Mikä rieha! Katso videolta, kuinka Osmo Vänskä innosti Nelson Mandelan satavuotiskonsertissa Sowetossa mustat ja valkoiset villiin yhteislauluun ja tanssiin

Idyllinen juhlakonsertti luodinreikien koristamassa kirkossa loi idyllisen vastapainon Etelä-Afrikan monille ongelmille.

Soweto

Nelson Mandela!

U Mandela!

Usilethela uxolo (tuot meille rauhan)!

Eteläafrikkalainen Gauteng Choristers -kuoro sekä yhdysvaltalainen Minnesota Chorale ja Minnesotan orkesteri saavat bailut pystyyn Osmo Vänskän johdolla Sowetossa. Regina Mundin kirkon yleisö nousee ylös laulamaan ja tanssimaan riemuissaan Nelson Mandelan satavuotisjuhlakonsertissa.

Wena Mandel’uiyingwenya (Mandela, olet leijona)!

Wena Madib’yuindoda (Madiba, olet mies)!

Jotenkin noin tuo xhosankielinen laulu menee. Olemme kaikkien aikojen ensimmäisellä yhdysvaltalaisen orkesterin kiertueella Etelä-Afrikassa, ja Soweton konsertti on koko kiertueen emotionaalinen huipentuma, kuten voit kuunnella ja katsella tältä yhden yhteisbailauksen sisältävältä HS-videolta.


Valkoiset ja mustat laulavat vihdoin täydessä harmoniassa täällä Sowetossa.

Ennen oli toisin. Kun Etelä-Afrikka otti käyttöön rotusorron virallistaneet apartheid-lait vuonna 1948, mustat pakotettiin siirtymään entisistä kodeistaan ”vain mustille” määrätyille alueille kuten South West Townshipiin eli Sowetoon.

Tilanne vain paheni vuonna 1976, kun tästä kirkosta tuli taistelukenttä. Yleisössä on tänäkin iltana sowetolaisia, jotka muistavat nuo väkivallan viikot ja kuukaudet.

”Autoin silloin matematiikan opetuksessa, ja hallitus määräsi, että meille piti opettaa matematiikkaakin afrikaansin kielellä eikä englanniksi tai xhosaksi. Koululaiset ja opiskelijat protestoivat mielenosoituksessa, jolloin poliisi avasi tulen. Yksi oppilaistani tapettiin koulun pihalle”, Albert Graham muistelee konsertin väliajalla.

”Olin palaamassa töistä, kun poliisit avasivat tulen opiskelijoita kohti”, sairaanhoitajana työskennellyt Pelma Lekhehle kertoo. ”Monet kuolivat ja monet pakenivat tähän kirkkoon. Poliisit ampuivat kuitenkin täälläkin. Luodinreikiä on yhä näkyvissä.”

Kaikki muuttui vasta vuonna 1994, kun Nelson Mandelan ANC-liike voitti maan ensimmäiset vapaat vaalit. Voiton jälkeen tässä kirkossa järjestettiin myös arkkipiispa Desmond Tutun johtaman Totuuskomission kokouksia. Tuolloin pyydettiin tietoja sorrosta ja murhista uhreilta ja heidän omaisiltaan sekä armahduksen takaavia julkisia ja yksilöityjä tunnustuksia entisiltä valtaapitäviltä ja heidän poliiseiltaan.

”Onhan se parempi elää rauhassa ja harmoniassa. Kuten tämäkin konsertti osoittaa”, Lekhehle sanoo ja hymyilee.


Minnesota Orchestra on ollut huippukunnossa sekä Pretorian konserttisalissa että tässä valtavassa kirkossa. Detaljit on hiottu kuntoon, sointi on hyvin erotteleva, ja dynaaminen kirjo Vänskän tapaan laaja hiljaisimmista pianissimoista hallittuihin paisutuksiin.


Kiertueen uutuus on eteläafrikkalaisen Bongani Ndodana-Breenin Harmonia Ubuntu sopraanolle ja orkesterille Nelson Mandelan teksteihin.

Säveltäjä saa afrikkalaisista lyömäsoittimista lisäväriä orkesterin­käyttöön. Xhosa- sekä shona-heimojen perinteistä ammentavat rytmit ja moodit liikkuvat toisteisesti ja kiinnostavasti ristikkäin. Näin säveltäjä pyrkii sanojensa mukaan ”transsiin ja tanssiin”.


Valitettavasti sopraano-osuus ei nouse orkesterinkäytön tasolle kiinnostavuudessaan, eikä sanoista saanut selvää sinänsä kiinnostavan soinnin ja lavaolemuksen omaavan Goitsemang Lehobyen laulaessa.

Hän onnistui paremmin Beethovenin yhdeksännen sinfonian finaalin tunnetusti vaikeassa sopraano-osuudessa.


Soweton ainutlaatuinen tunnelma saa kuuntelemaan tuttujakin mestariteoksia toisin.

Beethovenin yhdeksäs sinfonia muistuttaa, kuinka toinen laillistetulle rotusorrolle perustunut valtio eli Rhodesia valitsi sinfonian finaalista tutun Oodin ilolle 1970-luvulla kansallislaulukseen Rise, O Voices of Rhodesia -sanoilla. Sillä lyriikalla ei ollut mitään tekemistä Schillerin alkuperäisen vapautta ja veljeyttä korostavan tekstin kanssa.

Tämän vuoksi EU:n tunnuslauluksi myöhemmin noussut Oodi ilolle on yhtä ristiriitaista soitettavaa ja laulettavaa nykyisessä Zimbabwessa kuin Richard Wagnerin musiikki on Israelissa. Aina joku loukkaantuu.

Mutta nyt Oodi ilolle soi Sowetossa juuri niin kuin pitääkin eli Schillerin sanoin. Näin mustat ja valkoiset kuorolaiset korostavat yhdessä kuinka ”kaikki ihmiset ovat veljiä keskenään”.

Jean Sibeliuksen Satu puolestaan muistuttaa siitä, että Biafra otti Sibeliuksen Finlandian hymnimelo­dian kansallislaulukseen lyhyen itsenäisyytensä aikana. Pretoriassa Finlandia soikin ylimääräisenä.

Sibelius sävelsi Finlandian (silloin vielä Suomi herää -nimellä) lehdistönvapauden puolustukseksi ja toimittajien eläkekassan hyväksi, kun Venäjä sensuroi ja lakkautti suomalaisia lehtiä.

Etelä-Afrikan historia oli 1980-luvulle asti täynnä samanlaisia ja pahempia sensurointipyrkimyksiä ja suurenmoisia vapauslauluja.

Niitäkin esitetään tässä konsertissa, ja riehakkaimman vastaanoton saa Archibald Arnold Mxolisi Matyilan protestilaulu Bawo Thixo Somandla (Isä kaikkivaltias) vuodelta 1973. Kuulemme J. S. Mzilikazi Khumalon kuorosovituksen, jonka ansiosta sävellyksestä tuli 1980-luvun suosituin protestilaulu Etelä-Afrikassa.


1990-luvun vaihteessa keksittiin, että eteläafrikkalaisen musiikin suurmiehen Stompie Mavin tunnetuin hitti Unomnganga voisi taipua uusilla xhosan-kielisillä sanoilla ylistyslauluksi vapautetulle Nelson Mandelalle. Gonbingca George Mxadana teki kuorosovituksen, jonka tahdissa Mandela itsekin tanssi esimerkiksi ANC:n vaalitilaisuuksissa.

Kun Jaakko Kuusistolta tilattiin sovitus kuorolle ja orkesterille Mandelan satavuotisjuhliin, saatiin sowetolaisille niin tuttuun kuorosovitukseen vielä jotain uutta ja yllättävää. Yhteislaulusta ja tanssista päätellen sovitukseen myös ihastuttiin.

Kuusisto teki musiikillisesti vielä tiukemman sovituksen Shosholoza-laulusta, jota kaivostyöläiset aikoinaan lauloivat ja joka elää Etelä-Afrikassa jopa vaihtoehtoisena kansallishymninä. Sanoissa yhdistellään eteläafrikkalaiseen tapaan useita kieliä. Laulu päätti riehakkaaksi yltyneen juhlakonsertin komeasti.


Ainutlaatuinen kokemus niin orkesterille kuin yleisölle. Musiikin voima on sellainen, että vaikka Etelä-Afrikassa on laskutavasta riip­puen jopa yli 30 prosentin työttömyys ja osin jo keskiluokkaistuneessa Sowetossa on yhä Kliptownin laitamien kaltaisia äärimmäisen köyhyyden alueita, sowetolaiset itse olivat konsertin jälkeen täynnä uskoa tulevaisuuteen.

”Tämähän oli fantastista”, sanoo laboratorioteknikko Isaan Umzawo.

”Käyn tarkoituksella läpi kaikki Mandela-muistotilaisuudet, mihin vain ehdin. Sekä Mandela että tämä konsertti osoittivat, että maailma on yhdistymässä. Ennen Mandelaa Etelä-Afrikassa ei juuri tiedetty Yhdysvalloista tai toisin päin.”


Myös opettaja Kabonena Malinga on täydellisen tyytyväinen.

”Soweto oli hyvä paikka ja nyt siitä on tullut paras. Kirkkomme Regina Mundi on nyt rauhan tyyssija, johon valkoiset ja mustat voivat tulla vapaasti ja rauhassa. Täällä me löydämme yhteisen sävelen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat