Kulttuuri

Suomiprogen suurnimi Wigwam tekee odotetun paluun – 50-vuotis­juhlakiertueella yhtye soittaa lähes alkuperäisessä kokoonpanossa

Wigwam toimi aktiivisesti vain vuosina 1969–78, mutta sen vaikutukset tuntuvat yhä. Jim Pembroke aikoo soittaa yhtä kauan kuin Rolling Stones.

Nimissä voi mennä helposti sekaisin, sillä Suomessa on kuultu 2000-luvulla kolmea erilaista Wigwam-orkesteria.

Ensiksikin on Wigwam Revisited, rumpali Jan Noposen ja kosketinsoittaja Mikko Rintasen 2010 perustama yhtye. Kokoonpanossa on soittanut myös yksi Wigwamin alkuaikojen jäsen, kosketinsoittaja Jukka Gustavson.

Wigwam Experiencen runkona ovat puolestaan Gustavson ja toinen aktiiviajan jäsen, kitaristi Pekka Rekku Rechardt.

Kolmas on virallinen Wigwam, jossa laulaa Jim Pembroke.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jukka Gustavson selventää nimikäytäntöä: ”Käytämme Wigwam-nimeä vain jos Jim on mukana. Onhan hän sentään yh­tyeen ainoa perustajajäsen.”

Wigwam on suomalaisen progressiivisen rockin uranuurtaja. Se toimi aktiivisesti vain vuosina 1969–78, mutta sen vaikutukset suomalaiseen musiikkiin tuntuvat yhä.

Yhtyeen perus­tamisesta tulee tämän vuoden lopussa kuluneeksi 50 vuotta. Tasavuosien kunniaksi Wigwam tekee kiertueen. Kulttuuritalolla he soittavat yhdessä ensimmäistä kertaa 15 vuoteen 26. syyskuuta.

Toden totta – laulajana ja kolmantena kosketinsoittajana on nykyisin Kansas Cityssä Yhdysvalloissa asuva Jim Pembroke, joka on alun perin kotoisin Britanniasta.

Tätä lähemmäksi 1970-luvun kokoonpanoa ei enää pääse. Rumpali Ronnie Österberg kuoli 1980 ja basisti Pekka Pohjola 2008.

Haloo Kansas City! Mitkä ovat odotukset syksyn keikoilta?

”Hyvä kuulla, että yhtyeestä ollaan näin kiinnostuneita”, intoilee Pembroke.

Hän teki lopullisen osallistumispäätöksensä kuultuaan että mukaan ovat tulossa Gustavsonin ja Rechardtin lisäksi kosketinsoittaja Esa Kotilainen ja basisti Pave Maijanen. ”Se on todellinen superryhmä.”

Wigwamin esiintymiset ovat olleet 2000-luvulla harvinaista herkkua. Pembroke kertoo verranneensa usein yhtyettä talvi­unta nukkuvaksi ’biisihirviöksi’, joka herättyään tarvitsee syötäväksi paljon uusia kappaleita.

”Syötyään tarpeeksi se kyllästyy ja menee uudestaan nukkumaan. Tällainen oli tilanne esimerkiksi syksyllä 2006, jolloin palasin takaisin Yhdysvaltoihin”, kertoo Pembroke.

Pembroke juurtui aikoinaan Yhdysvaltoihin lähes huomaamattaan. Aluksi hän matkusti Kansas Cityyn keikalle vuonna 1995, sitten uudestaan ”muutamaa” demosessiota varten.

Sataa sessiota myöhemmin häneen otti yhteyttä paikallinen jazzlaulaja Mary Moore, joka oli kuullut kappaleen Lost With­out A Trace tekijän olevan kaupungissa.

”Olin Mooren pianisti yli kolme vuotta. Esiinnyimme jokaisella Kansas Cityn jazz/blues-alueen klubilla. Minun oli kuitenkin jätettävä työ, koska aikani ei enää riittänyt oman musiikin tekemiseen.”

Viime kuukausina Jukka Gustavson on opetellut laulamaan Pembroken laulamia kappaleita Wigwamin myöhemmiltä levyiltä, joiden teossa hän ei ole ollut itse mukana.

Wigwamin musiikin soittaminen ei taida koskaan väsyttää?

”Ei, ei! Kuuntelin äskettäin yhtyeen koko tuotannon. Sieltä löytyy niin paljon helmiä, ettei niitä saa mitenkään soitetuksi yhdessä konsertissa”, Gustavson kertoo.

”Erityisesti Rekun sävellysten soittaminen täyspitkällä keikalla on ollut minulle vuosikausien unelma”, kertoo Gustavson. Hän ehti soittaa Rechardtin kanssa samanaikaisesti yhtyeessä vain lyhyen aikaa vuonna 1974.

Uusien Wigwam-kappaleiden opettelu ei ole ollut läpihuutojuttu.

”Jimin kappaleissa on niin loistavat laulu­sovitukset, että kunnioitukseni ja ihailuni häntä kohtaan on vain kasvanut. Hän laulaa ja rytmittää tekstejä hienosti.”

Yksi Gustavsonin bongaamista aarteista on Rechardtin kappale Cheap Evening Return Dark Albumilta.

”Kaikista löydöistäni Rekku ei innostunut, mutta tämä kappale on nyt setissämme tärkeällä paikalla. Kappale on todella kaunis, täynnä tunnelmaa.”

Wigwam perustettiin vuodenvaihteessa 1968–69 alun perin laulaja Kristianin taustayh­tyeeksi, mutta yhteistyö jäi yhteen keikkaan. Loppuvuodesta 1969 julkaistusta Luulosairas-singlestä tuli ensimmäinen Wigwamin ja Love Recordsin hittilevy.

Wigwamin taipaleen voi jakaa karkeasti kahteen kauteen: vuosien 1969–74 progressiiviseen rockiin ja vuoden 1975 jälkeiseen taiderockiin. Tyylinvaihtoon vaikutti paljon Gustavsonin ja Pohjolan lähtö yhtyeestä.

”Pääsyy oli se, että Ronnie ei tykännyt soittaa progesävellyksiämme. Arvostimme ja kannustimme häntä kovasti, mutta hän piti kiinni ajatuksesta, että kappaleemme vaatisivat jazzrumpalin teknistä soittotyyliä”, avaa Gustavson.

Proge-Wigu ei ollut mikään kultakaivos, mutta Gustavson muistelee aikoja lämmöllä. Hän muistaa erityisesti klubikeikoilla käyneen helsinkiläisen yleisön.

”Soitimme Natsalla useamman kerran vuodessa. Paikassa oli hirveän huono akustiikka, joten keksimme laittaa soittimet ja vahvistimet keskelle lattiaa. Yleisö istui ympärillämme, mistä tuli hieno läheinen fiilis.”

Wigwamin mainetta selittää se, että yhtye teki monta asiaa ensimmäisenä suomalaisessa populaarimusiikissa, arvioi Pembroke.

”Nauhoitimme omia kappaleita, teimme sopimuksen Virgin-yhtiön kanssa sekä soitimme Hyde Parkissa ja Roskildessa.”

Heti ensimmäisestä levystä lähtien Wigwamista oltiin kiinnostuneita Suomen ulkopuolella. Vuonna 1975 Nuclear Night­club julkaistiin näyttävästi myös Britanniassa, ja jatkoa odoteltiin innokkaasti.

Pembroken parhaimmat muistot bändiajoista liittyvät hetkiin ennen kaupallista menestystä.

”Vietimme kesällä 1974 viikkoja Måssen [basisti Måns Groundstroem] mökillä Porvoon saaristossa. Treenasimme paikallisella tanssilavalla uusia biisejä, joista syntyi myöhemmin Nuclear Nightclub”, muistelee Pembroke.

”Kesäyöt olivat lämpimiä. Poltimme nuotiota ja rämpytimme kitaroita ja tähdet tuikkivat taivaalla. Kaikki oli hyvin.”Nuclear Nightclubin menestyksen myötä kaikki muuttui. ”Yhtäkkiä kaiken piti olla valmista jo eilen, ja samalla huomasit olevasi Amsterdamissa mukanasi vain Tanskan kruunuja.”

Aina maine ja kunnia ei realisoitunut mammonaksi. Esimerkiksi kun Gustavson jätti yh­tyeen vuonna 1974, hän aloitti hengenpitimiksi postinjakajan työt Sipoossa.

Kansainvälisesti tunnetun progemuusikon oli jätettävä työ oikuttelevan mopon vuoksi.

”Postilaatikoilla oltiin nyrkit pystyssä, kun posti oli taas myöhässä. Aloin siivoojaksi, ja niitä töitä tein yli 35 vuotta eläkeikään saakka. Se oli mukavan meditatiivista hommaa: samalla pystyi miettimään sävellysprobleemeja.”

Musiikkia Gustavson ei koskaan ole jättänyt – ei ole ollut syytä. Wigwamin jälkeen hän on tehnyt useita soololevyjä ja keikkaillut eri kokoonpanoissa. Tällä hetkellä hänen ykkösprojektinsa on progeteossarja, joka on melko valmis demonauhoituksia varten.

”Siellä on joitain kappaleita, jotka voisivat sopia Wigwamillekin”, hän vinkkaa.


Myös Pembroke pitää jatkuvasti kätensä ulottuvilla soittimia ja kasettinauhuria.

”Aamukahvin jälkeen otan usein kitarani ja alan soitella mitä mieleen tulee. Se on normaali tapani aloittaa päivä.”

Vaikka Wigwamin kultakautta kesti vain noin kymmenen vuotta, yhtyeen perinnöstä ammennetaan edelleen.

Jokainen polvi tuntuu löytävän Luulosairaan rumpukompin, Fairyport-albumin ja Grass for Blades -kappaleen aina uudestaan.

Eivätkä tekijätkään halua lopettaa.

”Pari kolme kesää sitten olin katsomassa 80 000 muun ihmisen kanssa Rolling Stonesia Arrowhead-stadionilla Kansas Cityssä. He olivat loistavia ja yleisö oli villinä”, kertoo Pembroke.

”Päätin että ei helvetti, aion soittaa yhtä kauan kuin he. Kun katsoin näytöltä valtavia Keith Richardsin kasvoja, ajattelin, että hieno homma – hän ikääntyy rujosti mutta soittaa upeasti.”

Syksyn konsertit ovat myyneet hyvin ja yhtyeen levyt käyvät kaupaksi erikoisvinyylipainoksina.

Tuntuuko viimeisin Wigu-buumi omituiselta vai oikeudenmukaiselta?

Gustavson on hetken hiljaa.

”Bändi on tehnyt omaehtoista musiikkia, ja mukana on ollut hienoa näkemystä ja idealismia. Arvostan Wigwam-musiikkia hirvittävästi, ja suon kyllä sen, että joku muukin sitä arvostaa.”

Tähän mennessä Wigwam on harjoitellut valmiiksi 24 kappaletta tasaisesti koko yhtyeen historian ajalta. Kuullaanko Kulttuuritalolla Pembroken, Pohjolan ja Gustavsonin ainoa yhteissävellys Losing Hold?

”Ilman muuta!”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Kulttuuri
 • Miska Rantanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  4. 4

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  5. 5

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  6. 6

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  7. 7

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  8. 8

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  9. 9

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  10. 10

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää