Kulttuuri

JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström kysyi työnhakijalta perhetilanteesta – työoikeuden asiantuntijoiden mukaan niin ei kuulu tehdä

Grundströmin kyseenalaiset henkilöstöjohtamisen taidot nousevat esiin HS:n tekemissä haastatteluissa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Elina Grundström, 55, kysyi työnhakijalta lapsista ja totesi perhetilanteen estävän työnsaannin.

Grundströmin kyseenalaiset henkilöstöjohtamisen taidot nousivat julkisuuteen Suomen Kuvalehden artikkelista, joka julkaistiin keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n haastattelema toimittaja haki valmistelevan sihteerin työpaikkaa JSN:stä kaksi vuotta sitten. Grundström haastatteli toimittajan kahvilassa. Grundström kertoi työstä ja siitä, kuinka monta hakijaa aikoi haastatella.

”Aluksi kaikki sujui tavalliseen tapaan. Sitten Grundström kysyi ikääni. Ja sen jälkeen, onko minulla lapsia. Häkellyin, koska käsittääkseni tuollainen ei kuulu työhaastatteluihin. Kerroin lasteni määrän.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen jälkeen häkeltyi toimittajan mukaan Grundström.

”Hän oli vihaisen oloinen. Hän tivasi, miksen ole kertonut lapsistani CV:ssäni. Hänen mukaansa asian pois jättäminen on työnantajan erehdyttämistä. Hän totesi, että tässä tuhlataan kaikkien aikaa.”

Grundström totesi toimittajan mukaan, että tämän tilanne on sellainen, että hän ei voisi ottaa vastaan niin vaativaa työtä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valmistelevan sihteerin palkkaus oli tuolloin noin 2 500 ­euroa kuussa.

HS tavoitti toisenkin samaa työtä hakeneen työnhakijan. Toiselta hakijalta Grundström ei udellut perheasioita. ”Muistaisin sen, koska olen näissä asioissa tarkka”, työtä niin ikään hakenut toimittaja kertoo.

Hänkin haluaa pysytellä nimettömänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työoikeuden asiantuntijoiden mukaan perhetilanteesta ei tule työhönotossa kysellä. Työoikeuden professori Seppo Koskinen kirjoittaa Edilex-sivustolla:

”Työhönotossa ei saa lähtökohtaisesti kysyä yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia arkaluonteisia seikkoja, esimerkiksi perhesuhteita, lasten lukumäärää, armeijan käymistä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työoikeuden dosentti Jaana Paanetoja vahvistaa Koskisen kannan ja kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

”Lähtökohta on, että tällaisia [lapsiasioita] ei kannata lähteä kyselemään. Työnantaja saa lain mukaan käsitellä vain työn kannalta tarpeellisia tietoja”, Paanet­oja sanoo.

Paanetoja ei suosittele, että työnhakija kirjoittaisi ansioluetteloonsa tietoja lapsistaan, ellei arvioi, että asiasta olisi hyötyä työnhaussa.

”Laki suojaa työntekijää siinä mielessä, millaisia tietoja työnantaja saa käsitellä hakijasta tai työntekijästä.”

Lapsista vaikeneminen ei näin ollen ole myöskään työnantajan harhauttamista.

”Millainen työ ei sovi perheelliselle? Absurdi kysymys. En ole urani aikana nähnyt tästä esimerkkiä”, Paanetoja toteaa.

Grundström muistaa tapauksen, jossa hän otti perhetilanteen puheeksi.

”Yhdeltä hakijalta muistan kysyneeni, oliko hänen ansioluettelossaan aukkoja siksi, että hän oli ollut perhevapailla. Oli hakijan etu, etten tehnyt johtopäätöksiä ansioluettelon aukoista ilman, että tiesin, miksi aukot olivat. Sellaista intentiota ei ole ollut, että tämä vaikuttaisi työhönottoon. En pysty edes kuvittelemaan, miksi työntekijän lapset voisivat vaikuttaa työntekoon täällä neuvostossa”, Grundström kommentoi.

Suomen Kuvalehden mukaan JSN:n työilmapiiri on ollut huono ja työntekijät ovat joutuneet pelkäämään esimiestään Grundströmiä. Henkilöjohtamisen vuoksi JSN:ssä on tehty työviihtyvyysselvitys.

JSN:n palveluksessa työskentelee Grundströmin lisäksi muutama henkilö. Grundström on ensimmäinen JSN:n puheenjohtaja, joka toimii tehtävässään kokopäiväisesti.

Lisäksi SK kertoo, miten Grundström joutui lähtemään 2010 Vihreän Langan päätoimittajan tehtävästä. Grundström itse kiistää saaneensa potkuja.

HS:n haastattelema entinen Vihreän Langan työntekijä sanoo, että työilmapiiri Grundströmin päätoimittajakaudella oli kireä. Hänen kokemuksensa vastaavat osin Suomen Kuvalehdessä raportoituja ongelmia.

”Ihmettelin, että kymmenen vuoden jälkeen on ollut edelleen tällaista”, hän sanoo.

Työntekijän mukaan Grundströmin alaisilla oli paljon sairauspoissaoloja, ja työilmapiirin ongelmat oli huomattu työterveyshuollossa.

Grundströmin ja muiden työntekijöiden tulehtuneet välit tulivat esiin toimituksen viikkokokouksissa, joissa Grundström antoi negatiivista palautetta yksittäisille työntekijöille muiden läsnä ollessa.

”Nämä olivat asioita, joita varten esimiehet yleensä pyytävät jäämään erikseen keskustelemaan kahden kesken kokouksen jälkeen”, Grundströmin entinen alainen sanoo.

SK kertoo myös, miten Grundström oli JSN:n puheenjohtajan ominaisuudessa painostanut lehteä julkaisuasioissa vuonna 2016.

SK oli tuolloin julkaisemassa artikkelia JSN:n toiminnasta. Tilanteesta teki poikkeuksellisen se, että toimittaja Jari Lindholm kuoli ennen jutun julkaisua. Grundström oli soittanut päätoimittaja Ville Pernaalle ja halunnut keskustella artikkelin julkaisusta.

Olennainen kysymys on, kokiko päätoimittaja Pernaa JSN:n puheenjohtajan painostaneen häntä julkaisupäätöksen tekemisessä. Journalistin ohjeiden kohdassa kolme todetaan, että ”journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä”.

”Haluan vastata minimalistisesti. Oliko se painostusta? Sellainen on aina vähän katsojan silmässä. Grundström piti puhelinkeskustelussa juttua keskeneräisenä. Minä tiesin varmuudella, että juttu on valmis. Jatkokeskustelussa Grundström ei tyytynyt vastaukseen, että juttu on valmis. Keskeneräisyyksiä hän ei pitävästi yksilöinyt. Jatkokeskustelua voi pitää painostamisena. Julkaisimme jutun tietenkin”, Pernaa sanoo.

Grundström kieltää painostaneensa Suomen Kuvalehteä. Hän korostaa, että olosuhteet olivat poikkeukselliset.

”Toimittaja Jari Lindholm haastatteli minua juttuunsa samana päivänä kun hän kuoli. En saanut sitaatteja tarkistettavaksi, ja luulin että juttu oli jäänyt kesken. En muista, oliko keskusteluja toimituksen kanssa useampia. Sen muistan, että käytin termiä aikalisä, että voisiko jutun tarkistaa. En tietenkään ole painostanut tällaisessa asiassa. ”

Varsinainen haastattelu Jari Lindholmin kanssa oli tapahtunut muutamaa päivää aiemmin.

JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Hanne Aho arvioi Suomen Kuvalehdessä JSN:n työilmapiirin parantuneen siitä, mitä se oli vuonna 2017.

Grundström on työskennellyt pitkään toimittajana ja ollut päätoimittajana myös Ylioppilaslehdessä. Grundströmin toimikausi JSN:n puheenjohtajana jatkuu vuoden 2019 loppuun.

JSN:ssä ja Vihreässä Langassa ilmenneet ongelmat ovat liittyneet niin sanottuun lähijohtajuuteen.

Työhyvinvoinnin ja henkilöstöjohtamisen asiantuntijan mielestä johtajan tulee aina hallita sekä asiajohtaminen että ihmisten osaamisen johtaminen. ”Johtajan tehtävä on sulkea pois alaisten onnistumisen esteet”, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Pia Heilmann yleisellä tasolla.

Lisätty 24.8. klo 19 tieto siitä, että JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin varsinainen haastattelu Suomen Kuvalehteen oli tapahtunut muutamaa päivää ennen toimittaja Jari Lindholmin kuolemaa.

Fakta

Mikä JSN?


 JSN eli Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin.

 Sen tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja arvioida, miten media muun muassa julkaisee tietoja, oikaisee virheitä ja pitää huolta haastateltavien ­oikeuksista.

 JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa.

 Päätöksiä tekee Elina Grundströmin vetämä neuvosto, jossa on 13 jäsentä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Journalismi
 • Kulttuuri
 • Veli-Pekka Lehtonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   Erityisen ylpeä kotimaastani olen silloin, kun Suomi väläyttää elegantisti hampaitaan

  8. 8

   Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

   Tilaajille
  9. 9

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  8. 8

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää