Kulttuuri

Taavi Soininvaara kirjoittaa jännäreitä, joista yhtä Venäjän ulkoministeriön edustajakin kehui totuudenmukaiseksi – pian Ratamo nähdään myös mittavan budjetin tv-sarjassa

Suojelupoliisin etsivä Arto Ratamo nähdään pian paitsi tämän syksyn Ratamo-jännärissä, myös ensimmäistä kertaa tv-sarjassa.

Jännityskirjailija Taavi Soininvaaran kesäloma loppui päivää ennen kuin uusin teos, Darwinin seitti, julkaistiin. Kirjoitustyöt alkavat taas ensi maanantaina, mutta eivät aivan nollasta. Seuraavasta teoksesta on valmiina jo 190 liuskaa.

”Tyhjän paperin kammoahan tässä taktikoin. Hermostut­taisi kesä­lomalla, jos ei olisi mitään valmiina, kun aloitan työt syksyllä”, Soinin­vaara kertoo.

Hän kuuluu siihen harvalukuiseen suomalaiskirjailijoiden joukkoon, joka elää romaaneja kirjoittamalla. Tähän päästäkseen Soininvaaran on julkaistava uusi teos joka vuosi.

Tänä syksynä Soininvaaralla on tosin muutakin jännitettävää kuin uuden romaanin julkaisu ja seuraavan romaanin kirjoitus. Ratamo, Soininvaaran 14 teoksen päähenkilö, on nyt nimeään kantavan televisiosarjan tähti. Sarjan kehitys alkoi 2013.


Tolppasen Ari, sijoitusyhtiö Capmanin entinen päämies, pisti tämän alulle. Olimme tuttuja aiemmasta työelämästäni, ja hän tykkäsi kirjoistani”, kirjailija muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On näitä erilaisia tv- ja elokuvaprojekteja ollut aiemminkin, mutta aina aiemmin on jäänyt rahoituksesta kiinni.”

Soininvaara kertoo, että Ratamon budjetti ”menee miljoonissa”. Hänen oma osuutensa sarjan kirjoittamisesta on rajoittunut synopsikseen eli lyhyeen luonnokseen sarjan sisällöstä.

”Uskon, että sarjasta tulee parempi, jos sitä kirjoittavat käsikirjoittamisen ammattilaiset. Enkä sitä paitsi olisi ehtinyt kirjoittaa kirjoja, jos olisin kirjoittanut sarjaa”, hän toteaa.


Ja kirjojen kirjoittaminen on se, mitä Soininvaara on halunnut tehdä 1990-luvun lopusta saakka.

Hän on vienyt suojelupoliisin etsivää Arto Ratamoa kriisistä toiseen ympäri maailmaa vuodesta 1997 lähtien.

”Kun loin Ratamon, en tiennyt, että saisin edes kustannussopimusta ikinä.”

Hän on viihtynyt uraa vaihtaneen lonkkavaivaisen yksinhuoltajaisän seurassa kahden vuosikymmenen ajan. Eikä avioeroa päähenkilöstä ei ole näkyvissä lähitulevaisuudessa, vaikka Soininvaara otti viiden vuoden aikalisän Ratamosta kirjoittaessaan neliosaista Leo Kara -sarjaa.

Eräästä tämän sarjan kirjasta Soininvaara sai kehuja erikoiselta taholta. Hänelle soitti erään tutun isä, joka kertoi, että Venäjän ulkoministeriössä tuolloin toiminut, aiemmin Suomi-osastolla vaikuttanut Anatoli Smirnov oli kommentoinut lukeneensa kirjan, jossa myös hän esiintyy yhtenä henkilöhahmona.

”Hän kertoi, että siinä oli Venäjää koskevat faktat aika lailla kohdillaan. En tiedä, halusiko hän lähettää viestin, että tiedämme mitä kirjoitat”, Soininvaara pohtii.

”Mutta se on varmaa, että joku seuraa googlauksiani Pietarista. Siellä on niin valtava vakoilukoneisto”, hän sanoo.

Kirjailija ei kuitenkaan työarjessa pohdi, mitä voi googlailla tai sanoa.

”Saksassa on joskus kysytty kirjailijakiertueella, että miten uskallan kirjoittaa näitä. Suomi on kuitenkin niin turvallinen maa, etten näitä ikinä mieti”, hän sanoo.

Jos miettisi, olisi kansainvälisiä uhkia koskevaa jännityskirjallisuutta lähes mahdotonta kirjoittaa. Soininvaara käyttää oikeita ihmisiä teoksissaan silloin, kun se on mahdollista. Venäjästä kirjoittaessa on lähes pakko viitata Putiniin.

”Muuten kirja ei ole uskottava.”

Parikymmentä vuotta kestäneen uran aikana jännitysteosten ideat ovat sijoittuneet yhä lähemmäs lähitulevaisuuteen. Soininvaara pitää tärkeänä, että lukija voi samastua romaaniin. Siksi hän ankkuroi teostensa uhkakuvat kovaan faktaan.

”Kaikkein parasta on, jos lähtökohtana on fakta, jonka kaikki tietävät”, Soininvaara toteaa.

Siksi Venäjän naapurimailleen aiheuttamasta uhkasta kertova Darwinin seitti ankkuroituu yhtäältä Liettuan ja Puolan rajalla sijaitsevaan Suwalkin käytävään, joka on koko Baltian strategisesti tärkein maakaistale, ja toisaalta Pohjois-Afrikan pakolaiskriisiin.

Vaikka Darwinin seitti kertoo jälleen Venäjästä, Soininvaara pyrkii siihen, ettei ihan joka kirja katsoisi itään. Se on tärkeää sekä kirjailijalle itselleen että hänen lukijoilleen.

”Mutta geopoliittinen asemamme on tosiasia – ja se, että Venäjä on koko ajan akuutimpi aihe. Juuri äsken katsoin uutisista, että Yhdysvallat asetti Venäjälle sanktioita Skripal-myrkytyksen takia.”

Myrkyt ovat yksi Soininvaaran kirjoissaan käyttämistä elementeistä, jotka ovat aina totta.

”Venäjän toiminta on härskiä ja ylimielistä, ja se kiteytyy näiden mielikuvituksellisten myrkkyjen käytössä. Se, että myrkyttäjän kädenjälki näkyy, lähettää viestin”, hän pohtii.

Tuo viesti luo pelkoa. Kuka tahansa voisi joutua uhriksi, kuten Britanniassa vahingossa Sergei Skripalille tarkoitettuun myrkkyyn koskeneelle brittipariskunnalle kävi.

Suomessa ja muissa länsimaissa jännityskirjat myyvät Soininvaaran mukaan hyvin juuri siksi, että tavanomainen elämä on niin turvallista.

”Hallittua pelkoa ostetaan eniten”, Soininvaara kertoo, mutta toteaa haluavansa nostattaa kirjoissaan pelon lisäksi myötätuntoa. Hän ei halua kirjoittaa mahdollisimman raakoja teoksia, vaan vaikuttavia.

”Vihjailu voi olla vaikuttavampaa.”

Jännityskirjailijalle tärkeintä on havaita, mihin suuntaan maailma on menossa. Siksi tietokirjat ovat ongelmallisia tietolähteinä.

”Ne laahaavat jälkijunassa”, Soininvaara toteaa.

Jos jännärin siis kirjoittaisi vain tietokirjojen perusteella, se kuulostaisi vanhentuneelta jo ilmestyessään. Siksi Soininvaara tukeutuu uutisiin hankkiessaan faktoja, joihin ankkuroida mielikuvituksensa tuotokset.

Kun kirjan kirjoittaminen kestää vuoden ajan, myös kansainvälinen tilanne saattaa muuttua kirjoitusprosessin aikana.

”Kirjoitan kirjojeni laajan rakenteen ensin ja yksityiskohdat täydennän lähempänä julkaisua, jotta ne ovat ajankohtaisia”, Soininvaara kertoo.

Internetin uutisvyöry ei kuitenkaan hautaa jännityskirjailijaa alleen, sillä hän on kehittänyt sen seuraamiseksi rutiineja.

Soininvaara on asentanut uutissyötteitä lukevan ohjelman seuraamaan muutamaa kotimaista ja tärkeimpiä ulkomaisia uutissivustoja. Brittiläiset The Guardian ja The Telegraph ovat parhaita uutisten taustoja selvitellessä, mutta suomalaiset mediat reagoivat nopeasti uutistilanteissa, hän arvioi.

Työpäivän aikana Soininvaara saattaa vilkaista uutisotsikoita viidentoista minuutin välein. Hän on huomannut uutisvirrassaan muutoksen muutamien viime vuosien aikana.

”Trumpin aikana mitään tabloidi-härnäykseltäkään kuulostavaa uutista ei voi jättää huomiotta suoralta kädeltä. Kun löydän jotain yllättävää, etsin sen taustat. Esimerkiksi CIA:n ja Yhdysvaltain kongressin asiakirjoja löytyy suoraan netistä luettavaksi erittäin avoimesti”, Soininvaara kertoo työmetodeistaan.

Kun Taavi Soininvaara palaa kirjoittamisen pariin kesälomaltaan, työmatka kestää 20 sekuntia, kun hän laskeutuu portaat tilavan rintamamiestalon kellariin. Siellä ovat vierekkäin työhuone ja sauna. Nyrkkeilysäkki, puolimetrinen luuranko sekä työkirjoja ja tekijänkappaleita notkuvat kirjahyllyt luovat tunnelmaa tekemiselle, hän kuvailee.

Työpöydällä puolestaan notkuvat printtikasat. Niihin hän arkistoi ne uutiset, joissa on ainesta kirjan aiheeksi.

”Olen digitaalinen, kun seulon materiaalia netistä, mutta kun päätän tarttua johonkin juttuun, niin muutun analogiseksi ja printtaan. Yhdessä kasassa ovat tulevan kirjan materiaalit, toisessa Venäjään liittyvät, kolmannessa terrorismi yleisesti ja niin edelleen.”

Viimeksi mainittua kasaa Soininvaara selaa ensi vuonna ilmestyvää kirjaa kirjoittaessaan.

Taavi Soininvaara: Darwinin seitti. Otava 2018. 400 s. Ratamo alkaa CMore-suoratoistopalvelussa 6. syyskuuta. KORJAUS 10.8. klo 11:02: Toisin kuin jutussa alunperin kerrottiin, Ratamo-tv-sarja alkaa CMore-suoratoistopalvelussa, ei Mtv3-kanavalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  3. 3

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  8. 8

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  9. 9

   Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kansalaisuushakemus hylättiin väärän syntymävuoden takia, vaikka mies yritti itse oikaista virheen

  10. 10

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää