Kulttuuri

Anna Minkkinen lähti Iraniin opettelemaan ratsujousiammuntaa – päätyi metsästämään haukalla ja kisaamaan Jordanian kuninkaan edessä: Katso videolta satumainen suoritus

Neljä vuotta sitten Minkkinen loukkaantui ja joutui luopumaan miekkailusta. Nyt hän on sitä mieltä, että se oli parasta, mitä hänelle on tapahtunut.

Iranilainen ratsujousiampuja, 46-vuotias Ali Ghoorchian, on valinnut itselleen perijän.

Hän on 24-vuotias sipoolainen Anna Minkkinen.

Perinnöksi Minkkinen ei ole saamassa rahaa vaan kulttuurihistoriaa. Iranin metsästysseuran tekemän tutkimuksen mukaan Ali Ghoorchian on viimeinen Ghoorchin eli persialaisen kevyen ratsuväen jälkeläinen, jolla yhä on hallussa esi-isiensä, ratsastavien sotilaiden ja aseentekijöiden perimätieto.

Sen hän haluaa nyt jakaa Minkkiselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän kaiken saan kuulla Pukinmäen huoltoaseman kahvipöydässä. Jutut Iranin vuoristossa sijaitsevista ikivanhoista metsästysreiteistä, haukan kesyttämisestä ja naisista, jotka houkuttelivat vihollisia peräänsä ja ampuivat heitä hameen alla piilossa olleilla nuolilla, kuulostavat fantasiasadulta.

Minun voisi olla vaikeaa uskoa juttuja todeksi, ellen olisi tuntia aiemmin todistanut Sipoon Talmassa Minkkisen ampuvan kaatosateessa arabihevosen selästä jousella maalitauluun.

Sekin tuntui satumaiselta.

Minkkinen on tällä hetkellä yksi Suomen parhaita ratsu­jousi­ampujia. Hän opettaa lajia ja on Etelä-­Suomen Ratsu­jousiampujat ry:n puheen­johtaja. Minkkinen on tähän mennessä käynyt kaksitoista kertaa Iranissa harjoittelemassa Ali Ghoorchianin, ratsujousiammunnan maailmanmestarin opetuksessa.

Mutta miten hänestä tuli Ghoorchianin suojatti?

Sen selvittämiseksi on palattava vuoteen 2014.

Silloin Minkkisen keho petti. Ranne loukkaantui niin pahasti, että Minkkisen oli luovuttava rakkaista harrastuksistaan, miekkailusta ja pehmomiekkailusta eli boffauksesta.

”Ajattelin ennen, että kyllähän sitä ehdottomasti täytyy miekalla taistella ja olla kunnon rytinää. Jousi oli ihan hauska, mutta halusin olla miekan kanssa etulinjassa.”

Myös polvet tulehtuivat. Jonkin aikaa Minkkinen joutui olemaan pyörätuolissa.

”Silloin aloin treenaamaan jousiammuntaa, kun jotain piti tehdä. Ja sen sijaan, että olisin itse juossut, otin mukaan hevosen.”

Nyt, neljä vuotta myöhemmin, loukkaantuminen on Minkkisen mielestä parasta, mitä hänelle on ikinä tapahtunut.

Pari vuotta myöhemmin hän huomasi tuttavansa Facebookiin lataamia kuvia lumisista vuoristoista ja Ali Ghoorchianinsta ampumassa jousella hevosen selästä. 21-vuotias Minkkinen päätti laittaa Ghoorchianille viestiä ja kysyä, pääsisikö hän mestarin opetukseen. Vastaus oli myöntävä. Minkkinen osti ensimmäistä kertaa elämässään lentoliput.

Vanhemmat kielsivät Minkkistä lähtemästä, mutta se ei häntä pidätellyt.

Alkuvuodesta 2016, Minkkisen odotettua neljä tuntia kaoottisissa tunnelmissa viisumia Teheranin lentokentällä, hän tapasi Ghoorchianin.

Sitten seuraa taas tapahtumia suoraan fantasiaelokuvista:

Ghoorchianin autossa matkusti Minkkisen lisäksi metsästyshaukka. Ensimmäisellä aterialla Minkkinen söi lampaan aivoja ja sai ruokamyrkytyksen. Harjoituksissa hän ratsasti täyttä laukkaa valtavan jyrkänteen reunalle.

Kaftaaneja, ampumista, metsästystä, kaikki Iranin vuorilla ja tulikuumassa erämaassa.

Mutta aluksi Ghoorchianiin teki vaikutuksen jokin hyvin arkipäiväinen.

Ensimmäisessä harjoituksessa Ghoorchian pyysi Minkkistä ratsastamaan laukassa kädet sivuilla. Ilman käsiä ratsastus on ratsujousiammunnassa keskeistä, sillä jousella ampumiseen tarvitaan molempia käsiä. Laukatessaan ilman käsiä Minkkinen hymyili. Niin käy harvoin, kun ihminen jännittää. Hymy vakuutti Ghoorchianin suomalaisen rohkeudesta ja halusta oppia.

Sittemmin Minkkinen on todistanut pelottomuutensa monta kertaa, mutta sitäkin tärkeämpää on kiinnostus lajin kulttuurihistoriaa kohtaan.

”Ihmiset harrastavat ratsujousiammuntaa eri syistä. Osa harrastaa sitä kilpaurheilun vuoksi, osa taas ratsastuksen vuoksi. Ensimmäisellä reissullani kävi ilmi, että meillä molemmilla on valtava mielenkiinto lajin kulttuuriin ja historiaan. Olin myös aika valmis heittäytymään kaikkiin juttuihin mukaan, ja siitä syntyi vahva yhteys.”

Ghoorchianista tuli Minkkisen opettaja.

Ensimmäisestä Iranin-matkastaan lähtien Minkkinen on perehtynyt ikivanhaan persialaiseen metsästys- ja taistelukulttuuriin. Minkkinen opiskelee Suomessa fysioterapeutiksi, mutta persialaista perimätietoa hän ei halua opiskella ravaamalla museoissa, vaan kuuntelemalla ja tekemällä.


Samaan ajatukseen historian uudelleen elämisestä pohjautuvat monet muutkin lajit, kuten boffaus, teräsmiekkailu ja hevosturnajaiset. Historiallisissa roolipeleissä ja larpeissa elävöitetään eri historian ajanjaksoja ja konflikteja.

Esimerkiksi vuosittain järjestettävän boffaustapahtuman Sotahuudon aikakehys oli tänä vuonna anglosaksisen dynastian loppu vuosina 1002–1016. Historialliset larpit pohjautuvat usein johonkin oikeaan historian aikakauteen tai tapahtumasarjaan. Hahmot voivat olla joko oikeita tai keksittyjä.

Minkkisen kohdalla perimätiedon kerääminen Iranissa ei kuitenkaan ole sotien simulaatiota, vaikka samoja piirteitä ampumaharjoituksissa onkin. Tarkoituksena on ensisijaisesti koota kaikki Ghoorchianin tietotaito kirjalliseksi. Ghoorchian on viimeinen iranilainen, jolla on hallussa haukalla, tazi-koiralla ja hevosen selästä jousella metsästämisen taito omassa sukulinjassaan.

Ratsu­jousiammunnasta on Iranista löydetty merkkejä yli 10 000 vuotta vanhoista seinä­maalauksista. Aasiassa, erityisesti Lähi-idässä, hevosen selästä jousella ampuminen oli voittamaton armeijan taktiikka. Ensimmäiset viralliset löydökset ratsujousi­ammunnasta on löydetty muinaisilta assyrialaisilta, noin 1 300 eaa.

Persialaiset taas voittivat heitä hallinneet assyrialaiset vuonna 612 eaa. Persialaisen ratsastajakansan kolme keskeisintä opetusta olivat totuus, ratsastaminen ja jousiammunta. Persialaiset valtasivat itselleen suuria alueita ja käyttivät sotureinaan myös naisia. Naiset houkuttelivat viholliset peräänsä ja ampuivat heitä kaftaanin alla piilossa olleilla nuolilla reisiin.

Kaftaanissa ampuu myös Anna Minkkinen. Ei tosin kenenkään reiteen, vaan maalitauluun. Suomen ratsujousiammunnan kisajoukkue voitti avoimissa maailmanmestaruuskisoissa heinäkuun alussa Unkarissa kauneimman perinteisen asun palkinnon. Minkkinen oli suunnitellut ja ommellut sinivalkoiset asut itse.

”Suomessa ratsujousiammunnalla ei ole oikein perinteitä, joten kävin Iranissa museoissa ja katselin millaisia naisten vaatteet olivat. Halusin tehdä erityisesti naisten asun ja edustaa tavallaan sitä, että minä pystyn naisena kilpailemaan, vaikka tämä on miesvaltainen laji.”

Ratsujousiammunnan huiput ovat miehiä. Lajin suurimmat nimet tulevat Unkarista, Ranskasta, Koreasta ja Turkista.

Laji on kaiken kaikkiaan pieni. Iranissakin harrastajia on vähän, joskin maassa on yksittäisiä huippunimiä, kuten Ali Ghoorchian.

Kilpailuissa ratsukko laukkaa mahdollisimman nopeasti radan läpi ratsastajan ampuessa reitin varrella oleviin maalitauluihin. Pelkkä vauhti ei riitä, vaan osumia täytyy saada tietty määrä, jotta ratsukko saa vauhtibonukset. Aikarajat, etäisyydet ja ampumataulujen määrä vaihtelevat radasta toiseen. Parhaimmat ampujat voivat ampua nuolia alle kahden sekunnin välein.

Suomessa lajia harrastavat enimmäkseen naiset. Harrastajia on melko vähän, noin kahdesta kolmeen sataan, vaikkakin harrastajamäärät ovat kasvussa.

Anna Minkkinen on kisannut ratsujousiammunnassa muun muassa Unkarissa, Etelä-Koreassa ja Jordaniassa. Tähänastisista kisatuloksista paras on viime marraskuussa Iranin isoista kansainvälisistä kisoista voitettu kokonaiskilpailun hopeamitali. Aasiassa ja erityisesti Turkissa lajilla on kasallisurheilun maine.

Kisoissa on karnevalistisia piirteitä, ja osallistuminen ilman perinneasua on kiellettyä. Lajin kulttuurihistoriaa kunnioitetaan.


Minkkinen on reilun kahden vuoden aikana matkustanut tiuhaan kisareissuille. Tämän jutun ilmestyessä Minkkinen on GP-kisoissa Unkarissa. Eniten hän on silti vieraillut Iranissa, jossa hän on kouluttanut hevosia ratsujousiammuntaan ja vaeltanut niiden kanssa vuoristoissa.

Vanhemmatkin ovat jo tottuneet tyttären harrastukseen. Isä on käynyt Minkkisen kanssa Iranissa, ja äiti on lähdössä sinne myös.

Iraniin muutosta Minkkinen ei kuitenkaan haaveile, vaan haluaa opettaa lajia Suomessa, jossa perhe ja poikaystäväkin asuvat.

Vuonna 2016 Raymond-media teki Minkkisestä jutun otsikolla Soturi. Jutussa Ali Ghoorchian hehkutti Minkkisen rohkeutta.

Nyt Minkkinen on ymmärtänyt, että täysin peloton ei soturinkaan tarvitse olla.

”Viime kesänä kaaduin hevosen kanssa radan lähtötilanteessa ja jouduin sairaalaan. Sen jälkeen jouduin – kuten varmaan jokainen jossain kohtaa tässä lajissa – keräämään uskallusta uudestaan.”

Fakta

Historiallisten lajien tapahtumia elokuussa


 Hämeen keskiaikafestivaali 15.–19.8. Hämeenlinnan Linnanpuistossa. Tapahtumassa muun muassa turnajaiset, jousiammuntakilpailu, keskiaikaisen mättömiekkailun eli buhurtin SM-osakilpailu ja viikinkitaistelunäytös.

 Helsingin keskiaikapäivä 11.8. Pyhän Laurin kirkolla Vantaalla. Boffausta ja jousiammuntaa.

 Wiipurintien markkinat 4.–5.8. Kouvolan Kasarminmäellä. Ritariturnajaisnäytös ja viikinkiyhteisö Björnfell.

 Siuntion Keskiaikaiset markkinat 11.8. Siuntion kirkon pihamaalla.

 Keskiaikapäivät Kokkolassa, 31.8.–1.9. Kirkonmäellä.

 Ratsastusjousiammunnan SM-kilpailut 1.–2.9. Salon Urheilupuistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kulttuurihistoria
 • Iran
 • Säde Mäkipää
 • Jousiammunta
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  4. 4

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  7. 7

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  8. 8

   HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pääsykoehuijaus järkytti Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin: ”Valtavan mittaluokan huijaus, hiuksianostattava tapaus”
  3. HBO:n uudessa sarjassa kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla
  4. Raaseporin tasoristeys­turmasta ei nosteta syytettä – Kuorma-autoa kuljettanut varus­mies ei voinut nähdä lähestyvää junaa
  5. Hovioikeus piti asianajaja Heikki Lampelan erottamisen voimassa – taustalla tuomio naisystävän pahoinpitelystä
  6. Selittämätöntä vandalismia Espoossa: Joku murtautuu valokeskuksiin ja sammuttelee katuvaloja laajoilta alueilta – ”Tältä näyttää typeryys, itsekkyys ja piittaamattomuus”
  7. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  8. Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää
  9. Naisen epäillään valmistelleen perheensä surmaamista Pohjois-Karjalassa – suunnitteli tuli­palon sytyttämistä perheen yhteisessä kodissa
  10. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Näytä lisää