Kulttuuri

Roomalainen museonjohtaja vaikuttui suomalaisten naisten taiteen määrästä museoissa – nyt hän haluaa tuoda Italiaan nuoria ja vielä tuntemattomia suomalaistaiteilijoita

Giorgio de Finisin johtamassa Macrossa ei nähdä pian lainkaan perinteisiä näyttelyitä. Yleisöltä taas ei pyydetä lainkaan pääsymaksua, jotta mahdollisimman moni pääsee kokemaan taidetta.

Suomalaiset naiset.

He ovat tehneet vaikutuksen italialaiseen Giorgio de Finisiin. Tai tarkemmin ottaen heidän tekemänsä taiteen määrä pääkaupunkiseudun museoissa.

Italiassa olisi Suomeen verrattuna tässä vielä parannettavaa.

Finis on Rooman kaupungin nykytaiteen museon Macron uusi johtaja. Hän on vierailulla Suomessa Kulttuuriyhdistys Lumen ja taidehistorioitsija ja kuraattori Krista Mikkolan kutsumana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haastattelua ennen Finis on vieraillut jo Emmassa, Hamissa ja Hiapin (Helsinki International Artist Programme) tiloissa Suomenlinnassa, ja pian hän on lähdössä katsastamaan Kiasmaa. Vierailun tarkoituksena on suunnitella yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden, kuraattorien ja taidevaikuttajien kanssa.

Nyt yhteistyömahdollisuuksia todella olisi, sillä Finis on aloittanut Macro-museossa 15 kuukauden projektin, Macro Asilon.

Macro aloitti toimintansa virallisesti vuonna 2002, ja se toimii entisissä olutpanimon tiloissa.

Lokakuun alusta alkaen siellä ei nähdä yhtäkään perinteistä näyttelyä. Sen sijaan museo muuttuu julkiseksi tilaksi, jonne taiteilijat, sekä tunnetut että tuntemattomat, tulevat tekemään taidetta. Museoon tulee esimerkiksi neljä ateljeeta, joissa jokainen taiteilija viettää viikon.

”Museo, sellaisena tilana kuin perinteisesti sen ymmärrämme, on taidemaailman tae siitä, että siellä oleva teos on arvokas. Vain muutama taiteilija saa tämän tilan omakseen, esimerkiksi kymmenessä näyttelyssä on yleensä vain kymmenen taiteilijan töitä. Haluan poistaa tämän ajatuksen museosta mahdollisimman suuren taiteilijamäärän avulla”, Giorgio de Finis kertoo.

Tähän taiteilijajoukkioon olisi tarkoitus saada mukaan myös suomalaisia. Finis kävi tapaamassa nuoria taiteilijoita Helsinki International Artist Programmen eli Hiapin residenssissä Suomenlinnassa, ja nimenomaan nuoria ja vielä tuntemattomampia taiteilijoita Finis haluaisi Macroon.

Tammikuussa Macron johdossa aloittanut Finis puhuu taiteesta ja sen merkityksestä hyvin humaaniin sävyyn. Hänelle on tärkeää, että kaikki pääsevät osallistumaan ja kokemaan sitä. Macroon ei tarvitse seuraavaan 15 kuukauteen maksaa sisäänpääsymaksua.

Kuulostaa lähes hyväntekeväisyydeltä.

52-vuotiaalle Finisille tällainen ei kuitenkaan ole mitään uutta ja ihmeellistä. Hän perusti vuonna 2012 Maam-museon, eli The Museo dell’Altro e dell’Altroven. Se sijatsee Roomassa entisessä salamitehtaassa, joka oli vallattu 200 ihmisen asumistilaksi. Nämä valtaajat asuvat yhä Metropoliz-nimellä tunnetussa rakennuksessa, joka on auki yleisölle vain lauantaisin. Finis halusi auttaa talossa asuvia, köyhiin oloihin päätyneitä ihmisiä ja toi tilaan taidetta. Tunnettujen taiteilijoiden seinämaalaukset estävät valtiota tuhoamasta rakennusta.

Maamissa Finisiä kiinnosti ääripäiden yhdistyminen: taideteosten, jotka ovat oman maan ja valtion ylpeyden aihe sekä jonkin yhteiskunnan kaikkein pohjimmaisen, joka yritetään piilottaa.

”Johdan nyt kahta museota: toinen on laiton ja toinen on kaupungin omistuksessa”, Finis naureskelee, mutta vakavoituu pian:

”Taide on tärkeä muutoksen työkalu. Julkisessa omistuksessa olevan taiteen pitäisi olla kaikkien saatavilla. Kun museot haluavat mahdollisimman paljon kävijöitä näyttelyihin, on useimmiten kyse siitä, että halutaan mahdollisimman suuret lipputulot, eikä siitä, että mahdollisimman moni saisi kokea taide-elämyksen”, hän lataa.

Millainen tila museon sitten tulisi olla? Suomessa on keskusteltu pitkään esimerkiksi Arkkitehtuuri- ja Designmuseoiden yhdistämisestä. Helsingin kaupunki, Designmuseon säätiö ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiö käynnistivät selvityksen uusien tilojen tarpeesta viime keväänä. Selvitys valmistui aiemmin tällä viikolla. Siinä todetaan, että Suomi ansaitsee arkkitehtuurinsa ja designinsa kansainvälisen merkittävyyden mukaisen museon.

Giorgio Finisin mielestä olemme jokseenkin oikealla tiellä. Hän kaipaa museoihin poikkitaiteellisuutta: niissä tulisi olla kuvataiteen lisäksi tanssia ja musiikkia, muun muassa. Niitä nähdään pian Macrossa, tai siis Macro Asilossa.

Asilo tarkoittaa italiaksi sekä lastentarhaa että turvapaikkaa. Finisin puheita kuunnellessa ei nimen valinta tule yllätyksenä. Mutta pelkästä temmeltämisestä ei kuitenkaan ole kyse. Macro Asiloon osallistuvat sellaiset tunnetut italialaiset taiteilijat kuin kuvanveistäjä Maurizio Savini ja taidemaalari Michelangelo Pistoletto.

Suomen vierailustaan Finis haluaa mainita tapaamiset Espoon modernin taiteen museon johtajan Pilvi Kalhaman ja näyttelyintendentin Arja Millerin, sekä Helsingin juhlaviikkojen uuden taiteellisen johtajan Marko Ahtisaaren kanssa. Viritteillä on jo yhteistyötä juhlaviikkojen ja Hiapin taideresidenssin taiteilijoiden kanssa. Siitä Krista Mikkola ja Italiassa rekisteröidyn kulttuuriyhdistys Lumen johtaja Riikka Vainio ovat tietenkin innoissaan. Yhteistyössä on mukana myös Suomi-seura.

Macro Asilossa tulee olemaan myös erilaisia seminaareja. Niissä keskustellaan taidemaailmaa ja yhteiskuntaa, ja useimmiten molempia, puhuttelevista aiheista. Näihin seminaareihin Finis haluaa mukaan naisia.

”Italiassa mies- ja naistaiteilijoita kohdellaan tasa-arvoisemmin kuin ennen, mutta kun tarkastellaan esimerkiksi naistaiteilijoiden teosten hintoja huutokaupoissa tai museoissa, eron huomaa.”

Naisten asema taidemaailmassa tuntuu olevan Finisille tärkeä aihe. Ei varmaankaan vähiten siksi, että hänen vierailulla mukana oleva puolisonsa, taiteilija Veronica Montanino on tutkinut naistaiteilijoiden asemaa Italiassa pitkään.

”Italiassa ongelmana on se, että kun puhumme naistaiteilijoista, vahva feministinen ja poliittinen liike johtaa keskustelun täysin pois taiteesta, ja keskusteluun jää vain politiikka. Todellisuudessa taidehan voi olla hyvinkin poliittista ja kantaaottavaa, eivätkä nämä kaksi ole erillisiä toisistaan”, Montanino pohtii.

Kuka?

Giorgio de Finis


 52-vuotias italialainen taidekuraattori.

 Koulutukseltaan antropologi. Tutki 1990-luvulla filippiiniläistä Batak-heimoa ja sen rituaaleja.

 Perusti MAAM-museon vanhaan lihatehtaaseen vuonna 2012.

 Ohjannut dokumentin Space Metropoliz (2013) yhdessä Fabrizio Bonin kanssa.

 Aloitti Museo D’Arte Contemporanen eli Macron johdossa tammikuussa. Nykyinen työ Macrossa päättyy vuonna 2022.

 Naimisissa taiteilija Veronica Montaninon kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot
 • Taide
 • Kulttuuri
 • Rooma
 • Säde Mäkipää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  2. 2

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  8. 8

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää