Kulttuuri

Steve Vai on kaikkien kitaristien sankari – Frank Zappan stunt-kitaristina uransa aloittanut virtuoosi kirjoittaa myös orkesterimusiikkia ja mainitsee esikuvakseen Magnus Lindbergin

Vai esiintyy Helsingin juhlaviikoilla Tapiola Sinfoniettan solistina.

Jos olet kitaristi, luultavasti tiedät, kuka on Steve Vai. Ja vaikka et tietäisikään, olet luultavasti kuullut hänen virtuoosimaista soittoaan.

Hän ampaisi musiikkimaailman tietoisuuteen 1980-luvulla Frank Zappan ja David Lee Rothin yhtyeissä. Hänen soololevynsä, varsinkin vuonna 1990 ilmestynyt Passion and Warfare, tekivät hänestä monen sähkökitaristin kotijumalan, ja hänen vaikutuksensa kuuluu lukemattomien myöhempien kitarasankarien soitossa.

Nyt Vai esiintyy Helsingin juhlaviikoilla – Tapiola Sinfoniettan solistina. Ohjelmassa on Vain orkesterisävellyksiä sekä sovituksia alun perin rock-yhtyeelle tehdyistä kappaleista.

”Kirjoitin ensimmäisen orkesteripartituurini 12-vuotiaana”, Vai kertoo. ”Minulla oli koulussa loistava musiikinopettaja, Bill Westcott, joka opetti minua vanhemmille oppilaille melko edistynyttä musiikinteoriaa. Hän antoi minun istua tunneilla monen vuoden ajan, ja hän teetti minulla harjoitustehtäviä, jotka eivät todellakaan olleet mitään helppoja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klassinen musiikki ei kuitenkaan erityisesti kiinnostanut huippulahjakasta Vaita. ”Kuuntelin Bachia, Beethovenia, Mozartia, enkä innostunut niistä. Mutta Bernsteinin West Side Story! Olin täysin sen lumoissa. Siinä oli aivan erilaista särmää. Ja sitten kaikki muuttui, kun isosiskoni eräänä päivänä toi kotiin Led Zeppelinin levyjä.”

Alkoi hurja kitaransoiton harjoittelu kitaravirtuoosi Joe Satrianin oppilaana.

Frank Zappan kanssa Vai alkoi työskennellä jo 18-vuotiaana. Vai oli lähettänyt Zappalle nuotinnoksiaan tämän teoksista, ja siihen tehtävään Zappa palkkasikin nuoren Vain. Parin vuoden kuluttua Vai pääsi myös soittamaan Zappan yhtyeessä – koe-esiintymisen kautta, kuten kaikki muutkin.

Zappan musiikki on tunnetusti monimutkaista ja vaikeaa, eikä hänen bändiinsä päässyt helpolla. Vaista tuli Zappan virtuoosimainen stunt-kitaristi, joka pystyi toteuttamaan suunnilleen kaiken, mitä Zappa vain keksi säveltää. Vai kuitenkin lopetti Zappan yhtyeessä jo muutaman vuoden päästä, 22-vuotiaana.

”Oli sen aika. En varsinaisesti nähnyt itseäni taustamuusikkona. Ja minähän työskentelin Frankin kanssa viisi vuotta, ja se oli hänen mittakaavassaan ikuisuus”, Vai sanoo.

Silti vastaan tuli työtarjouksia, joista ei oikein voinut kieltäytyä. Vain tehtyä ensimmäisen soololevynsä hänet palkkasi Van Halenista eronnut David Lee Roth, jonka kanssa Vai teki kaksi levyä. Varsinkin niistä ensimmäinen, vuonna 1986 julkaistu Eat ’Em and Smile on alusta loppuun tiukkaa bändisoittoa Steve Vain, basisti Billy Sheehanin ja rumpali Gregg Bissonetten kesken.

”Se äänitettiin suurimmaksi osaksi studiolivenä, vaikka en yleensä halua äänittää niin. Aloimme tehdä pohjia, ja sanoin soittavani niihin raakaversiot ja äänittäväni varsinaiset osuuteni myöhemmin. Levylle päätyi kuitenkin enimmäkseen niitä raakaversioita.”

Mutta edelleenkään Vai ei nähnyt itseään taustamuusikon roolissa, ja 1990-luvun alusta lähtien hän onkin keskittynyt soolouraansa, lähinnä instrumentaalirockin tekemiseen. 2000-luvun alkupuolella hän alkoi työskennellä myös klassisten kokoonpanojen kanssa, ja vuonna 2007 ilmestyi Sound Theories -levy, jossa Vai soittaa hollantilaisen Metropole-orkesterin kanssa.

Monissa kappaleissa kuuluu Frank Zappan vaikutus, minkä Vai itse auliisti myöntää. Zappa itsekin teki musiikkia monille kokoonpanoille: omalle rockbändilleen, jonka kokoonpano oli jatkuvassa muutoksessa, sekä klassisen musiikin kokoonpanoille ja 1980-luvun supersyntetisaattorille Synclavierille.

”Frank oli nerokkaimmillaan silloin, kun hän sävelsi rockyhtyeelle tai Synclavierille. En ole aivan yhtä innostunut hänen orkesteriteoksistaan – pidän kyllä niistä, mutta en rakasta niitä niin kuin hänen muuta musiikkiaan”, Steve Vai sanoo.

Orkesteriohjelmistossa hänellä onkin toinen esikuva.

Magnus Lindberg! Haluaisin oppia, kuinka hän saa orkesterin soittamaan kaiken sen, mitä hänen partituureissaan on.”

Maailmanlaajuista suosiota nauttiva suomalainen nykysäveltäjä Magnus Lindberg on oman sävellystyönsä ohessa myös viime aikoina soittanut Anssi Karttusen ja Led Zeppelin -basisti John Paul Jonesin kanssa Tres Coyotes -yhtyeessä.

”Heilläkö on bändi? Mitä he soittavat? Ai improvisoivat? Mahtavaa! Tarvitsevatkohan he kitaristia?”

Steve Vai, kapellimestari Jukka Iisakkila ja Tapiola Sinfonietta sekä Lauri Porra Flyover Ensemble Huvila-teltassa 20. elokuuta alkaen klo 19. Steve Vai Alien Guitar Secrets Master Class Huvila-teltassa 19. elokuuta klo 16.

Kuka?

Steve Vai


 Syntyi 6. kesäkuuta 1960 New Yorkissa.

 Alkoi 12-vuotiaana ottaa kitaratunteja Joe Satrianilta ja opiskeli myöhemmin Berklee-musiikkikorkeakoulussa Bostonissa.

 Soittanut Frank Zappan ja David Lee Rothin yhtyeissä sekä muun muassa Alcatrazzissa ja Whitesnakessa.

 Sooloartistina julkaissut yhdeksän studioalbumia sekä EP- ja livelevyjä.

 Näytteli Crossroads-elokuvassa (1986) paholaismaisen Jack Butlerin roolin ja soitti elokuvan kitaraosuudet Ry Cooderin kanssa.

 Suunnitteli 1980-luvun puolivälissä oman kitaramallinsa, jota alkoi valmistaa japanilainen Ibanez Jem-mallinimellä. Siinä oli lukuisia uusia ominaisuuksia, jotka myöhemmin ovat löytäneet tiensä muihinkin kitaramalleihin. ”Tiesin, että monet suunnittelemistani ominaisuuksista saattavat kiinnostaa muitakin valmistajia, ja se on täysin ok, en minä niitä omista. Mutta pyysin tekemään Jemin runkoon myös kantokahvan, koska tiesin että sitä ei kukaan kehtaa kopioida”, Vai sanoo.

 Vai suunnitteli myös ensimmäisen kaupallisesti tuotetun 7-kielisen sähkökitaran, jonka mallinimeksi tuli The Universe.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään
  3. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  4. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  5. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  6. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  7. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  8. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  9. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  10. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  11. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  12. Näytä lisää