Kulttuuri

”Mikään tässä projektissa ei ole ollut helppoa” – Pian avautuvan Amos Rex -museon rakennus­työn haastavuus kiteytyi savu­piippuun

Lasipalatsin yhteyteen rakennettu uusi taidemuseo avautuu torstaina. Uutta ja vanhaa yhdistävässä museossa nähdään ensimmäisenä japanilaisen Teamlab-kollektiivinen immersiivisten videoteosten näyttely

Arkkitehti Asmo Jaaksi seisoo Lasipalatsin sisällä ja katselee Amos Rex -taidemuseon museokauppaa. Ikkunoiden ulkopuolella työmiehet ovat juuri irrottamassa isoja teippauksia, jotka ovat tähän asti peittäneet näkyvyyden näyteikkunoiden läpi.

Nyt kuitenkin Mannerheimintien liikenne näkyy sisälle, ja samalla tavoin kadulta näkee ensimmäistä kertaa Lasipalatsin mittavan remontin jälkeen, mitä sisällä on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näen tämän nyt ensimmäistä kertaa”, Asmo Jaaksi sanoo.

”Tässä näkyy, miten museo mukautuu osaksi kaupunkia. Ajatuksena on, että museo on äärimmäisen avoin. Se on tässä hankkeessa epätavallista – matalan kynnyksen tekeminen ja avoimuuden tavoittelu on kirjastoille tuttua, mutta ei niinkään taidemuseoille.”


Tämä Amos Rex -museon piirre on herättänyt myös kansainvälistä mediahuomiota, kertoo museonjohtaja Kai Kartio. Viime viikkoina kiinnostus onkin jatkuvasti kasvanut, kun tämän viikon torstaina vietettävät avajaiset ovat lähestyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esimerkiksi nuo pihan kummut ovat herättäneet kiinnostusta – ja varsinkin se, että yleisön pääsyä pihalle ei rajoiteta öisinkään”, Kartio sanoo.

Pihan kummut ovatkin olleet ohikulkijoiden suosiossa viime päivinä, vaikka niiden alla oleva museo ei ole vielä auki. Viime viikon lopulla ihmiset kävelivät, istuivat ja rullalautailivat kuviobetonilaatoilla päällystettyjen kumpujen päällä lämpimänä kesäpäivänä.


Lasipalatsin pihakannen ja kumpujen alla viimeisteltiin Helsingin uusimman museon yksityiskohtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tässä ollaan maratonin viimeisillä metreillä”, Asmo Jaaksi sanoo.

Amos Rexin on suunnitellut JKMM arkkitehdit -toimisto, pääsuunnittelijanaan Asmo Jaaksi. Suunnittelutyö alkoi vuonna 2013 ja rakentaminen tammikuussa 2016.

”Mikään tässä projektissa ei ole ollut helppoa”, sanoo Kai Kartio. ”Meillä on ollut äärimmäisen tiukka budjetti, äärimmäisen tiukka aikataulu ja äärimmäisen korkea kunnianhimo.”


Noin 50 miljoonan euron budjetilla on syntynyt uutta ja vanhaa yhdistelevä museokompleksi. Rahoittajana on Amos Rexin omistaja, Amos Andersonin taidemuseota yllä pitävä Konstsamfundet -säätiö.

Vanhaa on vuonna 1936 valmistunut Lasipalatsi, joka on projektin yhteydessä kunnostettu, uutta taas Lasipalatsin aukion alle louhitut 2 170 neliömetrin näyttelytilat.


Uuden Amos Rexin valmistuttua vanha Amos Andersonin taidemuseo menee puolestaan remonttiin, ja Amos Andersonin kotina toiminut asunto avataan parin vuoden kuluttua kotimuseona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jaaksi on samaa mieltä Kartion kanssa Amos Rexin rakentamisen hankaluudesta: ”Tämä on ollut raskas väsytettävä”, hän sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Lasipalatsin rakennus on niin keskeinen Helsingin keskustan maamerkki, että siihen kohdistuu paljon intohimoja. Omia kiemuroita ja viranomaisyhteistyötä on tuonut Lasipalatsin rakennuksen suojeltu status.


Aukion alla sijaitsevassa uudisrakennusosassakin on ollut omat hankaluutensa. Varsinkin aukion keskellä sijaitseva vanha lämpövoimalan piippu on Jaaksin mielessä koko projektin symboli: ”Siihen kiteytyy koko projektin haastavuus, se on tämän hankkeen origo.”

Vaikeudet piipun kanssa liittyvät siihen, että sen alle piti kaivaa vanhaa lämpövoimalaa huomattavasti syvemmät tilat, minkä aikana koko piippu lepäsi väliaikaisten tukien varassa. Kaikki tämä tuli huomattavan kalliiksi. Lopulta piippuun saatiin integroitua koko museorakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä ja siihen saatiin myös hätäuloskäynti.


Aivan helppo ei ollut toteuttaa myöskään museon pääsalia, joka on suuri avoin tila. Siinä ei ole kantavia väliseiniä, vaan katto on valtava kupolirakenne.

”Näyttelytila muuttuu jokaiseen näyttelyyn, ja suuri avoin tila mahdollistaa tämän”, sanoo museonjohtaja Kartio.

Juuri tätä piirrettä ajatellen Amos Rexin avajaisnäyttelyksi valittiin japanilaisen Teamlab-kollektiivin näyttely. Teamlab on erikoistunut immersiivisiin digitaalisiin installaatioihin, joiden sisään katsoja uppoaa. Käytännössä teokset toteutetaan animoituina, tietokonemallinnettuina grafiikoina, jotka heijastetaan katsojien ympärille lukuisilla videoprojektoreilla.


”Tätä tilaa ei ole suunniteltu meitä ja meidän aikaamme varten, vaan myös tulevaisuutta varten”, Kartio perustelee Amos Rexin avointa museoarkkitehtuuria.

”Emmehän me tiedä, mitä tulevaisuuden kuvataiteessa tulee tapahtumaan. Siksi teimme tilan, jossa voidaan tekniikan keinoin luoda kokonaisvaltaisia elämyksiä.”

Ja niitä Teamlabin näyttelyssä onkin. Neljästä näyttelysaleissa pyörivästä teoksesta kolme on nähty jo aiemmin muualla, mutta pääteokseksi Amos Rexin suurimpaan näyttelysaliin Teamlab laati koko salin pintoja hyödyntävän, kokonaan uuden Vortex of Light Particles -teoksen.

Teamlabin jäsenenä työskentelevä Nonaka Kazumasa on ollut rakentamassa Amos Rexin avajaisnäyttelyä Helsingissä jo heinäkuun puolivälistä saakka.


Hän kertoo, ettei Teamlabissa olla erityisen innostuneita virtuaalitodellisuudesta eli VR:stä, jonka kokemiseen yleensä tarvitaan VR-lasit ja kuulokkeet, eikä myöskään lisätystä todellisuudesta eli AR:stä, jossa matkapuhelimen kaltaisella kannettavalla laitteella saadaan lisätietoa jostakin reaalimaailman kohteesta.

”Olemme kyllä tehneet VR- ja AR-projekteja aiemmin. Mutta niissä yleisö on irrallaan toisistaan, kaikki ovat omassa kuplassaan. Me taas haluamme, että yleisön jäsenet ovat yhteydessä toisiinsa”, Kazumasa sanoo.

Siksi Teamlab luo mieluummin virtuaaliympäristöjä projisoinneilla. Esimerkiksi Graffiti Nature -teoksessa yleisö saa väritettäväkseen neljä eri kasvimallia ja viisi eri eläinmallia. Nämä väritykset sitten skannataan teoksen materiaaleiksi, ja ennen pitkää eläimet ja kasvit alkavat ilmaantua varsinaiseen teokseen videotykkien projisointeina.

Teos myös muuntuu jatkuvasti, kun yleisö kommunikoi projisoitujen eläinten ja kasvien kanssa.

Amos Rex avataan torstaina 30. elokuuta. Teamlab-näyttely 30.8.– 6.1.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Amos Rex
 • Museot
 • Kulttuuri
 • Samuli Tiikkaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi, väittää tutkimus – Opetushallituksen pääjohtaja ihmettelee tuloksia

  2. 2

   Suomalaisten riemastus Trumpin haravointi­kommenteista uutisoitiin laajasti kansain­välisessä mediassa – Mutta oliko Yhdysvaltain presidentti sittenkin oikeassa?

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  6. 6

   Pohjoiskorealainen sotilas pakeni vuosi sitten rajan yli luotisateessa – Nyt kenraalin poika antoi ensimmäisen haastattelun: ”Pelkäsin teloitusta”

  7. 7

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  8. 8

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

  10. 10

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  7. 7

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  8. 8

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  9. 9

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  10. 10

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää