Kulttuuri

Kendrick Lamar kruunaa Flow’n komean kattauksen – Tässä tärpit loppuunmyydylle festivaalille

Kriitikkojen ja teinien palvoma supertähti Kendrick Lamar on yksi Flow’n historian kalleimpia esiintyjiä, ja todennäköisesti sen väärti.

Amerikkalainen nykyrapin supertähti Kendrick Lamar on Flow’n tämän vuoden isoin nimi. Tapahtuman ohjelmiston tyylillisesti yhteen vetävä ja kruunaava buukkaus, joka olisi toivottu pääesiintyjä todennäköisesti lähes minkä tahansa maailman suurimman popfestivaalin ohjelmistoon.

31-vuotiaan Lamarin kiinnittäminen on yksi Flow’n historian kalleimpia – ja todennäköisesti sen väärti. Kun Drakea ja Beyoncéa ei festivaaleilla pääsääntöisesti nähdä, Lamaria huomattavampaa linjaan istuvaa tähteä on Flow’hun vaikea kuvitella.


Yhtä lailla teinien ja kriitikkojen palvoman Lamarin buukkaus rinnastuu ennakolta aiemmista Flow-elämyksistä Kanye Westin (2011) ja Frank Oceanin (2017) konsertteihin. Molemmat olivat isoja kulttuuritapauksia, jollaisia ei Suomessa helposti ­koettaisi ilman Flow’n resursseja ja pohjoismaista festariyhteistyötä: Lamarin ja monen muun Flow-tähden saamista auttaa se, että artistit esiintyvät samalla viikolla pohjolan muissa musiikkitapahtumissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kung Fu Kenny” esiintyi Flow’ssa jo 2013, tuolloin nousevana tähtenä. Nyt alla on kolme kuluvan vuosikymmenen ylistetyimpiin lukeutuvaa albumia, läpimurtolevy Good Kid, M.A.A.D City, orgaaninen ja jopa jazzahtava To Pimp a Butterfly sekä viime vuonna ilmestynyt elektronisempi Damn. Räppärillä on hallussa 12 Grammy-palkintoa sekä musiikin Pulitzer. Tuoreimpana julkaisuna Lamar vastasi Black Panther -elokuvan soundtrack­levyn tuottamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todistin Lamarin konserttia Lontoossa helmikuussa. En muista milloin viimeksi olisin ­äimistellyt yhtä taiturimaista ja iskuvoimaista, yleisön täysin sekoittanutta areenakonserttia.

Kendrick Lamar päälavalla su klo 21.30

Ultratyylikäs taidevamppi

St. Vincent eli amerikkalaismuusikko Annie Clark maistuu Flow’n naisartisteja korostavan ajankohtaisen laatulinjan kannalta lähes pakolliselta kiinnitykseltä.


Onneksi konsertti järjestyi – Clark on viime aikojen keskeisiä muusikkotähtiä, jonka viime vuonna ilmestynyt Masseduc­tion-albumi sekä St. Vincent (2014) edustivat ilmestymisvuosiensa kiehtovinta rockia.

Laulajan edellisellä Suomen-klubikeikalla neljä vuotta sitten kuultiin fantastinen latinki synteettistä ja teollista rockia, konekuoroja, silkkaa melua sekä muistumia David Bowien fantasioista ja Princen rytmillisesti imevästä kitaraerotiikasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2012 Flow’ssa räjähtävästi lavalla heilunut Clark sai aiemmin samana sunnuntaina esiintyneet Björkin ja Feistin maistumaan suorastaan laimeilta.

HS:n kriitikko Ilkka Mattila kirjoitti kesän Roskilden-esiintymisen perusteella Clarkin olevan ”uuden sukupolven Prince, joka yhdistää sarjakuvamaisen vi­suaalisuuden, popin tarttuvuuden ja rockin ja funkin seksuaalisen energian ainutlaatuisella tavalla”.

Mikäli merkit pitävät paikkansa, Flow’ssa koetaan myös oivaltava lavashow.

St. Vincent Red Arenassa su klo 23

Arktista brittihysteriaa

Kesän festarisesonkiin on vaikea kuvitella laajempaan ylei­sön­osaan uppoavaa rockpää­esiintyjää kuin brittiläinen Arctic Monkeys, joka esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alex Turnerin johtaman ja Sheffieldistä kotoisin olevan kvartetin läpimurto oli yksi vuosisadan terävimpiä. Nuoren kitarayhtyeen debyyttialbumi What­ever People Say I Am, That’s What I’m Not (2006) myi ennätyksellisesti Britanniassa ja elävöitti rockia hieman vastaavalla tavalla kuin The Strokes ja Vampire Weekend, tosin Euroopasta käsin. Toukokuussa julkaistu kuudes studioalbumi Tranquility Base Hotel & Casino edustaa päinvastaista kuin vimmainen esikoislevy. Pohdiskeleva henki ja tyylikäs vintage-sointi vetoavat kotikuuntelussa, mutta kantaako rauhallinen anti elävänä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Barcelonan alkukesän Primavera Sound -tapahtumassa Arctic Monkeys keräsi festivaalin tiheimmältä tuntuneen yleisö­meren. Tunkua voi ennustaa myös Suvilahteen.

Arctic Monkeys päälavalla la klo 22.30

Jazz-mestarin tuplakeikka

Flow’n pallolava eli Balloon 360° Stage on yksi tapahtuman symboleita sekä festivaalin erikoisin ja hienoin esiintymislava, jossa keikka kuin keikka tuntuu saavan siivet.

Jazz-maailman viime vuosien tähtiin lukeutuvan Kamasi Washingtonin paluu Flow’hun saa reilun 1600 istumapaikan pallolavan vaikuttamaan etukäteen alimitoitetulta.


Siksi on hyvä, että Washingtonilta kuullaan kaksi keikkaa vähän kuin vanhaan jazzklubihenkeen: ensimmäistä settiä seuraa pienen tauon jälkeen toinen.

Losangeleslaisen saksofonistin ja säveltäjän ylistetty toinen albumi, bonuslevyn kanssa kolmetuntinen Heaven and Earth, äänitettiin ison yhtyeen lisäksi kuoron ja klassisen orkesterin kanssa. Washington esiintyy sunnuntaina osuvasti ennen Lamaria – saksofonistin jälki kuuluu Lamarin To Pimp a Butterfly –albumilla.

Kamasi Washington Balloon-lavalla su klo 19 ja 20.30

Hiphopin poikabändi

Flow’n antiin on keskeisesti kuulunut keskisuurten ja nousevien raptähtien tuominen Helsinkiin, usein kiinnostavalla hetkellä.

Kaliforniasta saapuva Brockhampton-kollektiivi on viime aikojen keskeisiä hiphoptulokkaita, vaikka ryhmä julkaisi talvella jo kolmannen albuminsa – ”Saturation-trilogian” muodostavat albumit ilmestyivät tosin puolen vuoden aikana.

15-jäsenen Brockhampton on luonnehtinut itseään poikabändiksi, mikä muistetaan mainita taajaan. Lisää tarinaa rakentaa ryhmän synty, jonka kerrotaan tapahtuneen osin netin Kanye West –foorumilla.

Erinomaisesti tuotetussa räpissä voi kuulla yhteyksiä esimerkiksi Frank Oceaniin, Outkastiin ja Pharrell Williamsiin.

Brockhampton Red Arenalla su klo 18.30

Huomaa myös nämä esiintyjät

Abul Mogard (Other Sound la klo 20)

Tarina kiehtoo kuin musiikki: entiseksi serbialaiseksi tehdastyöläiseksi kerrottu Mogard levyttää nyt tumman unenomaista ambientia.

Charlotte Gainsbourg (Red Arena la klo 24)

Valloittavaa tunnelmaelektropoppia viime vuoden Rest-albumilla esittäneen ranskalaisen pop- ja elokuvatähden hillityn tyylikäs show on jokseenkin väärässä paikassa lauantain ”bailuslotissa”.


Detroit in Effect (Front Yard la klo 22)

Trendikkääksi viime aikoina nousseen elektron kulttinimi.

Fleet Foxes (päälava pe klo 18.45)

Harmonisen nykyfolkrockin taituri vuodattaa päälavalla sydämellisiä ja laakeita musiikkimaisemia.

Grizzly Bear (päälava la klo 20.30)

Keskeinen amerikkalainen indieyhtye on julkaissut komeita teoksia. Trendiviisari on laskenut vuosikymmenen alusta, mutta kitararock soi kuohkeasti.

Imatran voima (Front Yard pe 20.30)

Kymmenen vuotta sitten hajonnut kotimainen elektroduo on kiertänyt kuluvana vuonna otsikolla ”pelko, itseinho, viha, teollinen vieraantuminen”.

Joensuu 1685 (Black Tent pe klo 24)

Mikko Joensuu sekä Siinai-yhtyeen Markus ja Risto Joensuu palaavat yhdessä lavalle kauniin meluisan albuminsa 10-vuotisjuhlan merkeissä.


Jorja Smith (Red Arena su klo 16.30)

Debyyttialbumin kesäkuussa julkaissut brittiläinen R&B-laulaja duetoinut Stormzyn ja Kali Uchisin kanssa.

Kakka-hätä 77 (Black Tent pe klo 19)

Teemu Bergmanin johtama punkyhtye huvittaa keskellä Flow’n ”vakavampaa” ohjelmistoa.

Kokoko! (Balloon-lava pe klo 23)

”Kinshasan tulevaisuuden soundtrack”, julistaa omatekoisilla soittimilla elektronista tanssittavuutta tykittävä ryhmä.

Moses Sumney (Balloon-lava su klo 17.15)

Elektronisia sävyjä, kitaraa ja laulutulkintaa hyvällä näkemyksellä yhdistävä nouseva amerikkalainen laulaja-lauluntekijä.


Mura Masa (Red Arena pe klo 19.45)

22-vuotias Alex Crossan tuo jättitelttaan perjantaina Flow’n näköisen sikermän eklektistä elektronisuutta.

Olli Ahvenlahti New Quartet (Balloon-lava pe klo 21.15)

Konkari julkaisi joulukuussa ensimmäisen jazzlevynsä 36 vuoteen ja esiintyy nuoremman polven jazzarien kanssa.

Paavoharju (Other Sound pe klo 00.30)

Huumaavan savonlinnalaistaustaisen yhtyeen musiikkia kuultiin Korjaamolla keväällä vuosien tauon jälkeen. Riittääkö yleisön keskittymiskyky festareilla?


Patti Smith (päälava pe klo 20.45)

71–vuotias runoilija, ikoni ja rokkariaktivisti oli komeassa vedossa kesän alussa Dublinin-konsertissaan.

Orlando Julius & The Heliocentrics (Balloon-lava la klo 23)

Nigerian afrobeat-pioneeri ja saksofonisti saapuu pallolavalle Mulatu Astatken kanssa työskennelleen lontoolaisen The Heliocentricsin kanssa.

Ruusut (Red Arena su klo 14.30)

Vuoden kotimaisen popkappaleen (Glitchit) tehneellä superkokoonpanolla olisi iso näytön paikka ellei esiintymisaika olisi onneton.

Sigrid (Black Tent pe klo 22)

21-vuotias norjalainen syntikkapoppari Sigrid Raabe voitti tammikuussa BBC:n uusien kykyjen ammattilaisäänestyksen, jossa kotimainen Alma noteerattiin 16 parhaan joukkoon.

Terry ja Gyan Riley (Other Sound pe klo 18.15)

Kitaristipoikansa kanssa esiintyvä Terry Riley on amerikkalaisen minimalismin merkkihahmoja Steve Reichin ohella.

Fakta

Flow Festival 2018


 Päiväkohtainen yleisö­kapasiteetti kasvaa 3000 verran 28 000 kävijään. Festivaalin kaikki päivät ovat loppuunmyytyjä.

 Kokeellinen musiikki siirtyy Tiivistämöstä suurempaan Voimalaan.

 Liput ovat kallistuneet parilla kympillä viime vuodesta. Kolmen päivän lipun 215 euron hintaa selittävät festivaalin historian kalleimpiin kuuluvat esiintyjät, kuten Kendrick Lamar ja Arctic Monkeys, sanoo taiteellinen johtaja Tuomas Kallio.

 Budjetti on noin seitsemän miljoonaa euroa, josta vajaa puolet on kiinni artisteissa.

 ”Flow kiinnostaa. Sanomme myös monille esiintyjille ei”, kertoo Kallio. Esimerkiksi Lauryn Hill saapuu Euroopan ainoalle pistokeikalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop
 • Kulttuuri
 • Flow-festivaali
 • Aleksi Kinnunen
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  5. 5

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  9. 9

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  10. 10

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  3. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  4. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  5. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  6. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  7. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  8. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  9. 2 tuntia sitten
  10. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  11. 4 tuntia sitten
  12. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  13. Museot vetävät nyt ennätysmäärin yleisöä, ja yksi syy siihen on museokortti
  14. Näytä lisää