Kulttuuri

Uusi tietokirjailmiö on nimeltään ”brainy books” – maailmaa, ihmistä ja historiaa selittävät teokset myyvät nyt huikean hyvin myös Suomessa

Kustannusalan julkaisu The Bookseller havaitsi näkemyksellisten tietokirjojen suosion kasvavan.

Maailmaa selittävien tietokirjojen myynti on kasvussa, julisti brittiläinen kustannusalan lehti The Bookseller artikkelissaan kesäkuussa.

Artikkelin mukaan kustantamoilla jo pitkään myynnissä olleiden, ajatuksia herättävien tietokirjojen suosio nousee. Ilmiölle annettiin nimikin: ”brainy books”.

Esimerkiksi tällaisesta tietokirjasta nostettiin brittilehti The Guardianin jutussa israelilaistutkija Yuval Hararin Sapiens: Ihmisen lyhyt historia.

Vuonna 2014 englanniksi ja 2016 suomeksi ilmestyneestä teoksesta tuli Britanniassa tieto­kirjailmiö. Sapiens on keikkunut vuosia myydyimpien kirjojen listalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa Sapiens ei ole yltänyt Kirjakauppaliiton luetuimpien tietokirjojen listalle montaakaan kertaa, mutta sen sijaan Hararin toinen teos Homo Deus: Huomisen lyhyt historia on ollut kahdenkymmenen luetuimman tietokirjan joukossa käännöksen ilmestymisestä saakka.

Hararin kirjojen käännökset ovat kustantamo Bazarin tietokirjojen joukossa yltäneet huippulukemiin: Sapiens on myynyt 45 000 kappaletta.

Miksi Hararin teokset kiinnostavat vuosi toisensa jälkeen?

Selitykseksi The Bookseller tarjoaa juuri ”brainy books” -ilmiötä. Elämme epävakaata ­aikaa, jossa ilmastonmuutos ja maailmanpolitiikka ovat teemoja, joista jokaisella olisi oltava mielipide. Siksi janoamme lisää tietoa ja edes jonkinlaista kattavaa näkemystä maailman tilasta ja sen tulevaisuudesta. Tätä mieltä on ainakin The Guardianin haastattelema John Murray Pressin kustantaja Mark Richards.

Samoilla linjoilla on Bazarin tiedottaja Minttu Nikkilä.

”Tieto on pirstaloitunutta. Sen voi päätellä ihan jo omasta mediakäyttäytymisestä: luen kännykästä yhden jutun sieltä ja toisen täältä. Tietokirja ei vilku tai värise, vaan sen äärelle voi rauhoittua ja saada jonkinlaisen kokonaiskäsityksen ­aiheesta.”

Verkossa ja somessa tietoa on valtavasti, mutta sitä on osattava etsiä itse, ja lähdekritiikki jää usein lukijan varaan.

Kirjailija taas on hoitanut tiedon etsimisen lukijan puolesta.

”Kirja on mietitty kokonaisuus, jossa on usein käyty läpi paljon lähdeaineistoa”, pohtii Liken kustannusjohtaja Päivi Paappanen.

Hararin Sapiensia pidettiin ilmestyessään rohkeana ja provokatiivisena teoksena, jossa kirjailija ei ole tyytynyt referoimaan historiaa, vaan esittää siitä vahvasti oman näkemyksensä. Sellaisen, jossa ”maanviljely on historian suurin huijaus” ja ”teollinen maatalous ja tuotantoeläinten kasvatus ja käyttö historian suurin rikos”.

Sapiens on ollut valtava myyntimenestys. Kustannus­yhtiö Bazarilla odotetaan suo­siota myös Hararin elokuun lopussa julkaistavalle uudelle kirjalle 21 oppituntia maailman tilasta. Sen suomennos ilmestyy samana päivänä alkuteoksen kanssa. Kirjassa pureudutaan muun muassa terrorismiin, valeuutisointiin ja Donald Trumpin valtaannousuun.

Trump ja hänen puuhailunsa ovat tuoneet lukijoita myös Innon kustantamalle käännökselle Luke Hardingin kirjasta. Sen suomenkielinen nimi on Salajuoni – Kunka Venäjä auttoi Trumpin valkoiseen taloon.

Myös kotimainen, puhutteleva tietokirjallisuus on viime vuosina kiinnostanut lukijoita. Suomen luetuimpien tietokirjojen listan kärjessä on enimmäkseen juuri kotimaisia teoksia.

”Somessa, mediassa ja blogeissa esitellyt tietokirjat kiinnittävät nyt enemmän huomiota”, sanoo Paappanen.

Liken tieto­kirjoista puheen­aiheiksi ja myynti­menestyksiksi ovat viime vuosina nousseet Koko Hubaran etnisyyttä, sukupuolta ja luokkaeroja käsittelevä esseekokoelma Ruskeat Tytöt ja räppäri Karri Miettisen eli Palefacen suomalaisuutta ja politiikkaa käsittelevä Viides Maamme-kirja.

Tietokirjojen suosion kas­vaessa pitkään suosiota nauttineiden elämäkertojen myynti on puolestaan ollut laskussa. Erityisesti muutos näkyy ulkomaalaisista julkisuuden hahmoista kirjoitetuissa kirjoissa.

Yksi syy on Päivi Paappasen mukaan se, että käännöselämäkertoja on viime aikoina julkaistu todella paljon.

Kotimaiset elämäkertakirjat sen sijaan myyvät yhä hyvin.

Liken kustantama, Tommi Liimatan ylöskirjaama muusikko Sami Yaffan omaelämäkerta Tie taipuu (2016) ja Johnny Knigan julkaisema toimittaja Maria Veitolan kirja Veitola (2018) ovat molemmat viihtyneet pitkään luetuimpien tietokirjojen listalla.

Kustantamo Atenan tiedottaja Hanna-Leena Soisalo pohtii, että tietokirjojen suosio ja elämänkertojen myynnin lasku voivat johtua siitä, että ihmiset haluavat ymmärtää ilmiöitä laajemmin.

”Ei välttämättä haluta mennäkään asioihin yksilön kautta, vaan pyritään hallitsemaan kokonaisuutta.”

”Brainy books” -osaston teemat pyörivät ajan­kohtaisten ­aiheiden, kuten trumpilaisen politiikan (esimerkiksi Naomi Kleinin Kun Ei ei riitä), ääri­oikeiston nousun (Angela Naglen Kill All Normies), rodullistamisen ja sukupuolen (Roxanne Gayn Bad Feminist) ympärillä.

Näissä teoksissa maalaillaan tämän hetken ja lähihistorian sosiaalisesta maailmasta melko synkeää kuvaa, mutta annetaan silti toivoa paremmasta huomisesta.

Sama pätee ilmastonmuutoksesta viime vuosina kirjoitettuihin teoksiin. Into julkaisi viime vuonna Hanna Nikkasen ja työryhmän Hyvän sään aikana -kirjan, ja toimittaja Elizabeth Kolbert voitti teoksestaan Kuudes sukupuutto Pulizer-palkinnon.

Kuudennen sukupuuton käännös on Atenan kustantama. Hanna-Leena Soisalon mukaan kirja myi hiukan keskivertoa enemmän, mutta ei silti saavuttanut sille kansainvälisen menestyksen perusteella asetettuja odotuksia.

Sen sijaan Atenan tämän hetken myydyimpiä tietokirjoja on ruotsalaisen Thomas Eriksonin persoonallisuuksien vuorovaikutuksesta kertova kirja Idiootit ympärilläni. Sitä on myyty yli 30 000 kappaletta.

Kirjan myynti ei osoita hiipumisen merkkejä. Mitä ilmeisimmin nykyihmistä kiinnostaa ilmiöitä selittävän tiedon lisäksi se, miten tulisimme entistä paremmin toimeen toistemme kanssa.

Ajatus tuntuu lohdulliselta.

Fakta

Suosittua ”brainy books” -osastolla


 Siddhartha Mukherjee: Sairauksien keisari: syövän elämäkerta. Terra Cognita, 2011.

 Sixten Korkman: Globalisaatio koetuksella – Miten pärjää Suomi? Otava, 2017.

 Thomas Erikson: Psykopaatit ympärilläni. Atena, 2018.

 Randall Munroe: Entä jos... WSOY 2015.

 Reni Eddo-Lodge: Why I'm no longer talking to white people about race. Bloomsbury Circus 2017.

 Steven Pinker: Enlightenment now : the case for reason, science, humanism and progress. Allen Lane, 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokirjat
 • Kirjallisuus
 • Kulttuuri
 • Säde Mäkipää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  7. 7

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  8. 8

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  9. 9

   Tältä näyttää tamperelainen ratikka – se on ”konstailematon” ja ”aito”

  10. 10

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää