Kulttuuri

Nuorena hän yritti sulautua joukkoon – nyt amerikkalaiskoreografin tanssiteos halutaan nähdä kaikkialla, koska se on niin erilainen

Kyle Abrahamin Pinokkion tarinaan ja suomalaisen Pan Sonicin musiikkiin pohjautuva Live! The Realest MC -teos pohtii, millaista on olla oikea poika tai mies.

Nuoruus on välillä hankalaa, sen tietävät kaikki. Pahinta on, jos koulumaailmassa ja -yhteisöissä joutuu tahtomattaan huomion keskipisteeksi. Silloin voi tulla kiusatuksi tai vähintään leimatuksi.

Kun yhdysvaltalainen Kyle Abraham oli lukiossa, hän yritti välttää leimoja. Erityisesti sellaisia kuin ”valkoinen”, ”musta”, tai ”homo”.

”Oppilaat, jotka näyttivät samalta kuin minä, kävelivät luokkaan hitaasti. Joten minäkin tein niin, muutin kävelytyylini todella hitaaksi. Kun minulle sanottiin, että yritän vaikuttaa valkoiselta, muutin puhetyyliäni”, Abraham muistelee.

Muistelu tapahtuu Kansallisoopperan kahvilassa. Täällä hän esiintyy Helsingin juhlaviikkojen tuomana tanssiryhmänsä kanssa kahtena iltana, tänään perjantaina ja huomenna lauantaina loppuunmyydylle salille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esitys on nimeltään Live! The Realest Mc. Se pohjautuu Disneyn Pinokkioon, satuun, jossa puunukke herää henkiin. Keiju kertoo Pinokkiolle, kuinka tulla oikeaksi pojaksi: ”ole rohkea, totuudenmukainen ja epäitsekäs”.

Abrahamin koreografiassa Pinokkio on urbaani queer-hahmo.

Esityksessä pohditaan, mitä tarkoittaa olla ”oikea poika” tai ”oikea mies”. Esitys kommentoi sukupuoliroolien lisäksi muun muassa rasismia ja stereotypioita.

Abrahamin omat nuoruuden kokemukset ovat läsnä. Esityksessä ulkopuolinen ääni yrittää kertoa, kuinka omaa kehoa tulisi liikuttaa: kuinka seistä tai kuinka kyykistyä.

Tapahtui Abrahamin lukioaikana jotain hienoakin. Hän osallistui ensimmäistä kertaa musikaaliin, ja oli sen näyttelijöistä ainut mies. Hänet valittiin rooliin tosin lähinnä pitkän tukkansa ansiosta, sillä musikaalin tarina sijoittui Karibialle.

Abraham syntyi vuonna 1977 ja kasvoi Pittsburghissa. Nuoruusvuosina 80-luvun puolivälissä ja sen jälkeen amerikkalainen rap ja hip hop oli saavuttamassa jalansijaa valtavirtamusiikissa. Sellaiset yhtyeet kuten Public Enemy latoivat lyriikassaan tiskiin kritiikkiä amerikkalaiselle medialle ja yhteiskunnalle afroamerikkalaisten yhteisöjen rotusorrosta.

Rap-musiikista tuli Abrahamille tärkeää, mutta hän kuunteli paljon myös muuta musiikkia. Erityisesti hän innostui reiveistä ja elektronisesta musiikista. Reivikulttuuri johti Abrahamin tanssijan uran alkuun.

”Kaverini joiden kanssa kävin reiveissä ja kotibileissä sanoivat, että minun kannattaisi harkita tanssin opiskelua ja tanssitunneille menoa, joten aloin käymään niillä.”

Elektronista musiikkia ja äänimaailmaa kuullaan myös Live! The Realest Mc -esityksessä, itse asiassa suomalaista sellaista. Mukana on Mika Vainion ja Iipo Väisäsen muodostaman Pan Sonicin musiikkia.

”Olen kova Pan Sonic -fani! Heidän biittinsä ovat synkkiä ja kappaleissa on tumma sävy, josta olen aina pitänyt”, Abraham tunnelmoi.

Kyle Abraham kiertää tiiviisti tanssiryhmänsä Abraham In Motionin eli A.I.M:n kanssa, ja valmistelee samalla ensimmäistä balettiaan New York City Balletiin. Kuten yhdysvaltalainen Dance Magazine muistuttaa toukokuisessa jutussaan, Abraham on NYCB:n ensimmäinen musta koreografi yli vuosikymmeneen.

Siitä Abraham on innoissaan ja jännittynyt – ja tulee tekemään jotakin sellaista, mikä varmasti erottuu massasta.

Kuka?

Kyle Abraham


  Vuonna 1977 syntynyt yhdysvaltalainen tanssija ja koreografi.

  Valmistui taiteiden maisteriksi New York University Tisch School of the Artsista.

  Perusti oman tanssiryhmän Abraham.In.Motionin vuonna 2006.

  Opettaa tanssia ylipistossa Los Angelesissa.

  Abrahamin teoksia on nähty muun muassa Alvin Ailey American Dance Theaterin ja The Joyce Theaterin ohjelmistoissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Helsingin juhlaviikot
 • Kulttuuri
 • Säde Mäkipää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää