Kulttuuri

Kendrick Lamar kruunaa Flow’n komean kattauksen – Tässä tärpit loppuunmyydylle festivaalille

Kriitikkojen ja teinien palvoma supertähti Kendrick Lamar on yksi Flow’n historian kalleimpia esiintyjiä, ja todennäköisesti sen väärti.

Amerikkalainen nykyrapin supertähti Kendrick Lamar on Flow’n tämän vuoden isoin nimi. Tapahtuman ohjelmiston tyylillisesti yhteen vetävä ja kruunaava buukkaus, joka olisi toivottu pääesiintyjä todennäköisesti lähes minkä tahansa maailman suurimman popfestivaalin ohjelmistoon.

31-vuotiaan Lamarin kiinnittäminen on yksi Flow’n historian kalleimpia – ja todennäköisesti sen väärti. Kun Drakea ja Beyoncéa ei festivaaleilla pääsääntöisesti nähdä, Lamaria huomattavampaa linjaan istuvaa tähteä on Flow’hun vaikea kuvitella.


Yhtä lailla teinien ja kriitikkojen palvoman Lamarin buukkaus rinnastuu ennakolta aiemmista Flow-elämyksistä Kanye Westin (2011) ja Frank Oceanin (2017) konsertteihin. Molemmat olivat isoja kulttuuritapauksia, jollaisia ei Suomessa helposti ­koettaisi ilman Flow’n resursseja ja pohjoismaista festariyhteistyötä: Lamarin ja monen muun Flow-tähden saamista auttaa se, että artistit esiintyvät samalla viikolla pohjolan muissa musiikkitapahtumissa.

”Kung Fu Kenny” esiintyi Flow’ssa jo 2013, tuolloin nousevana tähtenä. Nyt alla on kolme kuluvan vuosikymmenen ylistetyimpiin lukeutuvaa albumia, läpimurtolevy Good Kid, M.A.A.D City, orgaaninen ja jopa jazzahtava To Pimp a Butterfly sekä viime vuonna ilmestynyt elektronisempi Damn. Räppärillä on hallussa 12 Grammy-palkintoa sekä musiikin Pulitzer. Tuoreimpana julkaisuna Lamar vastasi Black Panther -elokuvan soundtrack­levyn tuottamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todistin Lamarin konserttia Lontoossa helmikuussa. En muista milloin viimeksi olisin ­äimistellyt yhtä taiturimaista ja iskuvoimaista, yleisön täysin sekoittanutta areenakonserttia.

Kendrick Lamar päälavalla su klo 21.30

Ultratyylikäs taidevamppi

St. Vincent eli amerikkalaismuusikko Annie Clark maistuu Flow’n naisartisteja korostavan ajankohtaisen laatulinjan kannalta lähes pakolliselta kiinnitykseltä.


Onneksi konsertti järjestyi – Clark on viime aikojen keskeisiä muusikkotähtiä, jonka viime vuonna ilmestynyt Masseduc­tion-albumi sekä St. Vincent (2014) edustivat ilmestymisvuosiensa kiehtovinta rockia.

Laulajan edellisellä Suomen-klubikeikalla neljä vuotta sitten kuultiin fantastinen latinki synteettistä ja teollista rockia, konekuoroja, silkkaa melua sekä muistumia David Bowien fantasioista ja Princen rytmillisesti imevästä kitaraerotiikasta.

2012 Flow’ssa räjähtävästi lavalla heilunut Clark sai aiemmin samana sunnuntaina esiintyneet Björkin ja Feistin maistumaan suorastaan laimeilta.

HS:n kriitikko Ilkka Mattila kirjoitti kesän Roskilden-esiintymisen perusteella Clarkin olevan ”uuden sukupolven Prince, joka yhdistää sarjakuvamaisen vi­suaalisuuden, popin tarttuvuuden ja rockin ja funkin seksuaalisen energian ainutlaatuisella tavalla”.

Mikäli merkit pitävät paikkansa, Flow’ssa koetaan myös oivaltava lavashow.

St. Vincent Red Arenassa su klo 23

Arktista brittihysteriaa

Kesän festarisesonkiin on vaikea kuvitella laajempaan ylei­sön­osaan uppoavaa rockpää­esiintyjää kuin brittiläinen Arctic Monkeys, joka esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa.

Alex Turnerin johtaman ja Sheffieldistä kotoisin olevan kvartetin läpimurto oli yksi vuosisadan terävimpiä. Nuoren kitarayhtyeen debyyttialbumi What­ever People Say I Am, That’s What I’m Not (2006) myi ennätyksellisesti Britanniassa ja elävöitti rockia hieman vastaavalla tavalla kuin The Strokes ja Vampire Weekend, tosin Euroopasta käsin. Toukokuussa julkaistu kuudes studioalbumi Tranquility Base Hotel & Casino edustaa päinvastaista kuin vimmainen esikoislevy. Pohdiskeleva henki ja tyylikäs vintage-sointi vetoavat kotikuuntelussa, mutta kantaako rauhallinen anti elävänä?

Barcelonan alkukesän Primavera Sound -tapahtumassa Arctic Monkeys keräsi festivaalin tiheimmältä tuntuneen yleisö­meren. Tunkua voi ennustaa myös Suvilahteen.

Arctic Monkeys päälavalla la klo 22.30

Jazz-mestarin tuplakeikka

Flow’n pallolava eli Balloon 360° Stage on yksi tapahtuman symboleita sekä festivaalin erikoisin ja hienoin esiintymislava, jossa keikka kuin keikka tuntuu saavan siivet.

Jazz-maailman viime vuosien tähtiin lukeutuvan Kamasi Washingtonin paluu Flow’hun saa reilun 1600 istumapaikan pallolavan vaikuttamaan etukäteen alimitoitetulta.


Siksi on hyvä, että Washingtonilta kuullaan kaksi keikkaa vähän kuin vanhaan jazzklubihenkeen: ensimmäistä settiä seuraa pienen tauon jälkeen toinen.

Losangeleslaisen saksofonistin ja säveltäjän ylistetty toinen albumi, bonuslevyn kanssa kolmetuntinen Heaven and Earth, äänitettiin ison yhtyeen lisäksi kuoron ja klassisen orkesterin kanssa. Washington esiintyy sunnuntaina osuvasti ennen Lamaria – saksofonistin jälki kuuluu Lamarin To Pimp a Butterfly –albumilla.

Kamasi Washington Balloon-lavalla su klo 19 ja 20.30

Hiphopin poikabändi

Flow’n antiin on keskeisesti kuulunut keskisuurten ja nousevien raptähtien tuominen Helsinkiin, usein kiinnostavalla hetkellä.

Kaliforniasta saapuva Brockhampton-kollektiivi on viime aikojen keskeisiä hiphoptulokkaita, vaikka ryhmä julkaisi talvella jo kolmannen albuminsa – ”Saturation-trilogian” muodostavat albumit ilmestyivät tosin puolen vuoden aikana.

15-jäsenen Brockhampton on luonnehtinut itseään poikabändiksi, mikä muistetaan mainita taajaan. Lisää tarinaa rakentaa ryhmän synty, jonka kerrotaan tapahtuneen osin netin Kanye West –foorumilla.

Erinomaisesti tuotetussa räpissä voi kuulla yhteyksiä esimerkiksi Frank Oceaniin, Outkastiin ja Pharrell Williamsiin.

Brockhampton Red Arenalla su klo 18.30

Huomaa myös nämä esiintyjät

Abul Mogard (Other Sound la klo 20)

Tarina kiehtoo kuin musiikki: entiseksi serbialaiseksi tehdastyöläiseksi kerrottu Mogard levyttää nyt tumman unenomaista ambientia.

Charlotte Gainsbourg (Red Arena la klo 24)

Valloittavaa tunnelmaelektropoppia viime vuoden Rest-albumilla esittäneen ranskalaisen pop- ja elokuvatähden hillityn tyylikäs show on jokseenkin väärässä paikassa lauantain ”bailuslotissa”.


Detroit in Effect (Front Yard la klo 22)

Trendikkääksi viime aikoina nousseen elektron kulttinimi.

Fleet Foxes (päälava pe klo 18.45)

Harmonisen nykyfolkrockin taituri vuodattaa päälavalla sydämellisiä ja laakeita musiikkimaisemia.

Grizzly Bear (päälava la klo 20.30)

Keskeinen amerikkalainen indieyhtye on julkaissut komeita teoksia. Trendiviisari on laskenut vuosikymmenen alusta, mutta kitararock soi kuohkeasti.

Imatran voima (Front Yard pe 20.30)

Kymmenen vuotta sitten hajonnut kotimainen elektroduo on kiertänyt kuluvana vuonna otsikolla ”pelko, itseinho, viha, teollinen vieraantuminen”.

Joensuu 1685 (Black Tent pe klo 24)

Mikko Joensuu sekä Siinai-yhtyeen Markus ja Risto Joensuu palaavat yhdessä lavalle kauniin meluisan albuminsa 10-vuotisjuhlan merkeissä.


Jorja Smith (Red Arena su klo 16.30)

Debyyttialbumin kesäkuussa julkaissut brittiläinen R&B-laulaja duetoinut Stormzyn ja Kali Uchisin kanssa.

Kakka-hätä 77 (Black Tent pe klo 19)

Teemu Bergmanin johtama punkyhtye huvittaa keskellä Flow’n ”vakavampaa” ohjelmistoa.

Kokoko! (Balloon-lava pe klo 23)

”Kinshasan tulevaisuuden soundtrack”, julistaa omatekoisilla soittimilla elektronista tanssittavuutta tykittävä ryhmä.

Moses Sumney (Balloon-lava su klo 17.15)

Elektronisia sävyjä, kitaraa ja laulutulkintaa hyvällä näkemyksellä yhdistävä nouseva amerikkalainen laulaja-lauluntekijä.


Mura Masa (Red Arena pe klo 19.45)

22-vuotias Alex Crossan tuo jättitelttaan perjantaina Flow’n näköisen sikermän eklektistä elektronisuutta.

Olli Ahvenlahti New Quartet (Balloon-lava pe klo 21.15)

Konkari julkaisi joulukuussa ensimmäisen jazzlevynsä 36 vuoteen ja esiintyy nuoremman polven jazzarien kanssa.

Paavoharju (Other Sound pe klo 00.30)

Huumaavan savonlinnalaistaustaisen yhtyeen musiikkia kuultiin Korjaamolla keväällä vuosien tauon jälkeen. Riittääkö yleisön keskittymiskyky festareilla?


Patti Smith (päälava pe klo 20.45)

71–vuotias runoilija, ikoni ja rokkariaktivisti oli komeassa vedossa kesän alussa Dublinin-konsertissaan.

Orlando Julius & The Heliocentrics (Balloon-lava la klo 23)

Nigerian afrobeat-pioneeri ja saksofonisti saapuu pallolavalle Mulatu Astatken kanssa työskennelleen lontoolaisen The Heliocentricsin kanssa.

Ruusut (Red Arena su klo 14.30)

Vuoden kotimaisen popkappaleen (Glitchit) tehneellä superkokoonpanolla olisi iso näytön paikka ellei esiintymisaika olisi onneton.

Sigrid (Black Tent pe klo 22)

21-vuotias norjalainen syntikkapoppari Sigrid Raabe voitti tammikuussa BBC:n uusien kykyjen ammattilaisäänestyksen, jossa kotimainen Alma noteerattiin 16 parhaan joukkoon.

Terry ja Gyan Riley (Other Sound pe klo 18.15)

Kitaristipoikansa kanssa esiintyvä Terry Riley on amerikkalaisen minimalismin merkkihahmoja Steve Reichin ohella.

Fakta

Flow Festival 2018


 Päiväkohtainen yleisö­kapasiteetti kasvaa 3000 verran 28 000 kävijään. Festivaalin kaikki päivät ovat loppuunmyytyjä.

 Kokeellinen musiikki siirtyy Tiivistämöstä suurempaan Voimalaan.

 Liput ovat kallistuneet parilla kympillä viime vuodesta. Kolmen päivän lipun 215 euron hintaa selittävät festivaalin historian kalleimpiin kuuluvat esiintyjät, kuten Kendrick Lamar ja Arctic Monkeys, sanoo taiteellinen johtaja Tuomas Kallio.

 Budjetti on noin seitsemän miljoonaa euroa, josta vajaa puolet on kiinni artisteissa.

 ”Flow kiinnostaa. Sanomme myös monille esiintyjille ei”, kertoo Kallio. Esimerkiksi Lauryn Hill saapuu Euroopan ainoalle pistokeikalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop
 • Kulttuuri
 • Flow-festivaali
 • Aleksi Kinnunen
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  5. 5

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  7. 7

   Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

  8. 8

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  9. 9

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  4. 4

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  5. 5

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  8. 8

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan
  3. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
  4. Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta
  5. Kahta EM-mitalia Berliinistä tähyävä Ronja Oja aikoo viihdyttää muuta Suomen joukkuetta mielenkiintoisella tavalla – ”Harkitsin, että pitäisikö ottaa luuttu Berliiniin mukaan”
  6. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  7. Tunti sitten
  8. Valmentaja Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
  9. Slovenian uudeksi pää­ministeriksi valittiin maan entistä pää­ministeriä matkinut koomikko
  10. Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä
  11. Orava Asuntorahasto keksi nerokkaan keinon vakuuttaa sijoittajat, kun se vaihtoi nimekseen Avaro – voisiko myös Öitääsosiroun olla uskottava toimija?
  12. Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin Tilaajille
  13. Näytä lisää