Kulttuuri

Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?

Helsingin elokuvateattereissa on käynnissä mullistus, jonka seurauksena ainakin elokuviin pääsy helpottuu.

Tavallinen lauantai-ilta syksyisessä Helsingissä. Moni näytös elokuvateattereissa on loppuunmyyty. Popparikone pörisee mutta samalla joku valittaa, että hinnat ovat kovia ja että aikuiselle ei ole tarjolla elämyksiä.

Tämä pinttynyt mielikuva leffateatterista voi pian olla historiaa.

Helsingin alueelle nousee nyt uusia elokuvasaleja tahdilla, jota ei ole nähty.

Helsingissä on pian enemmän elokuvasaleja kuin elokuvan kultakaudella 1950-luvulla. Jos kaikki elokuvateatterisuunnitelmat toteutuvat, salien määrä kasvaa nykyisestä peräti 60 prosentilla. Istumapaikkoja eli jakkaroita (kuten elokuva-alan slangissa penkeistä puhutaan) tulee lisää yli 50 prosenttia.Mullistuksen odotetaan heijastuvan ohjelmistoon, lisäävän lipunmyyntiä sekä laskevan mahdollisesti lipunhintaa. Koventuneessa kilpailussa voi tulla myös ruumiita, sillä harvassa bisneksessä kapasiteetti kasvaa näin rajusti ja näin nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingissä on jo ovensa avannut Mannerheimintien Bio Rex remontoituna ja lokakuussa aukeaa monisaliteatteri Kalasataman ja marraskuussa Itäkeskuksen kauppakeskuksiin. Pelkästään nämä kolme hanketta lisäävät saleja neljänneksellä. Itäkeskuksessa erityisenä vetonaulana on vieläpä Suomen ensimmäinen Imax-teatteri, joka jättikankaallaan tarjoaa uudenlaista elämystä.


Ensi vuonna aukeaa lisäksi uusi monisaliteatteri Pasilan kauppakeskus Triplaan, elokuvateatterit keskustakirjastoon sekä kulttuurikeskus Caisan oheen. Suunnitteilla ovat lisäksi monisaliteatterit ydinkeskustaan Kamppiin sekä Espoon Tapiolaan. Elokuvateatterien paikkamäärä pomppaisi näin runsaasta 8 000:sta reiluun 13 000:een.

Vuosikymmeniä erityisesti Helsingissä on valiteltu sitä, miten kino toisensa jälkeen suljetaan ja muutetaan kuntosaleiksi, kirkoiksi ja komediateattereiksi. Monisaliteatterien eli multiplexien rinnalla on sinnitellyt muutama korttelikino. Nyt suunta on toinen.

”Pystymme monipuolistamaan ohjelmistoa ja kannustamme jengiä käymään enemmän leffassa”, sanoo elokuvatoiminnan ohjelmapäällikkö Sanna-Maria Nikula Korjaamo Kinosta. Yhtiöllä on kaksi salia Töölössä sekä yli 500-paikkainen remontoitu Bio Rex Mannerheimintiellä.

Samaa sanovat muut. Kamppiin, vanhan linja-autoaseman rakennukseen ja sen alle on suunnitteilla kahdeksan uutta elokuvasalia sekä kolme ravintolaa.

Kivenheiton päässä toimii entuudestaan Suomen suurin monisaliteatteri, 14-salinen Tennispalatsi, jota pyörittää markkinajohtaja Finnkino.

Kampin hankkeen takana on vastaperustettu suomalainen Ilona Studios. Se kaavailee toista monisaliteatteria Espoon Tapiolaan. Yhtiön toimitusjohtajana on alan konkari Jukka Vilhunen, joka on aiemmin toiminut johtajana elokuvasäätiössä ja jonka ideasta ruotsalaiset rakennuttivat Kinopalatsi-monisaliteatterin Rautatientorin kupeeseen 1990-luvun lopulla.

Vilhunen sanoo, että Kampin elokuvakeskuksesta ei tule Kinopalatsi 2:sta – eikä sen koommin Tennispalatsi 2:sta.

”Meidän tavoitteena on olla populääri arthouse-teatteri. Selkeän teinielokuvateatterin sijaan ohjelmistoprofiili suunnataan enemmän aikuisyleisölle”, Vilhunen sanoo. Mitä se käytännössä tarkoittaa, nähtäneen vuodenvaihteessa 2020–2021, jolloin Kampin elokuvateatterin pitäisi avautua.

”Keskeistä on ohjelmiston monipuolisuus, johon liittyy myös omaa maahantuontia. Teatterin kävijätavoite on liikesalaisuus”, Vilhunen sanoo, mutta myöntää sitten, että ”puoli miljoonaa on aika hyvä luku”.

Myös Itäkeskuksen uuden monisaliteatterin uskotaan vetävän puolisen miljoonaa katsojaa vuodessa. Vertailun vuoksi: saman verran kävijöitä on vuosittain niinikään Finnkinon pyörittämässä Vantaan Flamingo-teatterissa, joka on maan suosituin teatteri mitä perhe-elokuviin tulee.

Itäkeskuksen, Kalasataman Redin ja ensi vuonna aukeavan Pasilan Triplan elokuvateatterien ohjelmiston voi kuitenkin ennustaa olevan pitkälti samanlainen kuin jo nykyisissä monisali- eli multiplexteattereissa.

”Isohko multiplex on kallis paikka tehdä genre- tai arthouseteatteria. Itäkeskuksen ohjelmisto tuskin poikkeaa siitä mitä ajetaan nyt vaikka Espoon Omenassa. Maxim on meidän ainoa teatteri, jossa on oma, selkeä profiili”, sanoo ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen Finnkinolta.

Miksi uusia elokuvasaleja rakennetaan Helsinkiin juuri nyt? Stadissahan on vuosikymmenien ajan totuttu kuulemaan kovaäänistä valitusta siitä, miten kinoja lakkautetaan, miten elokuvakulttuuri kuolee ja kaikki on pilalla.

Nyt elokuvateattereihin uskotaan ja elokuvakäyntien uskotaan nousevan kymmenillä prosenteilla. Taustalla on kulttuurin muutos: nykyteattereissa on anniskelua, penkit parempia ja elämyksellisyys aiempaa keskeisempää.

”Onhan tämä kuin kultaryntäys”, sanoo toimitusjohtaja Tero Koistinen elokuvateatterien liitosta.

”Asiakkaille tulee uusia paikkoja valita ja levittäjille tulee uusia tilaisuuksia tuoda elokuvia. Elokuvateatterien kannalta olennainen kysymys on se, että ollaanko jo saturaatiopisteessä eli paljonko saleja mahtuu pääkaupunkiseudulle. Seuraako tästä hyvää ja makeaa kaikille siis?”

Käytännössä uhkakuvana on, että leffakäynnit eivät lisäännykään vaan yleisö vain vaihtaa vakioteatterista toiseen. Silloin teatterit alkaisivat syömään toisiaan hengiltä. Vuosia elokuvateatterit ovat kammenneet itseään parempaan kuntoon alamäen jälkeen. Suosio romahti vuosikymmeniä sitten, kun ensin 1980-luvulla videonauhurit ja sitten dvd-laitteet yleistyivät.

Lipunmyynti sukelsi kymmenestä miljoonasta viiteen. Vuosituhannen vaihteessa katsojaluvut alkoivat taas nousta multiplexteattereiden ansiosta.

Uusien elokuvateatterien myötä elokuva-alalla uskotaan päästävän yli kymmeneen miljoonaan katsojaan jo ensi vuonna. Edellisen kerran kymmenen miljoonan katsojan raja meni rikki 1979. Asiaa auttaa se, että perinteisesti hyvänä vetonaulana pidetty uusi Bond-elokuva on tulossa teattereihin syksyllä 2019.

Vuosia Finnkino on hallinnut alaa, myös Helsingissä. Nykyään kiinalaisomisteisen yhtiön valta-asema kuitenkin alkaa horjua, sillä jos kaikki suunnitellut salit toteutuvat, Finnkinon osuus elokuvateatterien jakkaroista pääkaupunkiseudulla laskee 76 prosentista 57 prosenttiin.

”En osaa sanoa, pärjäävätkö kaikki kilpailussa. Se jää nähtäväksi. Pyrimme tekemään Itäkeskuksesta niin hyvän teatterin, että mahdollisimman suuri osuus on lisäkäyntiä”, Finnkinon Lähteinen sanoo.Elokuvissakäynti on Suomessa painottunut kaupunkeihin ja pääkaupunkiseudulle. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla käytiin elokuvissa 2,8 kertaa per asukas vuonna 2017 kun koko maassa vastaava luku oli 1,6.

Suomessa käydään elokuvissa kuitenkin vähän verrattuna moniin lähimaihin. Finnkinon Lähteinen uskoo, että elokuvien lisäsalien myötä elokuvien maahantuonti helpottuu. ”Kun esityspaikkoja on enemmän, elokuvia voi myös nähdä pidemmällä aikavälillä. Tämä on varmasti kaikki voittaa -tilanne”, Lähteinen sanoo.

Syyskuussa Kalasataman kauppakeskus Rediin avattavan monisaliteatterin takana on virolainen Cinamon-yhtiö. Lisäksi yhtiö avaa toisen teatterin 2019 syksynä Pasilan Tripla-keskukseen.

Cinamonin teatterien ohjelmisto poikennee tavanomaisesta, ainakin yhtiön johtoon kuuluvan Tomas Luhatsin mukaan.

”Tarkoitus on vahvistaa suomalaisten ja balttien välisiä elokuvasuhteita. Suomesta on tullut viime vuosina paljon hyvää elokuvaa ja me voisimme toimia tässä siltana. Pyrimme olemaan avoimia myös ohjelmiston suhteen”, Luhats sanoo.

Ohjelmistoon Suomessa on Luhatsin mukaan tulossa myös virolaista elokuvaa, ensimmäisenä todennäköisesti Moonika Siimetsin elokuva Seltsimees laps, joka kertoo virolaiskirjailija Leelo Tungalin tarinan.

Myös Cinamonilla uskotaan kasvuun ja helsinkiläisten kasvavaan leffainnostukseen. ”Suomen taloustilanne taitaa nyt olla parempi kuin aiemmin”, Luhats huomauttaa ja korostaa, että korkeutta vaativat elokuvateatterit rakennetaan nykyään kauppakeskuksiin ja että niitä rakennetaan Helsinkiin juuri nyt.

Luhatsin mukaan Cinamonin valtteja kilpailussa katsojista ovat upouudet teatterit sekä poikkeava hinnoittelukäytäntö. Luhats ei kuitenkaan halua kertoa hinnoittelusta enempää.

”Henkilökohtaisesti voin sanoa, että minusta ei ole ok, jos joutuu maksamaan satasen kun vien perheen elokuviin ja ostan popkornit”, Luhats sanoo.

Ilona Studiosin toimitusjohtaja Vilhunen ei myöskään lupaile hintakilpailua.

”Erilaisia hinnoittelutapoja varmasti tulee, mutta nyt keskitymme elokuva- ja ravintolakokonaisuuden suunnitteluun ja rakentamiseen”, Kampin keskuksen elokuvahanketta vetävä Vilhunen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvateatterit
 • Elokuvat
 • Veli-Pekka Lehtonen
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä
  3. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  4. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  5. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  6. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  7. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  8. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  9. Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!
  10. 4 tuntia sitten
  11. ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä Tilaajille
  12. Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi
  13. Näytä lisää