Kulttuuri

Napoleon alkoi rakennuttaa tykkilinnaketta, joka kelpaa nyt vain tosi-tv-sarjan kulisseiksi – Onnistuuko Fort Boyard koukuttamaan suomalaiset tällä kertaa?

Suomalaisen version juontajilla on vielä harjoittelemista hengen nostattamisessa, kirjoittaa Taika Dahlbom jaksoarviossaan.

Jos Fort Boyard Suomi -sarja pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, se menisi näin. Kuusi kolmen kilpailijan joukkuetta kisaa toisiaan vastaan yksilö- ja joukkuekilpailuissa voittaakseen 15 000 euron palkinnon.

Tässä ei sinänsä ole mitään ennennäkemätöntä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskassa 1980-luvulla ensimmäisen kerran nähdystä sarjasta on yritetty tehdä suomalaishittiä jo vuosina 2010 ja 2012. Nekin olivat joukkueiden välisiä mittelöitä. Klassisessa Fort Boyardissahan kilpailee yksi joukkue kerrallaan, joka saa niin paljon rahaa kuin he onnistuvat kahmimaan kolikoita.

Mutta onnistuuko Fort Boyard Suomessa tällä kertaa? Uusi kausi alkoi lauantaina MTV 3:lla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulissit raitapaitaisine ranskalaisavustajineen ovat edelleen vaikuttavat. Tällä kertaa myös nopeatempoinen rytmitys ja sanavalmiit kilpailijat tukevat seikkailun henkeä.

”Mullon vähän semmoinen rikollinen fiilis”, punaisen tiimin jäsen, juontaja Shirly Karvinen totesi linnakkeen sellissä istuessaan. Siellä hän odotteli Fort Boyard Suomi -sarjan ensimmäisen yksilökilpailunsa alkua.

Ehkä ”rikollinen fiilis” huokui sellien seinistä, sillä Fort Boyardia käytettiin vankilana 1850-luvulta 1900-luvun alkuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alun perin linnakkeen tarkoitus ei kuitenkaan ollut toimia rangaistusloukkona, vaan suojella ranskalaisia brittilaivaston hyökkäyksiltä. Useita kilometrejä rannikolta merelle päin sijaitsevasta ihmisvoimin rakennetusta tykkisaaresta ryhdyttiin haaveilemaan jo 1600-luvulla Aurinkokuningas Ludvig XIV:n aikana.

Tykkisaaren rakentaminen merenalaisen riutan päälle arvioitiin tuolloin mahdottomaksi unelmaksi, vaikka La Rochellen kaupungin lähellä sijaitsevien saarien satamat kipeästi kaipasivat suojelua englannin laivastolta.

Sotaisan keisari Napoleonin aikana 1800-luvulla jäissä ollut suunnitelma sai uutta tuulta. Se laantui kuitenkin nopeasti, kun kivet, joiden päälle tykkilinnoitus oli tarkoitus rakentaa, upposivat hiekkaan ja englantilaisetkin häiritsivät rakennustöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1848 linnoituksen pohjarakenne saatiin kuitenkin valmiiksi ja 250 sotilaan tykkilinnoitus oli valmis. Valitettavasti vain teknologia oli edistynyt niin, että satamien tykit ylsivät jo estämään englantilaisten kulun. Jo valmistuessaan tarpeettomaan rakennukseen lukittiin sotavankeja.

Linnoitus hylättiin 1900-luvun alussa. Se löydettiin kuitenkin 1980-luvulla Ranskan ensimmäiseksi tosi-tv-kilpailuohjelmaksi nimetyn Fort Boyardin kulisseiksi. Sarjan kuvauksia varten linnakkeeseen vedettiin sähköt. Sen jälkeen sarjasta on kuvattu versioita yli 30 maahan Aurinkokuninkaan unelmassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta palataan Karvisen sellikoitokseen. Se oli yhden hengen pakohuone, jossa jännitys nousi paitsi kilpailusta aikaa vastaan, myös siitä, miten kilpailija selvitti pelkonsa ja käytti kykyjään, ennen kuin tiimalasin aika hupeni. Karvisen pako jäi pienestä kiinni, mutta epäonnistumisen takia punaisten lopullisesta kultarahamäärästä vähennettiin sata kappaletta.

Sinisen tiimin älyköksi eli Harry Potter -hahmon mukaan Dumbledoreksi ristityn tubettajan Roni Bäckin yksilötehtävä oli hakea avain pimeästä rottahäkistä. ”Että mä pelkään pimeää,”, Bäck mutisi edetessään täyspimeässä ahtaassa muoviputkessa rottahäkkiin alamäkeen. Takaisin piti pyristellä avaimen kanssa ylämäkeen joukkuetoverin falsettitsemppausten saattelemana.

Dumbledoresta tuli sinisten golden boy, kultapoika, kun hän selvitti tehtävänsä määräajassa.

Yksilökilpailujen lisäksi Fort Boyardissa nähtiin erilaisia joukkuekilpailuja. Ja näin kilpailu eteni kilpailusta toiseen, välillä tilastollisten avain- ja kolikkosakkokatsausten kautta. Joukkueiden tuli onnistua kuuden avaimen keräämisessä, jotta ovet aukeaisivat kultakolikkokammioon. Kolikoiden kahmimisessa on puolestaan onnistuttava, sillä loppukilpailussa kaksi eniten kolikoita kerännyttä joukkuetta pääsee kamppailemaan 15 000 euron palkinnosta.

Jos keväällä nähdyn Selviytyjät Suomen uuden version pääasiallinen ongelma oli tuskastuttava hitaus, Fort Boyardissa käsikirjoitus eteni lajista toiseen kuin timanttiliigassa. Toki lajien välistä oli leikattu pois kaikki epäolennainen urheiluselostaminen.

Lajien aikanakin kuultiin lähinnä tiimijäsenten kannustusta. Ja kannustuksen laadulla näytti todella olevan merkitystä ensimmäisessä jaksossa.

Jääkiekkoilija Siim Liivik määrättiin suorittamaan yksi jo viime vuosituhannen ranskalais- ja brittiversioissa nähty laji, jossa nostetaan miekkaa avaimen vapauttamiseksi. Liivikiltä unohtui kuitenkin jotain olennaista, nimittäin se avain, sillä ulkopuolella punaisten kannustus muuttui höykytykseksi, jonka viesti Liivikille oli huoneesta poistuminen, ei avaimen etsintä.

Toisaalta mediapersoona Janni Hussi totesi oman yksilötehtävänsä, benji-hypyn jälkeen, että joukkueen tuki on ehdoton. Edes huimapää-Hussilta ei olisi onnistunut hyppy tyhjyyteen kymmenien metrien korkeudelta ilman joukkuekaverien kannustusta. Hän onnistui myös omassa kannustustehtävässään, sillä näyttelijä Sami Uotila pääsi ulos Mission impossible -tehtävästä viimeisellä sekunnilla juuri Hussin selkeän ajanpidon ansiosta.

Suomen tosi-tv-sarjojen ongelmana on usein ollut juontaminen.

Tässä sarjassa juontajat olivat parhaimmillaan yhdessä, mutta Selviytyjät Suomi -tasolle juontaminen ei vajonnut. Ehkä se johtui siitä, että he molemmat pyrkivät jutustelemaan pelipaikalla, ja ohjeistuspätkät oli nauhoitettu erikseen.

Mutta hengen nostattaminen, siinä on vielä harjoittelemista tämänkin show’n juontajilla. Joanna Kuvajan ja Ilkka Uusivuoren ”Aika alkaa nyt” -repliikit kuulostavat kerta toisensa jälkeen lähinnä nukuttavilta.

Ensimmäisen jakson aarrekammiossa sininen joukkue onnistui haalimaan 1 548 kultarahaa, punainen joukkue 1 147 sadan kolikon sakon jälkeen.

Toisessa jaksossa nähdään, että se on kohtuullisen hyvin, muttei täysin huippuunsa viritettyä kahmimista, kun harmaan joukkueen lumilautailija Heikki Sorsa, tankotanssija Oona Kivelä ja remonttipiiskuri Perttu Sirviö sekä keltaisen joukkueen fitness-urheilija Eevi Teittinen, vapaaottelija Teemu Packalén ja juontaja Heidi Sohlberg pääsevät lopulta kolikoiden ääreen mielikuvituksellisista tehtävistä selviydyttyään.

Tehtävien kierrätys alkaa heti toisessa jaksossa: osa tehtävistä on yleisölle tuttuja jo ensimmäisestä jaksosta.

Siinäpä on katsojan hyvä muistella, miten näistä tehtävistä edellisessa jaksossa selvittiin – ja vertailla kilpailijoita toisiinsa loppukilpailua silmällä pitäen. Saa nähdä riittääkö se jännitteeksi niin, että sarja onnistuu pitämään katsojista kiinni loppukilpaan saakka.

Ford Boyard Suomi MTV3-kanavalla lauantaisin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Jaksoarvio
 • tosi-tv
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Chicagossa ammuttu sairaala-alueella, poliisi kertoo useista uhreista – HS seuraa tilannetta

  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  5. 5

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  6. 6

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  7. 7

   Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

  8. 8

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää