Kulttuuri    |   Kuolleet

Perttu Häkkinen oli mies, joka osasi innostua ja epäillä

Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen (1979–2018)

Toimittaja ja muusikko Perttu Häkkinen kuoli tapaturmaisesti Helsingissä 12. elokuuta. Hän oli 39-vuotias, syntynyt 10. kesäkuuta 1979 Kokkolassa. Hänellä oli vaimo ja kaksi lasta.

Häkkinen oli sukupolvensa persoonallisimpia suomalaisia kulttuurivaikuttajia. Hän tuli julkisuuteen alun perin elektronisen musiikin tekijänä, mutta myöhemmin hänet opittiin tuntemaan kirjoittajana, kolumnistina ja radiotoimittajana, joka käsitteli mielellään erilaisia marginaalikulttuurin ilmiöitä.

Häkkinen vietti nuoruutensa Helsingissä, ja lukion jälkeen hän opiskeli filosofiaa Helsingin yliopistossa. Hän asui myös jonkin aikaa Hollannin Rotterdamissa. Siellä hän kirjoitti graduaan, joka käsitteli Spinozan substanssiopin ontologiaa.

Toimittajan työhön Häkkinen päätyi kuitenkin musiikin kautta. Häkkinen oli innostunut elektronisesta musiikista jo kouluikäisenä, ja jo vuonna 1998 hän perusti Jaakko Kestilän kanssa elektroa soittavan Imatran Voima -yhtyeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Häkkinen käytti elektroartistina taiteilijanimeä Randy Barracuda. Hän oli jäsenenä myös psykedeelistä ja rockmaisempaa musiikkia soittavassa Itäväylä-yhtyeessä sekä Tähtiportti-yhtyeessä.

Häkkisen oman kertoman mukaan Rumba-lehti julkaisi vuonna 2007 penseän arvostelun Imatran Voiman levystä, minkä johdosta hän lähetti vastineen toimitukselle. Rumban silloinen päätoimittaja Viljami Puustinen piti Häkkisen palautteen tyylistä niin paljon, että pyysi tätä lehden kolumnistiksi. Pian hänen kirjoituksiaan julkaistiin myös Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä, ja vuosina 2008 ja 2010 hän työskenteli Nytin kesätoimittajana.

Harva aihe oli Häkkiselle vieras.

Hän saattoi pohtia politiikan moraalia tai tietoyhteiskuntaan liittyviä harhaluuloja filosofisesta näkökulmasta, mutta perehtyi myös antaumuksella siihen miten kebabista tuli suomalaisten arkiruokaa.

Häkkinen jatkoi Nytin kolumnistina, ja teki myös radio-ohjelmia. Alkuvuodesta 2012 hän aloitti Radio Helsingissä Musiikin lahja -ohjelman, jota kuultiin viikoittain neljän vuoden ajan. Siinä Häkkinen ei soittanut ainoastaan elektronista musiikkia vaan myös afrikkalaista ja aasialaista popmusiikkia, diskomusiikkia, varhaista punkkia, progea tai kokeellista musiikkia.

Vaikka Häkkinen teki myös dj-keikkoja tanssiklubeilla, niin hänen musiikkimakunsa oli hämmästyttävän laaja. Hän suhtautui samanlaisella innolla ja vakavuudella minimalistisen taidemusiikin säveltäjiin, 1980-luvun italodiskon tuottajiin ja Popedaan.

Samaa jääräpäisyyttä oli myös Häkkisen Randy Barracudana tekemissä soololevytyksissä. Ne edustivat skweeeksi nimitettyä elektronisen musiikin tyyliä, jossa pyrittiin rikkomaan kaikki viime vuosikymmenten elektronisen tanssimusiikin tiukat formaatit.

Vuonna 2013 Häkkinen alkoi tehdä Ylelle omaa nimeään kantavaa puheradio-ohjelmaa, jonka toisena toimittajana oli Häkkisen kanssa jo Nytissä työskennellyt Panu Hietaneva.

Häkkinen avasi ohjelmassa ovia erilaisiin marginaali- ja ääri-ilmiöihin, jotka olivat jääneet valtajulkisuudessa joko pinnallisiksi sensaatioiksi tai kokonaan vaille huomiota. Erityisesti häntä kiinnostivat uskontoon, uskomuksiin ja rajatietoon liittyvät ääri-ilmiöt.

Häkkinen käsitteli aihetta kriittisesti, mutta haastateltaviaan kunnioittaen, ja sai tästä paljon kiitosta kuulijoilta. Toisaalta Häkkistä kritisoitiin siitä, että hän haastatteli äärikansallisia aatesuuntia edustavia ihmisiä, kohujulkkiksia tai okkultismin harjoittajia. Itse hän sanoutui irti kaikista uskonnollisista ja poliittisista aatesuunnista.

”Tarkoitukseni ei ole edes ymmärtää näitä kiehtovia hahmoja. Saan nautintoa ihmisistä, joita en ehkä koskaan tule ymmärtämään”, Häkkinen sanoi Rumba-lehden haastattelussa vuonna 2015.

Kuvaavaa on, että kun tieto Häkkisen äkillisestä kuolemasta levisi, myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko esitti Twitterissä surunvalittelunsa, jossa muistutettiin, että Häkkinen ”ihmetteli” usein kirkon toimintaa mutta suhtautui aina siihen kunnioituksella.

Viime vuosina Häkkinen kunnostautui myös dokumentoivana kirjailijana.

Vuonna 2015 hän kirjoitti yhdessä Vesa Iitin kanssa suomalaisen okkultismin lähihistoriaa käsittelevän Valonkantajat-kirjan. Viime syksynä ilmestyneessä Hukkuminen-kirjassa hän perkasi vuonna 2001 Kumpulassa tapahtuneen kidutusmurhan osin epäselviksi jääneitä vaiheita.

Perttu Häkkinen oli poikkeuksellinen ihminen, joka seikkaili vaivattomasti populaarikulttuurin, tieteen ja journalismin rajamaastossa. Vaikka hän suhtautui työhönsä suurella vakavuudella, niin eniten hänen toimintaansa ohjasi vilpitön innostus ja uteliaisuus.

Niinpä Häkkinen ei sopinut mihinkään stereotyyppiseen mielikuvaan.

Kriittisenä toimittajana hän esiintyi ystävällisesti ja kohteliaasti. Roisia ja särmikästä musiikkia esitellessään hän puhui huolellisesti muotoiltuja pitkiä lauseita. Äärimmäisen elitististä taidetta analysoidessaan hän löysi yhtymäkohtia kansanomaisimpaan perusrockiin ja iskelmään.

Työtoverina Perttu Häkkinen oli innostava, huomaavainen ja hauska. Tapasin hänet viimeisen kerran runsas vuorokausi ennen hänen kuolemaansa. Vaihdoimme lyhyesti mielipiteitä Flow-festivaalin artistien keikoista ja vitsailimme, minkä jälkeen Häkkinen lähti lavalle esiintymään.

Väkijoukko tanssi ja nautti kesästä ja Imatran Voiman voimakkaasta elektronisesta rytmistä. Häkkinen heilui syntetisaattoriensa takana ja näytti onnelliselta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Ilkka Mattila
 • Journalismi
 • Elektroninen musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  5. 5

   Koulupäivien loppumista aikaistettiin Espoossa, mutta kukaan ei tiedä miksi – Viesti rehtoreille: ”Asian vastustamiseen ei kannata laittaa energiaa”

  6. 6

   Oppositio esitti epäluottamuslauseen, Timo Soini vastasi: ”Minulla on oikeus vakaumukseeni” – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  7. 7

   Radanvarren pikkukaupunkikin voi olla mykistävän kaunis – Järvenpääläisten kuvat näyttävät, miten helposti betonia pääsee Suomessa pakoon

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää