Kulttuuri    |   Arkkitehtuuriarvostelu

Suomessa on menossa kiihkeä rakennuskausi, ja siksi Arkkitehtuurimuseon katsaus kahteen menneeseen vuoteen yllättää suppeudellaan

Mukana on kaksi saunaa.

Arkkitehtuuri

Katsaus vuosien 2016–2017 arkkitehtuuriin. Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, Helsinki. Näyttely päättyy 16.9.

Arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus on näyttely, jonne asiantuntijaraati on valinnut kiinnostavimmiksi katsomansa esimerkit suomalaisesta arkkitehtuurista vuosilta 2016–2017.

Arkkitehtitoimistot ehdottavat töitään, ja niistä kootaan katsaus, joka kertoo, mitä ammattikunta tai ainakin kulloinenkin jury arvioi merkittävimmäksi edellisten vuosien rakentamisesta.

Lähtökohta on siis kiinnostava ajatellen kiertonäyttelyn kotimaisia ja ulkomaisia katsojia.

Kun ottaa huomioon meneillään olevan kiihkeän rakennuskauden, kuudentoista esimerkin päätyminen näyttelyyn tuntuu suppealta otokselta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta kolmihenkinen jury – portugalilainen Gonçalo Byrne, tekniikan tohtori Anni Vartola ja arkkitehti Maire Mattinen – on valinnut hyvin.

Mukana on myös edustavia otoksia korjausrakentamisesta – korjausrakentamisen osuushan on rakentamisesta nykyään huomattava. Se ulottuu jo 60–70-lukujen rakennuksiin.

Julkiset rakennukset ovat katsauksen enemmistönä, ja niissähän arkkitehtuuriin melkein ­aina panostetaan.

Asuntotuotannosta kuva on suppea, vaikka asuntorakentaminen käy kuumana – tai ehkä juuri siksi. Mukana on vain kahden toimiston asuintalot Helsingistä ja yksi senioritalo.

Asuntotuotanto on nyt niin kiihkeää, että luultavasti siitä olisikin saanut aivan oman kuudentoista kohteen näyttelynsä. Vai tingitäänkö kiireessä laadusta niin paljon, ettei olisi tarpeeksi näytettävää?

Omakotitaloja ei ole lainkaan, mikä heijastelee varmaan myös sitä, että omakotirakentaminen pysähtyi uusien energiamääräysten takia lähes tyystin, eikä seuraavina vuosina ehtinyt valmistua näytettävää.

Sen sijaan mukana on kaksi saunaa: Anssi Lassilan Lonnan saareen tekemä yleinen sauna sekä Tuomo Siitosen pieni yksityinen savusauna Asikkalassa. Erinomaisia molemmat.

Korjaamisen ideologia on muuttunut täysin aikaisemmasta. Nykyään pyritään palauttamaan, ja muutokset, kuten uusi tekniikka, tehdään hienovaraisesti ja piilottaen, alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen.

Helsingin kaupunginteatteri on tästä mainio esimerkki. Sama toimisto, turkulainen LPR, on suunnitellut myös yliopiston kirjaston korjauksen Engelin alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen. Kyse onkin yhdestä maailman kauneimmista kirjastoista.

Merja Niemisen ja Kari Järvisen suunnittelema Eliel Saarisen kirkon korjaustyö Tartossa taas vaati myös uutta. Se on tehty tavattoman hienostuneesti ja taitavasti.


Käpy ja Simo Paavilaisen urakka Hilding Ekelundin Töölön kirkon korjaamisessa saa nyt myös ansaitsemansa huomion.

Tiedekulma ei ollut alun perin mikään arkkitehtuurin helmi, mutta runko haluttiin säilyttää. JKMM:n Asmo Jaaksi työryhmineen on uudistanut talon kekseliäästi.


Kun ottaa huomioon, miten paljon nyt rakennetaan, olisi järkevää tehdä seuraavasta katsauksesta kattavampi spektaakkeli jossain huomattavasti suuremmassa tilassa, kuten Taidehallissa tai Kaapelitehtaalla.

Meillä olisi aihetta ylpeilyyn enemmänkin. Nyt kaipasin esimerkiksi K2S:n Maunulan-taloa tai Fazerin Vaaralan-vierailukeskusta.

Valitut kohteet ovat arkkitehtuuria seuraaville ennestään tuttuja ehkä Heikkinen–Komosen toimiston Saksaan Dresdeniin suunnittelemaa yliopisto­rakennusta tai yksityistä savusaunaa lukuun ottamatta.

Jury on tehnyt erinomaisen työn heille annetuissa, rajoitetuissa puitteissa, mutta ehkä näyttelyn konsepti kaipaisi päivitystä.

Suomi rakentaa -näyttely alkoi jo 1956, ja suppeampaan katsaukseen siirryttiin hiljaisen rakentamisen kautena laman jälkiseurausvuosina. Nyt ei rakenneta vähän, joten katsauskin vaatisi enemmän tilaa ja huo­miota.

Fakta

Kuusitoista esimerkkiä vuosien 2016-2017 arkkitehtuurista


 Asuintalo Arabiankatu 8. Arkkitehtitoimisto B&M (Daniel Bruun ja Jussi Murole).

 Asuintalo Helsingin Hiirenporras ja As. Oy Kissankita, Aleksis Kiven katu

 19. Arkkitehdit Selina Anttinen ja Vesa Oiva.

 Asuintalo Heka Koirasaarentie 36, Anttinen ja Oiva.

 Senioritalo Kampin Helmi, Pohjoinen rautatiekatu 30. Kirsti Sivén ja Asko Takala.

 Savusauna, Asikkala. Tuomo Siitonen.

 Lonnan sauna, Anssi Lassila.

 Suvelan Kappeli, Anssi Lassila

 Tarton Paavalinkirkko, peruskorjaus, Kari Järvinen ja Merja Nieminen.

 Töölön kirkko, peruskorjaus. Käpy ja Simo Paavilainen.

 Helsingin kaupunginteatteri, peruskorjaus, LPR-arkkitehdit.

 Kansalliskirjasto, peruskorjaus, LPR-arkkitehdit.

 Dipoli, peruskorjaus ALA-arkkitehdit.

 Tutkimuskeskus, Dresden, Mikko Heikkinen ja Markku Komonen.

 Helsingin yliopiston Tiedekulma, Asmo Jaaksi, JKMM-arkkitehdit.

  Kehärata, Lentoasema, PES-Arkkitehdit.

 Länsiterminaali 2. PES-arkkitehdit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Arvostelu
 • Paula Holmila
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Useita ihmisiä ammuttu Yhdysvaltain Marylandissa – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  3. 3

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  8. 8

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää