Kulttuuri

Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”

Laulaja-lauluntekijä viimeistelee studiossa kakkosalbumiaan. Samaan aikaan hänen tekemänsä kappaleet soivat radioaalloilla ja striimauspalveluissa muiden esittäminä.

Vilma Alina istuu levy-yhtiön neuvotteluhuoneen sohvalla ja muistelee parin viikon takaista elämänsä ensimmäistä Tavastian-keikkaansa.

”Se jännitti tosi paljon. Heinäkuu on vaikea aika keikkailla ja pelotti, tuleeko keikalle ketään.”

Moni tuli.

Vilma Alina, 25, oikealta nimeltään Vilma Lähteenmäki, on helsinkiläinen laulaja–lauluntekijä. Alun perin hänet löydettiin Youtube-videon avulla. Videolla hän soitti loopperilla tekemänsä yhdistelmän Anssi Kelan ja Robinin kappaleista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Looperi nähtiin myös Tavastian lavalla, mutta artisti keskittyi esittämään sillä omista kappaleistaan hiottuja, taitavia keikkasovituksia, joiden ajaksi bändi vetäytyi lavalta.

Debyyttialbumi Ufoja julkaistiin helmikuussa 2016. Samoihin aikoihin hän luopui pestistään Robinin bändissä. Kahta ja puolta vuotta myöhemmin toinen levy on viimeistelyä vaille valmis.

Debyyttialbumin jälkeen Lähteenmäki koki, että annettavaa olisi enemmänkin. Kustannussopimuksen kautta hän pääsi biisileireille tekemään kappaleita muille artisteille.

Nykyään hän pyrkii kirjoittamaan kappaleet suoraan artistin kanssa. Muille kirjoittaminen ei ole sekoittanut käsitystä omasta musiikista.

”Aluksi mietin, että mistä tietää, haluanko käyttää idiksen itse vai kirjoittaa siitä muille. Se on ollut yllättävällä tavalla selkeyttävää. Kun alan kirjoittaa biisiä, tiedän heti, onko se minulle vai jollekin muulle”, Lähteenmäki kertoo.

Tänä vuonna hän on kirjoittanut muun muassa:

Annalle [Abreu], Nelli Matulalle, Benjaminille [Peltonen], parille ihan uudelle artistille. Jon-Jon Geitelin, Paul Eliaksen ja Bessin kanssa tehtiin myös. Kyllä niitä kertyy”, Lähteenmäki pohtii ja naurahtaa vaatimattomasti.

Aikaisemmin hän on kirjoittanut esimerkiksi Robinille.

Omien kappaleiden kirjoittaminen poikkeaa silti muille kirjoittamisesta.

”Kun teen omia biisejä, odotan ideaa. Kun menen studiolle, minulla on yleensä tekstiä tai kertsin melodia, josta lähdetään työstämään. Kun teen muille, en mieti niin pitkälle. On tärkeää, että tarina on myös sen artistin, jolle kappale tehdään.”

Lähteenmäki kehuu artisteja, jotka uskaltavat avata itsensä biisinkirjoittajalle. Hänen mielestään on äärettömän tärkeää oppia tuntemaan artisti myös ihmisenä.

Kuunteleminen ja keskusteleminen ovat hänen mukaansa helppoa, eikä ihme. Lähteenmäen rauhallinen ja ystävällinen tapa keskustella saa unohtamaan, että kyseessä on haastattelu.

”Inspiroivinta on, kun joku muu kertoo omasta ajatuksestaan tai kokemuksestaan, josta haluaa tehdä biisin. Tarina voi olla todella hänen, vaikka kynä olisi minun kädessäni.”

Omat kappaleensa Lähteenmäki kirjoittaa ja säveltää Ilkka Wirtasen kanssa. Wirtanen on tunnettu säveltäjä–tuottaja–sanoittaja.

Arkisissa tilanteissa syntyvät ideat tallentuvat puhelimen muistiinpano- tai nauhurisovellukseen.

”Saatan studiossa alkaa laulaa jotain, ja Ilkka jatkaa saumattomasti minun ideaani. Hän ymmärtää parhaiten, mikä minun ääneni on ja mitä haluan tehdä. Kai siinä estetiikantajut jotenkin kohtaavat.”

Lähteenmäen kakkosalbumi julkaistaan ensi vuoden alussa. Biisejä on niin paljon, että niistä pitää ennen julkaisua karsia.

”Levyssä on yhtenäisempi linja, ja vasta se kuvaa ihan kunnolla sitä, mitä haluan artistina tehdä.”Tulevaa materiaalia edustavat esimerkiksi tänä vuonna julkaistut singlet Voimaeläin ja Ballerina.

Lähteenmäen mielestä biisintekijöistä pitäisi puhua enemmän.

”On outoa, että esimerkiksi Emma-gaalassa palkitaan vuoden tuottaja, mutta ohitetaan biisinkirjoittajat. Hehän aikalailla pyörittävät sitä, mitä musakenttä on. Eivät kaikki artistit todellakaan kirjoita omia biisejään.”

Lähteenmäen mukaan artistien pitäisi nostaa esiin niitä ihmisiä, jotka mahdollistavat heidän uransa. Osa tekee niin, kuten hänen paljon kehumansa Abreu.

”Annan kanssa kaikki on tehty yhdessä. Ei hänen tarvitsisi mainita haastatteluissa kirjoittajia, mutta hän haluaa. Siitä tulee todella hyvä mieli. Joskus on voinut kuulla radiosta artistin sanovan, että idea tuli tästä ja tästä, vaikka biisin kirjoittaja olen minä. Onhan se vähän hassua.”

Avoin puhe siitä, kuka musiikin tekee, olisi paikallaan alan läpinäkyvyyden takia. Lähteenmäen mukaan toisinaan voi tietysti olla kaikkien intressien mukaista, ettei taustatekijöitä nosteta esiin.

”Se on aina artisti, jonka brändillä, nimellä ja kasvoilla biisi julkaistaan ja myydään. Fokuksen kuuluukin olla hänessä. Kuulija ei kauheasti välitä, kenen kirjoittama biisi on.”

Hän haluaa myös tuhota stereotypian siitä, kuinka nuorten naisartistien musiikki on setien kirjoittamaa.

”On superihanaa, että nyt nousevat nuoret mimmit, jotka tekevät itse todella hyvää musaa. Haluan korostaa sitä ja nostaa kollegamimmejä. Muuten se stereotypia elää. Nuorista kundipoppareista ei puhuta samalla tavalla.”

Spotifyssa Vilma Alinan kuunnelluin kappale on Teflon Brothersien kanssa tehty Juha88.

Kuuntelukertoja on yli yhdeksän miljoonaa. Hittibiisi nousi suomalaisten suosioon toissa kesänä, mutta yllätti linjasta poikkeavalla, räikeällä huumorillaan.

Se oli irrottelukappale, jota ei pitänyt edes julkaista.

”Kaikki jotka sen ennen julkaisua kuulivat, olivat innoissaan. Vielä kuukausien jälkeen joku kysyi, koska se julkaistaan.”

Lähteenmäen mukaan huumori on hänelle tärkeä väline erilaisten aiheiden käsittelyyn. Juha88 kertoo hänen mukaansa tämän ajan deittikulttuurista ja vitsin tunnisti moni kuulija.

”Se on humoristinen, mutta siinä on pointti. Ei se ollut mikään valmis pieruläppä, josta tein biisin, vaan tarina jonka halusin kertoa”, Lähteenmäki toteaa.

”En näe ongelmaa liikkua tuotannossa tunteesta toiseen, kun niinhän me liikumme elämässäkin.”

Kappaleen tuoma suosio on tuonut esittäjälleen paljon keikkoja, joilla hän voi esitellä tuotantoaan laajemmin.

Tulevaisuudessa Lähteenmäki ei halua vain olla Vilma Alina, vaan soolouran lisäksi hän tahtoo kirjoittaa paljon muille.

”Kun tekee omaa musaa, niin vuodessa julkaistaan ehkä kolme tai neljä sinkkua, ja parin vuoden välein albumillinen. Se on todella vähän. Ideoita ja tahtotilaa riittää oman tuotantoni yli.”

Lähteenmäki ei myöskään näe syytä valita soolouran ja muille kirjoittamisen välillä. Se on ajankäyttökysymys.

Hän ihailee niitä, jotka ovat tehneet samoin, kuten Iisaa, Paula Vesalaa ja Teemu Brunilaa.

Lähteenmäki toivoo, että hänet nähtäisiin myös biisinkirjoittajana. Kirjoittaminen on hänen syynsä olla alalla.

”Jos voisi olla vain artisti – ääni ja kasvot – en silloin tekisi tätä. Silloin tästä olisi kadonnut homman ydin.”

Kuka?

Vilma Alina


 Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Vilma Lähteenmäki, syntynyt vuonna 1993.

 Nousi esiin, kun Anssi Kela jakoi hänen Youtube-vi­deonsa.

 Soitti Robinin bändissä koskettimia vuosina 2013–2016.

 Ensimmäinen sinkku Hullut asuu Kallios julkaistiin marraskuussa 2014.

 Oli viime vuonna mukana Tyynysotaa-kesäkumibiisissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Iida Nieminen
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  10. 10

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  3. Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”
  4. Hämmentävä 80 000 ihmisen joukkohuokaus yllätti nyrkkeilyn mestaruusottelussa – samoin tyrmäystä seurannut ilo
  5. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  6. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  7. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  8. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  9. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  10. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  11. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  12. Näytä lisää