Kulttuuri

Eminem, Dr. Dre, Jimmy Iovine, Bono... maailmantähdet avautuvat HBO:n dokumentissa, jonka tekijä on helsinkiläisen pirtelöbaarin pitäjä Lasse Järvi

Espoolaislähtöinen leikkaaja-käsikirjoittaja sai unelmapestin päästessään tekemään huippudokumenttia Los Angelesissa. Helsingissä hän työskentelee veljensä kanssa omistamassaan smoothie- ja sandwich -ravintolassa.

Veitsen terä uppoaa avokadoon. Hedelmä kellahtaa kahdeksi kappaleeksi litteän sämpylän viereen. Lasse Järvi työntää terän sämpylään.

Seison tiskillä Forumin kauppakeskuksen ravintola Kipossa. Kippo on Lasse Järven ja hänen veljensä Jyrin omistama sandwich- ja smoothie-baari.

Saan eteeni Johnny Cashew -nimisen sandwichin. Se sisältää avokadon lisäksi muun muassa paprikaa. Leipä on rapea ja aromikas, mutta täytyy myöntää, että Järven ansiot keittiöveitsen käyttäjänä ovat vasta toissijainen syy tapaamiseemme.

Lasse Järvi on yksi HBO:n tuottaman dokumenttisarjan Timantinkovat tekijöistä. Sarja kertoo yhdysvaltalaisten musiikkimogulien Dr. Dren ja Jimmy Iovinen elämästä ja saavutuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Netflixin Suomessa levittämä sarja voitti viime vuonna parhaan musiikkielokuvan Grammy-palkinnon. Nyt Järvi on ehdolla Emmy-palkintokisassa käsikirjoittamisesta ja leikkaamisesta.

Lasse Järvi, kuka ihmeen Lasse Järvi?


Istumme Kipon terassille Forumin Kukontorille. Järvi, 37, tarjoilee sekoittamansa sinisen juoman.

”Mustikkasmoothie on parasta”, hän sanoo.

Hyvältä maistuu, ja nautinto on myös Timantinkovat. Neliosainen sarja kertoo erittäin vetävästi, kuinka Dr. Dre (s. 1965, alkujaan Andre Young) ja Jimmy Iovine (s. 1953) nousivat köyhistä oloista musiikkialan jättiläisiksi.

Iovine aloitti uransa John Lennonin ja Bruce Springsteenin levytysteknikkona, eteni tuottamaan muun muassa U2:sta, Dire Straitsia, Patti Smithiä ja Nine Inch Nailsiä sekä perustamaan menestyksekkään levy-yhtiön Interscopen.

Dr. Dre taas loi 1980-luvulta alkaen gangsta-räpiä ja saundia, joka kaikuu tänäkin päivänä. Hän kuului maineikkaaseen N.W.A-yhtyeeseen, levytti klassikkoteoksia, löysi ja potki tähtikaartiin Snoop Doggy Doggin ja Eminemin.

Yhteistyötä Iovine ja Dre ovat tehneet kohta 30 vuotta. Vuonna 2014 he myivät perustamansa kuulokefirman Beatsin Apple-yhtiölle historiallisen hintaan: noin kolme miljardia dollaria.

Ryysyistä rikkauksiin, siis, mutta Dren ja Iovinen sinänsä hämmästyttävien tarinoiden avulla Timantinkovat kasvaa kertomukseksi koko musiikkialasta. Viimeisistä vinyylivuosista suoratoiston aikakaudelle.

Sarjan ideoi ja ohjasi Allen Hughes, joka muistetaan elokuvien Väkivallan kierre (1993) ja Dead Presidents (1995) toisena ohjaajana.

Lasse Järvelle Hughesista tuli läheinen työtoveri.


Timantinkovien alkuteksteissä toistuu kolme päätekijää: Hughes, Järvi ja Doug Pray.

Doug Pray oli se, joka innosti Järven dokumenttielokuva-alalle. Elettiin 2000-luvun alkua, ja parikymppinen Järvi opiskeli taideaineita Yhdysvalloissa Colorado Springsin kaupungissa, Colorado Collegessa.

Pray vieraili koulussa opettamassa dokumenttielokuvan editointia ja käsikirjoittamista. Hän toi mukanaan Avid-videoeditointilaitteen, joka sisälsi Prayn ohjaaman hiphop-dokumentin Scratch (2001).

Järvi muistelee, että ennen Prayn kurssia hän oli aiemmin pitänyt dokumenttielokuvia hieman pitkäpiimäisinä. Opettajan ansiosta hän kuitenkin innostui paitsi edistyneestä editointilaitteesta myös itse alasta.

”Tuskin nukuin kuukauteen”, Järvi kertoo Kipon terassilla.

Sitten Pray pyysi Järveä töihin. Collegen jälkeen Järvi suoritti asevelvollisuutensa Suomessa ja muutti Los Angelesiin leikkaamaan ja käsikirjoittamaan Prayn dokumenttielokuvia.

Järvi puhuu elokuvista ”projekteina”, ja näiden välissä hänellä on tapana palata Suomeen hengähtämään. Niin kuin nyt. Hän muutti kotimaahan viime vuonna pian sen jälkeen, kun Timantinkovat valmistui.

Vuonna 2009, yhdellä tauoistaan, hän perusti veljensä kanssa Kipon.

”Tykkään tehdä välillä jotain ihan muuta. Ja käsilläni”, hän sanoo.


Timantinkovia Järvi kirjoitti ja editoi Los Angelesissa kolmen vuoden ajan.

Allen, Järvi ja Pray kahlasivat läpi valtavan määrän kuvamateriaalia. Sitä kaivoi esiin taustatoimittaja.

Hän esimerkiksi löysi unohdetun videonauhan, joka N.W.A:n tuolloin keltanokkaiset jäsenet räppäävät studiossa kappaletta Fuck Tha Police. Kuvaaja oli Dren tuttu ja jo kuollut, mutta harvinaisuus paljastui lesken avulla. Kohtaus nähdään toisen jakson alussa.

Lisäksi kuvattiin uutta, esimerkiksi haastatteluja. Niissä esiintyvät Dren ja Iovinen lisäksi muun muassa Eminem, Patti Smith, Kendrick Lamar, Puff Daddy, Bono, Gwen Stefani ja Trent Reznor.

Järvi vertaa dokumentin tekemistä jättimäiseen palapeliin.

”Joka muuttuu koko ajan”, hän sanoo.

Järven kädenjälki näkyy läpi sarjan. Hän sanoo, että jokainen kuva on saanut hyväksynnän kaikilta kolmelta päätekijältä.

Editointi ja käsikirjoitus tehtiin pitkälti musiikin ehdoilla. Käsikirjoituksen fyysinen muoto oli tuotantotalon huoneen seinälle tarralapuin rakennettu tilkkutäkki. Kun kohtauksia sitten rakennettiin liikkuvasta kuvasta, aloitettiin musiikista.

”Ensin valitsimme yhdessä kappaleen”, Järvi sanoo.

Järvi vertaa Timantinkovien editointia dj:n työhön. Dj:t etsivät kappaleita, joissa on sama biitti, ja miksaavat niitä yhteen.

Kolmannessa jaksossa kuulemmekin, kuinka Snoop Doggy Doggin ja Nine Inch Nailsin kappaleet soivat hetken verran nätisti päällekkäin.

Editointipöydän ääressä Järvi muistaa hihkuneensa ilosta. Sarjan budjetti oli Amerikan malliin mittava, joten oli varaa maksaa maailmantähtien musiikin käyttöoikeuksista.

”Se oli unelmahommaa.”


Dokumentin valmistuessa Järveä jännitti.

Vietettiin joulujuhlia Jimmy Iovinen talossa Beverly Hillsissä, ja Järvi tiesi, että Dre ja Iovine olivat jo nähneet osia. Mitähän herrat pitävät siitä, että myös heidän nurjista puolistaan kerrotaan?

1990-luvulla Dre pahoinpiteli poliisia, kävi takavuosina käsiksi naispuoliseen tv-toimittajaan Dee Barnesiin ja kaahasi luksusautolla päihtyneenä. Sai vankilatuomionkin.

(Monet naiset ovat syyttäneet Dretä väärinkäytöksistä vuosien varrella. Dre on julkisuudessa pahoitellut tekojaan.)

Ja sitten Järvi päätyi joulujuhlissa juttusille Dren kanssa. Järven helpotukseksi räppimoguli sanoi:

”Sinähän tunnet minun elämäni paremmin kuin minä itse.”

Dretä ja Iovinea Järvi kuvailee ”todella positiivisiksi ihmisiksi, jotka keskittyvät itsensä ja projektiensa kehittämiseen.”

”He eivät jää valittamaan ja jankuttamaan turhia juttuja vaan menevät eteenpäin.”

Kippo-ravintolan terassilla mustikkasmoothie on juotu. Penkki, jolla istun, on Järven omaa käsityötä. Verstas sijaitsee perheen kesämökillä Salossa.

Ravintolan linja on vegaaninen, ja ekoajattelu tehdään asiakkaalle selväksi kirkkain kirjaimin.

Järvi kertoo saaneensa herätyksen terveelliseen ja ympäristöystävälliseen elämään tehdessään dokumenttia Surfwise (2007), jossa vanha lainelautaguru latelee opetuksia.

Los Angelesiin Järvi palaa taas ensi kuussa. Uusi projektiko?

Niistä Järvi pysyy vaiti, mutta mainitsee käyneensä keväällä Madagascarissa tutustumassa vaniljan viljelyyn.

Saarella tuotetaan suurin osa maailman vaniljasta, ja sen hinta on kiivennyt yhtä korkeaksi kuin hopean. Viljelijät joutuvat vartioimaan satoaan varasjengeiltä, ja tytöt jättävät koulun kesken naidakseen ”vaniljaparonin”, kuvailee Financial Times.

Kipon valikoimassa vanilja maustaa Moby-nimistä smoothieta. Tiedä vaikka kysytty kasvi olisi Järven seuraavan elokuvankin sisältö.

Dokumenttisarja Timantinkovat (The Defiant Ones) katsottavissa Netflixissä.

Kuka?

Lasse Järvi


 Kotoisin Espoosta, asuu Helsingissä ja Los Angelesissa. Perheeseen kuuluu avovaimo ja Smaz-koira.

 Asunut lapsena vuorotellen Yhdysvalloissa ja Suomessa. Järven isällä oli kansainvälinen työpaikka Wärtsilässä.

 Kävi lukion Helsingissä.

 Valmistui Bachelor of Artsiksi Yhdysvalloissa Colorado Collegesta.

 Toiminut leikkaajana Doug Prayn dokumenttielokuvassa Surfwise (2007), leikkaaja-käsikirjoittajana Prayn dokumentissa Infamy (2005), Patrick O’Brienin dokumentissa TransFatty (2015) sekä Allen Hughesin dokumentissa Timantinkovat (2017).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  6. 6

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  7. 7

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  10. 10

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää