Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Lapsuus alkoholistiperheessä sai Kerkko Koskisen jatkuvaan valmiustilaan – uudessa Ultra Bra -kirjassa yhtyeen säveltäjä ja johtaja nousee päähenkilöksi

Kirja tiivistää ansiokkaasti menestysyhtyeen tarinan, mutta suuri sukupolvikuvaus se ei ole.

Edellisen kerran Ultra Bra oli uutinen vain kahdeksan kuukautta sitten, jolloin se lopetti lyhyeksi sovitun toisen tulemisensa kolmeen loppuunmyytyyn konserttiin Hartwall Arenalla, kolmen kesäisen festivaalikeikan päälle.


Viimeisten paluukonserttien kysyntä yllätti silti ilmeisesti myös yhtyeen, sillä sen tulevaisuudelle oli pantu piste jo lokakuussa 2001 – ainakin uutta musiikkia luovana yksikkönä. Säveltäjä, sovittaja ja orkesterinjohtaja Kerkko Koskinen ei jaksanut ”käydä enää kamppailua siitä, voisiko Ultra Bra mahdollisesti kuulostaa joltakin muulta kuin Ultra Bralta”, kuten hän tiivisti tuolloin Helsingin Sanomissa.

Mutta mikä kumma yhtyeessä vetosi vielä kuudentoista pitkän pop-vuoden jälkeen, menneiden muistelua avittavan ja edelleen erottuvan musiikin lisäksi?

Toisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa syntynyt ristiriitainen ilmiömäisyys oli mennyt kuitenkin jo menojaan ja Ultra Bra oli muuttunut siksi ennustettavaksi itsestäänselvyydeksi, joka osaltaan johti sen lopettamiseen.


Kokoonpanon kaikki vaiheet kirjaava Ultra Bra – Sokeana hetkenä jää tämän selittämisessä vajaaksi, mutta vastaa moneen muuhun kysymykseen – vaikka vähän rajoitetusti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajan Ville Similän ja freelance-toimittaja Mervi Vuorelan teos on ennen kaikkea ”Ultra Bra by Ultra Bra” eli yhtyeen historia sen muusikkojen kertomana, hahmottamana ja suurimmaksi osaksi tulkitsemana.


Sellaisena kirja ansaitsee heti ensilukemalla kiitoksen. Runsaiden sitaattien perusteella Similä ja Vuorela ovat todella haastatelleet kaikkia yhtyeessä vakituisesti laulaneita ja soittaneita sekä lisäksi noin kymmentä sisäpiiriin tai lähipiirin kuulunutta.


Kirjassa esitellään vuorollaan kaikki yhtyeessä vakituisesti soittaneet ja laulaneet, mutta muodollinen päähenkilö on Espoossa 1973 syntynyt Kerkko Koskinen, ja aivan perustellusti. Hän oli yhtyeen säveltäjä ja sovittaja sekä taiteellinen ja operatiivinen johtaja. Ja päälle vielä puhemies, joka kyllä puhui pyydettäessä, vaikka pääosin työstään ja työnsä kautta.

Levy levyltä etenevä Ultra Bra – Sokeana hetkenä täydentää hänen henkilökuvaansa nuoruusvuosista, joita varjosti itsetuhoisen ja itsemurhan lopulta tehneen äidin alkoholismi.

Kirjassa asiasta kerrotaan näin:

Toistuvat yölliset juomingit sekä niiden aiheuttama huutaminen ja tappeleminen johtivat siihen, ettei Koskinen pystynyt lapsena nukkumaan kunnolla. Hän pelkäsi, huolehti ja halusi olla jatkuvassa valmiustilassa siltä varalta, että jotain tapahtuisi.

Usein tapahtuikin. Koskinen joutui puuttumaan vanhempiensa tappeluun monta kertaa ja soittamaan poliisit kotikäynnille keskellä yötä.

”Faija vietiin putkaan monta kertaa, mikä oli hirvittävä vääryys. Puhutaan kuitenkin 80-luvun alun Espoosta. Kun tulee kotihälytys, kundi otetaan putkaan ja sillä selvä”, Koskinen sanoo.

Nukkumisongelmat johtivat häiriökäyttäytymiseen. Alle koulu-ikäinen Kerkko joutui tarkkailuun lastensairaala Lastenlinnaan.

Ultra Bran tarinassa tämä on vain sivujuonne. Koskisen äidin kuolema osui kuitenkin keskelle kriittisimpiä kiireitä: yhtye oli nauhoittamassa heinäkuussa 1996 ensialbumia Vapaaherran elämää. Teoksen mukaan

Koskisesta tuntui, kuin häntä olisi lyöty mailalla vatsaan. Toisaalta hän osasi suhtau­tua uutiseen jonkinasteisella viileydellä, koska oli tottunut äitinsä itsetuhoiseen käytökseen.

”Paulan itsari oli niissä olosuhteissa melkein maailman luonnollisin asia. Tavallaan myös helpottava. Se oli niin selkeästi päätepiste sille, mitä olin koko lapsuuteni pelännyt”, Koskinen sanoo.

Ensialbumia tehtäessä Ultra Bran jäsenet saivat jo tuntumaa Koskisen työskentelytapoihin. Kirjassa häntä luonnehditaan niiden perusteella diplomaattisimmillaan muun muassa vaativaksi ja määräileväksi.

”Yleensä Kerkko oli aina studiossa, mutta jossain vaiheessa se kääntyi niin, että myös joku toinen saattoi tehdä ne asiat, joista oli sovittu. Se oli pieni askel ihmiskunnalle, mutta suuri askel hänelle”, kuvailee kirjassa ystäväänsä rumpali Antti Lehtinen, Ultra Bran ”toisen tason” muusikko.

Yhden yhtyeen historiaksi Ultra Bra – Sokeana hetkenä onkin poikkeuksellisen moniääninen, sillä kokoonpanoon kuului sanoittajineen vähintään 14 tai 15 jäsentä. Haastateltujen määrästä huolimatta tarina on yllättävän yksituumainen jopa muutamissa ristiriitoja synnyttäneissä tilanteissa.

Ultra Bran vaiheita tunteville kirjan keskeinen uutinen on sen julkaiseminen – ja meille se on ennen kaikkea tehty. Ultra Bra – Sokeana hetkenä ei ole sukupolvikuvaus, vaikka media-ilmiömäisessä yhtyeessä saattoi olla aineksia 1990-luvulla aikuistuneiden sukupolvikokemukseksi.


Tältä osin erityisen kiinnostavia ovat perusteellisesti peratut alkuvaiheet, joihin vierähtää puolet kirjasta. Ryhmän ensilevy, viiden laulun Houkutusten kiihottava maku valmistuu julkaistavaksi sivulla 100 eli syyskuussa 1995 ja ensimmäinen albumi sivulla 170, tasan vuoden myöhemmin.

Silloin muotoaan hakeneella yhtyeellä oli historiaa Ultra Brana vasta vuosi, ja puolisen vuotta enemmän Kerkko Koskinen Ensemblena. Se oli se periaatteessa sama, joka voitti kommunistisen Libero-lehden järjestämän laulukilpailun tammikuussa 1995 kappaleella Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat!

Ultra Bran menestyksestä tekeekin kiehtovan se, että yhtye oli alussa vain pienen kaveripiirin sisäpiirivitsi, jota ei suunniteltu pidempiaikaiseksi tai täyttämään mitään nuorisomusiikillista markkinasegmenttiä. Sattumanvaraisuus ja odottamattomuus saattoivat olla myös ryhmää kannatelleita vahvuuksia, vanhojen ystävyyksien ohella.


Similä ja Vuorela selventävätkin hyvin kolmentoista muusikon työnjakoa ja hierarkiaa. Koskisen jälkeen toisella tasolla oli Lehtisen, kitaristi Joel Melasniemen ja basisti Tommi Saarikiven komppiryhmä sekä vasta kolmannella puhaltajat ja laulajat.


”Heillä ei ollut juuri mahdollisuuksia – jos kohta ei välttämättä haluakaan – vaikuttaa luovaan prosessiin, koska tekijöitä oli joka tapauksessa liikaa. Laulaja on yhtyeen keulakuva, mutta Ultra Brassa kukin laulaja lauloi sen, mitä Kerkko Koskinen sävelsi”, tiivistetään kirjassa. Tai paremminkin laulajat tulkitsivat sen, mitä venäjän kieltä ja kirjallisuutta opiskellut Anni Sinnemäki sekä pari muuta sisäpiiriläistä sepitti.


Sinnemäen sanoituksesta alaotsikon saanut Ultra Bra – Sokeana hetkenä avaa onnistuneesti muutaman keskeisen tekstin taustoja, joihin kietoutui jonkin verran yksityiselämää. Työpari Sinnemäki–Koskinen oli Ultra Bran ajan kuitenkin pariskunta – aina syksyyn 2001, jolloin yhtye jätti jäähyväiset.

Toisissa käsissä Ultra Bra – Sokeana hetkenä olisi voinut olla korostetummin heidän tarinansa, mutta Similän ja Vuorelan luontevasti etenevän asiatekstin ytimessä on yhtye. Sen se onkin ansainnut, kokonaan ja kaikkineen.


Ville Similä & Mervi Vuorela: Ultra Bra – Sokeana hetkenä. WSOY. 338 s.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Ultra Bra
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Harri Uusitorppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Kaksi otettiin kiinni epäiltyinä joukkoraiskauksesta Tukholman keskustassa

  2. 2

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  7. 7

   Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

  8. 8

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  9. 9

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  10. 10

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  9. 9

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää