Kulttuuri

Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

Päälavalla esiintyivät perjantaina ensisijaisesti persoonat, joiden musiikillinen anti jäi hyvin heikoksi.

Pop

Patti Smith ja Lauryn Hill Flow-festivaalilla perjantaina.

Soittaako ne ihan oikeasti Midnight Oilia?

Soittaa.

Patti Smith on tällä vuosikymmenellä vieraillut Suomessa useasti. Hän on esikuva, voimahahmo ja nainen, joka toi feminismin punkiin. Tätä kaikkea on tosin vaikea muistaa perjantain Flow-konsertissa, joka on kuin olutfestivaalin pakollista oheisohjelmaa: aikuisrock-konsertti, joka ei vie liiaksi huomiota oluelta.

Midnight Oil -yhtyeen Beds Are Burning on pompöösi kasarihitti ja sellaisenaan oikein hauska, mutta enpä olisi osannut odottaa kuulevani sitä Patti Smithin keikalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta en tiedä miksi en, sillä Smith näyttää hylänneen keikoilla hänen tuotantonsa äkkiväärän osuuden ja juuri ne hetket, jotka hänessä ovat olleet musiikillisesti kiinnostavinta.

Smith esiintyy huolettomasti ja hyväntuulisesti laahaavassa tempossa soitettujen kappaleiden tähtenä ja hänen äänensä on yhä voimissaan, mutta hankala tästä on saada irti muuta kuin tahatonta komiikkaa. Smith on päätähti, jolla ei ole vakiintunutta ryhmää ympärillään. Hän esiintyy taustallaan milloin mikäkin bändi, jolla ei ole erityistä suhdetta hänen musiikkiinsa. Se muodostuu ongelmaksi musiikillisen annin kannalta.

Vaikea valita kumpi on oma suosikkini: tyhjyyteen katseleva rumpali, jota ei kiinnosta vähääkään, vai rytmikitaristi, joka näyttää lippiksessään siltä, ettei malttaisi odottaa pääsyä hotelliin nukkumaan. Ihan vain siksi, että voi herätä aikaisin ja mennä läheisimpään kalastusliikkeeseen tutkimaan Rapalan uistinvalikoimaa.

Rytmikitaristin vaivaannuttavaan presenssiin löytyy pian syy välispiikistä. Kitaristi on Jackson Smith, Pattin poika! Kuinka suloista. Vaikka hän näyttääkin olevan lavalla vain koska “äiti pakotti”.

Jo edesmenneelle puolisolle Fred “Sonic” Smithille kirjoitettu Because The Night on luonteeltaan koskettava ja Patti Smithin isoimpia hittejä, vaikka vuodet ovat olleet sen estetiikalle armottomia ja vieneet kappaleesta terän.


Viimeisenä kuullaan tietysti Gloria, joka on tällä kertaa kuin coverveto hänen omasta kappaleestaan. Toki Gloria itsessään on alun perin cover brittiläisen Them-yhtyeen kappaleesta, mutta Smith on tehnyt siitä jo aikoinaan itsensä näköisen. Klassikkolaini “Jesus died for somebody’s sins / But not mine” ei ole koskaan kuulostanut yhtä väkinäiseltä.

Ja sittenpä asiat vasta menivätkin jänniksi!

Smithin jälkeen päälavalla esiintynyt Lauryn Hill teki parhaansa tuhotakseen klassikkolevynsä The Miseducation of Lauryn Hill (1998). Hillin ainoan studioalbumin julkaisusta tuli tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta ja se on aikansa merkkiteos hip hop -musiikissa. Levy, joka yhä kantaa täyden mittansa.

Hillin esiintymisen yllä leijui ennakkoon paljon kysymysmerkkejä. Esiintyykö ollenkaan, ja kuinka pitkään? Paljonko hän on myöhässä?

Tulkinnasta riippuen Hillin keikka alkoi puoli tuntia myöhässä, ellei sitten laske Hillin keikan alkaneen dj-setistä, jossa dj yritti nostattaa tunnelmaa soittamalla hip hop -klassikoita, joita voi kuulla lähes jokaisessa helsinkiläisessä baarissa ja pizzeriassa, jos lähtee työstämään tietään Kalliosta kohti ydinkeskustaa. Tunnelmasta aisti kiusallisen kouriintuntuvasti, että tätä varten ei ollut tullut kukaan.

Yritin jossain vaiheessa laskea kuinka monta kertaa dj sanoi “make some noise”, mutta sitten sekosin laskuissa.

Lopulta Hill nousi lavalle studioalbuminsa intron soidessa. Hillin on ollut tarkoitus tämän kiertueen keikoilla esittää The Miseducation kokonaisuudessaan. Oli aika selvää, että nyt se ei onnistu. Esiintymisaikaa oli jäljellä 45 minuuttia, eli dj:n setti vei keikasta melkein puolet.

Alkoi kisa aikaa vastaan.

Keikan avaa Lost Ones ja on heti selvää, että nyt ollaan erittäin sakeiden sovitusten äärellä. Epäilemättä jokainen kauhajokelainen progeyhtye olisi ollut kateellinen näistä sovituksista joskus 1970-luvun alussa.

Levyn kappaleet on sovitettu lähes tunnistamattomiksi gospel rock -möykyiksi ja kuulostaa kuin bändin jokainen jäsen soittaisi vähän eri kappaletta. Pitää oikeasti nähdä vaivaa, että Hillin klassikot saa kuulostamaan näin kauheilta.

Suuri bändi torvineen ja taustalaulajineen kuulostaa täysin kakofoniselta, ja Hill itse päätähtenä räppää kappaleitaan vähän sinne päin. On hyvin vaikea ymmärtää, mitä tässä on ajateltu. Paremmin olisi jopa toiminut, jos Hill olisi esiintynyt kaksin dj:n kanssa niin, että jälkimmäinen olisi soittanut kappaleiden taustat koneelta.

Hill on ilmeisesti tottunut siihen, että kun hän aloittaa myöhässä, esiintymisaikaa on mahdollista jatkaa. Festivaalilla, varsinkaan suomalaisella, tämä ei ole ihan niin yksinkertaista. Jännitys alkaa tiivistyä kun aikaa on jäljellä kymmenisen minuuttia. Levyn kappaleista on vedetty hädin tuskin puolia.

Artisti näyttää aidosti pettyneeltä ja hämmentyneeltä kun saa kuulla lavalla, että aikaa on enää yhdelle kappaleelle. Eli sitten on vedettävä loppuun se levyn isoin hitti, Doo Wop (That Thing). Se ei ole onneksi sovitettu täysin mähmäiseksi möykyksi, mutta kun Hill yhtyeineen poistuu lavalta, olo on todella hämmentynyt.

Lauryn Hillillä on ollut monenlaisia vaiheita urallaan Fugees-ajoista lähtien. Merkkilevynsä jälkeen hän on vältellyt julkisuutta eikä ole liiemmin tehnyt enää musiikkia. Vaikuttaa siltä, että Suvilahteen hän on tullut ensisijaisesti esittämään performanssin, jossa hän dekonstruoi klassikkolevynsä ja etäännyttää yleisön itsestään.


Vahvimman esityksen päälavalla teki hieman yllättäen alkuillasta esiintynyt Fleet Foxes, jonka flanellipaidoilta, vuorimaisemilta ja majavan hännän molskautuksilta kuulostava folk soi yhtä pehmeästi ja vakuuttavasti kuin kymmenen vuotta sitten.

Yhtyeen uudella materiaalilla ei ole paljoa annettavaa tai lisättävää debyyttilevy Fleet Foxesiin (2008), mutta levyn materiaaliin on tullut vuosien varrella riittävä etäisyys, ja yhtye kuulosti taas tuoreelta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  7. 7

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet, väittää ex-vaimonsa sepittäneen tapahtumat

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Komissio ehdottaa kymmenentuhannen rajavartijan passittamista EU:n rajoille – tätä se tarkoittaisi Suomelle

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää