Kulttuuri

Kansainvälistä menestystä saanut näyttelijä Eero Milonoff ei ole sosiaalisessa mediassa, koska se ajoi hänet kauas omasta itsestään

Milonoffin tähdittämä elokuva erilaisuudesta voitti tänä keväänä Cannesissa. Vihaisista rooleista tunnettu näyttelijä pyrkii näkemään, mitä hahmot yrittävät aggressiolla peittää. Usein se palautuu rakkauden puutteeseen, siihen ettei ole saanut kasvaa omaksi itsekseen.

Eero Milonoff näytteli Hymyilevässä miehessä nyrkkeilymanageri Elis Askia, jolta ei heru ymmärrystä valmentamansa nyrkkeilijän Olli Mäen rakastumista kohtaan. Kun Mäki tunnustaa Askille lehdistötilaisuuden jälkeen olevansa rakastunut, vastaus on tyly: ”Kai sä tiedät, että tää on paskin aika rakastua. Nyt sä kasaat ittes.”

Pitäisi keskittyä työhön, ei rakkauteen.

Hymyilevä mies voitti arvostetun Un Certain Regard -sarjan Cannesissa vuonna 2016. Tänä keväänä sarjan voitti tanskalais-ruotsalainen Gräns (Raja), joka kertoo yhteiskunnassa ihmisten keskuudessa elävistä peikoista.

Elokuvia yhdistää voittojen lisäksi näyttelijä: Eero Milonoff.


Elokuvassa Milonoff esittää toista pääroolia, vihaista ja katkeraa peikkoa, Vorea. Milonoff on totuttu näkemään rooleissa, joita voisi kuvailla pahoiksi tai ”koviksi jätkiksi”. Ihmisinä, jotka ovat hankauksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Joiden maailma on kylmä ja kova.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellä mainittujen lisäksi hänen viimeaikaisia töitään ovat esimerkiksi huumemaailmasta kertovan palkitun Koukussa-draamasarjan impulsiivinen ja väkivaltainen diileri Karri ”Kode” Ketonen. Tuoreessa rikossarja Karpissa hän taas esitti häikäilemätöntä lelusalakuljettajaa Tero Jyrkänkoskea.

Milonoff ei kuitenkaan halua kuvailla hahmoja pahoiksi.

”Kova jätkä tai pahis ottaa minua aina korvaan, koska ihmisiä he ovat niin kuin muutkin. He ovat vain tietyssä elämäntilanteessa, missä heitä kuvataan”, hän sanoo.

Hän haluaa nähdä, mitä hahmot yrittävät aggressiollaan niin kovasti peittää. Mistä viha syntyy ja mitä sen takana on. Onko viha oikeutettua.

”En lähesty niitä rooleja pahana, vaan mietin sitä ihmistä. Miksi se toimii niin?”


Esimerkiksi Rajan Vorea on kohdeltu kaltoin, ja hän on joutunut peittelemään sisintään: peikkouttaan.

”Voren hahmossa on paljon vihaa ja katkeruutta. Luulen, että vihan takana on syvä suru kohtaamattomuudesta ja rakkaudettomuudesta. Ajattelin hahmoa rakentaessani, mitä ihmiselle tapahtuu, jos hän ei saa kasvaa omaksi itsekseen. Yksi masentuu, toinen kostaa.”

Milonoffille näyttelijän työ on sitä, että pitää ensin löytää hahmosta asiat, joiden kanssa tämä kamppailee ja sitten löytää ne itsestään, jotta voi tuottaa ne yleisön silmien eteen.

”Jokainen ihminen on tärkeä juuri sellaisena kuin hän on. Mutta jotta saan kiinni siitä, millainen hän on, joudun tekemään sen matkan itseeni.”

Usein se palautuu rakkauteen – ja rakkaudettomuuteen. Siitä Milonoff haluaa palkintojen tai roolisuoritusten sijaan nyt puhua.

”Ajattelin kun tulin tänne, että voisin puhua ihan diipadaapaakin, luoda jotain kuvaa itsestäni. Mutta miksi. Mieluummin olen oma itseni.”

Hän on miettinyt viime aikoina paljon sitä, miten ihminen tarvitsee rakkautta ja hyväksyntää ympärilleen voidakseen kasvaa omaksi itsekseen. Nykyaika ei hänen mielestään tue tätä tarvetta.

”Todellisuus on muuttunut sosiaalisen median ja digitaalisen vallankumouksen myötä ihan kokonaan. Uskon, että se ajaa ihmisiä voimaan huonosti, vertaamaan itseään muihin. Että kaikkien pitäisi olla samanlaisia, näyttää hyvältä, ja kaikkien asioiden pitäisi olla koko ajan ihan v*tun hyvin. Eikä niin ole.”

Milonoff ei ole sosiaalisessa mediassa. Hän koki, että se ajoi hänet kauas omasta itsestään, jonnekin levottomuuden ja jatkuvan kiireen ja hädän keskelle. Hän kuitenkin korostaa, ettei ole näiden asioiden ulkopuolella tai ”lauo totuuksia”, vaan prosessoi niitä itse jatkuvasti.

”Kyllä minun sisälläni asuu sellainen syvä arvottomuuden kokemus itsestäni. Teen koko ajan sen kanssa töitä, etten määrittyisi ulkoapäin.”

Hän arvelee, että arvottomuuden kokemus voi juontaa jostain kaukaa, jopa sukupolvien takaa tai sitten lähempää lapsuudesta tai nuoruudesta, suorituskeskeisen yhteiskunnan määrittämien menestyksen mittareiden jahtaamisesta.

Kumpusivat ne tunteet sitten mistä vain, hänen mielestään ne voi kohdata vain rakastavassa ympäristössä, jossa on aitoja peilejä.

Nyky-yhteiskunnassa, sosiaalisen median ja huomiotalouden ajassa, on Milonoffin mielestä vaarana, että ihminen peilaa itseään epäaitoon illuusioon rahan ja tavaran täyttämästä elämästä, jossa ei ole sijaa heikkoudelle tai epäonnistumisille.

”Ihmisyyden isoin asia on olla aidossa kontaktissa itseen ja muihin. Mutta jos kontakti tapahtuu jonkin epäaidon, kuten sosiaalisen median kautta, se tukee helposti sitä, ettei saisi olla heikko.”

Milonoff sukunimenä on tuttu Suomen kulttuuripiireissä. Eeron isoveli Tuomas ”Tunna” tunnetaan Madventuresista, toinen veli Juho on myös näyttelijä, kolmas veli Aleksi on kääntäjä ja isä Pekka Milonoff työskenteli pitkään KOM-teatterin johtajana. Eero Milonoff, veljeksistä nuorin, myöntää tulevansa ”kulttuuriperheestä”, mutta ei silti pidä tietään näyttämölle valmiiksi pedattuna.

”Isä teki uran teatterijohtajana, joten toki teatteri on ollut osa elämääni – niin kuin mikä tahansa vanhemman työ, kun se on intensiivistä.”

Ammatinvalinta ei ollut kuitenkaan Eero Milonoffista itsestäänselvä, vaan nuorena hän esimerkiksi pelasi jalkapalloa pitkään ”tosissaan”. Kokeiltuaan teatteria hän kuitenkin huomasi, että näyttämöllä tulee hyvä olo.

Myöhemmin hän ymmärsi, että näyttelemiseen liittyvä jatkuva itsen laittaminen likoon on hänelle luontainen tapa hahmottaa maailmaa. Siksi hän alkoi pyrkiä näyttelijän uraa kohti.


Pyrkiminen on tuottanut tulosta. Milonoff valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005, ja hänet on nähty useassa laadukkaassa kotimaisessa tuotannossa niin valkokankaalla kuin teatterin lavallakin.

Viimeistään tuoreiden Cannes-voittojen myötä Eero Milonoff on noussut yhdeksi suomalaisen elokuvamaailman kirkkaista tähdistä ja kansainvälisesti tunnetuksi näyttelijäksi.

”Totta kai olen iloinen siitä, että työni on otettu hyvin vastaan ja ymmärretty, mutta muistutan itseäni, että se ei määritä minua.”

Ilo palkinnoista ja menestyksestä voi nimittäin helposti kääntyä suorituspaineiksi. Ammattiin ja ylipäätään suorituskeskeiseen yhteiskuntaan liittyvä tähtikultti ajaa ajattelemaan, että ihmisen arvo tulee sieltä, mitä hän tekee työkseen ja miten hyvin suoriutuu siinä, Milonoff toteaa.

Ja se on hänestä kauheaa.

”Voin puhua vain omasta kokemuksestani, mutta joudun koko ajan tekemään sen kanssa töitä, etten määritä itseäni työni kautta. Että arvoni ihmisenä ei ole siitä kiinni, kuinka paljon minulla on rooleja ja kuinka isoja”, hän sanoo ja jatkaa naurahtaen:

”Välillä onnistun siinä paremmin ja välillä huonommin.”

Milonoffin mielestä se, että Raja voitti Cannesissa juuri nyt, kertoo siitä, että muutkin ajattelevat sen käsittelemiä teemoja: erilaisuutta ja sen sietämistä itsessä ja muissa.

”Jokainen on erilainen, mutta minun mielestäni elämme aikaa, joka ei tue sitä”, Milonoff sanoo.

”Jos ihminen kokee, ettei pysty täyttämään tämän yhteiskunnan asettamia, täysin käsittämättömiä mittareita, jos ei koe kuuluvansa tähän ihmisten heimoon, epätoivon määrä on aika suuri. Silloin saattaa ruveta väkivaltaiseksi itseään ja muita kohtaan niin kuin Vore.”

Näistä aiheista ollaan onneksi yhä tietoisempia ja niistä halutaan puhua. Se on Eero Milonoffista tärkeää, koska puhumattomuuden kulttuuri johtaa häpeään.

Kun ei tule nähdyksi sellaisena kuin on, alkaa hävetä sisintään ja teeskennellä olevansa jotain muuta tullakseen hyväksytyksi.

Se on hänen mielestään pelottavaa.

Ihmisyys on nyt melkoisessa murroksessa, sanoo Milonoff. Esimerkiksi perinteinen sukupuolijako miehiin ja naisiin on murtumassa. Sukupuolen moninaisuus on esillä myös Rajassa, jossa Milonoffin esittämä Vore ei ole mies tai nainen perinteisessä mielessä. Voren olemus on maskuliininen, mutta hänellä on vagina.

”Alamme ymmärtää, että ei ole olemassa vain miestä ja naista, vaan kaikkea siltä väliltä. Eikä sukupuolella lopulta ole väliä, vaan tärkeintä on kahden ihmisen välinen kontakti.”


Ihmisyys on nyt myös puristuksissa kahden erilaisen elementin välissä: teknologian ja luonnon. Esimerkiksi tekoälyn päätä huimaavan nopea kehitys on noussut otsikoihin ympäri maailmaa. Viime vuonna ensimmäinen robotti sai kansalaisuuden, kun Saudi-Arabia myönsi kansalaisuuden Sophia-nimiselle humanoidirobotille. Useat ihmiset, nimekkäimpänä kenties teknomiljardööri Elon Musk, pitävät tekoälyn kehitystä uhkana koko ihmiskunnalle.

Toisaalla ihmisten elinpiiriä uhkaavat luonnon ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos, jotka muistuttavat siitä, että vaikka elämme arkeamme teknologian ja virtuaalitodellisuuden keskellä, olemme edelleen osa eläinkuntaa ja luonnon kiertokulkua, luonnon armoilla.

Milonoffin mielestä raja, joka erottaa ihmisen vaikkapa villieläimestä tai robotista, kulkee kyvyssä empatiaan.

”Jos on kyky empatiaan, on kyky myös ymmärtää erilaisuutta. Mutta sitä ei voi olla, jos ei rakasta itseään ja ymmärrä sen rakkauden kautta muita.”

Ja jotta voisi tulla aidosti rakastetuksi, pitää saada olla heikko.

”Minulle ihmisyys on sitä, että me olemme kaikki heikkoja. Siinä on kauneus ja ristiriidat.”

Milonoff katsoo jäänsinisillä silmillään: ”Menikö liian diipiksi?”

Raja esitetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla, joka järjestetään 20.–30.9.

Pssst... juttukeikan kulisseissa

Tiiamari Pennanen, toimittaja:

”Gräns-elokuva herätti mielessäni isoja kysymyksiä ihmisyydestä, erilaisuudesta ja rajoista. Eero Milonoff ei kavahtanut painavia teemoja, vaan sukelsimme nopeasti aika syviin vesiin. Keskustelussa unohtui hetkeksi arkinen suorittaminen, ja sai pysähtyä olennaisten asioiden äärelle.”

Kuka?

Eero Milonoff


 Suomalainen freelancer-näyttelijä. Syntynyt 1.5.1980 Helsingissä.

 Valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005.

 Elokuvia: Gräns (Raja) palkittiin Cannesissa keväällä ja tällä viikolla myös Norjan Haugesundissa kriitikoiden palkinnolla, tulee Suomen-ensi-iltaan syyskuussa, Hymyilevä mies, Jägarna 2, Ganes, Pussikaljaelokuva, Tyttö sinä olet tähti, Härmä, Tummien perhosten koti, Pahat pojat.

 Tv-sarjoja: Karppi, Koukussa, Kylmäverisesti sinun, Vastaparit.

 Teatteria: Kokki, varas, vaimo ja rakastaja, Kolme sisarta, Disco pigs, Totta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kulttuuri
 • Cannesin elokuvajuhlat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  4. 4

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  5. 5

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  6. 6

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  7. 7

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  9. 9

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  10. 10

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aasia-asiantuntija Ding Ma tietää, miten kiinalaisen sisäoppilaitoksen kuri päihittää Suomen armeijan
  3. Lentopalloa pelataan kovaa ja korkealta – parhaat pelaajat iskevät palloa lähes neljän metrin korkeudelta
  4. Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka Tilaajille
  5. Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme
  6. Etelänorjalaisen pikku­kaupungin rannoilla on tekeillä vallankumous, jossa suomalaisillakin on iso rooli: Frier­vuonossa liikennöi pian itse­ohjautuva laiva
  7. Nyky-yhteiskunta vaatii paljon, eikä puoli miljoonaa suomalaista pysy perässä – Raija Kokko, 48, on yksi heistä, sillä hän ei osaa lukea kunnolla Tilaajille
  8. Osa suomalaisten välisistä tuloeroista syntyy jo ensimmäisten elinvuosien aikana
  9. ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia Tilaajille
  10. Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiainen ei jättänyt nälkäiseksi
  11. ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen
  12. Näytä lisää