Kulttuuri

Roomalainen museonjohtaja vaikuttui suomalaisten naisten taiteen määrästä museoissa – nyt hän haluaa tuoda Italiaan nuoria ja vielä tuntemattomia suomalaistaiteilijoita

Giorgio de Finisin johtamassa Macrossa ei nähdä pian lainkaan perinteisiä näyttelyitä. Yleisöltä taas ei pyydetä lainkaan pääsymaksua, jotta mahdollisimman moni pääsee kokemaan taidetta.

Suomalaiset naiset.

He ovat tehneet vaikutuksen italialaiseen Giorgio de Finisiin. Tai tarkemmin ottaen heidän tekemänsä taiteen määrä pääkaupunkiseudun museoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Italiassa olisi Suomeen verrattuna tässä vielä parannettavaa.

Finis on Rooman kaupungin nykytaiteen museon Macron uusi johtaja. Hän on vierailulla Suomessa Kulttuuriyhdistys Lumen ja taidehistorioitsija ja kuraattori Krista Mikkolan kutsumana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haastattelua ennen Finis on vieraillut jo Emmassa, Hamissa ja Hiapin (Helsinki International Artist Programme) tiloissa Suomenlinnassa, ja pian hän on lähdössä katsastamaan Kiasmaa. Vierailun tarkoituksena on suunnitella yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden, kuraattorien ja taidevaikuttajien kanssa.

Nyt yhteistyömahdollisuuksia todella olisi, sillä Finis on aloittanut Macro-museossa 15 kuukauden projektin, Macro Asilon.

Macro aloitti toimintansa virallisesti vuonna 2002, ja se toimii entisissä olutpanimon tiloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lokakuun alusta alkaen siellä ei nähdä yhtäkään perinteistä näyttelyä. Sen sijaan museo muuttuu julkiseksi tilaksi, jonne taiteilijat, sekä tunnetut että tuntemattomat, tulevat tekemään taidetta. Museoon tulee esimerkiksi neljä ateljeeta, joissa jokainen taiteilija viettää viikon.

”Museo, sellaisena tilana kuin perinteisesti sen ymmärrämme, on taidemaailman tae siitä, että siellä oleva teos on arvokas. Vain muutama taiteilija saa tämän tilan omakseen, esimerkiksi kymmenessä näyttelyssä on yleensä vain kymmenen taiteilijan töitä. Haluan poistaa tämän ajatuksen museosta mahdollisimman suuren taiteilijamäärän avulla”, Giorgio de Finis kertoo.

Tähän taiteilijajoukkioon olisi tarkoitus saada mukaan myös suomalaisia. Finis kävi tapaamassa nuoria taiteilijoita Helsinki International Artist Programmen eli Hiapin residenssissä Suomenlinnassa, ja nimenomaan nuoria ja vielä tuntemattomampia taiteilijoita Finis haluaisi Macroon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tammikuussa Macron johdossa aloittanut Finis puhuu taiteesta ja sen merkityksestä hyvin humaaniin sävyyn. Hänelle on tärkeää, että kaikki pääsevät osallistumaan ja kokemaan sitä. Macroon ei tarvitse seuraavaan 15 kuukauteen maksaa sisäänpääsymaksua.

Kuulostaa lähes hyväntekeväisyydeltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

52-vuotiaalle Finisille tällainen ei kuitenkaan ole mitään uutta ja ihmeellistä. Hän perusti vuonna 2012 Maam-museon, eli The Museo dell’Altro e dell’Altroven. Se sijatsee Roomassa entisessä salamitehtaassa, joka oli vallattu 200 ihmisen asumistilaksi. Nämä valtaajat asuvat yhä Metropoliz-nimellä tunnetussa rakennuksessa, joka on auki yleisölle vain lauantaisin. Finis halusi auttaa talossa asuvia, köyhiin oloihin päätyneitä ihmisiä ja toi tilaan taidetta. Tunnettujen taiteilijoiden seinämaalaukset estävät valtiota tuhoamasta rakennusta.

Maamissa Finisiä kiinnosti ääripäiden yhdistyminen: taideteosten, jotka ovat oman maan ja valtion ylpeyden aihe sekä jonkin yhteiskunnan kaikkein pohjimmaisen, joka yritetään piilottaa.

”Johdan nyt kahta museota: toinen on laiton ja toinen on kaupungin omistuksessa”, Finis naureskelee, mutta vakavoituu pian:

”Taide on tärkeä muutoksen työkalu. Julkisessa omistuksessa olevan taiteen pitäisi olla kaikkien saatavilla. Kun museot haluavat mahdollisimman paljon kävijöitä näyttelyihin, on useimmiten kyse siitä, että halutaan mahdollisimman suuret lipputulot, eikä siitä, että mahdollisimman moni saisi kokea taide-elämyksen”, hän lataa.

Millainen tila museon sitten tulisi olla? Suomessa on keskusteltu pitkään esimerkiksi Arkkitehtuuri- ja Designmuseoiden yhdistämisestä. Helsingin kaupunki, Designmuseon säätiö ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiö käynnistivät selvityksen uusien tilojen tarpeesta viime keväänä. Selvitys valmistui aiemmin tällä viikolla. Siinä todetaan, että Suomi ansaitsee arkkitehtuurinsa ja designinsa kansainvälisen merkittävyyden mukaisen museon.

Giorgio Finisin mielestä olemme jokseenkin oikealla tiellä. Hän kaipaa museoihin poikkitaiteellisuutta: niissä tulisi olla kuvataiteen lisäksi tanssia ja musiikkia, muun muassa. Niitä nähdään pian Macrossa, tai siis Macro Asilossa.

Asilo tarkoittaa italiaksi sekä lastentarhaa että turvapaikkaa. Finisin puheita kuunnellessa ei nimen valinta tule yllätyksenä. Mutta pelkästä temmeltämisestä ei kuitenkaan ole kyse. Macro Asiloon osallistuvat sellaiset tunnetut italialaiset taiteilijat kuin kuvanveistäjä Maurizio Savini ja taidemaalari Michelangelo Pistoletto.

Suomen vierailustaan Finis haluaa mainita tapaamiset Espoon modernin taiteen museon johtajan Pilvi Kalhaman ja näyttelyintendentin Arja Millerin, sekä Helsingin juhlaviikkojen uuden taiteellisen johtajan Marko Ahtisaaren kanssa. Viritteillä on jo yhteistyötä juhlaviikkojen ja Hiapin taideresidenssin taiteilijoiden kanssa. Siitä Krista Mikkola ja Italiassa rekisteröidyn kulttuuriyhdistys Lumen johtaja Riikka Vainio ovat tietenkin innoissaan. Yhteistyössä on mukana myös Suomi-seura.

Macro Asilossa tulee olemaan myös erilaisia seminaareja. Niissä keskustellaan taidemaailmaa ja yhteiskuntaa, ja useimmiten molempia, puhuttelevista aiheista. Näihin seminaareihin Finis haluaa mukaan naisia.

”Italiassa mies- ja naistaiteilijoita kohdellaan tasa-arvoisemmin kuin ennen, mutta kun tarkastellaan esimerkiksi naistaiteilijoiden teosten hintoja huutokaupoissa tai museoissa, eron huomaa.”

Naisten asema taidemaailmassa tuntuu olevan Finisille tärkeä aihe. Ei varmaankaan vähiten siksi, että hänen vierailulla mukana oleva puolisonsa, taiteilija Veronica Montanino on tutkinut naistaiteilijoiden asemaa Italiassa pitkään.

”Italiassa ongelmana on se, että kun puhumme naistaiteilijoista, vahva feministinen ja poliittinen liike johtaa keskustelun täysin pois taiteesta, ja keskusteluun jää vain politiikka. Todellisuudessa taidehan voi olla hyvinkin poliittista ja kantaaottavaa, eivätkä nämä kaksi ole erillisiä toisistaan”, Montanino pohtii.

Kuka?

Giorgio de Finis


 52-vuotias italialainen taidekuraattori.

 Koulutukseltaan antropologi. Tutki 1990-luvulla filippiiniläistä Batak-heimoa ja sen rituaaleja.

 Perusti MAAM-museon vanhaan lihatehtaaseen vuonna 2012.

 Ohjannut dokumentin Space Metropoliz (2013) yhdessä Fabrizio Bonin kanssa.

 Aloitti Museo D’Arte Contemporanen eli Macron johdossa tammikuussa. Nykyinen työ Macrossa päättyy vuonna 2022.

 Naimisissa taiteilija Veronica Montaninon kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot
 • Taide
 • Kulttuuri
 • Rooma
 • Säde Mäkipää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  2. 2

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  3. 3

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä

  6. 6

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  7. 7

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  8. 8

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  9. 9

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  10. 10

   Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää