Kulttuuri

Kanadan alkuperäiskansoja edustava dj-kollektiivi asetti keikoilleen sulkapäähinekiellon ja toivoo, että loukkaavat intiaani- ja punanahka-nimitykset jäävät käytöstä

Lauantaina Juhlaviikoilla esiintyvä A Tribe Called Red sekoittelee alkuperäiskansojen perinteistä powwow-musiikkia elektroniseen musiikkiin.

Sitä voi kuvitella niin paljon kaikenlaista. Kun ei tiedä.

Sitä voi vaikka kuvitella, että Kanadan alkuperäiskansoja edustavat dj:t ilahtuvat, kun heidän keikalleen mennään bilettämään sulkahatut päässä, kasvot punaisilla sotamaalauksilla sudittuina. Onhan se tuen ja kiinnostuksen osoitus.

Tai sitten se ei ole.

Se loukkaa. Näin sanoo kanadalainen dj-kaksikko Tim ”2oolman” Hill ja Ehren ”Bear Witness” Thomas. He yhdessä muodostavat A Tribe Called Redin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanadan kuuluisimpiin kokoonpanoihin kuuluva duo avaa lauantaina Juhlaviikkojen Huvila-teltan kauden Kanadan alkuperäiskansojen powwow-kulttuuria sekä elektronista musiikkia yhdistelevällä keikallaan.

Muoviset sulkapäähineet ja sotamaalaukset olivat A Tribe Called Redille joskus arkipäivää. Muusikot katselivat vuosia lavalta, kuinka erilaisilla festivaaleilla urbaanit nuoret kohtelivat heidän kansojaan kaltoin, tajuamatta sitä itse.

Päähineen käyttö oli muusikoille merkki siitä, että valkoiset pistävät kaikki Kanadan alkuperäiskansat samaan nippuun. Aivan kuin kyse olisi yhdestä suuresta ”intiaanikansasta”, vaikka kansoja on useita satoja.

Ja aivan kuin ne kansat kuuluisivat jonnekin kauas menneisyyteen.

Todellisuudessa lavalla huhkivat dj:t olivat hiphoppia soittavia, tatuoituja nuorukaisia baseball-lippiksissään. Vahvasti tätä hetkeä. Ja eri kansanryhmistä. Esimerkiksi Tim Hill on mohawk, Ehren Thomas on cayuga.

Yleisön käytös loukkasi niin paljon, että lopulta dj-kollektiivi asetti keikoilleen päähinekiellon. Ne otettiin yleisöltä jo ovella.

Eivätkä kannanotot tässä olleet. Kokoonpanon kolmas jäsen Ian Campeau vaati vuonna 2013 ottawalaista nuorten baseballjoukkuetta Nepean Redskins -joukkuetta muuttamaan nimensä ja logonsa.

Muusikoiden suuri toive ja tavoite on, että muutaman vuosikymmenen kuluessa punanahka- ja intiaani-termit häviävät käytöstä samalla tavoin kuin sana neekeri tai blackface-perinne. Jotta tämä onnistuisi, tarvitaan esikuvia, jotka nostavat näitä asioita esille.

A Tribe Called Red sekä Kanadan alkuperäiskansojen oikeuksia ajava Idle No More -liike ovat esimerkkejä siitä liikehdinnästä, joka on menossa kaikkialla maailmassa: alkuperäiskansat eivät enää ole hiljaa. Nyt uskalletaan sanoa suoraan, kun jokin loukkaa.

Aina valtaväestö ei ole ottanut kokoonpanon viestiä vastaan mukisematta. On valitettu nipottamisesta ja tunnelman pilaamisesta, kun toiset haluaisivat vain nauttia hienoista, omaperäisistä edm-bileistä.

Mutta asiat muuttuvat, hiljalleen.

”Nyt esimerkiksi festareilla näkee päähineitä ja kasvomaalauksia paljon vähemmän. Ei tämä tarkoita sitä, ettei niitä siellä olisi. Mutta puhuimme asiasta niin paljon, että nykyään meidän ei tarvitse enää huolehtia siitä. Fanimme kyllä huolehtivat ja käskevät pestä kasvot”, Tim Hill kertoo puhelimessa.

Se nuorten baseballjoukkuekin muutti lopulta nimensä. Uusi nimi on Nepean Eagles.

A Tribe Called Red on Kanadan merkittävin alkuperäiskansoja edustava kokoonpano ja ylipäätään iso ilmiö niin valkoisten kuin alkuperäiskansojen edustajienkin keskuudessa. Bändi on esiintynyt isoilla festivaaleilla Coachellasta aina New Orleansin jazzfestivaaleille.

Toisaalta tänä kesänä dj-kaksikko matkasi Kanadan kaikkein kauimmaisiin reservaatteihin Manitobaan ja Ontarioon. Ideana oli, että nekin nuoret, jotka eivät normaalisti pääse heidän keikoilleen, saisivat mahdollisuuden nähdä dj:t. Muusikot pitivät työpajoja ja puhuivat nuorten kanssa.

Kokemus oli avaava.

”Tapasimme paljon nuoria, lahjakkaita ja nälkäisiä muusikoita. Annoimme heille väläyksen siitä, mitä on olla musiikkiteollisuudessa ja mitä me olemme oppineet. Oli hienoa pystyä olemaan silläkin tavalla meidän yhteisöjemme palveluksessa”, Tim Hill kertoo.

A Tribe Called Red sekoittelee perinteistä powwow-musiikkia edm:ään, hiphoppiin, dubstepiin, reggaeen ja dancehalliin. Toisin sanoen he miksaavat tanssimusiikkia tanssimusiikkiin.

Katso Stadium Pow Wow -kappaleen video alta:Powwow merkitsee Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen omia kokoontumisia ja juhlia, joiden ohjelmassa on tanssia, musiikkia puheita sekä muuta hauskanpitoa. Tapahtumiin on perinteisesti liittynyt aivan omanlaisensa musiikkikulttuuri rumpuryhmineen ja laulajineen.

Mutta kuten historiasta tiedämme, alkuperäiskansat vaiennettiin, ja niin kävi myös powwow-kulttuurille.

A Tribe Called Redin dj:t eivät itse soita powwow-rumpuja. He tulevat hyvinkin urbaanista, elektronisen musiikin täyttämästä ympäristöstä. Esimerkiksi Ehren Thomas sanoo kasvaneensa Torontossa näyttelijä-äidin ja valokuvaajaisän kanssa. Musiikin lisäksi hän tekee multimediataidetta ja elokuvia.

”Monella tavalla minut kasvatettiin siihen mitä teen nyt”, hän sanoo.

Ehren Thomas oli mukana, kun dj-kollektiivi sai alkusysäyksensä. Kaikki alkoi vuonna 2007 Ottawassa yhdestä huomiosta: kaupungissa järjestetään suosittuja klubi-iltoja korealaistaustaisille nuorille, mutta alkuperäiskansoja edustaville nuorille ei ole mitään, vaikka heitä asuu kaupungissa paljon enemmän.

Joukko dj:tä alkoi järjestää Babylon-klubilla erityisiä Electric Pow Wow -iltoja, joissa miksattiin vanhoja powwow-levytyksiä elektronisen musiikin rytmeihin. Ryhmästä muodostui seuraavana vuonna A Tribe Called Red, ja sen edustamaa genreä alettiin kutsua ”powwowstepiksi”.

Kerran kuussa järjestetyt bileet menivät yhä hurjemmiksi. Niille oli selvä tilaus varsinkin alkuperäiskansoja edustavien nuorten keskuudessa. Nyt sai yhtäkkiä riemuita ja remuta vapaasti, omasta kulttuurista pulppuavan musiikin tahtiin, pää pystyssä. Aina aiemmin on pitänyt kulkea pikemminkin lysyssä.

Ei alkuperäiskansojen tilanne Kanadassa ole silti edelleenkään hyvä, kun sitä vertaa valtaväestöön: alkuperäiskansat kohtaavat jatkuvasti rasismia, itsemurhatilastot ovat hälyttäviä, alkoholismi ja diabetes vaivaavat.

Bändi piti klubeja kymmenisen vuotta, aina viime joulukuuhun asti.

Nykyään kokoonpano on duo entisen trion sijaan. Bändissä on ollut erilaisten ristiriitojen, perhekuvioiden ja terveysongelmien takia vaihtuvuutta. Tim Hill on viimeisin tulokas, hän liittyi joukkoon vuonna 2014. Ian Campeau lähti viime syksynä.

Klubien myötä kokoonpanon maine kasvoi myös kansainvälisesti. Kakkoslevy Nation II Nation pääsi Washington Postin vuoden 2013 kymmenen parhaan levyn listalle, ja seuraavana vuonna tuli tulokas-Juno, Kanadan suurin musiikkipalkinto. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun aboriginaaliartisti palkitaan aboriginaalikategorian ulkopuolella.

Nyt Juno Awards -palkintoja on jo kolme. Viimeksi tänä vuonna A Tribe Called Red valittiin vuoden yhtyeeksi.

Kokoonpano ei muuten suostu itse kisaamaan alkuperäiskansoille varatussa kategoriassa lainkaan. He haluavat äänensä kuuluvan pidemmälle.

Sillä heillä on välitettävänään tärkeä viesti: He haluavat vaikuttaa siihen, millaisina alkuperäiskansaa edustavat artistit esitetään mediassa.

”Alkuperäiskansoilla ei ole ikinä ollut mahdollisuutta edustaa itseään sillä tavalla kuin he haluaisivat tulla itse nähdyiksi. Me voimme edustaa itseämme niin kuin me haluamme tulla nähdyiksi ja myös meidän yhteisömme haluaa”, Ehren Thomas sanoo.

Kollektiivi keikkailee nykyään laajasti ympäri maailmaa. Haastattelua tehdessään tuottaja-dj:t ovat Tukholmassa, sieltä ollaan matkaamassa Inariin, jossa vietetään tänä viikonloppuna saamelaismusiikin Ijahis idja -festivaalia.

Kaksikko kertoo, etteivät he ole vielä aiemmin olleet Ruotsissa ja Suomessa. Mutta Norjassa he tapasivat aikoinaan ruotsalaissaamelaisen laulajan Maxida Märakin, jonka kanssa he ovat sittemmin tehneet yhteistyötä.

Helsingin-keikalla luvassa on jotain muutakin kuin musiikkia.

”Minä ja Tim teemme livemiksauksia, mutta meillä on myös Lunacee ja Creeasian, kaksi tanssijaa. Heiltä nähdään katutanssia, perinteistä tanssia vanteiden kanssa, makeita asuja…”, Ehren Thomas kertoo. (Katso tältä videolta, miltä powwow-tanssi näyttää.)

Valkokankaalta näemme jotakin, joka voi vähän sattua – mutta myös opettaa:

”Siellä on enimmäkseen kuvia eri valtamedioista, joissa alkuperäiskansoja on kuvattu väärällä tavalla”, Ehren Thomas kertoo.

Oikaisu kello 17.35: Otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti punaniskoista, kun tarkoitettiin punanahkoja. A Tribe Called Red Huvilassa lauantaina 18.8. klo 20.30. Suistamon Sähkö aloittaa illan klo 19.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa

  6. 6

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

  9. 9

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  10. 10

   Kaduttaako brexit brittejä? Voiko sopu lähdöstä enää syntyä? HS kokosi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin Britannian EU-erosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  10. 10

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kirjahylly pois olohuoneesta, kaikille pellavalakanat – Kerro, mitä sisustuksen ilmiöitä ja trendejä olet ihmetellyt
  3. 300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa
  4. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  5. Loki ja Scarlet Witch saavat omat tv-sarjansa, myös muita Marvel-elokuvien sivuhahmoja lupaillaan – Disney yrittää päästä supersankareilla Netflixin tontille
  6. Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot
  7. Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä
  8. Tasavallan presidentin kanslialta täyskäännös: Niinistöstä kriittisen kirjan kirjoittaneet toimittajat kutsuttiin mukaan kirjamessujen keskusteluun
  9. Kaduttaako brexit brittejä? Voiko sopu lähdöstä enää syntyä? HS kokosi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin Britannian EU-erosta
  10. Näytelmä vanhenee, mutta mies mekossa -kikka ei – Syntipukki todistaa, että ristiinpukeutuminen naurattaa teatterissa vielä vuonna 2018
  11. Onnibus-yhtiön perustaja haluaa nyt helsinkiläiset ajamaan kimppatakseilla – ”Luojan kiitos taksiuudistus”
  12. Näytä lisää