Kulttuuri    |   HS-analyysi

Ilmiöksi kasvanut Crazy Rich Asians on tämän vuoden Get Out eli vähemmistöelokuvahitti – amerikanaasialaiset käyttävät paljon rahaa, joten on typerää olla tekemättä heille elokuvia

Jon M. Chun ohjaama romanttinen komedia on ensimmäinen aasialaistaustaisten näyttelijöiden tähdittämä nykyaikaan sijoittuva studioelokuva 25 vuoteen.

Raharikkaista singaporelaisista kertova Crazy Rich Asians teki viikonloppuna tempun, johon hyvin harva elokuva kykenee. Sen lipputulot putosivat Yhdysvalloissa toisena viikonloppuna vain muutaman prosentin.

Elokuvaa voi kutsua ilmiöksi. Se on tuottanut 12 päivässä yli 80 miljoonaa dollaria, eikä hidastumisen merkkejä näy. Lipputuloja laskeva Box Office Mojo arvioi Crazy Rich Asiansin tuottavan yksin kotimaassaan yli 150 miljoonaa taalaa.

Budjetti on 30 miljoonaa – eli noin sata miljoonaa vähemmän kuin Yhdysvaltain katsotuimpien listaa tähän asti hallinneella haielokuvalla The Meg.

Crazy Rich Asians on yhdistelmä klassista romanttista komediaa ja seurapiirisatiiria. Se kertoo amerikanaasialaisesta Rachelista (Constance Wu), joka matkaa poikaystävänsä Nickin (Henry Goldin) kanssa Singaporeen ja tapaa tämän ökyrikkaat vanhemmat. Heidän maailmansa on älytön ja myrkyllinen, ja sitä pöyhimällä elokuva toimii kriitikoiden mukaan sekä yhteiskunnallisella tasolla että eskapistisena viihteenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvaa ei ole Suomessa näytetty, mutta The Atlanticin kriitikko David Sims kuvailee sitä näin:

”Tämä ei ole kertomus Nickin rahojen viettelemästä Rachelista, joka ryhtyisi valtapeleihin hamutessaan itselleen omaisuutta. Rachel on vain kylässä tapaamassa vanhempia. Hän on varma omasta identiteetistään ja suhteestaan Nickiin (joka on jokseenkin laimea mutta rakastettava); muut ovat niitä, jotka näkevät hänet tunkeutujana.”

Pohjalla on singaporelais-yhdysvaltalaisen Kevin Kwanin samanniminen romaani vuodelta 2013. Kirjalle on ilmestynyt myös kaksi jatko-osaa, China Rich Girlfriend (2015) ja Rich People Problems (2017).

Yhdysvalloissa Crazy Rich Asiansia on ylistetty. Rotten Tomatoes -palvelun kokoamista kritiikeistä 94 prosenttia on myönteisiä.

Tämä on kiinnostavaa, sillä ohjaaja Jon M. Chu on tehnyt tähän asti aika yhdentekeviä elokuvia. Hänen teoksiaan ovat esimerkiksi G.I. Joe: Kosto (2013) ja Suuri puhallus 2 (2016).

Ehkä aihe on innostanut ohjaajaa enemmän kuin ison rahan efektiseikkailut. Tai ehkä Peter Chiarellin ja Adele Limin käsikirjoitus on vain niin hyvä.

Merkittävintä Crazy Rich Asiansin kohdalla on se, että sen keskeiset tekijät ovat aasialaisia tai aasialaistaustaisia. Kyseessä on ensimmäinen yhdysvaltalaisen elokuvastudion julkaisema nykyaikaan sijoittuva elokuva, jonka pääosissa on aasialaistaustaisia näyttelijöitä, sitten vuoden 1993 draaman Ilon ja onnen tarinoita (The Joy Luck Club, 1993).

Tietyllä tapaa elokuva on samaa jatkumoa kuin viime vuosien menestykset Moonlight, Get Out, The Big Sick, Girls Trip ja Black Panther sekä toisaalta tv-sarjat Master of None, Insecure ja Atlanta.

Kaikissa edellä mainitussa työskenteli keskeisinä tekijöinä ja näyttelijöinä paljon ei-valkoisia ihmisiä. Jokainen osoitti vääräksi väitteen, ettei elokuvan päärooleihin kannattaisi kiinnittää vähemmistöjen edustajia.

Get Outin ohjaaja Jordan Peele sanoi elokuvalehti Varietyn haastattelussa, että Yhdysvaltain elokuva-ala on muuttanut suuntaansa:

”On käymässä selväksi, että maailma on valmis päähenkilöille, tarinoille ja ideoille, jotka on esitetty uusista näkökulmista.”

Samassa artikkelissa todettiin, että studiot hukkaavat potentiaalisia tuloja, mikäli ne eivät palkkaa elokuviinsa vähemmistönäyttelijöitä.

Tämä näkyy Crazy Rich Asiansin kohdalla erityisen hyvin. Business Insider Nordicin tuoreessa artikkelissa katsojalukuja selvittävän Nielsenin edustaja Mariko Carpenter selitti, että amerikanaasialaiset ostavat elokuvalippuja suhteessa jopa 75 prosenttia enemmän ja lataavat elokuvia verkosta 83 prosenttia enemmän kuin valkoiset.

Heille siis tosiaan kannattaa tehdä elokuvia.

Netflix hamusi Varietyn mukaan Crazy Rich Asiansia valikoimiinsa, mutta elokuvantekijät halusivat sille ensi-illan valkokankaalla. Yksi syy tähän oli se, että teatteriensi-illan ympärille on mahdollista rakentaa yhteisöllisyyttä ihan eri tavalla kuin suoratoistopalveluun lätkäistyn elokuvan kohdalla.

Crazy Rich Asiansia käytiin katsomassa teattereissa – yksin ja yhdessä – ja siitä puhuttiin.

Kyse on klassisesta kahviautomaattielokuvasta (eng. water cooler movie). Sillä tarkoitetaan elokuvaa, josta jutustellaan maanantaina toimistolla kahviautomaatin äärellä.

Tällaisia olivat Get Out ja Moonlight, joiden katsojaluvut laskivat huomattavasti hitaammin kuin perinteisten Hollywood-suurelokuvien.

Vähän samanlaista yritti kesällä myös Boots Rileyn puhkikehuttu Sorry to Bother You, jonka pääosassa nähdään Get Outista ja Atlantasta tuttu Lakeith Stanfield. Sorry to Bother You esitetään Suomessa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla syyskuun lopussa.

Crazy Rich Asiansille ei ole vielä tiedossa Suomen-ensi-iltaa. Tämä saattaa vielä muuttua, sillä olisihan se perin erikoista, jos kesän kehutuin komedia ei tulisi tänne lainkaan – samalla, kun ”kesän huonoin elokuva” The Happytime Murders, joka otti Crazy Rich Asiansilta turpaan kotimaansa lippuluukuilla, kyllä kelpaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Hollywood
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  6. 6

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää