Kulttuuri

Suomiprogen suurnimi Wigwam tekee odotetun paluun – 50-vuotis­juhlakiertueella yhtye soittaa lähes alkuperäisessä kokoonpanossa

Wigwam toimi aktiivisesti vain vuosina 1969–78, mutta sen vaikutukset tuntuvat yhä. Jim Pembroke aikoo soittaa yhtä kauan kuin Rolling Stones.

Nimissä voi mennä helposti sekaisin, sillä Suomessa on kuultu 2000-luvulla kolmea erilaista Wigwam-orkesteria.

Ensiksikin on Wigwam Revisited, rumpali Jan Noposen ja kosketinsoittaja Mikko Rintasen 2010 perustama yhtye. Kokoonpanossa on soittanut myös yksi Wigwamin alkuaikojen jäsen, kosketinsoittaja Jukka Gustavson.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wigwam Experiencen runkona ovat puolestaan Gustavson ja toinen aktiiviajan jäsen, kitaristi Pekka Rekku Rechardt.

Kolmas on virallinen Wigwam, jossa laulaa Jim Pembroke.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jukka Gustavson selventää nimikäytäntöä: ”Käytämme Wigwam-nimeä vain jos Jim on mukana. Onhan hän sentään yh­tyeen ainoa perustajajäsen.”

Wigwam on suomalaisen progressiivisen rockin uranuurtaja. Se toimi aktiivisesti vain vuosina 1969–78, mutta sen vaikutukset suomalaiseen musiikkiin tuntuvat yhä.

Yhtyeen perus­tamisesta tulee tämän vuoden lopussa kuluneeksi 50 vuotta. Tasavuosien kunniaksi Wigwam tekee kiertueen. Kulttuuritalolla he soittavat yhdessä ensimmäistä kertaa 15 vuoteen 26. syyskuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toden totta – laulajana ja kolmantena kosketinsoittajana on nykyisin Kansas Cityssä Yhdysvalloissa asuva Jim Pembroke, joka on alun perin kotoisin Britanniasta.

Tätä lähemmäksi 1970-luvun kokoonpanoa ei enää pääse. Rumpali Ronnie Österberg kuoli 1980 ja basisti Pekka Pohjola 2008.

Haloo Kansas City! Mitkä ovat odotukset syksyn keikoilta?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hyvä kuulla, että yhtyeestä ollaan näin kiinnostuneita”, intoilee Pembroke.

Hän teki lopullisen osallistumispäätöksensä kuultuaan että mukaan ovat tulossa Gustavsonin ja Rechardtin lisäksi kosketinsoittaja Esa Kotilainen ja basisti Pave Maijanen. ”Se on todellinen superryhmä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wigwamin esiintymiset ovat olleet 2000-luvulla harvinaista herkkua. Pembroke kertoo verranneensa usein yhtyettä talvi­unta nukkuvaksi ’biisihirviöksi’, joka herättyään tarvitsee syötäväksi paljon uusia kappaleita.

”Syötyään tarpeeksi se kyllästyy ja menee uudestaan nukkumaan. Tällainen oli tilanne esimerkiksi syksyllä 2006, jolloin palasin takaisin Yhdysvaltoihin”, kertoo Pembroke.

Pembroke juurtui aikoinaan Yhdysvaltoihin lähes huomaamattaan. Aluksi hän matkusti Kansas Cityyn keikalle vuonna 1995, sitten uudestaan ”muutamaa” demosessiota varten.

Sataa sessiota myöhemmin häneen otti yhteyttä paikallinen jazzlaulaja Mary Moore, joka oli kuullut kappaleen Lost With­out A Trace tekijän olevan kaupungissa.

”Olin Mooren pianisti yli kolme vuotta. Esiinnyimme jokaisella Kansas Cityn jazz/blues-alueen klubilla. Minun oli kuitenkin jätettävä työ, koska aikani ei enää riittänyt oman musiikin tekemiseen.”

Viime kuukausina Jukka Gustavson on opetellut laulamaan Pembroken laulamia kappaleita Wigwamin myöhemmiltä levyiltä, joiden teossa hän ei ole ollut itse mukana.

Wigwamin musiikin soittaminen ei taida koskaan väsyttää?

”Ei, ei! Kuuntelin äskettäin yhtyeen koko tuotannon. Sieltä löytyy niin paljon helmiä, ettei niitä saa mitenkään soitetuksi yhdessä konsertissa”, Gustavson kertoo.

”Erityisesti Rekun sävellysten soittaminen täyspitkällä keikalla on ollut minulle vuosikausien unelma”, kertoo Gustavson. Hän ehti soittaa Rechardtin kanssa samanaikaisesti yhtyeessä vain lyhyen aikaa vuonna 1974.

Uusien Wigwam-kappaleiden opettelu ei ole ollut läpihuutojuttu.

”Jimin kappaleissa on niin loistavat laulu­sovitukset, että kunnioitukseni ja ihailuni häntä kohtaan on vain kasvanut. Hän laulaa ja rytmittää tekstejä hienosti.”

Yksi Gustavsonin bongaamista aarteista on Rechardtin kappale Cheap Evening Return Dark Albumilta.

”Kaikista löydöistäni Rekku ei innostunut, mutta tämä kappale on nyt setissämme tärkeällä paikalla. Kappale on todella kaunis, täynnä tunnelmaa.”

Wigwam perustettiin vuodenvaihteessa 1968–69 alun perin laulaja Kristianin taustayh­tyeeksi, mutta yhteistyö jäi yhteen keikkaan. Loppuvuodesta 1969 julkaistusta Luulosairas-singlestä tuli ensimmäinen Wigwamin ja Love Recordsin hittilevy.

Wigwamin taipaleen voi jakaa karkeasti kahteen kauteen: vuosien 1969–74 progressiiviseen rockiin ja vuoden 1975 jälkeiseen taiderockiin. Tyylinvaihtoon vaikutti paljon Gustavsonin ja Pohjolan lähtö yhtyeestä.

”Pääsyy oli se, että Ronnie ei tykännyt soittaa progesävellyksiämme. Arvostimme ja kannustimme häntä kovasti, mutta hän piti kiinni ajatuksesta, että kappaleemme vaatisivat jazzrumpalin teknistä soittotyyliä”, avaa Gustavson.

Proge-Wigu ei ollut mikään kultakaivos, mutta Gustavson muistelee aikoja lämmöllä. Hän muistaa erityisesti klubikeikoilla käyneen helsinkiläisen yleisön.

”Soitimme Natsalla useamman kerran vuodessa. Paikassa oli hirveän huono akustiikka, joten keksimme laittaa soittimet ja vahvistimet keskelle lattiaa. Yleisö istui ympärillämme, mistä tuli hieno läheinen fiilis.”

Wigwamin mainetta selittää se, että yhtye teki monta asiaa ensimmäisenä suomalaisessa populaarimusiikissa, arvioi Pembroke.

”Nauhoitimme omia kappaleita, teimme sopimuksen Virgin-yhtiön kanssa sekä soitimme Hyde Parkissa ja Roskildessa.”

Heti ensimmäisestä levystä lähtien Wigwamista oltiin kiinnostuneita Suomen ulkopuolella. Vuonna 1975 Nuclear Night­club julkaistiin näyttävästi myös Britanniassa, ja jatkoa odoteltiin innokkaasti.

Pembroken parhaimmat muistot bändiajoista liittyvät hetkiin ennen kaupallista menestystä.

”Vietimme kesällä 1974 viikkoja Måssen [basisti Måns Groundstroem] mökillä Porvoon saaristossa. Treenasimme paikallisella tanssilavalla uusia biisejä, joista syntyi myöhemmin Nuclear Nightclub”, muistelee Pembroke.

”Kesäyöt olivat lämpimiä. Poltimme nuotiota ja rämpytimme kitaroita ja tähdet tuikkivat taivaalla. Kaikki oli hyvin.”Nuclear Nightclubin menestyksen myötä kaikki muuttui. ”Yhtäkkiä kaiken piti olla valmista jo eilen, ja samalla huomasit olevasi Amsterdamissa mukanasi vain Tanskan kruunuja.”

Aina maine ja kunnia ei realisoitunut mammonaksi. Esimerkiksi kun Gustavson jätti yh­tyeen vuonna 1974, hän aloitti hengenpitimiksi postinjakajan työt Sipoossa.

Kansainvälisesti tunnetun progemuusikon oli jätettävä työ oikuttelevan mopon vuoksi.

”Postilaatikoilla oltiin nyrkit pystyssä, kun posti oli taas myöhässä. Aloin siivoojaksi, ja niitä töitä tein yli 35 vuotta eläkeikään saakka. Se oli mukavan meditatiivista hommaa: samalla pystyi miettimään sävellysprobleemeja.”

Musiikkia Gustavson ei koskaan ole jättänyt – ei ole ollut syytä. Wigwamin jälkeen hän on tehnyt useita soololevyjä ja keikkaillut eri kokoonpanoissa. Tällä hetkellä hänen ykkösprojektinsa on progeteossarja, joka on melko valmis demonauhoituksia varten.

”Siellä on joitain kappaleita, jotka voisivat sopia Wigwamillekin”, hän vinkkaa.


Myös Pembroke pitää jatkuvasti kätensä ulottuvilla soittimia ja kasettinauhuria.

”Aamukahvin jälkeen otan usein kitarani ja alan soitella mitä mieleen tulee. Se on normaali tapani aloittaa päivä.”

Vaikka Wigwamin kultakautta kesti vain noin kymmenen vuotta, yhtyeen perinnöstä ammennetaan edelleen.

Jokainen polvi tuntuu löytävän Luulosairaan rumpukompin, Fairyport-albumin ja Grass for Blades -kappaleen aina uudestaan.

Eivätkä tekijätkään halua lopettaa.

”Pari kolme kesää sitten olin katsomassa 80 000 muun ihmisen kanssa Rolling Stonesia Arrowhead-stadionilla Kansas Cityssä. He olivat loistavia ja yleisö oli villinä”, kertoo Pembroke.

”Päätin että ei helvetti, aion soittaa yhtä kauan kuin he. Kun katsoin näytöltä valtavia Keith Richardsin kasvoja, ajattelin, että hieno homma – hän ikääntyy rujosti mutta soittaa upeasti.”

Syksyn konsertit ovat myyneet hyvin ja yhtyeen levyt käyvät kaupaksi erikoisvinyylipainoksina.

Tuntuuko viimeisin Wigu-buumi omituiselta vai oikeudenmukaiselta?

Gustavson on hetken hiljaa.

”Bändi on tehnyt omaehtoista musiikkia, ja mukana on ollut hienoa näkemystä ja idealismia. Arvostan Wigwam-musiikkia hirvittävästi, ja suon kyllä sen, että joku muukin sitä arvostaa.”

Tähän mennessä Wigwam on harjoitellut valmiiksi 24 kappaletta tasaisesti koko yhtyeen historian ajalta. Kuullaanko Kulttuuritalolla Pembroken, Pohjolan ja Gustavsonin ainoa yhteissävellys Losing Hold?

”Ilman muuta!”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Kulttuuri
 • Miska Rantanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  5. 5

   Saudi-Arabia valjasti Twitter-trollitehtaan Khashoggin ja muiden maataan kritisoivien toimittajien vaientamiseksi, kertoo The New York Times

  6. 6

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  7. 7

   Suurvallat kehittävät aseita, joilla avaruus voitaisiin tuhota käyttökelvottomaksi

   Tilaajille
  8. 8

   8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla

  9. 9

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  10. 10

   Isis vapautti pantti­vankeja miljoonalunnaita vastaan Syyriassa – aluemenetykset veivät jihadistien öljytulot, mutta he ovat keksineet uusia ansaintatapoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  4. 4

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  5. 5

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  6. 6

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  7. 7

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  8. 8

   8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla

  9. 9

   Suurvallat kehittävät aseita, joilla avaruus voitaisiin tuhota käyttökelvottomaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Saudi-Arabia valjasti Twitter-trollitehtaan Khashoggin ja muiden maataan kritisoivien toimittajien vaientamiseksi, kertoo The New York Times
  3. 2 tuntia sitten
  4. Meksiko pysäytti rajasillalle tuhansien siirtolaisten karavaanin, joka suuntaa kohti Yhdysvaltoja – Adriana Consuelo ylitti rajajoen kumiveneellä ja meni tacoravintolaan
  5. HIFK:n Lauri Kulmala avasi maalihanat kauden ensimmäisessä liigapelissään – ”Jäihän avausmaalista toki kiekko muistoksi, vaikka tappion jälkeen se ei kauheasti lämmitä”
  6. Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan
  7. 4 tuntia sitten
  8. Poliisi etsii mahdollisesti aseistautunutta miestä Toholammilla Pohjanmaalla
  9. Isis vapautti pantti­vankeja miljoonalunnaita vastaan Syyriassa – aluemenetykset veivät jihadistien öljytulot, mutta he ovat keksineet uusia ansaintatapoja
  10. 8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla
  11. Rakentamisen laatu ei parane patistamatta Tilaajille
  12. Kaisa Collinin osuma vei PK-35:n mestariksi – ”Kerrankin käytettiin maalipaikat hyväksi”
  13. Mikko Korhonen nousi taistellen kärkikymmenikköön Valderraman tynkägolfissa – ”Veto oli kateissa”
  14. Näytä lisää