Kulttuuri

”Mikään tässä projektissa ei ole ollut helppoa” – Pian avautuvan Amos Rex -museon rakennus­työn haastavuus kiteytyi savu­piippuun

Lasipalatsin yhteyteen rakennettu uusi taidemuseo avautuu torstaina. Uutta ja vanhaa yhdistävässä museossa nähdään ensimmäisenä japanilaisen Teamlab-kollektiivinen immersiivisten videoteosten näyttely

Arkkitehti Asmo Jaaksi seisoo Lasipalatsin sisällä ja katselee Amos Rex -taidemuseon museokauppaa. Ikkunoiden ulkopuolella työmiehet ovat juuri irrottamassa isoja teippauksia, jotka ovat tähän asti peittäneet näkyvyyden näyteikkunoiden läpi.

Nyt kuitenkin Mannerheimintien liikenne näkyy sisälle, ja samalla tavoin kadulta näkee ensimmäistä kertaa Lasipalatsin mittavan remontin jälkeen, mitä sisällä on.

”Näen tämän nyt ensimmäistä kertaa”, Asmo Jaaksi sanoo.

”Tässä näkyy, miten museo mukautuu osaksi kaupunkia. Ajatuksena on, että museo on äärimmäisen avoin. Se on tässä hankkeessa epätavallista – matalan kynnyksen tekeminen ja avoimuuden tavoittelu on kirjastoille tuttua, mutta ei niinkään taidemuseoille.”


Tämä Amos Rex -museon piirre on herättänyt myös kansainvälistä mediahuomiota, kertoo museonjohtaja Kai Kartio. Viime viikkoina kiinnostus onkin jatkuvasti kasvanut, kun tämän viikon torstaina vietettävät avajaiset ovat lähestyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esimerkiksi nuo pihan kummut ovat herättäneet kiinnostusta – ja varsinkin se, että yleisön pääsyä pihalle ei rajoiteta öisinkään”, Kartio sanoo.

Pihan kummut ovatkin olleet ohikulkijoiden suosiossa viime päivinä, vaikka niiden alla oleva museo ei ole vielä auki. Viime viikon lopulla ihmiset kävelivät, istuivat ja rullalautailivat kuviobetonilaatoilla päällystettyjen kumpujen päällä lämpimänä kesäpäivänä.


Lasipalatsin pihakannen ja kumpujen alla viimeisteltiin Helsingin uusimman museon yksityiskohtia.

”Tässä ollaan maratonin viimeisillä metreillä”, Asmo Jaaksi sanoo.

Amos Rexin on suunnitellut JKMM arkkitehdit -toimisto, pääsuunnittelijanaan Asmo Jaaksi. Suunnittelutyö alkoi vuonna 2013 ja rakentaminen tammikuussa 2016.

”Mikään tässä projektissa ei ole ollut helppoa”, sanoo Kai Kartio. ”Meillä on ollut äärimmäisen tiukka budjetti, äärimmäisen tiukka aikataulu ja äärimmäisen korkea kunnianhimo.”


Noin 50 miljoonan euron budjetilla on syntynyt uutta ja vanhaa yhdistelevä museokompleksi. Rahoittajana on Amos Rexin omistaja, Amos Andersonin taidemuseota yllä pitävä Konstsamfundet -säätiö.

Vanhaa on vuonna 1936 valmistunut Lasipalatsi, joka on projektin yhteydessä kunnostettu, uutta taas Lasipalatsin aukion alle louhitut 2 170 neliömetrin näyttelytilat.


Uuden Amos Rexin valmistuttua vanha Amos Andersonin taidemuseo menee puolestaan remonttiin, ja Amos Andersonin kotina toiminut asunto avataan parin vuoden kuluttua kotimuseona.

Jaaksi on samaa mieltä Kartion kanssa Amos Rexin rakentamisen hankaluudesta: ”Tämä on ollut raskas väsytettävä”, hän sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Lasipalatsin rakennus on niin keskeinen Helsingin keskustan maamerkki, että siihen kohdistuu paljon intohimoja. Omia kiemuroita ja viranomaisyhteistyötä on tuonut Lasipalatsin rakennuksen suojeltu status.


Aukion alla sijaitsevassa uudisrakennusosassakin on ollut omat hankaluutensa. Varsinkin aukion keskellä sijaitseva vanha lämpövoimalan piippu on Jaaksin mielessä koko projektin symboli: ”Siihen kiteytyy koko projektin haastavuus, se on tämän hankkeen origo.”

Vaikeudet piipun kanssa liittyvät siihen, että sen alle piti kaivaa vanhaa lämpövoimalaa huomattavasti syvemmät tilat, minkä aikana koko piippu lepäsi väliaikaisten tukien varassa. Kaikki tämä tuli huomattavan kalliiksi. Lopulta piippuun saatiin integroitua koko museorakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä ja siihen saatiin myös hätäuloskäynti.


Aivan helppo ei ollut toteuttaa myöskään museon pääsalia, joka on suuri avoin tila. Siinä ei ole kantavia väliseiniä, vaan katto on valtava kupolirakenne.

”Näyttelytila muuttuu jokaiseen näyttelyyn, ja suuri avoin tila mahdollistaa tämän”, sanoo museonjohtaja Kartio.

Juuri tätä piirrettä ajatellen Amos Rexin avajaisnäyttelyksi valittiin japanilaisen Teamlab-kollektiivin näyttely. Teamlab on erikoistunut immersiivisiin digitaalisiin installaatioihin, joiden sisään katsoja uppoaa. Käytännössä teokset toteutetaan animoituina, tietokonemallinnettuina grafiikoina, jotka heijastetaan katsojien ympärille lukuisilla videoprojektoreilla.


”Tätä tilaa ei ole suunniteltu meitä ja meidän aikaamme varten, vaan myös tulevaisuutta varten”, Kartio perustelee Amos Rexin avointa museoarkkitehtuuria.

”Emmehän me tiedä, mitä tulevaisuuden kuvataiteessa tulee tapahtumaan. Siksi teimme tilan, jossa voidaan tekniikan keinoin luoda kokonaisvaltaisia elämyksiä.”

Ja niitä Teamlabin näyttelyssä onkin. Neljästä näyttelysaleissa pyörivästä teoksesta kolme on nähty jo aiemmin muualla, mutta pääteokseksi Amos Rexin suurimpaan näyttelysaliin Teamlab laati koko salin pintoja hyödyntävän, kokonaan uuden Vortex of Light Particles -teoksen.

Teamlabin jäsenenä työskentelevä Nonaka Kazumasa on ollut rakentamassa Amos Rexin avajaisnäyttelyä Helsingissä jo heinäkuun puolivälistä saakka.


Hän kertoo, ettei Teamlabissa olla erityisen innostuneita virtuaalitodellisuudesta eli VR:stä, jonka kokemiseen yleensä tarvitaan VR-lasit ja kuulokkeet, eikä myöskään lisätystä todellisuudesta eli AR:stä, jossa matkapuhelimen kaltaisella kannettavalla laitteella saadaan lisätietoa jostakin reaalimaailman kohteesta.

”Olemme kyllä tehneet VR- ja AR-projekteja aiemmin. Mutta niissä yleisö on irrallaan toisistaan, kaikki ovat omassa kuplassaan. Me taas haluamme, että yleisön jäsenet ovat yhteydessä toisiinsa”, Kazumasa sanoo.

Siksi Teamlab luo mieluummin virtuaaliympäristöjä projisoinneilla. Esimerkiksi Graffiti Nature -teoksessa yleisö saa väritettäväkseen neljä eri kasvimallia ja viisi eri eläinmallia. Nämä väritykset sitten skannataan teoksen materiaaleiksi, ja ennen pitkää eläimet ja kasvit alkavat ilmaantua varsinaiseen teokseen videotykkien projisointeina.

Teos myös muuntuu jatkuvasti, kun yleisö kommunikoi projisoitujen eläinten ja kasvien kanssa.

Amos Rex avataan torstaina 30. elokuuta. Teamlab-näyttely 30.8.– 6.1.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Amos Rex
 • Museot
 • Kulttuuri
 • Samuli Tiikkaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  7. 7

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  8. 8

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää