Kulttuuri

Taidemeemeistä on kasvanut maailman­laajuinen ilmiö, ja nyt niihin ovat rakastuneet myös oman­laisesta huumoristaan tunnetut suomalaiset

Elokuussa julkaistaan kaksi suomalaista taidemeemikirjaa. Toinen keskittyy suomalaisiin klassikkoteoksiin, toinen perustuu Facebookin suosittuun Taidevandalismi-sivuun.

Somessa nauretaan kuville, joissa oikean taideteoksen päälle on kirjoitettu jokin hassu teksti tai vaikkapa hahmoille puhekuplia.

”Isi miten sie oot aina vaan noin ripped ja jaksat tehä pitkää päevää?” kysyy tyttö Eero Järnefeltin Kaski-taulussa.

”Rakas Aenokyllikki, mie jätin hiilihydraatit kokonaan pois ja otan joka aamu 5am coffeeta, aloveraa ja kookosöljyä”, isä vastaa.

Taulu on esillä Ateneumissa, meemi Facebookissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös kirjakustantamoissa on huomattu taidemeemien suosio.

Siksi kuvia on alettu painaa myös kirjan sivuille. Elokuussa julkaistaan jopa kaksi suomalaista taidemeemikirjaa.

Niissä ryöpytetään ajankohtaiset ilmiöt: ruokavaliotrendit, kehopositiivisuus ja tasa-arvo. Sekä Antti Tuisku ja Mikael Gabriel.

Taide­meemit ­ovat nau­rattaneet ­somessa ­esimerkiksi Face­bookissa ­Taide­vandalismi-sivulla, ­joka on muutamassa vuodessa kerännyt 60 000 seuraajaa. Sen tekijä Ines Lukkanen julkaisee joka viikko taideteoksien pohjalle rakennettuja meemejä, joiden vitsi ei kuitenkaan liity taiteeseen, vaan mihin tahansa muuhun.

Lukkanen tekee lähes kaikki meemit itse ja julkaisee fanien tekemiä kuvia vain silloin, kun ne sisältävät erityisen hyvän läpän. Noita kuvia hän kutsuu fandalisoinneiksi.

”Aloin tehdä meemejä alun perin vain kavereideni iloksi. Töissä sattui olemaan hiljainen kausi, ja jotakin taideteosta katsoessani päätin tehdä siitä meemin. Facebook-sivun perustin vuoden 2015 alussa, kun joku suositteli jakamaan kuviani julkisesti”, lukiosihteerinä työskentelevä Lukkanen kertoo.

Omien sanojensa mukaan Lukkanen etsii taideteoksista niissä olevia perinteisiä teemoja, kuten romantiikkaa, tragedioita ja politiikkaa. Teoksissa voi hyödyntää myös niissä toistuvia ilmeitä, jotka täydentävät vitsiä.

”Sitten pitää vaan keksiä se vitsi. Yleensä aiheeni ovat jotain ajankohtaista ja mahdollisimman universaalia”, Lukkanen toteaa.

Siis tähän tyyliin:


Kun johonkin perinteiseen kosketaan – ja varsinkin jos siitä tehdään pilaa – voi vastaanotto olla toisinaan negatiivinen.

Lukkasen mukaan haukkuja taidemeemeistä ei tule oikeastaan ikinä.

”Olisin olettanut, että joku ihmettelisi, kuinka kehtaan tehdä tällaista. Mutta en ilmeisesti ole onnistunut loukkaamaan ketään niin paljon”, Lukkanen nauraa.

Soraääniä on kuitenkin toisinaan satanut niskaan. Taidevandalismi-sivustolta löytyy myös meemi, jossa maalaus sormella osoittavasta silinteripäisestä miehestä on koristettu tekstillä:

 

”Hei, sinä punaniska-arvoilla varustettu rasistinen, homofobinen visvapakara – PAINU HELVETTIIN TAIDEVANDALISMISTA”.

Kommentteja kuvan alta löytyy luonnollisesti moneen lähtöön.

Taidevandalismi-kirja ilmestyi elokuun alussa.

14. elokuuta julkasitaan julkaistaan toimittaja-humoristi Virpi Salmen taidemeemikirja Ottaisin mieluummin ponin ja muita totuuksia Suomen taiteen helmistä, jossa taidemeemeissä on käytetty pelkästään suomalaisia taideteoksia.

Kirja lupaa paljastaa, mitä maalaukset oikeasti haluavat sanoa: Miksi se poika tuijottaa sitä varista, ja mikä metsoissa viehättää?

”Atena-kustannuksesta ehdotettiin, että tekisimme kirjan, jossa tunnetut suomalaiset maalaukset muutetaan meemeiksi”, Salmi kertoo.

Lopputulos on suomalaisesta yhteiskunnasta vitsiä vääntävä kierros suomalaisessa taidehistoriassa.

Salmi on esimerkiksi tehnyt 15 vuotta Me Naiset -lehden Mimmien epäolennaiset -palstaa, jota hän kuvailee meemien esiasteiksi.

Hänen mukaansa meemien hauskuus tulee siitä, että sisällössä on jotain tuttua.

”Uskon, että tällainen huumori naurattaa varsinkin silloin, kun aiheet tuntuvat henkilökohtaisilta ja läheisiltä. Lisäksi kirjaan valitsemani taulut ovat suomalaisille hyvin rakkaita.”

Molempien nyt ilmestyvien kirjojen ideat ovat olleet lähtöisin kustantajalta, eivät itse meemien tekijöiltä.

”Koin, että kirjan tekemiseen liittyy liian monta ongelmaa. Ei minulla olisi esimerkiksi varaa palkata graafikkoa”, Lukkanen kertoo.

Yhteistyö­ehdotuksia ­on aikai­semmin tullut monista kustanta­moista. Vaikka Lukkasella oli valmiina argumentteja, miksi kirjaa ei pitäisi tehdä, oli Avain-kustannuksella vastaus kaikkiin häntä mietityttäneisiin seikkoihin.

”Taidevandalismi-sivusto on tarjonnut niin meille kuin monille muillekin oivaltavia ja hauskoja hetkiä. Siitä syntyi idea, että meemit ansaitsisivat tulla julki myös painetun kirjan muodossa”, kustannuspäällikkö Tiina Aalto kertoo.

Aallon mukaan Taidevandalismissa kiinnostivat sen kotimaisuus ja Lukkasen leikittelevä, terävä kieli.

Valtaosa kirjan meemeistä on jo Facebookissa julkaistuja, mutta mukana on myös muutamia ennen näkemättömiä kuvia.

Virpi Salmen meemeiksi muuttamat teokset taas ovat kaikki Kansallisgallerian kokoelmista.

Myös hän tiedostaa, että pian julkaistava kirja voi saada aikaan myös negatiivisia reaktioita.

”Mikään ei voi koskaan olla kaikkien mielestä hauskaa, ja huumorin tekemisessä on aina riskinsä. Perinteiseen ja arvostettuun tarttuminen voi nostattaa tunteita. Uskon silti, että esimerkiksi huumorikirjallisuuden ystävien mielestä tämä toimii. Jokaisen pitää löytää itselle toimiva huumorin laji”, Salmi pohtii.

Hauskaa on se, että Salmi ja Lukkanen ovat käyttäneet joitakin samoja teoksia, tehneet niistä täysin erilaiset meemit, mutta yhdistäneet niihin molemmat jotain nokkelaa ja hyvin suomalaista.

Taidemeemit ovat vain yksi meemien osa-alue.

Terminä meemi otettiin käyttöön jo vuonna 1976, kun biologi Richard Dawkins käytti sitä genetiikkaa ja evoluutiota käsittelevässä kirjassaan.

Termi johtaa kreikan kielen sanaan, taiteen teorian termiin mimesis. Mimetiikassa uskotaan, että kaikessa taiteessa jäljitellään luontoa, jotain todellista ja riippumatonta.

Meemille oleellista on, että se toisintaa esimerkiksi jotakin ideaa tai käyttäytymismallia, joka leviää yksilöltä toiselle.

Näin myös internet-meemeissä. Niissä voi toistua esimerkiksi formaatti, eli se, miltä ne näyttävät ja mistä osista ne koostuvat. Usein nettimeemissä on kuva ja sen ylä- ja alapuolelle jaoteltu teksti.

 

Toisaalta, hiteiksi muodostuneet netissä levinneet liikkeet däbbäys ja flossaus voidaan ymmärtää meemeinä.

Jaettaessa meemit leviävät. Internetmeemeistä puhuttiin jo 90-luvulla, mutta sosiaalisen median myötä niistä on tullut maailmanlaajuinen ilmiö ja kommunikoinnin tapa, joille ei näy loppua.


Taidemeemejä tehdään kansainvälisestikin paljon. Esimerkiksi Classical Art Memes -sivulla on Facebookissa yli 5 miljoonaa seuraajaa. Sivulla jaetaan taiteeseen liittyviä ja taiteesta tehtyjä meemejä.

Italialainen Stefano Guerrera on italiankielisillä taidemeemeillään kerännyt Instagramissa lähes 170 000 seuraajaa.

Lukkanen arvelee, että suomalaisten ainutlaatuinen huumorintaju voi olla yksi syy sille, miksi kotimaiset meemisivut, ja kenties kirjat, menestyvät.

Porilainen Pieruperse tekee post it -lapuille piirrettyjä ja kirjoitettuja sarjakuvia, joista on tullut hitti lähes 100 000 Instagram-seuraajallaan. Kuvista koostettu kirja julkaistiin viime vuoden lokakuussa.

Virpi Salmi taas arvioi, että taidemeemeissä eniten kiinnostaa vanhan ja ikonisen yhdistäminen johonkin uuteen ja ajankohtaiseen.

Avain-kustannuksen Aalto uskoo, että taidemeemikirja myy sekä huumorin vuoksi että taidekirjana. Hänen mukaansa oli tärkeää tehdä Taidevandalismi-kirjasta taidekirjan näköinen, jotta teokset ovat arvokkaasti esillä.

Samaa korostaa myös Salmi.

”Olemme varmistaneet, että jokainen teos ja sen tekijätiedot ovat selkeästi ja alkuperäistä kunnioittaen esillä. Huumorin lisäksi voi oppia taidehistoriaa.”

Oikaisu 7.8.2018 klo 10.29: Taidevandalismi-kirja on julkaistu elokuun alussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Kulttuuri
 • Meemit
 • Iida Nieminen
 • Kirjallisuus
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä

  2. 2

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Tulevaisuuden ruokatrendi on yksinsyöminen, uskoo tutkija Sami Koponen – Hollannissa on jo ravintoloita, joissa on vain yhden hengen pöytiä

  10. 10

   Pysyvä kesä- vai talviaika? Vastaus on näyteikkuna arvomaailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää