Kulttuuri

Soulin kuningatar Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

Franklinin Respect-hitistä tuli naisten ja mustien oikeuksia puolustava tunnus.

Maailman tunnetuimpiin laulajiin sekä soulmusiikin ja koko Yhdysvaltain populaarimusiikin jättiläisiin kuulunut Aretha Franklin on kuollut. Franklin kuoli 76-vuotiaana torstaina kotikaupungissaan Detroitissa aamulla kello 9.50 paikallista aikaa.

Franklinin perhe kertoo tiedotteessa Franklinin kuolleen läheistensä ympäröimänä.

”Tämä on yksi elämämme synkimmistä hetkistä, emmekä löydä oikeita sanoja kuvaamaan kokemaamme tuskaa”, perheen tiedotteessa luki.

Perhe kiitteli tiedotteessa Franklinin faneja ympäri maailman ”uskomattomasta ja ylitsevuotavasta rakkaudesta”, jota laulajan ihailijat olivat osoittaneet alkuviikosta, kun laulajan kerrottiin olevan vakavasti sairas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Franklin oli kamppaillut terveysongelmien kanssa jo pitkään. Syövästä huhuttiin, mutta laulaja ei koskaan halunnut tunnustaa eikä yksilöidä sairauttaan.

Helmikuussa 2017 hän kertoi kuluvan vuoden olevan viimeinen, jolloin hän esiintyisi.

”Levytän, mutta tämä on viimeinen keikkailuvuoteni. Se on nyt tässä”, Franklin sanoi tuolloin Detroitin tv-kanavan haastattelussa.

Hän sanoi haluavansa viettää enemmän aikaa lastenlastensa kanssa, jotka olivat lähdössä collegeen.

Kesän aikana laulaja joutui kuitenkin perumaan useita keikkoja lääkärin määräyksestä, eikä Stevie Wonderin tuottamaa uutta levyäkään kuulunut, vaikka sitä oli lupailtu syyskuuksi 2017.

Viimeisen kerran Franklin esiintyi Elton Johnin nimeä kantavan aids-säätiön yksityistapahtumassa New Yorkissa viime marraskuussa. Ennen niin elinvoimaisen laulajan heiveröiseksi muuttunut olemus paljasti viimeistään tuolloin murentuneen terveyden.


Lähes kaiken Aretha Franklinin asemasta maailman musiikkikentässä kertoo lempinimi, jonka hän sai jo 1960-luvulla: soulin kuningatar.

Jatkuvasti erilaisia ennätyksiä rikkonut laulajatar oli urallaan kuin esilaulaja, joka availi ovia lukuisille perässään asteleville sukupolville – ja aivan erityisesti mustille naislaulajille.

Memphisissä 25. maaliskuuta 1942 syntynyt Franklin kasvoi keskellä gospelmusiikkia. Hänen isänsä oli baptistikirkon pappi, äiti taas gospellaulaja ja pianisti. Vanhemmat erosivat varhain, ja perhe jäi isän hoteisiin.

Isä C. L. Franklin tunnettiin ”miljoonan dollarin äänestään” ja tunnepitoisista jumalanpalveluksista, mikä vei perheen matkaamaan ympäri maata. Lopulta perhe jäi Detroitiin, jonka New Bethel -kirkon pastorina isä saavutti maanlaajuista huomiota.

Tytär, lahjakas laulaja ja pianisti, esiintyi usein isänsä seurakunnan edessä ja sai siten korvaamatonta kokemusta esiintymisestä. Kiertäessään isän gospelshow’n kanssa Franklin sai tutustua useisiin gospellegendoihin, mutta oli kuuluisuuksia riittänyt omassa olohuoneessakin: vierailulla kävivät niin Art Tatum, Nat King Cole, Duke Ellington, Ella Fitzgerald kuin Oscar Petersonkin.

Lähikorttelien lapsiporukkaan kuuluivat Diana Ross ja Smokey Robinson sekä kaikki ne muut, joista myöhemmin muodostui Motown.

Mutta tapahtui muutakin: Franklinista tuli äiti vain 12-vuotiaana. Toinen lapsi syntyi parin vuoden kuluttua.

18-vuotiaana Aretha siirtyi isänsä siunauksella maalliselle uralle ja alkoi levyttää Columbia Recordsille. Billie Holidayn ja Count Basien uraa avittanut John Hammond suunnitteli Franklinista seuraavaa suurta jazzlaulajaa.

Ura lähti huimaan nousuun vuonna 1967 sen jälkeen, kun laulaja oli uuden manageripuolisonsa tukemana siirtynyt Atlantic Recordsille. Siellä ymmärrettiin Franklinin tausta gospelmuusikkona, ja hän pääsi yhdistämään mahtavan äänensä ja juurevan gospelosaamisensa bluesiin. Atlanticin levytyksissä hän sai myös soittaa mielin määrin pianoa, mikä toi suoritukseen aivan omanlaistaan groovea.


Resepti toimi. Vain parin vuoden aikana päivänvalon näki hämmentävä määrä tulevia klassikoita, esimerkiksi (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Think, Chain of Fools sekä I Say a Little Prayer.

Atlanticille tehty ensilevy (Franklinin 11. levy) I Never Loved a Man the Way I Love You meni heti Billboardin listan kakkoseksi ja toi Franklinille ensimmäiset Grammyt. Levy on myöhemmin valittu toistuvasti maailman hienoimpien levyjen listauksiin.

Myös taustalaulajista löytyy lauluvoimaa: laulamassa olivat Franklinin kaksi siskoa sekä Cissy Houston. Siskot lauloivat Franklinin taustalla vuosia. Cissyn tyttärelle Whitney Houstonille Aretha sai kunnian toimia eräänlaisena ”kunniatätinä”, vaikka ei virallinen kummi ollutkaan.

Kyseisen levyn avausraita, alun perin Otis Reddingin esittämä Respect oli valtava hitti. Laulu oli tehty kunnianosoitukseksi naisille, ja Franklinin versio viimeisteli sanoman perille menon. Kappaleesta on tullut ihmisoikeustaistelun tunnus, oli sitten kyse mustien tai naisten oikeuksista.

1960-luvun lopulla Franklinista tuli tärkeä tekijä mustien kansalaisoikeustaistelussa. Kun isän ystävä Martin Luther King murhattiin 1968, Franklin sai laulaa hautajaisissa.

Franklin palasi rakkaan gospelin pariin vuoden 1972 levyllä Amazing Grace ja saavutti vielä huomattavaa menestystä. Mutta tämän jälkeen ura sukelsi.

Hän työskenteli muiden muassa Curtis Mayfieldin ja Quincy Jonesin kanssa, mutta levyt eivät enää myyneet entiseen tyyliin. Alkoi 1970-luvun diskoaikakausi, parrasvaloihin oli astunut uusia nuoria mustia laulajattaria.

Franklin lähti Atlanticista vuonna 1979. Tilannetta pahensi isän vaipuminen vuosiksi koomaan tämän jouduttua ammutuksi murtoyrityksen yhteydessä.


Yllättävä paluu tapahtui kuitenkin jo vuonna 1980 The Blues Brothers -elokuvan myötä. Franklin lauloi elokuvassa John Belushin ja Dan Aykroydin kanssa Think-hittinsä ja esitteli näin itsensä uusille sukupolville. Samana vuonna syntyi sopimus Arista-yhtiön kanssa, ja vuonna 1982 ilmestyi Jump to It -levy, joka palautti Franklinin musiikillisesti kultakantaan.

1980- ja 90-luvuilla Franklin teki yhä enemmän yhteistyötä muiden artistien kanssa, lauloi versioita muiden hiteistä ja kokeili myös rohkeasti uusia tyylejä.

Hyvä esimerkki tyylinvaihdosta on reippailla 80-luvun konesoundeilla rikastettu Who’s Zoomin’ä Who? vuodelta 1985. Levy sisälsi brittiyhtye Eurythmicsin kanssa esitetyn kappaleen Sisters Are Doin’ It for Themselves.Yhteistyötä Franklin teki myös brittipoppari George Michaelin kanssa. Kaksikon duetto I Knew You Were Waiting (For Me) meni listakärkeen vuonna 1986. Vuonna 1998 hän työskenteli Lauryn Hillin kanssa, tämä tuotti A Rose Is Still a Rose -laulun.Franklin lähti Aristalta 20 vuoden jälkeen vuonna 2004 ja perusti myöhemmin oman yhtiön, Aretha’s Recordsin.

Aretha Franklin oli ilmiömäinen laulaja. Ääni oli hyvin taipuisa ja voimakas, laulutekniikka erinomainen.

Kun siihen lisätään tarkka korva, soittotaito, hyvä itsetunto, gospelpiireissä opittu taaksepäin nojaava rytmiikka ja kaikkensa antava ilmaisu, ei ole ihme, että Franklinista on usein puhuttu sodanjälkeisen populaarimusiikin parhaana laulajana.

”Mitä tulee itsensä ilmaisuun laulun kautta, kukaan ei voi päihittää häntä. Hän on syy, miksi naiset haluavat laulaa”, kirjoitti musiikkilehti Rolling Stone vuonna 2008. Franklin oli äänestetty 179 asiantuntijan voimin kaikkien aikojen laulajaksi.

Franklin otti vaivattomasti haltuunsa minkä tahansa tyylin gospelista jazziin, R&B:hen ja poppiin. Kun Luciano Pavarotti sairastui 20 minuuttia ennen vuoden 1998 Grammy-gaalaa, Franklin paikkasi ja lauloi tuosta vain Nessun dorman.

Ennätykset ovat Aretha Franklinin uralla rikkoutuneet rytinällä. Hän oli esimerkiksi eniten Billboardin Hot 100 -listalle hittejä saanut naispuolinen artisti. Franklinin tarkka lukema oli 73 kappaletta, ja hän ehti pitää titteliä hallussaan lähes 40 vuotta. Vasta maaliskuussa 2017 räppäri Nicki Minaj rikkoi ennätyksen.

Vuonna 1987 Franklinista tuli ensimmäinen Rock and Roll Hall of Fameen päässyt naisartisti. Kaikkiaan hän on voittanut 18 Grammya ja kuuluu koko Grammy-historian palkituimpiin artisteihin.

Jotain Franklinin asemasta amerikkalaisessa yhteiskunnassa kertoo se, että hän on esiintynyt niin Jimmy Carterin, Bill Clintonin kuin Barack Obamankin virkaanastujaisissa.

Hänen mukaansa on nimetty kadunpätkä, hänen äänensä on julistettu Michiganin ”luonnonvaraksi”, hän oli kunniatohtori lukuisissa yliopistoissa, onpa olemassa Aretha-niminen asteroidikin.

Soulin kuningattaren elämästä on viimein tekeillä myös elokuva. Ensi vuonna kuvattavassa filmissä nimiosaa näyttelee Jennifer Hudson. Lehtitietojen mukaan Hudson sai rooliinsa siunauksen itseltään kuningattarelta.

Yksityiselämässään Franklin eli varsin värikästä elämää. Kaikkiaan hän sai eri miesten kanssa neljä lasta. Naimisissa hän oli kahdesti. Viimeisin kihlaus purkautui vuonna 2012.

Suhteita leimasi usein väkivalta ja kaltoinkohtelu. Aretha Franklin on kohdannut elämässään paljon surua ja menetyksiä, mikä on näkynyt hänessä tietynlaisena kontrollinhaluna. Tämän vuoksi esimerkiksi elämäkerran tekijä ei saanut kirjoittaa totta. Laulajan ei uskottu kykenevän julkistamaan syöpäänsäkään ”edes kuolinvuoteella”, kuten hänen ystävänsä ovat sanoneet.

Franklin kärsi vuonna 1984 alkaneesta lentopelosta eikä esiintynyt tämän jälkeen Yhdysvaltain ulkopuolella. Kotimaassakin piti keikoille kulkea bussilla.

Tästä syystä Franklinia ei nähty Euroopan hienoimmilla areenoilla, ei liioin Suomessa Pori Jazzissa, jossa Franklinin muu ikäluokka on vieraillut ahkerasti, viimeksi tänä vuonna Mavis Staples.

Mutta keikkailla hän jaksoi ahkerasti, aina viime vuosien sairasteluun asti. Ja mikä hämmästyttävää, ääni säilyi erinomaisena.

Usein hänet nähtiin upeissa iltapuvuissa ja turkiksissa. 70-luvun afro ja poikatyttö-tyyli olivat todellakin taakse jäänyttä elämää.

Yhdysvalloissa Franklin oli hetken vaipua jo itsestäänselvyydeksi, mutta vuosi 2015 räjäytti pankin. Hänen esiintymisestään Kennedy Center Honors -palkintogaalassa Washingtonissa tuli viraalihitti.Video onkin pysäyttävä. Gaalayleisön joukossa presidentti Barack Obama pyyhkii kyyneleitä, sinä iltana palkittu Carole King taas ei ole pysyä tolpillaan lainkaan. Franklin esittää täydellä intensiteetillä flyygelin ääressä kappaletta (You Make Me feel Like a) Natural Woman, jonka King on säveltänyt.

Kappaleen loppupuolella Franklin nousee flyygelinsä äärestä, heittää muhkean minkkiturkkinsa lattialle ja laulaa niin kuin vain osaa. Yleisö nousee ylös, tunnelma on sen hetken täysin hurmioitunut, yleisön aseet riisuttu.

”Kukaan ei pysty ilmentämään täydellisemmin yhteyttä afroamerikkalaisen spirituaalin, bluesin, R&B:n ja rockin välillä – hän tekee sen tavalla, jolla koettelemus ja suru muutetaan täydeksi kauneudeksi, elinvoimaisuudeksi ja toivoksi”, kirjoitti Obama myöhemmin The New Yorker -lehden toimittajalle David Remnickille.

”Amerikan historia kuulee, kun Aretha laulaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Musiikki
 • Yhdysvallat
 • Kulttuuri
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  7. 7

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  8. 8

   ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi

  9. 9

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä
  3. ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi
  4. ”Venäjän dopingpannan kumoaminen olisi katastrofi”, sanoo Venäjän dopingin ilmiantaja Grigori Rodtšenkov
  5. Harjulan koulu puretaan ensi kesänä – ”Meillä on Järvenpäässä ihan riittävästi esimerkkejä siitä, ettei korjaaminen kannata”
  6. Tunti sitten
  7. Tuleeko Eurooppaan tuhansia uusia rajavalvojia, ja saako Italia tukijoita kovalle linjalleen? Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta Itävallassa
  8. Mikromuovia löytyi jo hyttysistäkin – vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä, ja aikuisista hyttysistä muovi päätyy lintuihin
  9. STT: Syyttäjä vaatii Teuvo Hakkaraiselle ehdollista hovioikeudessa – Veera Ruoho joutui niskaleikkaukseen Hakkaraisen pahoinpitelyn takia
  10. Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen Tilaajille
  11. Perhon kunta tukee kunnanhallituksen puheenjohtajan perheyritystä 145 000 eurolla – Voiko kunta toimia yritysten ”pankkina”?
  12. 2 tuntia sitten
  13. SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa
  14. Näytä lisää