Kulttuuri

EU-tuomioistuin linjasi, että netissä julkaistua kuvaa ei saa julkaista uudelleen edes koululaisten esitelmissä – Ota nämä asiat huomioon, kun käytät kuvia verkossa

EU-tuomioistuin linjasi, että valokuvaa ei saa käyttää luvatta edes kouluesitelmässä. Lakimies Herkko Hietasen mukaan myös Suomessa on tapauksia, joissa kuvien luvaton käyttö etenee oikeuteen.

Valokuvien julkaisuoikeudet ovat aiheuttaneet hämmennystä useissa EU-maissa. HS kertoi keskiviikkona tapauksesta, jossa EU-tuomioistuin otti kantaa tekijänoikeuskysymykseen.

Saksan liittovaltion korkein oikeus pyysi unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisua tapauksessa, jossa saksalainen koululainen oli käyttänyt tekijänoikeuden alaista kuvaa luvatta.

Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa asuva 13-vuotias tyttö oli ladannut espanjalaista Córdoban kaupunkia esittäneen kuvan matkailulehden verkkosivuilta. Oppilas kertoi, miltä sivulta kuva oli ladattu, mutta alkuperäisellä sivulla ei ollut mainintaa kuvaajasta.

Valokuvaaja Dirk Renckhoff vei asian oikeuteen, koska hän ei ollut antanut lupaa kuvan käyttöön muualla kuin matkailulehden verkkosivulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksan korkein oikeus, Bundesgerichtshof, ei osannut päättää asiasta, joten se pyysi linjausta EU-tuomioistuimelta. Tuomion mukaan Renckhoffilla oli täysi oikeus vaatia koululaiselta 400 euron vahingonkorvausta tekijänoikeuksien rikkomisesta.

Ratkaisun voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Tuomio on aiheuttanut laajaa ihmetystä. EU-tuomioistuimen päätös on puhuttanut myös ammattipiireissä, kertoo tekijänoikeuksiin erikoistunut lakimies Herkko Hietanen.

”Olin juuri kirjoittamassa asiasta kollegalle. Olemme ihmetelleet esimerkiksi sitä, miksi tuomioistuin ottaa näin selvään asiaan kantaa”, sanoo Hietanen puhelimessa.

Erikoista tapauksessa on hänen mukaansa myös se, että ammattivalokuvaaja puuttuu koululaisen toimintaan. Yleensä vastaavissa tapauksissa riitaa tulee yritysten, kuten mediatalojen välillä.

Toinen kummallinen piirre on, etteivät saksalaiset ole saaneet käsiteltyä tapausta kansallisella tasolla.

”Tämän pitäisi olla juristien näkökulmasta aivan peruskauraa. Kun oikeudet on annettu yhdelle verkkosivulle tai medialle, ei myöskään yksityishenkilö saa valokuvaa julkaista verkossa ilman lupaa.”


HS:n jutun kommenttipalstalla kirjoittaneet epäilivät, että päätös tulee vaikuttamaan merkittävästi EU-kansalaisten mahdollisuuksiin julkaista kuvia verkossa.

Hietanen ei ole tästä samaa mieltä.

”Näkisin, että tällä on ennakkopäätöksenä vain hyvin vähäinen arvo.”

Tuomioistuimilta on kuitenkin aikaisemmin tullut linjauksia, jotka rajaavat merkittävästi EU-kansalaisten oikeuksia valokuvien verkossa julkaisemisen suhteen.

Kokosimme tähän ohjeita siitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun julkaisee kuvia verkossa tai muualla julkisissa kanavissa.

Valokuvien julkaisussa lähtökohta on, että oikeudet kuvaan ovat tekijällä – ellei toisin sovita. Kuvaajan ottamia valokuvia suojaa niin sanottu lähioikeus, joka antaa kuvaajalle oikeuden päättää kuvien käytöstä.

Jos koululainen ottaa kuvan esitelmäänsä julkisella paikalla, on hänellä täysi oikeus käyttää kuvaa.

”Usein menee kuitenkin niin, että kuvia etsitään Googlen kuvahausta. Se, että kuvat löytyvät verkosta ei tarkoita, että niitä saisi vapaasti käyttää”, kertoo Hietanen.

Googlen kuvahaussa on työkalu, jolla voi suodattaa hakemiaan kuvia käyttöoikeuksien perusteella. Esimerkiksi hakemalla kuvia, joita saa käyttää muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin, löytää helposti kuvia kouluesitelmään.

Wikipediassa ja Creative Commons -lisenssillä julkaistuja kuvia saa käyttää, kunhan mainitsee kuvaajan nimen ja käytetyn lisenssin.

Kuvaajan oikeudet omaan kuvaan muuttuvat, kun hän antaa kolmannelle osapuolelle luvan kuvien käyttöön.

Tässä on asia, joka voi tuoda monelle sosiaalisen median käyttäjälle ikävän yllätyksen. Yleisimmät alustat, kuten Facebook, Instagram ja YouTube ovat kaikki palveluita, joissa käyttäjä luovuttaa oikeudet kuviin sekä palveluntarjoajalle että muille käyttäjille.

Instagramissa julkaistun kuvan saa periaatteessa kuka tahansa julkaista upottamalla omalle verkkosivulleen.

”Kun kirjaudut käyttäjäksi, hyväksyt ehdot, joilla annat luvan kuvien käyttöön”, Hietanen kertoo.

Sananvapautta ja yksityisyyden suojaa valvovan EFFI-yhdistyksen mielestä Facebookin kaltaisten palveluiden käyttöehdoissa olisi korjattavaa.

Useimmat jättävät ne kokonaan lukematta.

”Käytännössä ihmiset eivät tiedä, mihin suostuvat. Se on ongelma”, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen.

Tekijänoikeuksia koskeva lainsäädäntö on Tarvaisen mukaan niin monimutkaista, ettei se vastaa tavallisen kansalaisen normeja.

”Yleisellä tasolla lainsäädännön pitäisi olla niin kattavaa, että erillisiä käyttöehtoja tarvittaisiin vain vähän tai ei ollenkaan.”

Omalle koneelle toisen Instagramista ladattuja kuvia ei saa ilman lupaa julkaista, mutta palvelun tarjoaman upotustoiminnan avulla ne saa liittää vaikka osaksi omaa verkkosivuaan.

Kuvien ja videoiden upotukseen on otettu kantaa oikeudessa. Vuonna 2014 EU-tuomioistuin päätti, että valmiiksi YouTubessa sijaitsevat videot saa upottaa omalle verkkosivulle.

Perusteena oikeus mainitsi, että upotus ei tuonut videolle uutta yleisöä, vaan se oli jo valmiiksi yleisön nähtävissä. Poikkeuksiakin on.

”Jos julkaiset upottamalla esimerkiksi jalkapallovideon, joka on ladattu YouTubeen ilman videon tekijän lupaa, voi kyseessä olla tekijänoikeusrikos”, Hietanen opastaa.

Jalkapallon suhteen turvallista on upottaa verkkoon videoita, jotka ovat seurojen tai esimerkiksi kansallisten sarjojen virallisilla sivuilla.

Linkkejä uutisiin ja kuviin saa jakaa vapaasti, kunhan alkuperäinen sisältö on julkaistu luvallisesti.

Myös tällaiseen käyttöön on otettu kantaa EU-tuomioistuimessa. Kuuluisassa tapauksessa uutissivustojen juttulinkkejä julkaissut Retriever Sverige -sivusto haastettiin oikeuteen vuonna 2012.

Suomessa vastaavanalainen sivusto on Ampparit. Ruotsissa useat mediatalot, kuten Göteborgs-Posten katsoivat, ettei Retriever Sverigellä ollut oikeutta jakaa linkkejä heidän uutisiinsa.

EU-tuomioistuin päätyi päinvastaiselle kannalle vuonna 2014.

”Tämä niin sanottu Svensson-tapaus oli tärkeä ennakkopäätös, jonka mukaan kaikkeen laillisesti verkossa olevaan sisältöön saa jakaa linkkejä”, kertoo Herkko Hietanen.

Virallinen käsite on hyperlinkki. Se tarkoittaa tekstinpätkää, jota painamalla käyttäjä siirtyy toiselle nettisivulle.

Linkkien jakaminenkin voi olla laitonta, linjasi EU-tuomioistuin vuonna 2016.

Tapaus sai alkunsa viisi vuotta aikaisemmin, kun alankomaalainen uutissivusto julkaisi linkkejä alastonkuviin, jotka olivat tulossa pian ilmestyvään Playboy-lehteen. Playboy nosti linkkien julkaisusta kanteen.

”Tämä oli kolmas merkittävä ennakkotapaus viime vuosilta”, sanoo Hietanen.

Koska jaettujen linkkien takaa löytyi laittomasti julkaistuja kuvia, päätyi EU-tuomioistuin kantaan, jonka mukaan julkaisun voi kieltää.

Milloin valokuvasta tulee teos?

HS:n lukijoiden kommenteissa on noussut esiin epätietoisuus kuvan ja teoksen eroista. Herkko Hietasen mukaan ero on melko pieni.

”Valokuvat saattavat olla teoksia, jos ne ylittävät tietyn rajan. Teoksen pitää olla suunniteltu ja mietitty.”

Esimerkiksi ikkunasta kadulle otettua kuvaa harvoin lasketaan teokseksi. Sekä valokuvan että teoksen ottajalla on oikeuksia.

”Perusvalokuvan lähioikeus kestää 50 vuotta kuvan ottohetkestä, teoksen tekijänoikeus 70 vuotta tekijän kuolemasta.”

Suomessa epätietoisuutta kuvien käyttöoikeuksista on sekä yrityksillä että yksityishenkilöillä.

Herkko Hietanen on osakas lakiasiaintoimistossa, joka on erikoistunut tekijänoikeuskysymyksiin. Vuodessa eteen tulee satoja tapauksia, joista useimmat sovitaan.

”Kolmesta neljään juttua on edennyt oikeuteen asti”, Hietanen kertoo.

Yleensä kiistaa tulee yritysten ja valokuvaajien välillä.

”Eräällä asiakkaalla on tuhansia kuvia Wikipediassa. Sitten niitä on tullut vastaan Wall Street Journalissa ja Forbesissa ilman, että tekijää mainitaan.”

Hänen edustamansa yritys on ollut asiassa aktiivinen myös jakamalla tietoa. Sivuilta saa apua esimerkiksi blogeissa käytettyjen valokuvien oikeuksien selvittämiseen.

”Moni valokuvaaja ei ehdi tai jaksa valvoa omia oikeuksiaan. Mutta kyllä näitä rikkomuksia sattuu satoja päivittäin.”

Monelta suomalaiselta unohtuu Hietasen mukaan, että tekijänoikeus on myös verkkomaailmassa voimassa.

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia. Korjattu 10.8. klo 8:54: Korjattu ratkaisuun osoittava linkki. Oikaisu 10.8. klo 14.00: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Playboy on Sanoma Media Hollandin julkaisu. Lehti ei ole kuitenkaan ollut sen omistuksessa sitten vuoden 2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Kulttuuri
 • EU-tuomioistuin
 • EU
 • Internet
 • Joonas Turunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  2. 2

   IS: Tallink Siljan ruotsinlaivasta löytyi kuollut matkustaja hyttisiivouksen yhteydessä

  3. 3

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  4. 4

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  5. 5

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  6. 6

   Päävalmentaja Kanerva povaa lohkovoittoa ja jatkopaikkaa: ”Uskon meidän raapivan pisteen”

  7. 7

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  10. 10

   Ennätykset rikkoutuivat jälleen – Huuhkajat on nyt lähellä varmistaa toisen mahdollisuuden kisapaikan tavoitteluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  11. Näytä lisää