Kulttuuri

Tuulettaren ilman soittimia syntyvä ”vocal folk hop” valloittaa maailmaa – lauluyhtyeen musiikkia on kuultu myös Game of Thrones -sarjassa

Tuuletar esiintyy maailmalla enemmän kuin Suomessa.

”Keikka oli buukattu jo talvella, mutta silloin puhuttiin vain esteratsastustapahtuman lounaskonsertista. Vasta viikkoa ennen meille kerrottiin, että paikalla olisi kuninkaallisia”, Venla Ilona Blom Tuuletar-yhtyeestä kertoo.

Tuuletar esiintyi ennen kruununprinsessa Victorian puhetta Ruotsin kansallispäivänä kuudes kesäkuuta Hallstahammarissa Strömsholmin ratsastus­tapahtuman satavuotisjuhlilla.

Blom arvelee, että suomalainen a cappella -yhtye oli valittu esiintymään, koska alueella asuu runsaasti suomalaistaustaisia, peräti 23 prosenttia. Strömsholm-keikka meni kuin Strömsössä.

”Tapasimme Victorian ja Danielin. Meille luvattiin puoli minuuttia, mutta ehkä se venyi melkein minuuttiin. Kaikki oli tarkkaan säädelty, mutta he puhuivat tuttavallisesti. Jäi vaikutelma, että he tunsivat musiikkiamme. He onnittelivat meitä ja toivottivat hyvää jatkoa”, Blom muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuulettaren nimi tarkoittaa tuulen hengetärtä tai jumalaa. Niitä piirrettiin ennen vanhaan karttoihin maailman reunoille puhkumaan eri ilmansuuntiin. Karttojen reunat ovat tulleet tutuiksi myös Tuulettarelle. Se konsertoi enemmän maailmalla kuin Suomessa.

Monessa paikassa Tuuletar on ensimmäinen suomalainen esiintyjä ja ensimmäinen a cappella -yhtye. Niin kuin vaikka viime helmikuussa Kalkutassa Sur Jahan -festivaalilla, jonka työpajoihin ja konsertteihin kutsutaan joka vuosi kuusi kansainvälistä osallistujaa.”Siellä tutustuttiin toisiin pitkälti musiikin avulla, koska usein välissä oli kielimuuri. Senegalilainen Cheikh Lô opetti meille kappaleen, jota olemme esittäneet keikoillakin. Sellaiset kokemukset ovat tärkeitä”, Blom sanoo.

Toissa viikonloppuna Tuuletar esiintyi Englannissa Womad-festivaalilla, joka on isoimpia maailmanmusiikkitapahtumia.

Siellä oli myös keittiölava, jolla Tuuletar leipoi karjanpiirakoita ja opetti yleisöäkin rypyttämään. Festivaalilla oli Suomesta myös Kimmo Pohjonen Skin.

Tällä vauhdilla Tuulettaresta tulee samanlainen kansainvälinen menestystarina kuin haitarin Jimi Hendrixiksi sanotusta Kimmo Pohjosesta. Musiikillisesti Tuuletar on aivan erilainen. Se ei käytä soittimia ollenkaan vaan tekee kaiken ihmisäänillä.

”Täydennämme soundiamme efekteillä kuten oktaaverilla, joka luo laulun alapuolelle matalammalla soivia taajuuksia. Lyömäsoittimista luovuimme jo alussa. Yritimme kaikki tuottaa rytmisiä ääniä, mutta Venlalle beatboxaus oli luontevinta”, Piia Säilynoja sanoo.

Säilynoja (s. 1989) on tehnyt suurimman osan Tuulettaren esikoislevyn Tules maas vedes taivaal (2016) sanoituksista. Se nousi korkealle sekä Euroopan että maailmanlaajuisilla maailmanmusiikkilistoilla ja sai vuoden parhaan etnolevyn Emman.Venla Ilona Blom (s. 1985) hoitaa beatboxauksen laulamisen lisäksi ja käytännössä puhuu yhtyeen puolesta. Säilyn­oja täydentää toisinaan, kun saa puheenvuoron. Heidän lisäkseen Tuulettaressa laulavat Sini Koskelainen ja Johanna Kyykoski.

Tuuletar syntyi Tanskassa, Århusin musiikkiakatemiassa, jossa nelikko tapasi vaihto-opiskelijoina vuonna 2011. Heti lukukauden alussa heidät pantiin tanssimaan ja laulamaan kaduille muun muassa ghanalaisten muusikoiden kanssa.

”Mutta vasta joulukuussa aloimme laulaa yhdessä, kun äänitimme koulusta lähteville kavereille lahjaksi laulun. Huomasimme, että äänemme soivat hyvin yhteen”, Säilynoja muistelee.

”Ja persoonamme myös!”, Blom jatkaa. ”Tanskassa tuli halu tutkia suomen kieltä ja perinnettä ja ihmiset olivat aina kiinnostuneita, kun lauloimme suomeksi.”

Nelikko sopi, että joululomalla kaikki säveltävät Kantelettaren runoja. Sen jälkeen he ilmoittivat yhtyeensä esiintymään akatemian festivaalille. Blom sanoo, että jokainen keikka tuntui vahvistavan, että hommaa kannatti jatkaa, kun se upposi aina erilaisiin yleisöihin.

”Grobund-festivaalilla Tanskassa nuoret hevipojat tulivat sanomaan, että itkivät keikkamme aikana”, Säilynoja ihmettelee vielä vuosien päästä.

”Emme ole koskaan miettineet kohdeyleisöä, vaan olemme pyrkineet ottamaan kaikki keikat, joita on tarjottu. Vasta muutama vuosi sitten tuli tarve määritellä musiikkimme. Kehitimme määritelmäksi vocal folk hop”, Blom selittää.

Hiphopin ja beatboxingin roolit vahvistuivat, kun Tuulettaren muusikot löysivät varhaisvaiheissa brittiläisen Boxettes-yhtyeen, joka toimi vuoteen 2014.

”Siitä uhkui voimaa ja se oli puuttuva pala peliimme. Aloimme yhdistellä mukaan rujoja ja härskejä biittejä”, Blom sanoo.

Säilynojan teksteillä on tiiviit yhteydet suomalaiseen perinteeseen. Yhdessä kappaleessa räpätään Kalevalan tekstiä. Mutta musiikkiin vaikutteita tulee Bollywoodista, Afrikasta, Bulgarialaisesta naiskuorolaulusta ja eri puolilta maailmaa.

”Vienankarjalainen perinne on vain yksi osa musiikkiamme, mutta ihmiset tarttuvat usein siihen, koska se on tuttua. Värttinä avasi kansanmusiikin suurelle yleisölle ja toimi sikäli suunnannäyttäjänä. Mekin yritämme rikkoa rajoja ja ennakkoluuloja samalla tavalla”, Blom miettii.

Siinä mielessä Tuuletar liittyy viime vuosina virinneeseen musiikista sarjakuvaan ulottuvaan aaltoon, jossa kalevalaisen perinteen pohjalta yhdistellään ja muokataan uudenlaista kulttuuria.

”En ole pyrkinyt kirjoittamaan kalevalaisittain. Hämmentävää, miten luonnollisesti se tuli. Olen kotoisin Sievistä, mutta asunut eri puolilla Suomea. Siksi eri murteiden ilmaisut kiinnostavat. Niissä on paljon sellaista, jota ei voi ilmaista arkikielellä. Minulle mehtä on eri kuin skutsi”, Säilynoja sanoo.

Tuuletar on halunnut viedä a cappellan isoille lavoille. Muun muassa Suomessakin käynyt kuubalainen Vocal Sampling on tehnyt sitä, mutta se koostuu miehistä. Aluksi moni epäili Tuulettaren voimia.

”Meiltä on kysytty monta kertaa, että emmekö ole harkinneet miesäänien ottamista mukaan”, Säilynoja huokaa. ”Mutta ei ole harkittu kertakaan”, Blom jatkaa. ”Olemme kehittäneet elävää soundiamme nykytekniikalla äänisuunnittelija Paavo Malmbergin kanssa.”

Muutaman viime vuoden aikana Suomi on alkanut näkyä Tuulettaren keikkalistoilla yhä harvemmin. Japaninkieliset verkkosivutkin on jo pitänyt avata.

Yksi askelma Tuulettaren tiellä maailmalle on Game of Thrones -televisiosarja. Sen kappale Alku ostettiin sarjan seitsemännen kauden saksalaisen dvd-julkaisun traileriin. Jo aiemmin kappale soi australialaisen tv-sarjan loppukohtauksessa.

”Tuli siitä tietysti palkkiokin, mutta ei sillä vielä ostella mersuja. Mutta tärkeämpää on, että se tuo uskottavuutta. Maailman suosituin tv-sarja tuo meillekin uskoa, että mikään ei ole mahdotonta”, Blom sanoo.

Tuuletar on jäsenilleen päätyö, jonka merkeissä he ovat eläneet jo pari vuotta matkalaukkuelämää. Ensi vuodeksi olisi tarkoitus tehdä uusi levy.

”Syksy sävelletään ja talvella ­äänitetään – tällä kertaa Suomessa. Ensimmäinen levy tehtiin Amerikassa, koska halusimme testata, miten sikäläinen tuotanto tukee suomalaista perinnettä. Yksi tutuista amerikkalaisista tuottajista tulee mukaan myös uudelle levylle”, Blom kertoo.

Tuulettaren konsertti avaa Etno-Espa-festivaalin 6.8. klo 16 Esplanadin lavalla (Pohjois­esplanadi 1). Vapaa pääsy.

Fakta

Kansanmusiikki soi Espalla


 Vuodesta 2006 järjestetty Etno-Espa esittelee kotimaista kansanmusiikkia 15.8. saakka sekä taiteiden yönä 23.8.

 Esiintyjät ovat Suomesta, mutta kaikki musiikki ei. Ahoo Band (9.8. klo 16) soittaa arabialaisen, espanjalaisen ja kurdilaisen musiikin fuusiota.

 11.8. klo 14 alkaen lastenlauantaissa esiintyy muun muassa Pikku Papun kvartetti.

 Painopiste on uusissa esiintyjissä, mutta mukana on muun muassa tunnettu hanuristi Maria Kalaniemi, joka soittaa MoD-duossa Désiree Saarelan kanssa (13.8. klo 17.15).

 Koko ohjelma: etno-espa.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • folkmusiikki
 • Harri Römpötti
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja

  7. 7

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  10. 10

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää