoniin turvaan.

”Perheeni pelkäsi, että joudun armeijaan kuten veljeni. Hän on ollut armeijassa nyt seitsemän vuotta.”

”He tietävät, että olen taiteilija ja että minun pitää etsiä elämääni muualta.”

Hani opiskeli tuolloin nykytanssia ja klassista balettia Syy­rian pääkaupungin Damaskoksen teatterikorkeakoulussa (Higher Institute of Dramatic Arts).

Hani päätyi lopulta Libanonista Italian kautta Saksaan vuonna 2015. Nyt hän asuu lähellä Luxemburgin rajaa Trierissä, Saksan vanhimmassa kaupungissa, joka tunnettaan myös Karl Marxin synnyinkaupunkina.

Saeed ei ole nähnyt perhettään vuosiin, mutta pitää heihin yhteyttä. Perhe päätti jäädä kotimaahansa, vaikka sai tilaisuuden lähteä. He eivät onneksi ole enää välittömässä vaarassa sodan vuoksi.

Tanssiproduktioita Hani pääsi tekemään vapaaehtoisvoimin toimivan MenschMITmensch-järjestön avulla.

Pyhäjärvellä nähty teos on ­Saeed Hanin ensimmäinen tuotanto, ja kyseessä oli sen ensimmäinen esitys Saksan ulkopuolella.


Homoseksuaalisuus on laitonta kymmenessä kahdeksastatoista Lähi-idän maasta. Kuolemanrangaistuksen siitä voi saada kuudessa maassa.

Syyriassa miesten välisestä homoseksuaalisuudesta voi joutua puoleksi vuodeksi vankilaan. Ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan syyrialaiset vankilat ovat yksiä pahimpia paikkoja maailmassa.

”He laittavat sinut pieneen selliin, jossa syöt, virtsaat ja ulostat. Useimmiten ihmiset menettävät järkensä vankeudessa”, ­Saeed Hani kertoo.

Hanin tanssiteoksessa käsitellään tällaista traagista kohtaloa.

”Olen rakentanut teoksen todellisuudesta ammentavien tarinoiden ympärille.”

Isossa roolissa fyysisen vankilan lisäksi on henkinen vankila, jonka tabu aiheuttaa. Maissa, joissa seksuaali- tai sukupuolinormeista poikkeavuus on rangaistavaa, ihmisten on vaikea edes tunnistaa näitä piirteitä itsessään. Oman identiteetin rikkonaisuus aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja itsemurhia.

Lähi-idän ja lännen erot asettuvat teoksessa vastapooleiksi: toisaalta kuvataan kunniamurhaa ja toisaalta naisen seksuaalista vapautta länsimaissa.

Kun on elänyt 25 vuotta yhteiskunnassa, jossa seksuaalisia vapauksia ei ole, länsimainen vapaus tuntuu niin radikaalilta, että sitä on pakko käsitellä, ­Saeed selittää. Ero kulminoituu nimessä One Night Stand.

”Täällä ihmisillä on oikeus harrastaa irtosuhteita. En sano, että ne olisivat itseisarvoisesti hyviä tai pahoja, mutta täällä on oikeus valita omasta seksuaalisesta nautinnostaan.”

Vaikka teoksessa on paljon erotiikkaa ja seksuaalisuutta, hän ei halua, että homoseksuaalisuus nähdään aina seksin kautta.

”He tuntevat, rakastavat, perustavat perheitä. Siihen kuuluu seksuaalisuutta toki, mutta se ei ole kaikki.”

Saeed Hanin perhe asuu Syy­riassa kristittyjen asuttamalla alueella. Hänen vasemmassa kädessään on ristitatuointi, kaulassakin roikkuu risti. Hän kuvailee omaa uskonnollisuuttaan näin:

”Minun uskontoni perustuu lähimmäisenrakkauteen ja siihen, että yritän rakastaa myös minua satuttaneita ihmisiä.”

Hänestä on musertavaa, että kotimaassa Jumalan nimissä rangaistaan ja häpäistään. Hani asettelee sanojaan tarkkaan. Hän ei haluaisi mainita islamia, mutta puhuu sen poliittisista ja totalitaristisista muodoista, sellaisista, joiden läpitunkevuutta ja vaikutusta yhteiskunnassa voi olla vaikea käsittää, jos ei ole sitä elänyt.

Hani konkretisoi:

”Luet vaikkapa lehteä. Jotain on tapahtunut, esimerkiksi metsäpalo. Lehdessä lukee, että Jumala on saanut sen aikaan. Ei joku typerä ihminen, joka on heittänyt tupakan metsään vaan itse Jumala!” Hani kiihtyy.

Näin ei ole ollut aina. Lähi-idässä ei ole aina rajoitettu seksuaalisuutta yhtä ankarasti kuin nyt.

Vaikka homoseksuaaliset aktit oli islamilaisen lain mukaan kielletty, esimerkiksi miesten välinen suutelu ja lesbous olivat laajasti hyväksyttyjä Lähi-idässä.

Homoeroottista runoutta jopa arvostettiin. Runoilijat Rumi ja Hafiz kirjoittivat miesten välisestä kiintymyksestä ja rakkaudesta 1200–1300-lukujen Iranissa.

Vielä 1800- ja 1900-luvuilla muslimimaihin matkustettiin seksuaalisen vapauden perässä. Esimerkiksi kirjailijat André Gide ja Oscar Wilde pakenivat arabimaihin Euroopan ahdasmielistä ilmapiiriä.

Mitä tuolle vapaudelle tapahtui? Kulttuurihistorioitsijat, kuten Harvardin akateemikko Khaled El-Rouayheb, muistuttavat, että seksuaalilakien kiristymisellä on yhteys kolonialismiin.

1800-luvun lopulla Britannia ja Ranska tiukensivat homoseksuaalisuuden kieltäviä lakeja, jotka levisivät myös niiden siirtomaihin. 1900-luvun lopulla seksuaalisuus vapautui jälleen länsimaissa – 1980-luvulla islamistiset hallinnot taas alkoivat lietsoa kulttuurisotaa ja rangaistuksia alettiin kiristää.


Onko Lähi-idän vapautuminen vielä mahdollista?

Vuoden 2011 arabikevään kansannousun seuraukset hiipuivat parin vuoden sisällä osassa arabimaita ja aiheuttivat lisää levottomuuksia esimerkiksi Syyriassa.

Saeed Hani uskoo silti, että voi. Hänen mielestään internet ja teknologia ovat herättäneet nuoret.

”Olemme tajunneet, että meille on valehdeltu. Omat vanhempamme ovat valehdelleet meille. Se ei ole heidän syytään, vaan se johtuu poliittisesta tilanteesta ja matalasta koulutustasosta.”

”On toivoa. Uskon uuteen sukupolveen.”

Mutta vielä on pakko ihmetellä: Miten ihminen, joka on elänyt suurimman osan elämästään niin rajoittavassa ympäristössä, voi tehdä kuten Saeed Hani ja esiintyä paljaana satojen ihmisten edessä?

Yksi tie vapauteen on myös taide.

Hani kertoo, että hän koki vapautensa lisääntyvän, kun pääsi ensin muiden taiteilijoiden pariin ja lopulta Eurooppaan, jossa hän sai elää ja käyttää luovuuttaan vapaasti.

”Minä vain päätin taistella. Päätin, että saan olla olemassa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Homoseksuaalisuus
 • Syyria
 • Eleonoora Riihinen
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  5. 5

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  6. 6

   Espanjan ulkoministeri: Trump esitti muurin rakentamista Afrikkaan – ”Saharan raja ei voi olla suurempi kuin meidän ja Meksikon raja”

  7. 7

   Pienelläkin palkalla pitäisi voida elää

  8. 8

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukeaa tänään – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta alkaa noin 8.45

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukeaa tänään – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta alkaa noin 8.45
  3. Uusi Ilkka Remes on turboahdettu toimintacocktail – Perikato ammentaa Euroopan kriisistä tehokasta trilleriainesta
  4. Helsingin Palmia levittäytyy voimakkaasti pitkin Etelä-Suomea – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui jo miljoona euroa tappiolle Tilaajille
  5. Bussi suistui tieltä Vantaalla, kynti piennarta satoja metrejä ja törmäsi puuhun – matkustajat eivät loukkaantuneet
  6. Stalinin terrori tukki venäläisten suut ja katkaisi yhteyden historiaan – Nyt dna-testien suosio Venäjällä kasvaa ja paljastaa monille yllätyksiä
  7. Yli 13 000 suomalaista on selvittänyt perimänsä dna-testillä, moni on antanut geenitietonsa yhdysvaltalais­yrityksille – Tietääkö kukaan, mihin niitä voidaan käyttää?
  8. Syyrian al-Assad: Venäläiskoneen pudottanut vahingonlaukaus oli Israelin syytä
  9. Oliko Cristiano Ronaldon punainen oikea tuomio? Pilkkaajat virittivät hattutemppumeemin
  10. Espanjan ulkoministeri: Trump esitti muurin rakentamista Afrikkaan – ”Saharan raja ei voi olla suurempi kuin meidän ja Meksikon raja”
  11. Kun valokuvaaja Jaana Kotamäki aloitti luontokuvauksen, hän oli miesten joukossa kummajainen – nyt hän kertoo, kuinka sinäkin voit päästä harrastuksessa alkuun
  12. Näytä lisää