Mikä rieha! Katso videolta, kuinka Osmo Vänskä innosti Nelson Mandelan satavuotiskonsertissa Sowetossa mustat ja valkoiset villiin yhteislauluun ja tanssiin

Idyllinen juhlakonsertti luodinreikien koristamassa kirkossa loi idyllisen vastapainon Etelä-Afrikan monille ongelmille.

Soweto

Nelson Mandela!

U Mandela!

Usilethela uxolo (tuot meille rauhan)!

Eteläafrikkalainen Gauteng Choristers -kuoro sekä yhdysvaltalainen Minnesota Chorale ja Minnesotan orkesteri saavat bailut pystyyn Osmo Vänskän johdolla Sowetossa. Regina Mundin kirkon yleisö nousee ylös laulamaan ja tanssimaan riemuissaan Nelson Mandelan satavuotisjuhlakonsertissa.

Wena Mandel’uiyingwenya (Mandela, olet leijona)!

Wena Madib’yuindoda (Madiba, olet mies)!

Jotenkin noin tuo xhosankielinen laulu menee. Olemme kaikkien aikojen ensimmäisellä yhdysvaltalaisen orkesterin kiertueella Etelä-Afrikassa, ja Soweton konsertti on koko kiertueen emotionaalinen huipentuma, kuten voit kuunnella ja katsella tältä yhden yhteisbailauksen sisältävältä HS-videolta.


Valkoiset ja mustat laulavat vihdoin täydessä harmoniassa täällä Sowetossa.

Ennen oli toisin. Kun Etelä-Afrikka otti käyttöön rotusorron virallistaneet apartheid-lait vuonna 1948, mustat pakotettiin siirtymään entisistä kodeistaan ”vain mustille” määrätyille alueille kuten South West Townshipiin eli Sowetoon.

Tilanne vain paheni vuonna 1976, kun tästä kirkosta tuli taistelukenttä. Yleisössä on tänäkin iltana sowetolaisia, jotka muistavat nuo väkivallan viikot ja kuukaudet.

”Autoin silloin matematiikan opetuksessa, ja hallitus määräsi, että meille piti opettaa matematiikkaakin afrikaansin kielellä eikä englanniksi tai xhosaksi. Koululaiset ja opiskelijat protestoivat mielenosoituksessa, jolloin poliisi avasi tulen. Yksi oppilaistani tapettiin koulun pihalle”, Albert Graham muistelee konsertin väliajalla.

”Olin palaamassa töistä, kun poliisit avasivat tulen opiskelijoita kohti”, sairaanhoitajana työskennellyt Pelma Lekhehle kertoo. ”Monet kuolivat ja monet pakenivat tähän kirkkoon. Poliisit ampuivat kuitenkin täälläkin. Luodinreikiä on yhä näkyvissä.”

Kaikki muuttui vasta vuonna 1994, kun Nelson Mandelan ANC-liike voitti maan ensimmäiset vapaat vaalit. Voiton jälkeen tässä kirkossa järjestettiin myös arkkipiispa Desmond Tutun johtaman Totuuskomission kokouksia. Tuolloin pyydettiin tietoja sorrosta ja murhista uhreilta ja heidän omaisiltaan sekä armahduksen takaavia julkisia ja yksilöityjä tunnustuksia entisiltä valtaapitäviltä ja heidän poliiseiltaan.

”Onhan se parempi elää rauhassa ja harmoniassa. Kuten tämäkin konsertti osoittaa”, Lekhehle sanoo ja hymyilee.


Minnesota Orchestra on ollut huippukunnossa sekä Pretorian konserttisalissa että tässä valtavassa kirkossa. Detaljit on hiottu kuntoon, sointi on hyvin erotteleva, ja dynaaminen kirjo Vänskän tapaan laaja hiljaisimmista pianissimoista hallittuihin paisutuksiin.


Kiertueen uutuus on eteläafrikkalaisen Bongani Ndodana-Breenin Harmonia Ubuntu sopraanolle ja orkesterille Nelson Mandelan teksteihin.

Säveltäjä saa afrikkalaisista lyömäsoittimista lisäväriä orkesterin­käyttöön. Xhosa- sekä shona-heimojen perinteistä ammentavat rytmit ja moodit liikkuvat toisteisesti ja kiinnostavasti ristikkäin. Näin säveltäjä pyrkii sanojensa mukaan ”transsiin ja tanssiin”.


Valitettavasti sopraano-osuus ei nouse orkesterinkäytön tasolle kiinnostavuudessaan, eikä sanoista saanut selvää sinänsä kiinnostavan soinnin ja lavaolemuksen omaavan Goitsemang Lehobyen laulaessa.

Hän onnistui paremmin Beethovenin yhdeksännen sinfonian finaalin tunnetusti vaikeassa sopraano-osuudessa.


Soweton ainutlaatuinen tunnelma saa kuuntelemaan tuttujakin mestariteoksia toisin.

Beethovenin yhdeksäs sinfonia muistuttaa, kuinka toinen laillistetulle rotusorrolle perustunut valtio eli Rhodesia valitsi sinfonian finaalista tutun Oodin ilolle 1970-luvulla kansallislaulukseen Rise, O Voices of Rhodesia -sanoilla. Sillä lyriikalla ei ollut mitään tekemistä Schillerin alkuperäisen vapautta ja veljeyttä korostavan tekstin kanssa.

Tämän vuoksi EU:n tunnuslauluksi myöhemmin noussut Oodi ilolle on yhtä ristiriitaista soitettavaa ja laulettavaa nykyisessä Zimbabwessa kuin Richard Wagnerin musiikki on Israelissa. Aina joku loukkaantuu.

Mutta nyt Oodi ilolle soi Sowetossa juuri niin kuin pitääkin eli Schillerin sanoin. Näin mustat ja valkoiset kuorolaiset korostavat yhdessä kuinka ”kaikki ihmiset ovat veljiä keskenään”.

Jean Sibeliuksen Satu puolestaan muistuttaa siitä, että Biafra otti Sibeliuksen Finlandian hymnimelo­dian kansallislaulukseen lyhyen itsenäisyytensä aikana. Pretoriassa Finlandia soikin ylimääräisenä.

Sibelius sävelsi Finlandian (silloin vielä Suomi herää -nimellä) lehdistönvapauden puolustukseksi ja toimittajien eläkekassan hyväksi, kun Venäjä sensuroi ja lakkautti suomalaisia lehtiä.

Etelä-Afrikan historia oli 1980-luvulle asti täynnä samanlaisia ja pahempia sensurointipyrkimyksiä ja suurenmoisia vapauslauluja.

Niitäkin esitetään tässä konsertissa, ja riehakkaimman vastaanoton saa Archibald Arnold Mxolisi Matyilan protestilaulu Bawo Thixo Somandla (Isä kaikkivaltias) vuodelta 1973. Kuulemme J. S. Mzilikazi Khumalon kuorosovituksen, jonka ansiosta sävellyksestä tuli 1980-luvun suosituin protestilaulu Etelä-Afrikassa.


1990-luvun vaihteessa keksittiin, että eteläafrikkalaisen musiikin suurmiehen Stompie Mavin tunnetuin hitti Unomnganga voisi taipua uusilla xhosan-kielisillä sanoilla ylistyslauluksi vapautetulle Nelson Mandelalle. Gonbingca George Mxadana teki kuorosovituksen, jonka tahdissa Mandela itsekin tanssi esimerkiksi ANC:n vaalitilaisuuksissa.

Kun Jaakko Kuusistolta tilattiin sovitus kuorolle ja orkesterille Mandelan satavuotisjuhliin, saatiin sowetolaisille niin tuttuun kuorosovitukseen vielä jotain uutta ja yllättävää. Yhteislaulusta ja tanssista päätellen sovitukseen myös ihastuttiin.

Kuusisto teki musiikillisesti vielä tiukemman sovituksen Shosholoza-laulusta, jota kaivostyöläiset aikoinaan lauloivat ja joka elää Etelä-Afrikassa jopa vaihtoehtoisena kansallishymninä. Sanoissa yhdistellään eteläafrikkalaiseen tapaan useita kieliä. Laulu päätti riehakkaaksi yltyneen juhlakonsertin komeasti.


Ainutlaatuinen kokemus niin orkesterille kuin yleisölle. Musiikin voima on sellainen, että vaikka Etelä-Afrikassa on laskutavasta riip­puen jopa yli 30 prosentin työttömyys ja osin jo keskiluokkaistuneessa Sowetossa on yhä Kliptownin laitamien kaltaisia äärimmäisen köyhyyden alueita, sowetolaiset itse olivat konsertin jälkeen täynnä uskoa tulevaisuuteen.

”Tämähän oli fantastista”, sanoo laboratorioteknikko Isaan Umzawo.

”Käyn tarkoituksella läpi kaikki Mandela-muistotilaisuudet, mihin vain ehdin. Sekä Mandela että tämä konsertti osoittivat, että maailma on yhdistymässä. Ennen Mandelaa Etelä-Afrikassa ei juuri tiedetty Yhdysvalloista tai toisin päin.”


Myös opettaja Kabonena Malinga on täydellisen tyytyväinen.

”Soweto oli hyvä paikka ja nyt siitä on tullut paras. Kirkkomme Regina Mundi on nyt rauhan tyyssija, johon valkoiset ja mustat voivat tulla vapaasti ja rauhassa. Täällä me löydämme yhteisen sävelen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  3. 3

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  6. 6

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  9. 9

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  10. 10

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Huuhkajille lisää hehkutusta: ruotsalaiset uskovat Suomen selviytyvän EM-lopputurnaukseen
  3. Arja Saijonmaa laulaa Mikis Theodrakisin yhtyeen solistivieraana Musiikkitalossa
  4. Helsinki kasvoi teehifistelijöiden kantapaikaksi, jossa uusinta darjeeling-erää himoitaan kuin käsityöläisoluita – listasimme kaupungin kiinnostavimmat teehuoneet
  5. Kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin
  6. Nyt.fi:n podcastissa kysytään, miten ”bändi” huijasi itsensä Euroopan-kiertueelle, onko Jordan Peterson oikeiston ovela juoni ja uhkaako Britannia taantua meemiksi
  7. Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin
  8. Yksikään elossa oleva taiteilija ei ole saanut teoksestaan yhtä paljon rahaa kuin David Hockney eilen – ennätyshinnan vasaroi suomalainen Jussi Pylkkänen
  9. Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”
  10. Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja
  11. Saunalahden koulukohussa mukana ollut Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä jää eläkkeelle – ”Päätös syntyi siksi, että olen jo niin vanha”
  12. Näytä lisää