Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Fatoumata Diawara vei itsensä ja yleisönsä hurmostilaan shamanistisella Nina Simone -tribuutilla – Räjähtävyyden uusi maailmanmusiikin tähti hallitsee, mutta missä olivat sävyt ja herkkyys?

Malilaislähtöisen laulajan ääni joutui Huvilassa turhan usein nelihenkisen yhtyeen jyräämäksi.

Helsingin juhlaviikot

Fatoumata Diawara yhtyeineen Huvila-teltassa.

Mikä tekee artistista nopeassa ajassa ”kaikkien rakastaman” maailmantähden? Tai ainakin tähden.

Tätä suurta salaisuutta on mietitty viime päivinä taas kerran erään suomalaisräppärin kohdalla, ja maanantaina huomasin ajattelevani samaa Fatoumata Diawaran keikalla, kun malilaisartisti yhtyeineen esiintyi tupaten täydelle Huvila-teltalle.

Onhan laulajatar nimittäin melkoisen tempun tehnyt. Siitä ei ole kuin seitsemän vuotta, kun nuori nainen melkoisesta tuntemattomuudesta julkaisi ensilevynsä. Siitä lähtien hän on ollut yllättävänkin monille yhtä kuin maailmanmusiikki.

Ja hän on ollut kaikkialla: elokuvissa, lavalla Paul McCartneyn kanssa, levyllä Bobby Womackin, Mulatu Astatken ja Herbie Hancockin kanssa. Hänet on nähnyt isoilla popfestivaaleilla, ja Suomessakin hän on vieraillut muun muassa Flow’ssa, Pori Jazzissa ja kerran aiemminkin juhlaviikoilla. Manageri osaa hommansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta ei suinkaan kenestäkään näin isoa ja arvostettua artistia tule, jos kuoren alla olisi pelkkää tyhjyyttä.

Huvilassa kävi hapuilevan alun jälkeen ilmi, että Diawarasta on näiden jatkuvan keikkailun täyttämien vuosien aikana kehittynyt loistokas, muista erottuva esiintyjä. Hän on lavalla poikkeuksellinen tulisieluinen, karismaattinen ja energinen.

Kaikkein eniten hän on elementissään julistaessaan rauhan, rakkauden, uuden Afrikan, yhdenvertaisuuden ja lasten asiaa, tanssiessaan hurmiossa sekä säestäessään itseään sähkökitaralla kuin raju rockmimmi.

Sillä Fatoumata Diawara on raju tyyppi.

Keikka alkoi tänä vuonna julkaistulta kakkoslevyltä Fenfolta tutuilla kappaleilla, eikä yhtye tuntunut pääsevän oikein vauhtiin. Funkkaava Kanou Dan Yen alkoi antaa jo viitteitä tulevasta, ja afrobeatin isälle Fela Kutille omistettu, wah wah -pedaalilla ja peukkubassottelulla muhkeutettu Negue Negue päästi porukan jo sopivasti irti maankamaralta.

Kun oli Nina Simonen kuuluisimpiin kappaleisiin kuuluvan Sinnermanin vuoro, Diawaraa ei pidätellyt enää mikään tämän maailman käyttäytymissääntö. Aivan kuin hän olisi irtautunut ruumiistaan, ja itsellänikin oli hetkittäin joitain senkaltaisia tuntemuksia. Tämä oli niitä hetkiä, joiden vuoksi livekeikoille kannattaa vaivautua, aina ja ikuisesti.

Väkevä spirituaali kertoo syntisestä, joka yrittää piiloutua vaivojaan ja maailmaa milloin minkäkin kiven taakse tai kiehuvaan veteen, kunnes hän sitten päätyy jumalansa puhuteltavaksi. ”Lapseni, missä olit, kun olisi pitänyt rukoilla?”

Esitys oli liki täydellinen, ja Diawara kuin hurjana muistetun Simonen ruumiillistuma. Hän pyöri tulenpunaisen mekon helmat liehuen, hyppi, rääkyi ja yksinkertaisesti vain sekoili shamanistisesssa hurmostilassa niin, että tyylikäs turbaanikin irtosi ja paljasti reilusti rajumman lettikampauksen.

Kun tilanne oli ohi, Diawara yhtäkkiä kääntyi selin yleisöä kohti. Hetken oli aivan hiljaista. Yleisö mietti, onko kaikki hyvin. Näköjään oli. Se olikin laulaja, joka kysyi yhtäkkiä yleisöltä huolestuneen oloisena: ”Are you ok?”

Illan parasta antia olivat nimenomaan energisimmät vedot, esimerkiksi Stevie Wonderin 70-lukulaisesti funkannut Higher Ground sekä Diawaran Bonya, jonka aikana yleisökin nostatettiin ylös ja laulatettiin lämpimäksi.

Näissä Diawaran räjähtävä esiintyjän luonne pääsi oikeuksiinsa. Lavan tapahtumia ja upeaa laulajaa tuijotti suorastaan huumaantuneena. Mutta mitä sanoivat korvat? Miltä maistui musiikki?

Korvat huusivat hallelujaa. Keikalla syyllistyttiin kardinaalivirheeseen: yhtye jyräsi paikoin liki täydellisesti laulun.

Tämä oli nyt jotain aivan muuta, mitä varsinkin Diawaran ensilevy tarjoili. Vielä silloin mukana oli runsaasti akustisuutta ja herkkyyttä – sähköisiä bändisoittimia mutta myös Malin wassoulou-perinteeseen kuuluvia soittimia.

Livesetissä oli nyt vain yksi jyräävä perusbändikokoonpano: basso, kitara, rummut ja koskettimet. Dynamiikan vaihtelu oli unohdettu liki täysin herkkää Don Do -alkua ja Diawaran Mama-sooloesitystä lukuun ottamatta. Keikka sujui sata lasissa rymistellessä.

Yhtye toki soitti mainiosti, ja varsinkin malilaiselta Sekou Bahilta kuultiin muikeita bassosooloja. Mutta kokonaissointi muistutti tympeähköä, 1980-luvun maailmanmusiikista turhankin tuttua sähköistä soundia, joka jyrää alleen kaikki sävyt, kaiken inhimillisen.

Eikä se Diawaran laulusoundikaan mikään hunajainen ollut. Skaala oli toki totutun laaja: hän ”kujersi” säveliä toisinaan hyvinkin ylhäältä, toisinaan reippaasti pienen oktaavin alueelta. Mutta ääni ei soinut, vaan se oli käheä, paikoin jopa räkäinen.

No, ei tässä toki mitään koloratuurisopraanoa haetakaan, kun pohjataan Malin bambarankielisiin lauluperinteeseen. Tai kun kunnioitetaan Nina Simonen shamanismihenkeä.

Keikka päättyi siis hieman kaksijakoisissa tunnelmissa. Meidät oli viihdytetty ja herätelty, mutta korviin sattui, eikä päässä soinut nätisti niin kuin yleensä musiikkiannosten jälkeen. Nyt vain humisi.

Menin kotiin ja aloin tutkia Youtuben keikkataltiointeja. Varsinkin Arte-kanavan hienon, intiimitunnelmaisen keikan taltioinnista toukokuulta selvisi, että kyllä tältä porukalta sävyt ja dynamiikkakin onnistuvat.

Niin valtavasti on vain kiinni siitä, mitä tekee vaikkapa yhtyeen kuudes jäsen, miksaaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  4. 4

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukesi kello 9 – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta käynnissä

  7. 7

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Pienelläkin palkalla pitäisi voida elää

  10. 10

   Pilotit unohtivat ilmanpaineen – kymmenet matkustajat vuotivat verta Intiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukesi kello 9 – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta käynnissä
  3. Englanti nakertaa lasten suomen kielen taitoa – Äidinkielen opettajat kammoksuvat Helsingin lukiosuunnitelmia: ”Ei ole kansallinen kielemme”
  4. Kasvojentunnistus on jo käytössä suomalaispankeissakin, vaikka siihen liittyy vielä isoja turvallisuuskysymyksiä – HS tutustui OP:n ”kasvomaksuun”
  5. Kun ura loppui, Pekka Koskelan päällimmäinen tuntemus oli helpotus – nyt hän ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään
  6. Pilotit unohtivat ilmanpaineen – kymmenet matkustajat vuotivat verta Intiassa
  7. Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi
  8. Uusi Ilkka Remes on turboahdettu toimintacocktail – Perikato ammentaa Euroopan kriisistä tehokasta trilleriainesta
  9. Helsingin Palmia levittäytyy voimakkaasti pitkin Etelä-Suomea – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui jo miljoona euroa tappiolle Tilaajille
  10. Bussi suistui tieltä Vantaalla, kynti piennarta satoja metrejä ja törmäsi puuhun – matkustajat eivät loukkaantuneet
  11. Stalinin terrori tukki venäläisten suut ja katkaisi yhteyden historiaan – Nyt dna-testien suosio Venäjällä kasvaa ja paljastaa monille yllätyksiä
  12. Näytä lisää