Kulttuuri

Napoleon alkoi rakennuttaa tykkilinnaketta, joka kelpaa nyt vain tosi-tv-sarjan kulisseiksi – Onnistuuko Fort Boyard koukuttamaan suomalaiset tällä kertaa?

Suomalaisen version juontajilla on vielä harjoittelemista hengen nostattamisessa, kirjoittaa Taika Dahlbom jaksoarviossaan.

Jos Fort Boyard Suomi -sarja pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, se menisi näin. Kuusi kolmen kilpailijan joukkuetta kisaa toisiaan vastaan yksilö- ja joukkuekilpailuissa voittaakseen 15 000 euron palkinnon.

Tässä ei sinänsä ole mitään ennennäkemätöntä.

Ranskassa 1980-luvulla ensimmäisen kerran nähdystä sarjasta on yritetty tehdä suomalaishittiä jo vuosina 2010 ja 2012. Nekin olivat joukkueiden välisiä mittelöitä. Klassisessa Fort Boyardissahan kilpailee yksi joukkue kerrallaan, joka saa niin paljon rahaa kuin he onnistuvat kahmimaan kolikoita.

Mutta onnistuuko Fort Boyard Suomessa tällä kertaa? Uusi kausi alkoi lauantaina MTV 3:lla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulissit raitapaitaisine ranskalaisavustajineen ovat edelleen vaikuttavat. Tällä kertaa myös nopeatempoinen rytmitys ja sanavalmiit kilpailijat tukevat seikkailun henkeä.

”Mullon vähän semmoinen rikollinen fiilis”, punaisen tiimin jäsen, juontaja Shirly Karvinen totesi linnakkeen sellissä istuessaan. Siellä hän odotteli Fort Boyard Suomi -sarjan ensimmäisen yksilökilpailunsa alkua.

Ehkä ”rikollinen fiilis” huokui sellien seinistä, sillä Fort Boyardia käytettiin vankilana 1850-luvulta 1900-luvun alkuun.

Alun perin linnakkeen tarkoitus ei kuitenkaan ollut toimia rangaistusloukkona, vaan suojella ranskalaisia brittilaivaston hyökkäyksiltä. Useita kilometrejä rannikolta merelle päin sijaitsevasta ihmisvoimin rakennetusta tykkisaaresta ryhdyttiin haaveilemaan jo 1600-luvulla Aurinkokuningas Ludvig XIV:n aikana.

Tykkisaaren rakentaminen merenalaisen riutan päälle arvioitiin tuolloin mahdottomaksi unelmaksi, vaikka La Rochellen kaupungin lähellä sijaitsevien saarien satamat kipeästi kaipasivat suojelua englannin laivastolta.

Sotaisan keisari Napoleonin aikana 1800-luvulla jäissä ollut suunnitelma sai uutta tuulta. Se laantui kuitenkin nopeasti, kun kivet, joiden päälle tykkilinnoitus oli tarkoitus rakentaa, upposivat hiekkaan ja englantilaisetkin häiritsivät rakennustöitä.

Vuonna 1848 linnoituksen pohjarakenne saatiin kuitenkin valmiiksi ja 250 sotilaan tykkilinnoitus oli valmis. Valitettavasti vain teknologia oli edistynyt niin, että satamien tykit ylsivät jo estämään englantilaisten kulun. Jo valmistuessaan tarpeettomaan rakennukseen lukittiin sotavankeja.

Linnoitus hylättiin 1900-luvun alussa. Se löydettiin kuitenkin 1980-luvulla Ranskan ensimmäiseksi tosi-tv-kilpailuohjelmaksi nimetyn Fort Boyardin kulisseiksi. Sarjan kuvauksia varten linnakkeeseen vedettiin sähköt. Sen jälkeen sarjasta on kuvattu versioita yli 30 maahan Aurinkokuninkaan unelmassa.

Mutta palataan Karvisen sellikoitokseen. Se oli yhden hengen pakohuone, jossa jännitys nousi paitsi kilpailusta aikaa vastaan, myös siitä, miten kilpailija selvitti pelkonsa ja käytti kykyjään, ennen kuin tiimalasin aika hupeni. Karvisen pako jäi pienestä kiinni, mutta epäonnistumisen takia punaisten lopullisesta kultarahamäärästä vähennettiin sata kappaletta.

Sinisen tiimin älyköksi eli Harry Potter -hahmon mukaan Dumbledoreksi ristityn tubettajan Roni Bäckin yksilötehtävä oli hakea avain pimeästä rottahäkistä. ”Että mä pelkään pimeää,”, Bäck mutisi edetessään täyspimeässä ahtaassa muoviputkessa rottahäkkiin alamäkeen. Takaisin piti pyristellä avaimen kanssa ylämäkeen joukkuetoverin falsettitsemppausten saattelemana.

Dumbledoresta tuli sinisten golden boy, kultapoika, kun hän selvitti tehtävänsä määräajassa.

Yksilökilpailujen lisäksi Fort Boyardissa nähtiin erilaisia joukkuekilpailuja. Ja näin kilpailu eteni kilpailusta toiseen, välillä tilastollisten avain- ja kolikkosakkokatsausten kautta. Joukkueiden tuli onnistua kuuden avaimen keräämisessä, jotta ovet aukeaisivat kultakolikkokammioon. Kolikoiden kahmimisessa on puolestaan onnistuttava, sillä loppukilpailussa kaksi eniten kolikoita kerännyttä joukkuetta pääsee kamppailemaan 15 000 euron palkinnosta.

Jos keväällä nähdyn Selviytyjät Suomen uuden version pääasiallinen ongelma oli tuskastuttava hitaus, Fort Boyardissa käsikirjoitus eteni lajista toiseen kuin timanttiliigassa. Toki lajien välistä oli leikattu pois kaikki epäolennainen urheiluselostaminen.

Lajien aikanakin kuultiin lähinnä tiimijäsenten kannustusta. Ja kannustuksen laadulla näytti todella olevan merkitystä ensimmäisessä jaksossa.

Jääkiekkoilija Siim Liivik määrättiin suorittamaan yksi jo viime vuosituhannen ranskalais- ja brittiversioissa nähty laji, jossa nostetaan miekkaa avaimen vapauttamiseksi. Liivikiltä unohtui kuitenkin jotain olennaista, nimittäin se avain, sillä ulkopuolella punaisten kannustus muuttui höykytykseksi, jonka viesti Liivikille oli huoneesta poistuminen, ei avaimen etsintä.

Toisaalta mediapersoona Janni Hussi totesi oman yksilötehtävänsä, benji-hypyn jälkeen, että joukkueen tuki on ehdoton. Edes huimapää-Hussilta ei olisi onnistunut hyppy tyhjyyteen kymmenien metrien korkeudelta ilman joukkuekaverien kannustusta. Hän onnistui myös omassa kannustustehtävässään, sillä näyttelijä Sami Uotila pääsi ulos Mission impossible -tehtävästä viimeisellä sekunnilla juuri Hussin selkeän ajanpidon ansiosta.

Suomen tosi-tv-sarjojen ongelmana on usein ollut juontaminen.

Tässä sarjassa juontajat olivat parhaimmillaan yhdessä, mutta Selviytyjät Suomi -tasolle juontaminen ei vajonnut. Ehkä se johtui siitä, että he molemmat pyrkivät jutustelemaan pelipaikalla, ja ohjeistuspätkät oli nauhoitettu erikseen.

Mutta hengen nostattaminen, siinä on vielä harjoittelemista tämänkin show’n juontajilla. Joanna Kuvajan ja Ilkka Uusivuoren ”Aika alkaa nyt” -repliikit kuulostavat kerta toisensa jälkeen lähinnä nukuttavilta.

Ensimmäisen jakson aarrekammiossa sininen joukkue onnistui haalimaan 1 548 kultarahaa, punainen joukkue 1 147 sadan kolikon sakon jälkeen.

Toisessa jaksossa nähdään, että se on kohtuullisen hyvin, muttei täysin huippuunsa viritettyä kahmimista, kun harmaan joukkueen lumilautailija Heikki Sorsa, tankotanssija Oona Kivelä ja remonttipiiskuri Perttu Sirviö sekä keltaisen joukkueen fitness-urheilija Eevi Teittinen, vapaaottelija Teemu Packalén ja juontaja Heidi Sohlberg pääsevät lopulta kolikoiden ääreen mielikuvituksellisista tehtävistä selviydyttyään.

Tehtävien kierrätys alkaa heti toisessa jaksossa: osa tehtävistä on yleisölle tuttuja jo ensimmäisestä jaksosta.

Siinäpä on katsojan hyvä muistella, miten näistä tehtävistä edellisessa jaksossa selvittiin – ja vertailla kilpailijoita toisiinsa loppukilpailua silmällä pitäen. Saa nähdä riittääkö se jännitteeksi niin, että sarja onnistuu pitämään katsojista kiinni loppukilpaan saakka.

Ford Boyard Suomi MTV3-kanavalla lauantaisin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Jaksoarvio
 • tosi-tv
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  3. 3

   Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen

  4. 4

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Lainaneuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata. Menikö digitalisaatio liian pitkälle?

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin Palmia siivoaa jo Turun linnaa ja tekee kouluruokaa Hämeenlinnassa – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui miljoona euroa tappiolle

   Tilaajille
  10. 10

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   VR odotti junaliikenteen palaavan normaaliksi torstaiaamuun mennessä – Ilta oli poikkeuksellista kaaosta henkilövahingon, sähkövian ja tuntien myöhästymisten vuoksi

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää