Kulttuuri

Maria Åkerblom oli sadistinen hirviö, orpolasten pelastaja ja leijonien halaaja – elokuvassa Meilahden kummajaista esittää Pihla Viitala

Lapsina Viitalan kolme siskosta Pihla, Kaisla ja Anna kuulivat tarinoita Meilahdessa asuneesta hurmossaarnaaja Maria Åkerblomista, ja nyt he ovat tekemässä hänestä elokuvaa. Siskoista Anna käsikirjoittaa, Kaisla tuottaa ja Pihla näyttelee nimiroolia.

Olustvere, Viro. Salin perällä hohtaa valkoinen arkku, jossa makaa kuollut harmaa koira.

Se näyttää aidolta mutta ei onneksi ole.

Se on ommeltu taitavasti tassujaan myöten ja sen sisällä on hiekkaa.

Talo on sata vuotta vanha komea kartano Viron Olustveressä. Siellä on kuvattu koko kesä Zaida Bergrothin ohjaamaa elokuvaa Marian paratiisi, joka kertoo Maria Åkerblomista, suomalaisesta unissasaarnaajasta ja hänen hurmoshenkisestä lahkostaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dramaattinen Åkerblom ympäröi itsensä koirilla ja muillakin suurilla eläimillä. Hän onnistui saamaan hoitoonsa jopa kaksi leijonanpentua Korkeasaaresta, mutta elokuvassa nähdään niiden sijasta suuria tanskandoggeja.


Ja nyt tälle yhdelle on käynyt huonosti, sillä madame Åker­blom on luonteeltaan äkkipikainen.

Åkerblomin Toivola sijaitsi oikeasti Helsingin Meilahdessa ja sieltä se löytyy edelleen. Elokuvan tuotantoryhmä tutki myös sen vaihtoehdon, että elokuvaa olisi kuvattu alkuperäisellä paikallaan, mutta talossa asutaan, joten kuvauksiin päädyttiin Viroon kaupunkien ulkopuolelle. Samalla tuotantotiimiin liittyi suuri joukko virolaisia ammattilaisia.

Olustveren kartanossa on vahva tunnelma. Portaat ja lattiat narisevat niin äänekkäästi, ettei ottojen aikana kukaan saa liikahtaakaan.

Ikkunoista virtaa sekä aitoa auringonvaloa että lampuilla luotua elokuvavaloa niihin hämäriin huoneisiin, joissa tänään kuvataan.

Isossa salissa on kesän mittaan kuvattu myös sekopäisiä juhlia ja kohtauksia, joissa Åkerblom saarnaa sängyltään.

Ohjaaja Bergroth löysi virolaiskartanosta juuri oikeanlaisen goottihenkisen ilmapiirin. Siinä on jotain samaa kuin Hitchcock­in Rebekka-elokuvassa, joka on Bergrothin suosikkeja.


Pihla Viitala istuu meikattavana. Maskeeraussuunnittelija Kaire Hendrikson vetää siveltimellä käsivarsiin ja rintakehään ilkeän näköisiä naarmuja.

Viitala näyttelee Åkerblomia, ja tänään kuvataan kohtauksia, joissa hän on loukannut itseään. Åkerblomille oli tyypillistä, että hän ei pelännyt mitään, edes liikkuvasta junasta hyppäämistä. Hän uskoi olevansa kuolemankin yläpuolella.

”Marialle fyysinen kipu on jotain, jolle ei anneta arvoa”, Viitala kuvailee roolihahmoaan.

”Hän oli todella ristiriitainen henkilö, joka sai ihmisiä puolelleen. Hänessä kiehtoo inhimillisyyden ja epäinhimillisyyden kohtaaminen.”


Elokuva sijoittuu vuoteen 1927, mutta Viitala sanoo, ettei hän näytellessään juuri ajattele historiallista ajankohtaa.

”Tästä tulee modernia epookkia, jota pyritään tekemään pikemminkin ajattomasti. Esimerkiksi puhekielihän oli silloin olemassa”, Viitala sanoo sarkastisesti, sillä Suomessa historiakuvausten kliseisiin on perinteisesti kuulunut kirjakieli.

”Mutta toki sisällissodan jälkeen ihmiset saattoivat olla alttiimpia kaikelle. Åkerblomin yhteisö tarjosi hukassa oleville ihmisille turvaa ja rakkautta, mutta toisaalta onhan näitä nykyäänkin ja kaikkialla maailmassa”, Viitala muistuttaa.

Marian paratiisi -elokuvasta kehkeytyi vähän yllättäenkin kolmen Viitalan sisaruksen projekti. Idean keksi Kaisla Viitala, joka on nyt elokuvan tuottaja yhdessä aviomiehensä Daniel Kuitusen kanssa.

Viitalat asuivat lapsuudessaan Meilahdessa Toivolan lähellä, ja he kuulivat jo silloin pelottavia ja yhtaikaa kiehtovia juttuja Mariasta, joka kävelytti leijoniaan pihalla. He eivät kuitenkaan ehtineet nähdä häntä.

Itse asiassa Meilahdessa asuu edelleen liuta Viitaloita: vanhemmat yhä, Kaisla ja Daniel sekä Pihla.

Elokuvaideaan tarttui seuraavaksi Anna-sisko, joka teki siihen käsikirjoituksen yhdessä Jan Forsströmin kanssa. Pihla ei ollut itsestäänselvä valinta päärooliin, vaan hän valikoitui normaalia reittiä koekuvausten kautta.

”Minä vähän vastustelinkin Pihlan valintaa, että nyt on jo liikaa sukulaisia mukana”, Kaisla Viitala vitsailee.

Tässä välissä mukaan oli jo saatu ohjaajaksi Zaida Bergroth, joka innostui aiheesta heti.

”Maria tuntui niin oudolta. Hän oli yhtaikaa sadistinen hirviö ja orpolasten pelastaja. Miten nuori nainen onnistui 1920-luvulla keräämään ympärilleen sen lahkon?” Bergroth ihmettelee.


Bergroth oival­si myös, että aihees­sa on jotain samaa kuin hänen aiem­missa elokuvissaan, joissa perhe on aina keskiössä. Tässä perhe on yhteisö, jonka äitihahmo on Maria.

Marian paratiisissa näkökulma on nuorella tytöllä, Salomella. Häntä näyttelee nouseva nimi Satu Tuuli Karhu. Orvoksi jäänyt Salome tulee kolkuttelemaan kartanon ovelle ja saa vähitellen oppia, että Marian ympärille on kehittynyt tiukat hierarkiat.

”Salome on minulle elämäni rooli”, Karhu kiittelee kuvausten lomassa. Hänet nähdään pää­osassa myös kohta ensi-iltaan tulevassa Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvassa.


Viitalat perehtyivät aiheeseen haastattelemalla ihmisiä, jotka asuivat Toivolassa. Heitä on siis edelleen hengissä, vaikka yhteisö hiipuikin jo ennen johtajansa kuolemaa.

”He näyttivät mielellään valokuva-albumeita ja kertoivat Mariasta. Jotenkin se Marian valta näkyi heissä edelleen, se tunne oli jäljellä. Eräälläkin oli Marian kuvia seinällä”, Kaisla Viitala kertoo.


Kaisla ja Pihla ovat muun ­muassa nähneet paperilapun, joka todistaa Marian neitsyyttä. Maria piti yllä uskomusta neitsyydestään, koska se vahvisti hänen jumalallista asemaansa.

Viitaloille syntyi käsitys, että lahkon miesjäsenet tiesivät vallan hyvin, ettei se ollut totta, mutta naiset uskoivat ja uskovat vieläkin.


Elokuva ei noudata kaikessa tarkkoja historiallisia faktoja, mutta muun muassa Salomen hahmolla on tavallaan esikuva. Marialla oli muutamia nuoria luottonaisia, ”oikeita käsiä”, jotka aikuistuttuaan lähtivät yhteisöstä.

Heidän myöhemmistä vaiheistaan ei tiedetä mitään. Yksi heistä oli nimeltään Salome.

Viitalat ovat miettineet paljon, miksi ihmiset jäivät Toivolaan, vaikka Maria kohteli heitä mielivaltaisesti.

”Ymmärrän sen yhteisöllisyyden”, Kaisla Viitala sanoo.

 


Pihla puolestaan uskoo, että jäsenet myös nauttivat elämästään, sillä Toivolassa pidettiin ”järjettömiä juhlia”.

”Ihmiset, jotka tunsivat hänet, ovat sanoneet, että Maria oli lempeä”, Pihla Viitala kertoo.

Maria ei uskonut helvettiin vaan vakuutti seuraajilleen, että kaikki pääsevät Marian paratiisiin.

Kaisla Viitala näyttää kännykältään videon oikeasta Mariasta, joka halailee leijoniaan. Jokin hänessä vetosi sekä miehiin että naisiin ja ilmeisesti myös eläimiin.

”Katsotaan, jos me saadaan tämä vaikka lopputeksteihin.”

Marian paratiisi -elokuva saa ensi-iltansa ensi vuonna.

Fakta

Maria Åkerblom


 Syntyi köyhiin oloihin 1898 ja alkoi saarnata maailmanlopusta jo teini-ikäisenä.

 Hän oli taitava manipuloija, ja onnistui pääsemään kirkkoihinkin saarnaamaan. Hän sai seuraajansa uskomaan, että hän oli profeetta ja Jumalan välikappale.

 Åkerblom suljettiin useamman kerran mielisairaalaan, ja hänet tuomittiin kuritushuoneeseen murhayrityksestä. Hän istui Hämeenlinnan vankilassa vuoteen 1933.

 Toivolan huvila Meilahdessa oli lahkon kotipaikka, ja kannattajia kertyi satamäärin, miehiä ja naisia.

 Vanhemmiten Åkerblom alkoholisoitui, ja liike hiipui. Hän kuoli Töölössä 1981.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Historia
 • Kulttuuri
 • Leena Virtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää