Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Blockfestin perjantain pääesiintyjä Post Malone venytti genren rajoja ja soitti lavalla akustista kitaraa – Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö juhlistivat vanhan koulukunnan hiphopia

Rähinän 20-vuotisjuhlakeikka ja yhdysvaltalaisen Post Malonen esiintyminen antoivat osuvan kuvan siitä, mitä rapissa on tapahtunut viimeisten vuosikymmenien aikana.

”Me ollaan oltu täällä kaheksan vuotta!”, hihkaisi JVG:n VilleGalle eilen Tampereen Blockfest-festivaalin päälavalla. Viime ajat suomirapia suvereenisti hallinnut kaksikko JVG on esiintynyt Blockfestissä joka kesä vuodesta 2011 saakka.

Ihan kunnioitettavaa, mutta ei se vielä mitään.

JVG:n jälkeen telttalavalla esiintynyt Kapasiteettiyksikkö muistutti, että he lopettivat uransa kymmenen vuotta sitten, nimenomaan Blockfest-keikkaan.

Nuoruuttaan 1990-luvun lopussa ja vuosituhannen vaihteen alussa eläneet rap-fanit ovat luukuttaneet ainakin kahta albumia: Fintelligensin Renesanssia (2000) ja Avaimen Punaista tiiltä (2001). Fintelligensin kappaleet Stockholm-Helsinki ja Voittamaton nostivat suomalaisen rapin osaksi valtavirtaa, ainakin hetkeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blockfestin telttalavalla kuultiin perjantaina klassikkokappaleet Renesanssilta, kun Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö esiintyivät yhdessä Rähinä-levy-yhtiönsä 20-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Kapasiteettiyksikkö lopetti muutamaa keikkaa lukuun ottamatta vuonna 2008, ja Fintelligens julkaisi tänä vuonna uuden kappaleen seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Blockfestin kävijäkunta koostuu pitkälti parikymppisistä, mutta monena vuonna festivaali on hellinyt myös vanhempaa kaartia ja tuonut lavoilleen erilaisia spektaakkeleita ja paluukeikkoja. Vuonna 2015 Cheek teki paluun Blockfestillä, ja viime vuonna Avain eli Asa esitti esikoislevynsä Punaisen tiilen.

Siinä missä Punainen tiili on vasemmistolainen, lähiössä asuvan nuoren miehen yhteiskuntakritiikki, Fintelligensin alkuvuosien kappaleet ovat hilpeitä rakkaudenosoituksia hiphopille.

Suomirap on tullut siihen ikään, että nostalgia on mahdollista ja haluttua. Telttalava oli Rähinä 20 vuotta -keikan alkaessa täynnä siitäkin huolimatta, että monet yleisössä eivät Rähinän perustamisvuonna 1998 olleet vielä syntyneet.

Rähinä-levy-yhtiön perustivat Fintelligens (Iso H ja Elastinen) ja Kapasiteettiyksikkö (Uniikki, Andu ja Tasis). Vuonna 2003 siitä tuli osakeyhtiö, joka on julkaissut yli 50 albumia. 2000-luvun alun jälkeen räppärit ovat lähteneet omille poluilleen, ja erityisesti Elastinen ja Uniikki ovat tehneet näkyvää soolouraa. Elastista on ehditty matkan varrella kritisoida eetoksen vaihtumisesta perinteisestä rap-rakkaudesta Cheek-henkiseen maallisen mammonan ja menestyksen ihailuun.

Blockfestin keikalla sellainen oli onneksi tiessään. Keski-ikäistyvät räppärit iloitsivat nuoruuden tekeleistään ja villitsivät yleisöä sellaisilla kappaleilla kuin Tää on mun stadi (Kapasiteettiyksikkö) ja Kellareiden kasvatit (Fintelligens). Ihanaa!

2000-luvun rap-tykitys alkoi kuitenkin puolen välin jälkeen hengästyttää. Se oli hyvä muistutus, että rapin genre on näiden bändien alkuvuosien jälkeen laajentunut, ja esimerkiksi JVG liikkuu tuotannossaan valtavirtapopista trapiin.

Viime vuonna Asan keikkaa kerääntyi katselemaan liuta muita esiintyjiä. Sama päti tänä vuonna Fintelligensiin ja Kapasiteettiyksikköön. Yleisön sekaan paineli muun muassa aiemmin esiintynyt Adi L Hasla, joka edustaa suomalaisen rapin uutta tuloa, 2010-luvun valtavirtaistumista. Haslan kappaleiden tahtiin bailasi nuori yleisö, joka osasi räppärin tuotannon muitta mutkitta ulkoa.

Suomirap-pioneerit sortuivat välillä hymistelemään välispiikeissään tyhjänpäiväisiä. Siksi illan viimeisen artistin, yhdysvaltalaisen Post Malonen, koruton esiintyminen oli tervetullut lopetus Blockfestin ensimmäiseen päivään.

23-vuotias Austin Richard Post aloitti keikan esittelemällä itsensä koko nimellä. Ei valtavaa dj-dekkiä lavalla, ei taustalavasteita.

Post Malonesta on muutamassa vuodessa tullut rapin supertähti – jos häntä nyt räppäriksi voi tituleerata. Artisti itse on sanonut, että ajatuksia herättävää musiikkia kannattaa etsiä muualta kuin rapista ja että räppärin sijaan hän haluaa tulla kutsutuksi artistiksi.

Ainakaan klassisesta rap-uhosta ei Malonen keikalla ollut tietoakaan – ellei entiselle tyttöystävälle ja medialle haistattelua lasketa. Sen sijaan hän esitti kappaleensa Stay soittaen akustista kitaraa grungea henkivästi ja lakonisesti hajotti samaisen kitaran uuden levynsä suurimman hittisinglen Rockstarin aikana. Konnotaatiot tulisivat vähemmästäkin selväksi.

Post Malone herätti huomiota yhdysvalloissa vuonna 2015 singlellään White Iverson, ja vuonna 2016 julkaistu esikoisalbumi Stoney saavutti huimia myyntilukuja ja Billboard-listan nelossijan. Vielä paremmin menestystä on tuonut huhtikuussa julkaistu Beerbongs & Bentleys. Levyllä vierailee sellaisia nimiä kuin Nicki Minaj, 21 Savage ja G-Easy.

Uuden levyn sanoitukset eivät eroa suunnattomasti perinteisesta rap-lyriikasta, vaikka Post Malone haluaakin tehdä pesäeroa genreen. Menestyksestä, bileistä ja naisten huomiosta sekä niiden mukanaan tuomista paineista on kuultu lukemattomia rap-biisejä.

Lavalla Post Malone ei kuitenkaan näyttänyt rikkauksissa piehtaroivalta maailmantähdeltä, vaan nuorelta ihmiseltä, joka vaikutti aidosti otetulta paikalle kerääntyneestä monituhatpäisestä yleisöstä. Hän muisti kiittää fanejaan jokaisen biisin jälkeen. Kuin alleviivatakseen kiitollisuuttaan hän oli pukeutunut paitaan, jonka selkää koristi Suomi-leijona. Molempien levyjen hitit, kuten I Fall Apart, Psycho ja Better Now, kuultiin.

Maailmantuskaa henkivä, koruton esiintyminen kesti hädin tuskin tunnin mutta oli yksinkertaisuudessaan vaikuttava.

Blockfestin lauantain pääesiintyjistä Travis Scott ja Lil Pump peruuttivat viime hetkillä esiintymisensä Yhdysvalloissa järjestettävän MTV Video Music Awards -gaalan vuoksi. Hattua on nostettava festivaalille nopeiden korvaavien esiintyjien hankinnasta: Travis Scottin tilalla esiintyy Yhdysvaltojen vanhan koulukunnan rapia edustava Nas, ja Lil Pumpin korvaa Tekashi 6ix9ine, joka esiintyi perjantaina Weekend-festivaalilla Helsingissä.

Post Malonekin on ehdolla kolmessa kategoriassa VMA-gaalassa: vuoden artistiksi, vuoden parhaasta kappaleesta (Rockstar) ja kesän parhaasta kappaleesta (Better Now).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  9. 9

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  10. 10

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää