Kulttuuri

Tuulettaren ilman soittimia syntyvä ”vocal folk hop” valloittaa maailmaa – lauluyhtyeen musiikkia on kuultu myös Game of Thrones -sarjassa

Tuuletar esiintyy maailmalla enemmän kuin Suomessa.

”Keikka oli buukattu jo talvella, mutta silloin puhuttiin vain esteratsastustapahtuman lounaskonsertista. Vasta viikkoa ennen meille kerrottiin, että paikalla olisi kuninkaallisia”, Venla Ilona Blom Tuuletar-yhtyeestä kertoo.

Tuuletar esiintyi ennen kruununprinsessa Victorian puhetta Ruotsin kansallispäivänä kuudes kesäkuuta Hallstahammarissa Strömsholmin ratsastus­tapahtuman satavuotisjuhlilla.

Blom arvelee, että suomalainen a cappella -yhtye oli valittu esiintymään, koska alueella asuu runsaasti suomalaistaustaisia, peräti 23 prosenttia. Strömsholm-keikka meni kuin Strömsössä.

”Tapasimme Victorian ja Danielin. Meille luvattiin puoli minuuttia, mutta ehkä se venyi melkein minuuttiin. Kaikki oli tarkkaan säädelty, mutta he puhuivat tuttavallisesti. Jäi vaikutelma, että he tunsivat musiikkiamme. He onnittelivat meitä ja toivottivat hyvää jatkoa”, Blom muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuulettaren nimi tarkoittaa tuulen hengetärtä tai jumalaa. Niitä piirrettiin ennen vanhaan karttoihin maailman reunoille puhkumaan eri ilmansuuntiin. Karttojen reunat ovat tulleet tutuiksi myös Tuulettarelle. Se konsertoi enemmän maailmalla kuin Suomessa.

Monessa paikassa Tuuletar on ensimmäinen suomalainen esiintyjä ja ensimmäinen a cappella -yhtye. Niin kuin vaikka viime helmikuussa Kalkutassa Sur Jahan -festivaalilla, jonka työpajoihin ja konsertteihin kutsutaan joka vuosi kuusi kansainvälistä osallistujaa.”Siellä tutustuttiin toisiin pitkälti musiikin avulla, koska usein välissä oli kielimuuri. Senegalilainen Cheikh Lô opetti meille kappaleen, jota olemme esittäneet keikoillakin. Sellaiset kokemukset ovat tärkeitä”, Blom sanoo.

Toissa viikonloppuna Tuuletar esiintyi Englannissa Womad-festivaalilla, joka on isoimpia maailmanmusiikkitapahtumia.

Siellä oli myös keittiölava, jolla Tuuletar leipoi karjanpiirakoita ja opetti yleisöäkin rypyttämään. Festivaalilla oli Suomesta myös Kimmo Pohjonen Skin.

Tällä vauhdilla Tuulettaresta tulee samanlainen kansainvälinen menestystarina kuin haitarin Jimi Hendrixiksi sanotusta Kimmo Pohjosesta. Musiikillisesti Tuuletar on aivan erilainen. Se ei käytä soittimia ollenkaan vaan tekee kaiken ihmisäänillä.

”Täydennämme soundiamme efekteillä kuten oktaaverilla, joka luo laulun alapuolelle matalammalla soivia taajuuksia. Lyömäsoittimista luovuimme jo alussa. Yritimme kaikki tuottaa rytmisiä ääniä, mutta Venlalle beatboxaus oli luontevinta”, Piia Säilynoja sanoo.

Säilynoja (s. 1989) on tehnyt suurimman osan Tuulettaren esikoislevyn Tules maas vedes taivaal (2016) sanoituksista. Se nousi korkealle sekä Euroopan että maailmanlaajuisilla maailmanmusiikkilistoilla ja sai vuoden parhaan etnolevyn Emman.Venla Ilona Blom (s. 1985) hoitaa beatboxauksen laulamisen lisäksi ja käytännössä puhuu yhtyeen puolesta. Säilyn­oja täydentää toisinaan, kun saa puheenvuoron. Heidän lisäkseen Tuulettaressa laulavat Sini Koskelainen ja Johanna Kyykoski.

Tuuletar syntyi Tanskassa, Århusin musiikkiakatemiassa, jossa nelikko tapasi vaihto-opiskelijoina vuonna 2011. Heti lukukauden alussa heidät pantiin tanssimaan ja laulamaan kaduille muun muassa ghanalaisten muusikoiden kanssa.

”Mutta vasta joulukuussa aloimme laulaa yhdessä, kun äänitimme koulusta lähteville kavereille lahjaksi laulun. Huomasimme, että äänemme soivat hyvin yhteen”, Säilynoja muistelee.

”Ja persoonamme myös!”, Blom jatkaa. ”Tanskassa tuli halu tutkia suomen kieltä ja perinnettä ja ihmiset olivat aina kiinnostuneita, kun lauloimme suomeksi.”

Nelikko sopi, että joululomalla kaikki säveltävät Kantelettaren runoja. Sen jälkeen he ilmoittivat yhtyeensä esiintymään akatemian festivaalille. Blom sanoo, että jokainen keikka tuntui vahvistavan, että hommaa kannatti jatkaa, kun se upposi aina erilaisiin yleisöihin.

”Grobund-festivaalilla Tanskassa nuoret hevipojat tulivat sanomaan, että itkivät keikkamme aikana”, Säilynoja ihmettelee vielä vuosien päästä.

”Emme ole koskaan miettineet kohdeyleisöä, vaan olemme pyrkineet ottamaan kaikki keikat, joita on tarjottu. Vasta muutama vuosi sitten tuli tarve määritellä musiikkimme. Kehitimme määritelmäksi vocal folk hop”, Blom selittää.

Hiphopin ja beatboxingin roolit vahvistuivat, kun Tuulettaren muusikot löysivät varhaisvaiheissa brittiläisen Boxettes-yhtyeen, joka toimi vuoteen 2014.

”Siitä uhkui voimaa ja se oli puuttuva pala peliimme. Aloimme yhdistellä mukaan rujoja ja härskejä biittejä”, Blom sanoo.

Säilynojan teksteillä on tiiviit yhteydet suomalaiseen perinteeseen. Yhdessä kappaleessa räpätään Kalevalan tekstiä. Mutta musiikkiin vaikutteita tulee Bollywoodista, Afrikasta, Bulgarialaisesta naiskuorolaulusta ja eri puolilta maailmaa.

”Vienankarjalainen perinne on vain yksi osa musiikkiamme, mutta ihmiset tarttuvat usein siihen, koska se on tuttua. Värttinä avasi kansanmusiikin suurelle yleisölle ja toimi sikäli suunnannäyttäjänä. Mekin yritämme rikkoa rajoja ja ennakkoluuloja samalla tavalla”, Blom miettii.

Siinä mielessä Tuuletar liittyy viime vuosina virinneeseen musiikista sarjakuvaan ulottuvaan aaltoon, jossa kalevalaisen perinteen pohjalta yhdistellään ja muokataan uudenlaista kulttuuria.

”En ole pyrkinyt kirjoittamaan kalevalaisittain. Hämmentävää, miten luonnollisesti se tuli. Olen kotoisin Sievistä, mutta asunut eri puolilla Suomea. Siksi eri murteiden ilmaisut kiinnostavat. Niissä on paljon sellaista, jota ei voi ilmaista arkikielellä. Minulle mehtä on eri kuin skutsi”, Säilynoja sanoo.

Tuuletar on halunnut viedä a cappellan isoille lavoille. Muun muassa Suomessakin käynyt kuubalainen Vocal Sampling on tehnyt sitä, mutta se koostuu miehistä. Aluksi moni epäili Tuulettaren voimia.

”Meiltä on kysytty monta kertaa, että emmekö ole harkinneet miesäänien ottamista mukaan”, Säilynoja huokaa. ”Mutta ei ole harkittu kertakaan”, Blom jatkaa. ”Olemme kehittäneet elävää soundiamme nykytekniikalla äänisuunnittelija Paavo Malmbergin kanssa.”

Muutaman viime vuoden aikana Suomi on alkanut näkyä Tuulettaren keikkalistoilla yhä harvemmin. Japaninkieliset verkkosivutkin on jo pitänyt avata.

Yksi askelma Tuulettaren tiellä maailmalle on Game of Thrones -televisiosarja. Sen kappale Alku ostettiin sarjan seitsemännen kauden saksalaisen dvd-julkaisun traileriin. Jo aiemmin kappale soi australialaisen tv-sarjan loppukohtauksessa.

”Tuli siitä tietysti palkkiokin, mutta ei sillä vielä ostella mersuja. Mutta tärkeämpää on, että se tuo uskottavuutta. Maailman suosituin tv-sarja tuo meillekin uskoa, että mikään ei ole mahdotonta”, Blom sanoo.

Tuuletar on jäsenilleen päätyö, jonka merkeissä he ovat eläneet jo pari vuotta matkalaukkuelämää. Ensi vuodeksi olisi tarkoitus tehdä uusi levy.

”Syksy sävelletään ja talvella ­äänitetään – tällä kertaa Suomessa. Ensimmäinen levy tehtiin Amerikassa, koska halusimme testata, miten sikäläinen tuotanto tukee suomalaista perinnettä. Yksi tutuista amerikkalaisista tuottajista tulee mukaan myös uudelle levylle”, Blom kertoo.

Tuulettaren konsertti avaa Etno-Espa-festivaalin 6.8. klo 16 Esplanadin lavalla (Pohjois­esplanadi 1). Vapaa pääsy.

Fakta

Kansanmusiikki soi Espalla


 Vuodesta 2006 järjestetty Etno-Espa esittelee kotimaista kansanmusiikkia 15.8. saakka sekä taiteiden yönä 23.8.

 Esiintyjät ovat Suomesta, mutta kaikki musiikki ei. Ahoo Band (9.8. klo 16) soittaa arabialaisen, espanjalaisen ja kurdilaisen musiikin fuusiota.

 11.8. klo 14 alkaen lastenlauantaissa esiintyy muun muassa Pikku Papun kvartetti.

 Painopiste on uusissa esiintyjissä, mutta mukana on muun muassa tunnettu hanuristi Maria Kalaniemi, joka soittaa MoD-duossa Désiree Saarelan kanssa (13.8. klo 17.15).

 Koko ohjelma: etno-espa.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • folkmusiikki
 • Harri Römpötti
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  8. 8

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää