Kulttuuri

Kendrick Lamar kruunaa Flow’n komean kattauksen – Tässä tärpit loppuunmyydylle festivaalille

Kriitikkojen ja teinien palvoma supertähti Kendrick Lamar on yksi Flow’n historian kalleimpia esiintyjiä, ja todennäköisesti sen väärti.

Amerikkalainen nykyrapin supertähti Kendrick Lamar on Flow’n tämän vuoden isoin nimi. Tapahtuman ohjelmiston tyylillisesti yhteen vetävä ja kruunaava buukkaus, joka olisi toivottu pääesiintyjä todennäköisesti lähes minkä tahansa maailman suurimman popfestivaalin ohjelmistoon.

31-vuotiaan Lamarin kiinnittäminen on yksi Flow’n historian kalleimpia – ja todennäköisesti sen väärti. Kun Drakea ja Beyoncéa ei festivaaleilla pääsääntöisesti nähdä, Lamaria huomattavampaa linjaan istuvaa tähteä on Flow’hun vaikea kuvitella.


Yhtä lailla teinien ja kriitikkojen palvoman Lamarin buukkaus rinnastuu ennakolta aiemmista Flow-elämyksistä Kanye Westin (2011) ja Frank Oceanin (2017) konsertteihin. Molemmat olivat isoja kulttuuritapauksia, jollaisia ei Suomessa helposti ­koettaisi ilman Flow’n resursseja ja pohjoismaista festariyhteistyötä: Lamarin ja monen muun Flow-tähden saamista auttaa se, että artistit esiintyvät samalla viikolla pohjolan muissa musiikkitapahtumissa.

”Kung Fu Kenny” esiintyi Flow’ssa jo 2013, tuolloin nousevana tähtenä. Nyt alla on kolme kuluvan vuosikymmenen ylistetyimpiin lukeutuvaa albumia, läpimurtolevy Good Kid, M.A.A.D City, orgaaninen ja jopa jazzahtava To Pimp a Butterfly sekä viime vuonna ilmestynyt elektronisempi Damn. Räppärillä on hallussa 12 Grammy-palkintoa sekä musiikin Pulitzer. Tuoreimpana julkaisuna Lamar vastasi Black Panther -elokuvan soundtrack­levyn tuottamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todistin Lamarin konserttia Lontoossa helmikuussa. En muista milloin viimeksi olisin ­äimistellyt yhtä taiturimaista ja iskuvoimaista, yleisön täysin sekoittanutta areenakonserttia.

Kendrick Lamar päälavalla su klo 21.30

Ultratyylikäs taidevamppi

St. Vincent eli amerikkalaismuusikko Annie Clark maistuu Flow’n naisartisteja korostavan ajankohtaisen laatulinjan kannalta lähes pakolliselta kiinnitykseltä.


Onneksi konsertti järjestyi – Clark on viime aikojen keskeisiä muusikkotähtiä, jonka viime vuonna ilmestynyt Masseduc­tion-albumi sekä St. Vincent (2014) edustivat ilmestymisvuosiensa kiehtovinta rockia.

Laulajan edellisellä Suomen-klubikeikalla neljä vuotta sitten kuultiin fantastinen latinki synteettistä ja teollista rockia, konekuoroja, silkkaa melua sekä muistumia David Bowien fantasioista ja Princen rytmillisesti imevästä kitaraerotiikasta.

2012 Flow’ssa räjähtävästi lavalla heilunut Clark sai aiemmin samana sunnuntaina esiintyneet Björkin ja Feistin maistumaan suorastaan laimeilta.

HS:n kriitikko Ilkka Mattila kirjoitti kesän Roskilden-esiintymisen perusteella Clarkin olevan ”uuden sukupolven Prince, joka yhdistää sarjakuvamaisen vi­suaalisuuden, popin tarttuvuuden ja rockin ja funkin seksuaalisen energian ainutlaatuisella tavalla”.

Mikäli merkit pitävät paikkansa, Flow’ssa koetaan myös oivaltava lavashow.

St. Vincent Red Arenassa su klo 23

Arktista brittihysteriaa

Kesän festarisesonkiin on vaikea kuvitella laajempaan ylei­sön­osaan uppoavaa rockpää­esiintyjää kuin brittiläinen Arctic Monkeys, joka esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa.

Alex Turnerin johtaman ja Sheffieldistä kotoisin olevan kvartetin läpimurto oli yksi vuosisadan terävimpiä. Nuoren kitarayhtyeen debyyttialbumi What­ever People Say I Am, That’s What I’m Not (2006) myi ennätyksellisesti Britanniassa ja elävöitti rockia hieman vastaavalla tavalla kuin The Strokes ja Vampire Weekend, tosin Euroopasta käsin. Toukokuussa julkaistu kuudes studioalbumi Tranquility Base Hotel & Casino edustaa päinvastaista kuin vimmainen esikoislevy. Pohdiskeleva henki ja tyylikäs vintage-sointi vetoavat kotikuuntelussa, mutta kantaako rauhallinen anti elävänä?

Barcelonan alkukesän Primavera Sound -tapahtumassa Arctic Monkeys keräsi festivaalin tiheimmältä tuntuneen yleisö­meren. Tunkua voi ennustaa myös Suvilahteen.

Arctic Monkeys päälavalla la klo 22.30

Jazz-mestarin tuplakeikka

Flow’n pallolava eli Balloon 360° Stage on yksi tapahtuman symboleita sekä festivaalin erikoisin ja hienoin esiintymislava, jossa keikka kuin keikka tuntuu saavan siivet.

Jazz-maailman viime vuosien tähtiin lukeutuvan Kamasi Washingtonin paluu Flow’hun saa reilun 1600 istumapaikan pallolavan vaikuttamaan etukäteen alimitoitetulta.


Siksi on hyvä, että Washingtonilta kuullaan kaksi keikkaa vähän kuin vanhaan jazzklubihenkeen: ensimmäistä settiä seuraa pienen tauon jälkeen toinen.

Losangeleslaisen saksofonistin ja säveltäjän ylistetty toinen albumi, bonuslevyn kanssa kolmetuntinen Heaven and Earth, äänitettiin ison yhtyeen lisäksi kuoron ja klassisen orkesterin kanssa. Washington esiintyy sunnuntaina osuvasti ennen Lamaria – saksofonistin jälki kuuluu Lamarin To Pimp a Butterfly –albumilla.

Kamasi Washington Balloon-lavalla su klo 19 ja 20.30

Hiphopin poikabändi

Flow’n antiin on keskeisesti kuulunut keskisuurten ja nousevien raptähtien tuominen Helsinkiin, usein kiinnostavalla hetkellä.

Kaliforniasta saapuva Brockhampton-kollektiivi on viime aikojen keskeisiä hiphoptulokkaita, vaikka ryhmä julkaisi talvella jo kolmannen albuminsa – ”Saturation-trilogian” muodostavat albumit ilmestyivät tosin puolen vuoden aikana.

15-jäsenen Brockhampton on luonnehtinut itseään poikabändiksi, mikä muistetaan mainita taajaan. Lisää tarinaa rakentaa ryhmän synty, jonka kerrotaan tapahtuneen osin netin Kanye West –foorumilla.

Erinomaisesti tuotetussa räpissä voi kuulla yhteyksiä esimerkiksi Frank Oceaniin, Outkastiin ja Pharrell Williamsiin.

Brockhampton Red Arenalla su klo 18.30

Huomaa myös nämä esiintyjät

Abul Mogard (Other Sound la klo 20)

Tarina kiehtoo kuin musiikki: entiseksi serbialaiseksi tehdastyöläiseksi kerrottu Mogard levyttää nyt tumman unenomaista ambientia.

Charlotte Gainsbourg (Red Arena la klo 24)

Valloittavaa tunnelmaelektropoppia viime vuoden Rest-albumilla esittäneen ranskalaisen pop- ja elokuvatähden hillityn tyylikäs show on jokseenkin väärässä paikassa lauantain ”bailuslotissa”.


Detroit in Effect (Front Yard la klo 22)

Trendikkääksi viime aikoina nousseen elektron kulttinimi.

Fleet Foxes (päälava pe klo 18.45)

Harmonisen nykyfolkrockin taituri vuodattaa päälavalla sydämellisiä ja laakeita musiikkimaisemia.

Grizzly Bear (päälava la klo 20.30)

Keskeinen amerikkalainen indieyhtye on julkaissut komeita teoksia. Trendiviisari on laskenut vuosikymmenen alusta, mutta kitararock soi kuohkeasti.

Imatran voima (Front Yard pe 20.30)

Kymmenen vuotta sitten hajonnut kotimainen elektroduo on kiertänyt kuluvana vuonna otsikolla ”pelko, itseinho, viha, teollinen vieraantuminen”.

Joensuu 1685 (Black Tent pe klo 24)

Mikko Joensuu sekä Siinai-yhtyeen Markus ja Risto Joensuu palaavat yhdessä lavalle kauniin meluisan albuminsa 10-vuotisjuhlan merkeissä.


Jorja Smith (Red Arena su klo 16.30)

Debyyttialbumin kesäkuussa julkaissut brittiläinen R&B-laulaja duetoinut Stormzyn ja Kali Uchisin kanssa.

Kakka-hätä 77 (Black Tent pe klo 19)

Teemu Bergmanin johtama punkyhtye huvittaa keskellä Flow’n ”vakavampaa” ohjelmistoa.

Kokoko! (Balloon-lava pe klo 23)

”Kinshasan tulevaisuuden soundtrack”, julistaa omatekoisilla soittimilla elektronista tanssittavuutta tykittävä ryhmä.

Moses Sumney (Balloon-lava su klo 17.15)

Elektronisia sävyjä, kitaraa ja laulutulkintaa hyvällä näkemyksellä yhdistävä nouseva amerikkalainen laulaja-lauluntekijä.


Mura Masa (Red Arena pe klo 19.45)

22-vuotias Alex Crossan tuo jättitelttaan perjantaina Flow’n näköisen sikermän eklektistä elektronisuutta.

Olli Ahvenlahti New Quartet (Balloon-lava pe klo 21.15)

Konkari julkaisi joulukuussa ensimmäisen jazzlevynsä 36 vuoteen ja esiintyy nuoremman polven jazzarien kanssa.

Paavoharju (Other Sound pe klo 00.30)

Huumaavan savonlinnalaistaustaisen yhtyeen musiikkia kuultiin Korjaamolla keväällä vuosien tauon jälkeen. Riittääkö yleisön keskittymiskyky festareilla?


Patti Smith (päälava pe klo 20.45)

71–vuotias runoilija, ikoni ja rokkariaktivisti oli komeassa vedossa kesän alussa Dublinin-konsertissaan.

Orlando Julius & The Heliocentrics (Balloon-lava la klo 23)

Nigerian afrobeat-pioneeri ja saksofonisti saapuu pallolavalle Mulatu Astatken kanssa työskennelleen lontoolaisen The Heliocentricsin kanssa.

Ruusut (Red Arena su klo 14.30)

Vuoden kotimaisen popkappaleen (Glitchit) tehneellä superkokoonpanolla olisi iso näytön paikka ellei esiintymisaika olisi onneton.

Sigrid (Black Tent pe klo 22)

21-vuotias norjalainen syntikkapoppari Sigrid Raabe voitti tammikuussa BBC:n uusien kykyjen ammattilaisäänestyksen, jossa kotimainen Alma noteerattiin 16 parhaan joukkoon.

Terry ja Gyan Riley (Other Sound pe klo 18.15)

Kitaristipoikansa kanssa esiintyvä Terry Riley on amerikkalaisen minimalismin merkkihahmoja Steve Reichin ohella.

Fakta

Flow Festival 2018


 Päiväkohtainen yleisö­kapasiteetti kasvaa 3000 verran 28 000 kävijään. Festivaalin kaikki päivät ovat loppuunmyytyjä.

 Kokeellinen musiikki siirtyy Tiivistämöstä suurempaan Voimalaan.

 Liput ovat kallistuneet parilla kympillä viime vuodesta. Kolmen päivän lipun 215 euron hintaa selittävät festivaalin historian kalleimpiin kuuluvat esiintyjät, kuten Kendrick Lamar ja Arctic Monkeys, sanoo taiteellinen johtaja Tuomas Kallio.

 Budjetti on noin seitsemän miljoonaa euroa, josta vajaa puolet on kiinni artisteissa.

 ”Flow kiinnostaa. Sanomme myös monille esiintyjille ei”, kertoo Kallio. Esimerkiksi Lauryn Hill saapuu Euroopan ainoalle pistokeikalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop
 • Kulttuuri
 • Flow-festivaali
 • Aleksi Kinnunen
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  3. 3

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  8. 8

   Perheministeri Annika Saarikko sai moitteet otettuaan lapsen yrittäjätilaisuuteen – Ministeri HS:lle: Nolostuin, mutta samalla nousi yhteiskunnallinen suuttumus

  9. 9

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  10. 10

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää