Kulttuuri

Kun Rosi Kämpe sai Marvelilta sähköpostin, jossa luki spider, hän luuli sitä vitsiksi: Nyt hän piirtää yli kymmenen tuntia päivässä sarjakuvaa Hämähäkkimiehen tyttöystävästä

Sarjakuvien julkaisijat tapaavat potentiaalisia piirtäjiä ympäri maailmaa. Marvel palkkasi suomalaisen Rosi Kämpen, joka ei ole opiskellut piirtämistä päivääkään. Yhdysvaltoihin muuttaminen ei ole hänelle vaihtoehto.

Sarjakuvapiirtäjä Rosi Kämpe, 29, piirtää yhdysvaltalaiselle sarjakuvajätti Marvelille Spider-Gwen-sarjakuvaa.

Hän piirtää kotonaan Helsingin Alppiharjussa.

Työpäivät ovat yleensä noin kymmentuntisia, toisinaan ne venyvät jopa 16 tuntiin. Siksi työhuoneen hankkiminen tuntuu turhalta: siitä tulisi koti.

Työkaverit Yhdysvalloissa tulevat töihin vasta noin neljältä iltapäivällä Suomen aikaa, joten työ painottuu helposti ilta- ja yöaikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kiire on koko ajan, eikä sosiaalista elämää kauheasti ehdi olla, mutta ei se haittaa. Tämä on lempipuuhaani”, Kämpe kertoo aamupäivällä, ennen alkavaa piirustustyöpäivää.

Hän piirtää suunnilleen yhden sivun päivässä ja töitä pitää tehdä myös viikonloppuisin. Digitaalisesti piirretyt ruudut hän lähettää editoreille Atlantin toiselle puolelle.

 

”Kiire on koko ajan, eikä sosiaalista elämää kauheasti ehdi olla.”

Kun Marvel Comics alkuvuodesta 2016 järjesti Lontoon Super Comic Con -tapahtumassa portfolio review’n, johon piirtäjät voivat mennä esittelemään töitään, sinne matkusti myös Kämpe.

”Paikalla oli ainakin pari sataa piirtäjää. En tiennyt yhtään, olisinko tarpeeksi hyvä. Ajattelin vain, että moni muukin on päässyt töihin samaa reittiä.”

Ensin kykyjenetsijät syynäsivät portfoliot, jonka jälkeen potentiaaliset hakijat kutsuttiin haastatteluun.

”Pääsin haastatteluun. Siellä talent scout selasi kuviani ja totesi, että kyllä meillä on sinulle töitä, ja antoi käyntikorttinsa.”

Tuohon aikaan Kämpe työskenteli perheensä yrityksessä graafikkona.

Ensin Kämpe piirsi Marvelille kaksi niin kutsuttua one-shot -tarinaa.

”Tein yhden tarinan Civil War 2: Choosing Sides -sarjaan ja toisen Extraordinary X-Men -sarjaan”, Kämpe kertoo.

Hän on piirtänyt myös muille yhdysvaltalaisille julkaisijoille Genius: Cartelia sekä Destiny NY:ta.

Kämpe on piirtänyt täysipäiväisesti sarjakuvia nyt kaksi vuotta. Aikaisemmin hän piirsi kuukausittaisia sarjakuvia.

Päivätyönsä Kämpe lopetti toukokuussa 2016.

Noin kuukausi sitten Kämpe sai Marvelilta uuden sähköpostin.

”Sain viestin, jossa mainittiin spider, ja olin varma, että se oli vitsi. Hyvä ettei ollut”, hän nauraa.

Kämpe on Spider-Gwenin ainoa piirtäjä, joten lomaa ei oikeastaan ole. Paitsi ehkä lokakuun jälkeen, kun nykyinen työsopimus päättyy.

Vaikka työtahti tuntuu toisinaan älyttömältä, Kämpe tekee nyt unelmatyötään.

”Tämä on rankkaa ja hankalaa, mutta samalla työni on parasta viihdettä. En vaihtaisi tätä pois.”

Marvel Comics loi vaihtoehtoisen Spider Man -tarinan vuonna 2015.

Siinä Hämähäkkimiehen, eli Peter Parkerin, tyttöystävä Gwen Stacy on saa hämähäkinpureman.

Tarinan kehittivät Jason Latour ja Robbi Rodriquez, ja siitä on tullut suosittu ympäri maailmaa.


Kämpe käyttää niin kutsuttua Pomodoro-tekniikkaa: 25 minuuttia töitä, 5 minuuttia taukoa. Neljän kierroksen välein hän pitää pidemmän tauon.

Välillä hän joogaa ja venyttelee, koska muuten käsi ja selkä eivät kestäisi piirtämistä.

Piirtämistä hän ei ole opiskellut päivääkään ja sarjakuvapiirtämisen treenaamisen hän aloitti omien sanojensa mukaan vasta kolme–neljä vuotta sitten.

”Opiskelin lukion jälkeen hetken englantia ja vielä pienemmän hetken liiketalouttakin, mutta vain todetakseni, etten halua tehdä kumpaakaan. Halusin aina piirtää, mutten ajatellut, että se olisi mahdollista”, Kämpe kertoo.

Sarjakuvien käsikirjoittaminen tai omien hahmojen piirtäminen työkseen ei ainakaan vielä kiinnosta Kämpeä.

”Olen todella tyytyväinen, että vain piirrän. Nyt voin samalla olla fani, kun luen käsikirjoituksen. Sitten saan vielä itse piirtääkin sen.”

Hän tekee omaa nettisarjakuvaa Unknown Lands, mutta lähinnä harrastuksena. Sitä piirtämällä hän rentoutuu vapaa-ajallaan. Silloin kun sitä on.

Kämpen tarkoituksena on jatkaa uraa sarjakuvien parissa, joten käsikirjoittaminenkin voisi myöhemmin olla mahdollista. Se tosin vaatisi tarinankerronnan harjoittelemista.

Yhdysvaltoihin hän ei halua muuttaa, vaan tekee mieluummin töitä Suomesta, vaikka se vaatiikin tasapainottelua kahden eri aikavyöhykkeen välillä.

”Se on maa, johon en tällä hetkellä todellakaan haluaisi muuttaa. Olen käynyt tapaamassa sarjakuva-alan ihmisiä siellä, ja hekin ovat pyydelleet kotimaansa nykyistä tilaa anteeksi.”

Nykyisten editoreidensa kanssa hän on yhteydessä monta kertaa viikossa, mutta he eivät ole koskaan tavanneet.

Marvelin henkilökuntaa hän tapaa toisinaan esimerkiksi sarjakuvamessuilla ympäri maailmaa.

Suuret sarjakuvakustantamot järjestävät kykyjenetsintää ympäri maailmaa, sillä he haluavat erilaisia piirtäjiä.

Marvelin kykyjenetsijän tapaaminen olisi Kämpen mukaan ollut kannattava, vaikka töitä ei olisi tullutkaan.

”He olivat ihan älyttömän mukavia. Jos töitä ei ole tarjolla, he antavat paljon vinkkejä oman piirtämisen kehittämiseen. He ovat valmiita lähes kouluttamaan piirtäjän, jos sillä saavat hänet myöhemmin töihin”, Kämpe kertoo.

Ensimmäinen Kämpen piirtämä Spider-Gwen julkaistaan lokakuun lopussa.

Hahmon tarinaa on kirjoitettu kolme jaksoa, joista viimeinen julkaistaan joulukuussa. Tarinan jatko on vielä epäselvä.

Kämpe toivoo, että pesti Marvelilla jatkuisi ainakin useamman vuoden.

”Toivon totta kai, että tarina jatkuu. Tulevaisuudessa olisi mahtavaa päästä piirtämään myös vaikka Thoria tai Captain Marvelia. Tai oikeastaan piirtäisin mitä vain Marvelille”, Kämpe lisää.

Hän muistuttaa muitakin siitä, että omaa unelma-ammattia kannattaa aina tavoitella.

”Suomessa tyypillisesti usko menestykseen on aika huono, mutta aina kannattaa yrittää. Ei se mahdotonta ole.”

Kuka?

Rosi Kämpe


 Helsinkiläinen 29-vuotias sarjakuvapiirtäjä.

 Kotoisin Espoosta.

 Työskennellyt muun muassa graafikkona ja opiskellut englantia ja liiketaloutta.

 Tehnyt täysipäiväisesti sarjakuvia toukokuusta 2016.

 Piirtänyt omaa nettisarjakuvaa Unkown Lands. Hänen sarjakuviaan on Yhdysvalloissa julkaissut Marvel, Top Cow ja Space Between.

 Kämpen piirtämä Spider-Gwen julkaistaan lokakuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Supersankarit
 • spiderman
 • Iida Nieminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  2. 2

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  3. 3

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  7. 7

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  10. 10

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat