Kulttuuri

Taavi Soininvaara kirjoittaa jännäreitä, joista yhtä Venäjän ulkoministeriön edustajakin kehui totuudenmukaiseksi – pian Ratamo nähdään myös mittavan budjetin tv-sarjassa

Suojelupoliisin etsivä Arto Ratamo nähdään pian paitsi tämän syksyn Ratamo-jännärissä, myös ensimmäistä kertaa tv-sarjassa.

Jännityskirjailija Taavi Soininvaaran kesäloma loppui päivää ennen kuin uusin teos, Darwinin seitti, julkaistiin. Kirjoitustyöt alkavat taas ensi maanantaina, mutta eivät aivan nollasta. Seuraavasta teoksesta on valmiina jo 190 liuskaa.

”Tyhjän paperin kammoahan tässä taktikoin. Hermostut­taisi kesä­lomalla, jos ei olisi mitään valmiina, kun aloitan työt syksyllä”, Soinin­vaara kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kuuluu siihen harvalukuiseen suomalaiskirjailijoiden joukkoon, joka elää romaaneja kirjoittamalla. Tähän päästäkseen Soininvaaran on julkaistava uusi teos joka vuosi.

Tänä syksynä Soininvaaralla on tosin muutakin jännitettävää kuin uuden romaanin julkaisu ja seuraavan romaanin kirjoitus. Ratamo, Soininvaaran 14 teoksen päähenkilö, on nyt nimeään kantavan televisiosarjan tähti. Sarjan kehitys alkoi 2013.


Tolppasen Ari, sijoitusyhtiö Capmanin entinen päämies, pisti tämän alulle. Olimme tuttuja aiemmasta työelämästäni, ja hän tykkäsi kirjoistani”, kirjailija muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On näitä erilaisia tv- ja elokuvaprojekteja ollut aiemminkin, mutta aina aiemmin on jäänyt rahoituksesta kiinni.”

Soininvaara kertoo, että Ratamon budjetti ”menee miljoonissa”. Hänen oma osuutensa sarjan kirjoittamisesta on rajoittunut synopsikseen eli lyhyeen luonnokseen sarjan sisällöstä.

”Uskon, että sarjasta tulee parempi, jos sitä kirjoittavat käsikirjoittamisen ammattilaiset. Enkä sitä paitsi olisi ehtinyt kirjoittaa kirjoja, jos olisin kirjoittanut sarjaa”, hän toteaa.


Ja kirjojen kirjoittaminen on se, mitä Soininvaara on halunnut tehdä 1990-luvun lopusta saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on vienyt suojelupoliisin etsivää Arto Ratamoa kriisistä toiseen ympäri maailmaa vuodesta 1997 lähtien.

”Kun loin Ratamon, en tiennyt, että saisin edes kustannussopimusta ikinä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on viihtynyt uraa vaihtaneen lonkkavaivaisen yksinhuoltajaisän seurassa kahden vuosikymmenen ajan. Eikä avioeroa päähenkilöstä ei ole näkyvissä lähitulevaisuudessa, vaikka Soininvaara otti viiden vuoden aikalisän Ratamosta kirjoittaessaan neliosaista Leo Kara -sarjaa.

Eräästä tämän sarjan kirjasta Soininvaara sai kehuja erikoiselta taholta. Hänelle soitti erään tutun isä, joka kertoi, että Venäjän ulkoministeriössä tuolloin toiminut, aiemmin Suomi-osastolla vaikuttanut Anatoli Smirnov oli kommentoinut lukeneensa kirjan, jossa myös hän esiintyy yhtenä henkilöhahmona.

”Hän kertoi, että siinä oli Venäjää koskevat faktat aika lailla kohdillaan. En tiedä, halusiko hän lähettää viestin, että tiedämme mitä kirjoitat”, Soininvaara pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta se on varmaa, että joku seuraa googlauksiani Pietarista. Siellä on niin valtava vakoilukoneisto”, hän sanoo.

Kirjailija ei kuitenkaan työarjessa pohdi, mitä voi googlailla tai sanoa.

”Saksassa on joskus kysytty kirjailijakiertueella, että miten uskallan kirjoittaa näitä. Suomi on kuitenkin niin turvallinen maa, etten näitä ikinä mieti”, hän sanoo.

Jos miettisi, olisi kansainvälisiä uhkia koskevaa jännityskirjallisuutta lähes mahdotonta kirjoittaa. Soininvaara käyttää oikeita ihmisiä teoksissaan silloin, kun se on mahdollista. Venäjästä kirjoittaessa on lähes pakko viitata Putiniin.

”Muuten kirja ei ole uskottava.”

Parikymmentä vuotta kestäneen uran aikana jännitysteosten ideat ovat sijoittuneet yhä lähemmäs lähitulevaisuuteen. Soininvaara pitää tärkeänä, että lukija voi samastua romaaniin. Siksi hän ankkuroi teostensa uhkakuvat kovaan faktaan.

”Kaikkein parasta on, jos lähtökohtana on fakta, jonka kaikki tietävät”, Soininvaara toteaa.

Siksi Venäjän naapurimailleen aiheuttamasta uhkasta kertova Darwinin seitti ankkuroituu yhtäältä Liettuan ja Puolan rajalla sijaitsevaan Suwalkin käytävään, joka on koko Baltian strategisesti tärkein maakaistale, ja toisaalta Pohjois-Afrikan pakolaiskriisiin.

Vaikka Darwinin seitti kertoo jälleen Venäjästä, Soininvaara pyrkii siihen, ettei ihan joka kirja katsoisi itään. Se on tärkeää sekä kirjailijalle itselleen että hänen lukijoilleen.

”Mutta geopoliittinen asemamme on tosiasia – ja se, että Venäjä on koko ajan akuutimpi aihe. Juuri äsken katsoin uutisista, että Yhdysvallat asetti Venäjälle sanktioita Skripal-myrkytyksen takia.”

Myrkyt ovat yksi Soininvaaran kirjoissaan käyttämistä elementeistä, jotka ovat aina totta.

”Venäjän toiminta on härskiä ja ylimielistä, ja se kiteytyy näiden mielikuvituksellisten myrkkyjen käytössä. Se, että myrkyttäjän kädenjälki näkyy, lähettää viestin”, hän pohtii.

Tuo viesti luo pelkoa. Kuka tahansa voisi joutua uhriksi, kuten Britanniassa vahingossa Sergei Skripalille tarkoitettuun myrkkyyn koskeneelle brittipariskunnalle kävi.

Suomessa ja muissa länsimaissa jännityskirjat myyvät Soininvaaran mukaan hyvin juuri siksi, että tavanomainen elämä on niin turvallista.

”Hallittua pelkoa ostetaan eniten”, Soininvaara kertoo, mutta toteaa haluavansa nostattaa kirjoissaan pelon lisäksi myötätuntoa. Hän ei halua kirjoittaa mahdollisimman raakoja teoksia, vaan vaikuttavia.

”Vihjailu voi olla vaikuttavampaa.”

Jännityskirjailijalle tärkeintä on havaita, mihin suuntaan maailma on menossa. Siksi tietokirjat ovat ongelmallisia tietolähteinä.

”Ne laahaavat jälkijunassa”, Soininvaara toteaa.

Jos jännärin siis kirjoittaisi vain tietokirjojen perusteella, se kuulostaisi vanhentuneelta jo ilmestyessään. Siksi Soininvaara tukeutuu uutisiin hankkiessaan faktoja, joihin ankkuroida mielikuvituksensa tuotokset.

Kun kirjan kirjoittaminen kestää vuoden ajan, myös kansainvälinen tilanne saattaa muuttua kirjoitusprosessin aikana.

”Kirjoitan kirjojeni laajan rakenteen ensin ja yksityiskohdat täydennän lähempänä julkaisua, jotta ne ovat ajankohtaisia”, Soininvaara kertoo.

Internetin uutisvyöry ei kuitenkaan hautaa jännityskirjailijaa alleen, sillä hän on kehittänyt sen seuraamiseksi rutiineja.

Soininvaara on asentanut uutissyötteitä lukevan ohjelman seuraamaan muutamaa kotimaista ja tärkeimpiä ulkomaisia uutissivustoja. Brittiläiset The Guardian ja The Telegraph ovat parhaita uutisten taustoja selvitellessä, mutta suomalaiset mediat reagoivat nopeasti uutistilanteissa, hän arvioi.

Työpäivän aikana Soininvaara saattaa vilkaista uutisotsikoita viidentoista minuutin välein. Hän on huomannut uutisvirrassaan muutoksen muutamien viime vuosien aikana.

”Trumpin aikana mitään tabloidi-härnäykseltäkään kuulostavaa uutista ei voi jättää huomiotta suoralta kädeltä. Kun löydän jotain yllättävää, etsin sen taustat. Esimerkiksi CIA:n ja Yhdysvaltain kongressin asiakirjoja löytyy suoraan netistä luettavaksi erittäin avoimesti”, Soininvaara kertoo työmetodeistaan.

Kun Taavi Soininvaara palaa kirjoittamisen pariin kesälomaltaan, työmatka kestää 20 sekuntia, kun hän laskeutuu portaat tilavan rintamamiestalon kellariin. Siellä ovat vierekkäin työhuone ja sauna. Nyrkkeilysäkki, puolimetrinen luuranko sekä työkirjoja ja tekijänkappaleita notkuvat kirjahyllyt luovat tunnelmaa tekemiselle, hän kuvailee.

Työpöydällä puolestaan notkuvat printtikasat. Niihin hän arkistoi ne uutiset, joissa on ainesta kirjan aiheeksi.

”Olen digitaalinen, kun seulon materiaalia netistä, mutta kun päätän tarttua johonkin juttuun, niin muutun analogiseksi ja printtaan. Yhdessä kasassa ovat tulevan kirjan materiaalit, toisessa Venäjään liittyvät, kolmannessa terrorismi yleisesti ja niin edelleen.”

Viimeksi mainittua kasaa Soininvaara selaa ensi vuonna ilmestyvää kirjaa kirjoittaessaan.

Taavi Soininvaara: Darwinin seitti. Otava 2018. 400 s. Ratamo alkaa CMore-suoratoistopalvelussa 6. syyskuuta. KORJAUS 10.8. klo 11:02: Toisin kuin jutussa alunperin kerrottiin, Ratamo-tv-sarja alkaa CMore-suoratoistopalvelussa, ei Mtv3-kanavalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jännityskirjallisuus
 • Kulttuuri
 • Tv-sarjat
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Riikka Koivisto saattelee ihmisiä kuolemaan – Kun viimeinen hetki on käsillä, yksi asia nousee ylitse muiden

   Tilaajille
  2. 2

   Espoo on upottanut miljoonia euroja kelvottomaan tieto­järjestelmään – rahoitus­johtajalla kaksoisrooli järjestelmän myyneessä yhtiössä

   Tilaajille
  3. 3

   Pilapiirros kiteyttää hillittömästi Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen tuskan tallimääräyksiin – ”Voititko mestaruuden?”

  4. 4

   Kanadalainen rap-artisti kuoli pudottuaan ilmassa olevan lento­koneen siiveltä musiikki­videon kuvauksissa

  5. 5

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  6. 6

   Stockan Herkku uudistui ”elämys­keitaaksi” ja avaa ovensa tänään – S-ryhmän omistuksessa hinnat eivät näytä juurikaan laskeneen

  7. 7

   Suomalainen älykeppi valloittaa maailmaa – NBA- ja NHL-seurat testaavat ”saunan lauteilla” kehitettyä esinettä

  8. 8

   Laihduttamisen taustalta löytyy usein vääristynyt suhde ruokailuun, sanoo ravitsemusterapeutti: ”Ihmiset syövät liian vähän perusruokaa”

  9. 9

   Yhdysvallat julkisti ensimmäiset vastatoimet Saudi-Arabialle – Trump: Selitys Khashoggin surmalle on ”huonoin peite­tarina ikinä”

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  2. 2

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  3. 3

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  4. 4

   Pilapiirros kiteyttää hillittömästi Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen tuskan tallimääräyksiin – ”Voititko mestaruuden?”

  5. 5

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  6. 6

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  7. 7

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka kertoi tv-ohjelmassa, että light-limujen juominen voi vaikuttaa erektioon – Kysyimme urologilta, onko väite totta

  9. 9

   Taidehistorioitsija kehottaa HBL:ssä boikotoimaan Antti J. Jokisen Helene Schjerfbeck -elokuvaa

  10. 10

   Saudi-Arabian konsulaatin autosta löytyi kaksi matkalaukkua Istanbulissa – laukuissa on ilmeisesti murhatun toimittajan omaisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää