Kulttuuri

Tuntemattoman tekijät lobbaavat ennennäkemättömästi Oscar-ehdokkuuden puolesta – Louhimies: ”Ei syytä piilotella”

”Tällaista julkisuuteen suunnattua lobbaustiedotetta ei ole tullut vielä kertaakaan vastaan”, sanoo Suomen Oscar-raadin puheenjohtajana toimiva Tero Koistinen.

Suomalaisessa kulttuurielämässä nähtiin perjantaina jotain hyvin outoa. Tuntematon sotilas –elokuvan tehnyt yhtiö ilmoitti tiedotteessa, että elokuvan olisi hyvä saada palkinto.

Erityisesti yhtiö korosti tiedotteessa, miten Tuntematon sotilas olisi hyvä lähettää kilpailemaan Oscareista Hollywoodiin.

Tuntematon sotilas eroaa useammista aikaisemmin Oscar-ehdokkaaksi lähetetyistä suomalaisista elokuvista paitsi tuotantonsa laajuuden myös kotimaisen ja kansainvälisen menestyksen mittapuilla tarkasteltuna. Erityisesti elokuvan näyttelijät ovat jo nyt saaneet huomiota maailmalla. Oscar-ehdokkuus veisi koko suomalaisen elokuva-alan tunnettuutta kansainvälisesti uudelle tasolle”, tiedotteessa kerrotaan.

Suomesta lähetetään joka vuosi yksi elokuva kisaamaan Oscarista ei-englanninkielisen elokuvan palkintoluokkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavaa lobbausta jonkun palkinnon tai tunnustuksen saamiseksi Suomen kulttuurielämästä on vaikea löytää. Samankaltaista avointa lobbaussähköpostia on tuskin koskaan lähetetty.


Tiedotteen allekirjoittaja on Tuntemattoman tuottaneen yhtiön hallitukseen kuuluva Kaarina Gould ja se on lähetetty Suomen menestyneimpiin kuuluvan mainostoimiston Hasan Partnersin sähköpostista. Sama mainostoimisto on vastannut Tuntemattoman markkinoinnista myös aiemmin.

Tuntematon sotilas on elokuvana henkilöitynyt ohjaaja Aku Louhimieheen. Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva elokuva on ollut poikkeuksellisen suosittu, ja Suomessa se veti teattereihin yli miljoona katsojaa.

”Näkisin että meidän elokuva kiinnostaa maailmalla tosi paljon. Menestys Suomessa on herättänyt huomion ja Oscar-ehdokkuus olisi tälle elokuvalle maailman mittakaavassa hyvä asia”, Louhimies sanoo.

Louhimiehen mukaan Oscar-ehdokkuuden tavoittelussa ei ole mitään, mitä pitäisi piilotella.

”Me ollaan tästä elokuvasta ylpeitä ja uskotaan että tämä maailmalla kiinnostaisi.”

Suomesta Oscareihin tyrkylle lähetettävän elokuvan valitsee elokuva-alan ammattilaisista koostuva raati, joka kokoontuu syyskuun alussa. Valintaprosessissa seurataan Oscareita jakavan elokuva-akatemian sääntöjä. Perinteisesti suomalainen valintaraati on vieroksunut kaikenlaisia vaikuttamisyrityksiä – ainakin siitä päätellen, että juryssa istuvien nimet on paljastettu tavanomaisesti vasta valinnan julkistuksen jälkeen.

”Tällaista julkisuuteen suunnattua lobbaustiedotetta ei ole tullut vielä kertaakaan vastaan”, sanoo Suomen Oscar-raadin puheenjohtajana toimiva Tero Koistinen. Koistinen on vetänyt raatia kymmenkunta vuotta.

”Minuun on puheenjohtajana otettu satunnaisesti toisinaan otettu yhteyttä. Silloin on lähinnä varmistettu, että raatilaiset varmasti näkevät tietyn elokuvan. Aktiivista henkilökohtaista lobbausta olen kohdannut vain kerran aiemmin.”

Koistinen korostaa, että raati ei ole valitsemassa parasta elokuvaa, vaan elokuvaa jolla olisi parhaat mahdollisuudet menestyä.

”Raati valitsee parhaan mahdollisen ehdokkaan, ei parasta mahdollista elokuvaa.”

Suomesta on kerran ollut elokuva Oscar-ehdokkaana ei-englanninkielisen elokuvan palkintoluokassa. Tämä tapahtui vuonna 2003, jolloin viiden ehdokkaan joukkoon nousi Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Kulttuuri
 • Oscar-palkinto
 • Veli-Pekka Lehtonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen

  5. 5

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  9. 9

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen – Helsingin pelastuslaitos: Tuuli uhkaa taloja

  10. 10

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. UEFA palkitsi HJK:n ruohonjuuritason työstä parhaan seuran -palkinnolla – pelaajamäärä kasvanut yli 600:lla
  3. Pörssiklubi äänestää tänä iltana naisten pääsystä jäseniksi – HS kertoo tuloksen tuoreeltaan
  4. Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?
  5. Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta noin kello 17 jälkeen
  6. Poliisilta lisätietoa Tampereella tapahtuneesta kiristyksestä ja henkirikoksesta: 69-vuotias mies lähti naisen kanssa ravintolasta, joutui kiristyksen kohteeksi ja kuoli lyönnin seurauksena
  7. Italian entinen maajoukkuehyökkääjä kiistää dopingin – sanoo saaneensa kiellettyä ainetta saastuneesta ruuasta
  8. Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen
  9. Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä
  10. Miehen epäillään lyöneen teräaseella toista miestä jalkakäytävällä Malmilla – Tekijä ilmoittautui itse poliisille
  11. MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin
  12. Näytä lisää