Kulttuuri    |   HS-analyysi

Tästä stand up -esityksestä tuli kesän suurin kulttuuri-ilmiö – Hannah Gadsbyn show naurattaa aluksi, mutta sitten se kääntyy ennen­näkemättömille urille

Australialainen koomikko tekee komedialle ruumiinavauksen. Kun hän kursii sen takaisin kokoon, siitä tulee enemmän kuin olemme aiemmin ajatelleet mahdolliseksi.

Australialaiskoomikko Hannah Gadsby paljastaa Netflix-show’ssaan Nanette, miten koomikko saa ihmiset nauramaan. Koomikko luo yleisölle jännittävän odotuksen ja sitten laukaisee sen vitsin huipentuessa.

Jos joku taikuri selvittäisi temppunsa salat juurta jaksain ennen sen tekemistä, yleisöä ei ehkä koko temppu enää kiinnostaisi. Mutta Gadsby saa yleisön silti nauramaan vitseilleen.

Osaksi tämän takia Nanettesta on tullut tämän kesän kulttuuri-ilmiö.

Gadsbya on haastateltu muun muassa Rolling Stone -lehdessä, The Guardianissa, Vanity Fairissa ja amerikkalaiskoomikko Jimmy Fallonin The Tonight Show’ssa. Hänen show’staan on puhuttu lukemattomissa muissa medioissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdessä vitseistään Gadsby kertoo tapauksesta, jossa yleisössä ollut mies halusi kertoa hänelle show’n jälkeen mielipiteensä.

Mielipide koski sitä, ettei Gadsbyn taiteilijana pitäisi käyttää masennuslääkitystä, koska hänen on taiteilijana tärkeä kokea tunteita. Meillä ei olisi nyt Vincent van Goghin Auringonkukkia, mikäli van Gogh olisi käyttänyt lääkkeitä, oli miehen perustelu.

Gadsby riemastui tästä mielipiteestä.

”Tunsin tunteita lääkityksestä huolimatta”, hän toteaa lavalla.

”En ikinä, ikinä ajatellut, että taidehistorian opinnoistani olisi koskaan hyötyä.”

Van Gogh oli nimittäin useamman lääkärin potilaana ja söi paljon lääkkeitä. Sivuvaikutuksena yhdestä näistä lääkkeistä oli, että potilas saattoi kokea keltaisen värin vähän liian intensiivisesti.

”Ehkäpä meillä on Auringonkukkia juuri siksi, että van Gogh söi lääkkeitä”, Gadsby päättää vitsinsä.

Tai päättää melkein.

Vitsi jatkuu loppunäytöksellä, jossa Gadsby paljastaa, kuinka intensiivisesti hän tunsi tunteita.

”Oletko rehellisesti sitä mieltä, että minun on pakko kärsiä, kantaa tätä luovuuden taakkaa? Jotta sinä voisit nautiskella siitä?” hän kertoo kysyneensä mieheltä.

Samalla hän kysyy tätä koko yleisöltä ennen loppuiskua, jossa ajattelematon mielipiteilijä saa kuulla kunniansa.Tässä vaiheessa yleisöä vielä naurattaa. Vihaisuuden tunteen laukaisu naurulla on yhteiskunnallisesti kantaaottaville koomikoille tavanomainen komiikan keino.

Show’n puolivälin jälkeen Gadsby kuitenkin kääntää esityksen ennennäkemättömille urille. Hän luo uudenlaista komediatyyppiä viemällä yleisön itkun partaalle.

Sen hän tekee kertomalla kokonaisia tarinoita omasta elämästään.

Tavallaan emme naura Gadsbylle, emme pelkästään naura hänen kanssaan, vaan koemme voimakkaita tunteita yhdessä. Eritoten häpeää, nöyryytystä ja haavoittuvuutta. Tunteita, joita emme mielellämme koe – emmekä etenkään jaa, vaikka kokisimmekin.

Koska olisi häpeällistä edes paljastaa tuntevansa näitä tunteita.

Jotta tähän päästään, Gadsby alkaa kertoa tarinoita. Hän lisää aiempiin lesbouttaan ja perhesuhteitaan käsitelleihin vitseihinsä sen, mitä tapahtui naurun loputtua.

Gadsbyn tarinoissa se, mitä todella tapahtui on useimmiten traaginen katastrofi, jossa ei ole mitään naurettavaa, pikemminkin itkettävää. Gadsby ei kuitenkaan pakota ihmisiä itkeskelemään yksin.

Ja me kaikkihan olemme haavoittuvia. Me tiedämme, miltä tuntuu hävetä.

Amerikkalainen sosiaalityön tutkija Brené Brown on tarkastellut tutkimuksissaan häpeää. Hänen mukaansa häpeä on pohjimmiltaan pelkoa siitä, että ihmiset alkavat inhota minua, jos saavat tietää millainen todella olen.

”Kukaan ei halua puhua siitä [häpeästä], ja mitä vähemmän puhut siitä, sitä enemmän sitä tunnet”, Brown toteaa.Häpeästä puhuminen on vaikeaa, sillä se tarkoittaa itsensä asettamista haavoittuvaiseen asemaan, Brown sanoo. Toisaalta ainoastaan asettamalla itsensä alttiiksi voi päästä häpeästä ja pelosta – ja löytää ilon, luovuuden, rakkauden ja yhteenkuuluvuuden tunteen.

Jotain tällaista käy myös Gadsbyn Nanetten katsojille. Sen sijaan, että koomikko auttaisi katsojaa laukaisemaan jännittyneitä tunteitaan naurun kautta, hän kaivaa syvemmälle. Käy ilmi, että yhdessä toisensa jo naurun kautta löytäneet yleisö ja koomikko voivat kokea hauskan lisäksi myös haavoittuvuutta yhdessä.

Gadsbyn koominen nerous käy ilmi siitä, ettei hänen esityksensä ole terapiaistunto, jossa yleisö joutuisi kantamaan Gadsbyn taakkaa. Vaikka kuulemme kipeistä sattumuksista, voimme kokea yhdessä sen, miltä taakan kantaminen tuntuu.

Samalla voimme myös hahmottaa omien taakkojemme painon, olivatpa ne keski-ikäisen miehen, yksinhuoltajaäidin tai teini-ikäisen taakkoja.

Siksi Nanette koskettaa syvemmältä kuin tavanomainen haha-stand-up. Ja siksi Twitteriin tipahtaa edelleen twiitti toisensa perään, jossa ihmiset kiittävät Gadsbya.

Gadsby ei vain näytä meille, millaisia me ihmiset olemme, vaan hän antaa meidän kokea, miltä ihmisenä oleminen tuntuu.

Nanetten piti olla Gadsbyn jäähyväiset lavakomiikalle.

”En suunnitellut, että tästä tulee Netflix-show. Ajattelin, että teen 12 esityksen kiertueen ja se siitä, minua pyydetään lopettamaan. No, se suunnitelma epäonnistui”, Gadsby totesi The Tonight Show’ssa Jimmy Fallonille.

Netflix-taltioinnin maailmanlaajuisen suosion takia hän on nyt kuitenkin pyörtämässä lopettamispäätöstään.

”Jos lopettaisin nyt, niin kuin lupasin, olisin idiootti. Jos jatkan, olen tekopyhä. Ja olen mieluummin tekopyhä kuin idiootti”, Gadsby sanoo.


Nanette on nähtävissä Netflixissä.

Kuka?

Hannah Gadsby


 Syntynyt 1978 Smithtonin kaupungissa Tasmanian saarella Australiassa

 Saanut adhd- ja autismikirjon häiriö -diagnoosit aikuisella iällä

 Stand up -koomikko

 Toiminut myös puunistuttajana ja vetänyt humoristisia taidekierroksia Kansallisgalleriassa Melbournessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Stand-up
 • Netflix
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  3. 3

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  4. 4

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  5. 5

   Kokoomuspoliitikoilla on runsaasti viihdenäkyvyyttä Maikkarilla, joka sai valtiolta miljoonatuet – MTV:n mukaan ohjelmien tähdillä ja rahoilla ei ole tekemistä keskenään

  6. 6

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Kumppani pahoin­piteli Antti Tuiskun uudelleen ja uudelleen, ja se oli tuhota pop­tähden uran – Nyt Tuisku kertoo HS:n haastattelussa pari­suhde­väkivallasta ja siitä, miten hänestä oli tulla isä

   Tilaajille
  9. 9

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  10. 10

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”
  3. Teollisuushalli syttyi palamaan Turussa – asbesti hankaloittaa palon raivausta
  4. Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”
  5. Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet
  6. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  7. 4 tuntia sitten
  8. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  9. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  10. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  11. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  12. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  13. Näytä lisää