Kulttuuri

Maria Åkerblom oli sadistinen hirviö, orpolasten pelastaja ja leijonien halaaja – elokuvassa Meilahden kummajaista esittää Pihla Viitala

Lapsina Viitalan kolme siskosta Pihla, Kaisla ja Anna kuulivat tarinoita Meilahdessa asuneesta hurmossaarnaaja Maria Åkerblomista, ja nyt he ovat tekemässä hänestä elokuvaa. Siskoista Anna käsikirjoittaa, Kaisla tuottaa ja Pihla näyttelee nimiroolia.

Olustvere, Viro. Salin perällä hohtaa valkoinen arkku, jossa makaa kuollut harmaa koira.

Se näyttää aidolta mutta ei onneksi ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on ommeltu taitavasti tassujaan myöten ja sen sisällä on hiekkaa.

Talo on sata vuotta vanha komea kartano Viron Olustveressä. Siellä on kuvattu koko kesä Zaida Bergrothin ohjaamaa elokuvaa Marian paratiisi, joka kertoo Maria Åkerblomista, suomalaisesta unissasaarnaajasta ja hänen hurmoshenkisestä lahkostaan.

Dramaattinen Åkerblom ympäröi itsensä koirilla ja muillakin suurilla eläimillä. Hän onnistui saamaan hoitoonsa jopa kaksi leijonanpentua Korkeasaaresta, mutta elokuvassa nähdään niiden sijasta suuria tanskandoggeja.


Ja nyt tälle yhdelle on käynyt huonosti, sillä madame Åker­blom on luonteeltaan äkkipikainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Åkerblomin Toivola sijaitsi oikeasti Helsingin Meilahdessa ja sieltä se löytyy edelleen. Elokuvan tuotantoryhmä tutki myös sen vaihtoehdon, että elokuvaa olisi kuvattu alkuperäisellä paikallaan, mutta talossa asutaan, joten kuvauksiin päädyttiin Viroon kaupunkien ulkopuolelle. Samalla tuotantotiimiin liittyi suuri joukko virolaisia ammattilaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olustveren kartanossa on vahva tunnelma. Portaat ja lattiat narisevat niin äänekkäästi, ettei ottojen aikana kukaan saa liikahtaakaan.

Ikkunoista virtaa sekä aitoa auringonvaloa että lampuilla luotua elokuvavaloa niihin hämäriin huoneisiin, joissa tänään kuvataan.

Isossa salissa on kesän mittaan kuvattu myös sekopäisiä juhlia ja kohtauksia, joissa Åkerblom saarnaa sängyltään.

Ohjaaja Bergroth löysi virolaiskartanosta juuri oikeanlaisen goottihenkisen ilmapiirin. Siinä on jotain samaa kuin Hitchcock­in Rebekka-elokuvassa, joka on Bergrothin suosikkeja.


Pihla Viitala istuu meikattavana. Maskeeraussuunnittelija Kaire Hendrikson vetää siveltimellä käsivarsiin ja rintakehään ilkeän näköisiä naarmuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viitala näyttelee Åkerblomia, ja tänään kuvataan kohtauksia, joissa hän on loukannut itseään. Åkerblomille oli tyypillistä, että hän ei pelännyt mitään, edes liikkuvasta junasta hyppäämistä. Hän uskoi olevansa kuolemankin yläpuolella.

”Marialle fyysinen kipu on jotain, jolle ei anneta arvoa”, Viitala kuvailee roolihahmoaan.

”Hän oli todella ristiriitainen henkilö, joka sai ihmisiä puolelleen. Hänessä kiehtoo inhimillisyyden ja epäinhimillisyyden kohtaaminen.”


Elokuva sijoittuu vuoteen 1927, mutta Viitala sanoo, ettei hän näytellessään juuri ajattele historiallista ajankohtaa.

”Tästä tulee modernia epookkia, jota pyritään tekemään pikemminkin ajattomasti. Esimerkiksi puhekielihän oli silloin olemassa”, Viitala sanoo sarkastisesti, sillä Suomessa historiakuvausten kliseisiin on perinteisesti kuulunut kirjakieli.

”Mutta toki sisällissodan jälkeen ihmiset saattoivat olla alttiimpia kaikelle. Åkerblomin yhteisö tarjosi hukassa oleville ihmisille turvaa ja rakkautta, mutta toisaalta onhan näitä nykyäänkin ja kaikkialla maailmassa”, Viitala muistuttaa.

Marian paratiisi -elokuvasta kehkeytyi vähän yllättäenkin kolmen Viitalan sisaruksen projekti. Idean keksi Kaisla Viitala, joka on nyt elokuvan tuottaja yhdessä aviomiehensä Daniel Kuitusen kanssa.

Viitalat asuivat lapsuudessaan Meilahdessa Toivolan lähellä, ja he kuulivat jo silloin pelottavia ja yhtaikaa kiehtovia juttuja Mariasta, joka kävelytti leijoniaan pihalla. He eivät kuitenkaan ehtineet nähdä häntä.

Itse asiassa Meilahdessa asuu edelleen liuta Viitaloita: vanhemmat yhä, Kaisla ja Daniel sekä Pihla.

Elokuvaideaan tarttui seuraavaksi Anna-sisko, joka teki siihen käsikirjoituksen yhdessä Jan Forsströmin kanssa. Pihla ei ollut itsestäänselvä valinta päärooliin, vaan hän valikoitui normaalia reittiä koekuvausten kautta.

”Minä vähän vastustelinkin Pihlan valintaa, että nyt on jo liikaa sukulaisia mukana”, Kaisla Viitala vitsailee.

Tässä välissä mukaan oli jo saatu ohjaajaksi Zaida Bergroth, joka innostui aiheesta heti.

”Maria tuntui niin oudolta. Hän oli yhtaikaa sadistinen hirviö ja orpolasten pelastaja. Miten nuori nainen onnistui 1920-luvulla keräämään ympärilleen sen lahkon?” Bergroth ihmettelee.


Bergroth oival­si myös, että aihees­sa on jotain samaa kuin hänen aiem­missa elokuvissaan, joissa perhe on aina keskiössä. Tässä perhe on yhteisö, jonka äitihahmo on Maria.

Marian paratiisissa näkökulma on nuorella tytöllä, Salomella. Häntä näyttelee nouseva nimi Satu Tuuli Karhu. Orvoksi jäänyt Salome tulee kolkuttelemaan kartanon ovelle ja saa vähitellen oppia, että Marian ympärille on kehittynyt tiukat hierarkiat.

”Salome on minulle elämäni rooli”, Karhu kiittelee kuvausten lomassa. Hänet nähdään pää­osassa myös kohta ensi-iltaan tulevassa Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvassa.


Viitalat perehtyivät aiheeseen haastattelemalla ihmisiä, jotka asuivat Toivolassa. Heitä on siis edelleen hengissä, vaikka yhteisö hiipuikin jo ennen johtajansa kuolemaa.

”He näyttivät mielellään valokuva-albumeita ja kertoivat Mariasta. Jotenkin se Marian valta näkyi heissä edelleen, se tunne oli jäljellä. Eräälläkin oli Marian kuvia seinällä”, Kaisla Viitala kertoo.


Kaisla ja Pihla ovat muun ­muassa nähneet paperilapun, joka todistaa Marian neitsyyttä. Maria piti yllä uskomusta neitsyydestään, koska se vahvisti hänen jumalallista asemaansa.

Viitaloille syntyi käsitys, että lahkon miesjäsenet tiesivät vallan hyvin, ettei se ollut totta, mutta naiset uskoivat ja uskovat vieläkin.


Elokuva ei noudata kaikessa tarkkoja historiallisia faktoja, mutta muun muassa Salomen hahmolla on tavallaan esikuva. Marialla oli muutamia nuoria luottonaisia, ”oikeita käsiä”, jotka aikuistuttuaan lähtivät yhteisöstä.

Heidän myöhemmistä vaiheistaan ei tiedetä mitään. Yksi heistä oli nimeltään Salome.

Viitalat ovat miettineet paljon, miksi ihmiset jäivät Toivolaan, vaikka Maria kohteli heitä mielivaltaisesti.

”Ymmärrän sen yhteisöllisyyden”, Kaisla Viitala sanoo.

 


Pihla puolestaan uskoo, että jäsenet myös nauttivat elämästään, sillä Toivolassa pidettiin ”järjettömiä juhlia”.

”Ihmiset, jotka tunsivat hänet, ovat sanoneet, että Maria oli lempeä”, Pihla Viitala kertoo.

Maria ei uskonut helvettiin vaan vakuutti seuraajilleen, että kaikki pääsevät Marian paratiisiin.

Kaisla Viitala näyttää kännykältään videon oikeasta Mariasta, joka halailee leijoniaan. Jokin hänessä vetosi sekä miehiin että naisiin ja ilmeisesti myös eläimiin.

”Katsotaan, jos me saadaan tämä vaikka lopputeksteihin.”

Marian paratiisi -elokuva saa ensi-iltansa ensi vuonna.

Fakta

Maria Åkerblom


 Syntyi köyhiin oloihin 1898 ja alkoi saarnata maailmanlopusta jo teini-ikäisenä.

 Hän oli taitava manipuloija, ja onnistui pääsemään kirkkoihinkin saarnaamaan. Hän sai seuraajansa uskomaan, että hän oli profeetta ja Jumalan välikappale.

 Åkerblom suljettiin useamman kerran mielisairaalaan, ja hänet tuomittiin kuritushuoneeseen murhayrityksestä. Hän istui Hämeenlinnan vankilassa vuoteen 1933.

 Toivolan huvila Meilahdessa oli lahkon kotipaikka, ja kannattajia kertyi satamäärin, miehiä ja naisia.

 Vanhemmiten Åkerblom alkoholisoitui, ja liike hiipui. Hän kuoli Töölössä 1981.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Historia
 • Kulttuuri
 • Leena Virtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  3. 3

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  4. 4

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  5. 5

   Koripalloilija Fiifi Aidoo oli yksinäinen poika, joka tappeli kiusaajiaan vastaan, kunnes eräänä päivänä ovisilmästä näkyi outo nainen

  6. 6

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  7. 7

   Janne Utriainen elää perheineen luontaistaloudessa ja tekee kaiken omin käsin – Mutta kohta kädet eivät toimi, ja siksi Olaf-sonnin on kuoltava

   Tilaajille
  8. 8

   Kimi Räikkönen nousi eturiviin Lewis Hamiltonin peikoksi – ”Ainakaan minulla ei ole paljon hävittävää”

  9. 9

   Iso kiista yhden pellon vuoksi – Vantaalainen maanomistaja raivasi metsään viljelymaata, kun poliitikot tyrmäsivät vanhan pellon kunnostuksen

  10. 10

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  4. 4

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  5. 5

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  6. 6

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  7. 7

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  8. 8

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  9. 9

   8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla

  10. 10

   Naapurusto pidättää hengitystään Järvenpäässä: Ratkeaako tämä talo liitoksistaan ennen kuin se päästään purkamaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää