Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Blockfestin perjantain pääesiintyjä Post Malone venytti genren rajoja ja soitti lavalla akustista kitaraa – Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö juhlistivat vanhan koulukunnan hiphopia

Rähinän 20-vuotisjuhlakeikka ja yhdysvaltalaisen Post Malonen esiintyminen antoivat osuvan kuvan siitä, mitä rapissa on tapahtunut viimeisten vuosikymmenien aikana.

”Me ollaan oltu täällä kaheksan vuotta!”, hihkaisi JVG:n VilleGalle eilen Tampereen Blockfest-festivaalin päälavalla. Viime ajat suomirapia suvereenisti hallinnut kaksikko JVG on esiintynyt Blockfestissä joka kesä vuodesta 2011 saakka.

Ihan kunnioitettavaa, mutta ei se vielä mitään.

JVG:n jälkeen telttalavalla esiintynyt Kapasiteettiyksikkö muistutti, että he lopettivat uransa kymmenen vuotta sitten, nimenomaan Blockfest-keikkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoruuttaan 1990-luvun lopussa ja vuosituhannen vaihteen alussa eläneet rap-fanit ovat luukuttaneet ainakin kahta albumia: Fintelligensin Renesanssia (2000) ja Avaimen Punaista tiiltä (2001). Fintelligensin kappaleet Stockholm-Helsinki ja Voittamaton nostivat suomalaisen rapin osaksi valtavirtaa, ainakin hetkeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blockfestin telttalavalla kuultiin perjantaina klassikkokappaleet Renesanssilta, kun Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö esiintyivät yhdessä Rähinä-levy-yhtiönsä 20-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Kapasiteettiyksikkö lopetti muutamaa keikkaa lukuun ottamatta vuonna 2008, ja Fintelligens julkaisi tänä vuonna uuden kappaleen seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Blockfestin kävijäkunta koostuu pitkälti parikymppisistä, mutta monena vuonna festivaali on hellinyt myös vanhempaa kaartia ja tuonut lavoilleen erilaisia spektaakkeleita ja paluukeikkoja. Vuonna 2015 Cheek teki paluun Blockfestillä, ja viime vuonna Avain eli Asa esitti esikoislevynsä Punaisen tiilen.

Siinä missä Punainen tiili on vasemmistolainen, lähiössä asuvan nuoren miehen yhteiskuntakritiikki, Fintelligensin alkuvuosien kappaleet ovat hilpeitä rakkaudenosoituksia hiphopille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomirap on tullut siihen ikään, että nostalgia on mahdollista ja haluttua. Telttalava oli Rähinä 20 vuotta -keikan alkaessa täynnä siitäkin huolimatta, että monet yleisössä eivät Rähinän perustamisvuonna 1998 olleet vielä syntyneet.

Rähinä-levy-yhtiön perustivat Fintelligens (Iso H ja Elastinen) ja Kapasiteettiyksikkö (Uniikki, Andu ja Tasis). Vuonna 2003 siitä tuli osakeyhtiö, joka on julkaissut yli 50 albumia. 2000-luvun alun jälkeen räppärit ovat lähteneet omille poluilleen, ja erityisesti Elastinen ja Uniikki ovat tehneet näkyvää soolouraa. Elastista on ehditty matkan varrella kritisoida eetoksen vaihtumisesta perinteisestä rap-rakkaudesta Cheek-henkiseen maallisen mammonan ja menestyksen ihailuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blockfestin keikalla sellainen oli onneksi tiessään. Keski-ikäistyvät räppärit iloitsivat nuoruuden tekeleistään ja villitsivät yleisöä sellaisilla kappaleilla kuin Tää on mun stadi (Kapasiteettiyksikkö) ja Kellareiden kasvatit (Fintelligens). Ihanaa!

2000-luvun rap-tykitys alkoi kuitenkin puolen välin jälkeen hengästyttää. Se oli hyvä muistutus, että rapin genre on näiden bändien alkuvuosien jälkeen laajentunut, ja esimerkiksi JVG liikkuu tuotannossaan valtavirtapopista trapiin.

Viime vuonna Asan keikkaa kerääntyi katselemaan liuta muita esiintyjiä. Sama päti tänä vuonna Fintelligensiin ja Kapasiteettiyksikköön. Yleisön sekaan paineli muun muassa aiemmin esiintynyt Adi L Hasla, joka edustaa suomalaisen rapin uutta tuloa, 2010-luvun valtavirtaistumista. Haslan kappaleiden tahtiin bailasi nuori yleisö, joka osasi räppärin tuotannon muitta mutkitta ulkoa.

Suomirap-pioneerit sortuivat välillä hymistelemään välispiikeissään tyhjänpäiväisiä. Siksi illan viimeisen artistin, yhdysvaltalaisen Post Malonen, koruton esiintyminen oli tervetullut lopetus Blockfestin ensimmäiseen päivään.

23-vuotias Austin Richard Post aloitti keikan esittelemällä itsensä koko nimellä. Ei valtavaa dj-dekkiä lavalla, ei taustalavasteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Post Malonesta on muutamassa vuodessa tullut rapin supertähti – jos häntä nyt räppäriksi voi tituleerata. Artisti itse on sanonut, että ajatuksia herättävää musiikkia kannattaa etsiä muualta kuin rapista ja että räppärin sijaan hän haluaa tulla kutsutuksi artistiksi.

Ainakaan klassisesta rap-uhosta ei Malonen keikalla ollut tietoakaan – ellei entiselle tyttöystävälle ja medialle haistattelua lasketa. Sen sijaan hän esitti kappaleensa Stay soittaen akustista kitaraa grungea henkivästi ja lakonisesti hajotti samaisen kitaran uuden levynsä suurimman hittisinglen Rockstarin aikana. Konnotaatiot tulisivat vähemmästäkin selväksi.

Post Malone herätti huomiota yhdysvalloissa vuonna 2015 singlellään White Iverson, ja vuonna 2016 julkaistu esikoisalbumi Stoney saavutti huimia myyntilukuja ja Billboard-listan nelossijan. Vielä paremmin menestystä on tuonut huhtikuussa julkaistu Beerbongs & Bentleys. Levyllä vierailee sellaisia nimiä kuin Nicki Minaj, 21 Savage ja G-Easy.

Uuden levyn sanoitukset eivät eroa suunnattomasti perinteisesta rap-lyriikasta, vaikka Post Malone haluaakin tehdä pesäeroa genreen. Menestyksestä, bileistä ja naisten huomiosta sekä niiden mukanaan tuomista paineista on kuultu lukemattomia rap-biisejä.

Lavalla Post Malone ei kuitenkaan näyttänyt rikkauksissa piehtaroivalta maailmantähdeltä, vaan nuorelta ihmiseltä, joka vaikutti aidosti otetulta paikalle kerääntyneestä monituhatpäisestä yleisöstä. Hän muisti kiittää fanejaan jokaisen biisin jälkeen. Kuin alleviivatakseen kiitollisuuttaan hän oli pukeutunut paitaan, jonka selkää koristi Suomi-leijona. Molempien levyjen hitit, kuten I Fall Apart, Psycho ja Better Now, kuultiin.

Maailmantuskaa henkivä, koruton esiintyminen kesti hädin tuskin tunnin mutta oli yksinkertaisuudessaan vaikuttava.

Blockfestin lauantain pääesiintyjistä Travis Scott ja Lil Pump peruuttivat viime hetkillä esiintymisensä Yhdysvalloissa järjestettävän MTV Video Music Awards -gaalan vuoksi. Hattua on nostettava festivaalille nopeiden korvaavien esiintyjien hankinnasta: Travis Scottin tilalla esiintyy Yhdysvaltojen vanhan koulukunnan rapia edustava Nas, ja Lil Pumpin korvaa Tekashi 6ix9ine, joka esiintyi perjantaina Weekend-festivaalilla Helsingissä.

Post Malonekin on ehdolla kolmessa kategoriassa VMA-gaalassa: vuoden artistiksi, vuoden parhaasta kappaleesta (Rockstar) ja kesän parhaasta kappaleesta (Better Now).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen ulkoministeriö: Pohjois-Suomen gps-häirintä tuli Venäjän alueelta

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Eeva Turusen lempeän humoristinen novellikokoelma kommunikaation vaikeudesta voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon – suora lähetys tilaisuudesta jatkuu

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää