Kulttuuri

Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?

Helsingin elokuvateattereissa on käynnissä mullistus, jonka seurauksena ainakin elokuviin pääsy helpottuu.

Tavallinen lauantai-ilta syksyisessä Helsingissä. Moni näytös elokuvateattereissa on loppuunmyyty. Popparikone pörisee mutta samalla joku valittaa, että hinnat ovat kovia ja että aikuiselle ei ole tarjolla elämyksiä.

Tämä pinttynyt mielikuva leffateatterista voi pian olla historiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin alueelle nousee nyt uusia elokuvasaleja tahdilla, jota ei ole nähty.

Helsingissä on pian enemmän elokuvasaleja kuin elokuvan kultakaudella 1950-luvulla. Jos kaikki elokuvateatterisuunnitelmat toteutuvat, salien määrä kasvaa nykyisestä peräti 60 prosentilla. Istumapaikkoja eli jakkaroita (kuten elokuva-alan slangissa penkeistä puhutaan) tulee lisää yli 50 prosenttia.Mullistuksen odotetaan heijastuvan ohjelmistoon, lisäävän lipunmyyntiä sekä laskevan mahdollisesti lipunhintaa. Koventuneessa kilpailussa voi tulla myös ruumiita, sillä harvassa bisneksessä kapasiteetti kasvaa näin rajusti ja näin nopeasti.

Helsingissä on jo ovensa avannut Mannerheimintien Bio Rex remontoituna ja lokakuussa aukeaa monisaliteatteri Kalasataman ja marraskuussa Itäkeskuksen kauppakeskuksiin. Pelkästään nämä kolme hanketta lisäävät saleja neljänneksellä. Itäkeskuksessa erityisenä vetonaulana on vieläpä Suomen ensimmäinen Imax-teatteri, joka jättikankaallaan tarjoaa uudenlaista elämystä.


Ensi vuonna aukeaa lisäksi uusi monisaliteatteri Pasilan kauppakeskus Triplaan, elokuvateatterit keskustakirjastoon sekä kulttuurikeskus Caisan oheen. Suunnitteilla ovat lisäksi monisaliteatterit ydinkeskustaan Kamppiin sekä Espoon Tapiolaan. Elokuvateatterien paikkamäärä pomppaisi näin runsaasta 8 000:sta reiluun 13 000:een.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosikymmeniä erityisesti Helsingissä on valiteltu sitä, miten kino toisensa jälkeen suljetaan ja muutetaan kuntosaleiksi, kirkoiksi ja komediateattereiksi. Monisaliteatterien eli multiplexien rinnalla on sinnitellyt muutama korttelikino. Nyt suunta on toinen.

”Pystymme monipuolistamaan ohjelmistoa ja kannustamme jengiä käymään enemmän leffassa”, sanoo elokuvatoiminnan ohjelmapäällikkö Sanna-Maria Nikula Korjaamo Kinosta. Yhtiöllä on kaksi salia Töölössä sekä yli 500-paikkainen remontoitu Bio Rex Mannerheimintiellä.

Samaa sanovat muut. Kamppiin, vanhan linja-autoaseman rakennukseen ja sen alle on suunnitteilla kahdeksan uutta elokuvasalia sekä kolme ravintolaa.

Kivenheiton päässä toimii entuudestaan Suomen suurin monisaliteatteri, 14-salinen Tennispalatsi, jota pyörittää markkinajohtaja Finnkino.

Kampin hankkeen takana on vastaperustettu suomalainen Ilona Studios. Se kaavailee toista monisaliteatteria Espoon Tapiolaan. Yhtiön toimitusjohtajana on alan konkari Jukka Vilhunen, joka on aiemmin toiminut johtajana elokuvasäätiössä ja jonka ideasta ruotsalaiset rakennuttivat Kinopalatsi-monisaliteatterin Rautatientorin kupeeseen 1990-luvun lopulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vilhunen sanoo, että Kampin elokuvakeskuksesta ei tule Kinopalatsi 2:sta – eikä sen koommin Tennispalatsi 2:sta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meidän tavoitteena on olla populääri arthouse-teatteri. Selkeän teinielokuvateatterin sijaan ohjelmistoprofiili suunnataan enemmän aikuisyleisölle”, Vilhunen sanoo. Mitä se käytännössä tarkoittaa, nähtäneen vuodenvaihteessa 2020–2021, jolloin Kampin elokuvateatterin pitäisi avautua.

”Keskeistä on ohjelmiston monipuolisuus, johon liittyy myös omaa maahantuontia. Teatterin kävijätavoite on liikesalaisuus”, Vilhunen sanoo, mutta myöntää sitten, että ”puoli miljoonaa on aika hyvä luku”.

Myös Itäkeskuksen uuden monisaliteatterin uskotaan vetävän puolisen miljoonaa katsojaa vuodessa. Vertailun vuoksi: saman verran kävijöitä on vuosittain niinikään Finnkinon pyörittämässä Vantaan Flamingo-teatterissa, joka on maan suosituin teatteri mitä perhe-elokuviin tulee.

Itäkeskuksen, Kalasataman Redin ja ensi vuonna aukeavan Pasilan Triplan elokuvateatterien ohjelmiston voi kuitenkin ennustaa olevan pitkälti samanlainen kuin jo nykyisissä monisali- eli multiplexteattereissa.

”Isohko multiplex on kallis paikka tehdä genre- tai arthouseteatteria. Itäkeskuksen ohjelmisto tuskin poikkeaa siitä mitä ajetaan nyt vaikka Espoon Omenassa. Maxim on meidän ainoa teatteri, jossa on oma, selkeä profiili”, sanoo ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen Finnkinolta.

Miksi uusia elokuvasaleja rakennetaan Helsinkiin juuri nyt? Stadissahan on vuosikymmenien ajan totuttu kuulemaan kovaäänistä valitusta siitä, miten kinoja lakkautetaan, miten elokuvakulttuuri kuolee ja kaikki on pilalla.

Nyt elokuvateattereihin uskotaan ja elokuvakäyntien uskotaan nousevan kymmenillä prosenteilla. Taustalla on kulttuurin muutos: nykyteattereissa on anniskelua, penkit parempia ja elämyksellisyys aiempaa keskeisempää.

”Onhan tämä kuin kultaryntäys”, sanoo toimitusjohtaja Tero Koistinen elokuvateatterien liitosta.

”Asiakkaille tulee uusia paikkoja valita ja levittäjille tulee uusia tilaisuuksia tuoda elokuvia. Elokuvateatterien kannalta olennainen kysymys on se, että ollaanko jo saturaatiopisteessä eli paljonko saleja mahtuu pääkaupunkiseudulle. Seuraako tästä hyvää ja makeaa kaikille siis?”

Käytännössä uhkakuvana on, että leffakäynnit eivät lisäännykään vaan yleisö vain vaihtaa vakioteatterista toiseen. Silloin teatterit alkaisivat syömään toisiaan hengiltä. Vuosia elokuvateatterit ovat kammenneet itseään parempaan kuntoon alamäen jälkeen. Suosio romahti vuosikymmeniä sitten, kun ensin 1980-luvulla videonauhurit ja sitten dvd-laitteet yleistyivät.

Lipunmyynti sukelsi kymmenestä miljoonasta viiteen. Vuosituhannen vaihteessa katsojaluvut alkoivat taas nousta multiplexteattereiden ansiosta.

Uusien elokuvateatterien myötä elokuva-alalla uskotaan päästävän yli kymmeneen miljoonaan katsojaan jo ensi vuonna. Edellisen kerran kymmenen miljoonan katsojan raja meni rikki 1979. Asiaa auttaa se, että perinteisesti hyvänä vetonaulana pidetty uusi Bond-elokuva on tulossa teattereihin syksyllä 2019.

Vuosia Finnkino on hallinnut alaa, myös Helsingissä. Nykyään kiinalaisomisteisen yhtiön valta-asema kuitenkin alkaa horjua, sillä jos kaikki suunnitellut salit toteutuvat, Finnkinon osuus elokuvateatterien jakkaroista pääkaupunkiseudulla laskee 76 prosentista 57 prosenttiin.

”En osaa sanoa, pärjäävätkö kaikki kilpailussa. Se jää nähtäväksi. Pyrimme tekemään Itäkeskuksesta niin hyvän teatterin, että mahdollisimman suuri osuus on lisäkäyntiä”, Finnkinon Lähteinen sanoo.Elokuvissakäynti on Suomessa painottunut kaupunkeihin ja pääkaupunkiseudulle. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla käytiin elokuvissa 2,8 kertaa per asukas vuonna 2017 kun koko maassa vastaava luku oli 1,6.

Suomessa käydään elokuvissa kuitenkin vähän verrattuna moniin lähimaihin. Finnkinon Lähteinen uskoo, että elokuvien lisäsalien myötä elokuvien maahantuonti helpottuu. ”Kun esityspaikkoja on enemmän, elokuvia voi myös nähdä pidemmällä aikavälillä. Tämä on varmasti kaikki voittaa -tilanne”, Lähteinen sanoo.

Syyskuussa Kalasataman kauppakeskus Rediin avattavan monisaliteatterin takana on virolainen Cinamon-yhtiö. Lisäksi yhtiö avaa toisen teatterin 2019 syksynä Pasilan Tripla-keskukseen.

Cinamonin teatterien ohjelmisto poikennee tavanomaisesta, ainakin yhtiön johtoon kuuluvan Tomas Luhatsin mukaan.

”Tarkoitus on vahvistaa suomalaisten ja balttien välisiä elokuvasuhteita. Suomesta on tullut viime vuosina paljon hyvää elokuvaa ja me voisimme toimia tässä siltana. Pyrimme olemaan avoimia myös ohjelmiston suhteen”, Luhats sanoo.

Ohjelmistoon Suomessa on Luhatsin mukaan tulossa myös virolaista elokuvaa, ensimmäisenä todennäköisesti Moonika Siimetsin elokuva Seltsimees laps, joka kertoo virolaiskirjailija Leelo Tungalin tarinan.

Myös Cinamonilla uskotaan kasvuun ja helsinkiläisten kasvavaan leffainnostukseen. ”Suomen taloustilanne taitaa nyt olla parempi kuin aiemmin”, Luhats huomauttaa ja korostaa, että korkeutta vaativat elokuvateatterit rakennetaan nykyään kauppakeskuksiin ja että niitä rakennetaan Helsinkiin juuri nyt.

Luhatsin mukaan Cinamonin valtteja kilpailussa katsojista ovat upouudet teatterit sekä poikkeava hinnoittelukäytäntö. Luhats ei kuitenkaan halua kertoa hinnoittelusta enempää.

”Henkilökohtaisesti voin sanoa, että minusta ei ole ok, jos joutuu maksamaan satasen kun vien perheen elokuviin ja ostan popkornit”, Luhats sanoo.

Ilona Studiosin toimitusjohtaja Vilhunen ei myöskään lupaile hintakilpailua.

”Erilaisia hinnoittelutapoja varmasti tulee, mutta nyt keskitymme elokuva- ja ravintolakokonaisuuden suunnitteluun ja rakentamiseen”, Kampin keskuksen elokuvahanketta vetävä Vilhunen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvateatterit
 • Elokuvat
 • Veli-Pekka Lehtonen
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  6. 6

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  7. 7

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  8. 8

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  9. 9

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää