Kulttuuri    |   Näyttelyarvostelu

Amos Rexin huikea avajaisnäyttely saa kriitikon itkemään ilosta – japanilainen Teamlab-kollektiivi on luonut Lasipalatsin alle toisen maailman

Näyttely on kokemuksena kuin matka huvipuistoon.

Nykytaide

Teamlab: Massless 6. tammikuuta 2019 saakka Amos Rexissä (Mannerheimintie 22–24). Ma 11–18, ti suljettu, ke–to 11–20, pe 11–18, la–su 11–17.

Amos Rexin avajaisnäyttely onnistuu siinä kaikkein vaikeimmassa: se saa kriitikonkin itkemään onnesta.

Muutama kerros Mannerheimintien liikenteen alla on toinen maailma valtamerineen, viidakkoineen ja ulkoavaruuksineen. Japanilaisen Teamlab-kollektiivin massiiviset videoinstallaatiot ovat Amos Rexin komea tapa osoittaa, mihin torstaina yleisölle avautuva uusi museo pystyy.

Näyttely sysää ainakin hetkeksi syrjään epäilykset Amoksen hieman sillisalaattimaiselta vaikuttavan näyttelyprofiilin suhteen. Museo lupaa tulevaisuudessa esitellä kaikkea nykytaiteesta ja 1900-luvun modernismista muinaisiin kulttuureihin. Jos taso vain pysyy tällaisena, museo voi puolestani esitellä ihan mitä vaan.


Museojohtaja Kai Kartion mukaan avajaisnäyttelyn tarkoituksena on etsiä nykytaiteen ja -teknologian rajoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näyttelyn mittakaava on kyllä hengästyttävä. Teamlab-kollektiivissa toimii 500 jäsentä, joista 20 on usean viikon ajan ollut Helsingissä säätämässä näyttelyn 140 laserprojektoria kommunikoimaan spektaakkelia pyörittävien supertietokoneiden kanssa.

Teamlabin immersiiviset vir­tuaalitodellisuudet eivät ole suljettu VR-lasien taakse, vaan ne täyttävät kokonaisia museosaleja. Vertailukohtina mieleen tulevat sveitsiläinen Pipilotti Rist, jonka valtavia videoprojektioita oli nähtävissä Kiasmassa vuonna 2009, sekä Suomessa työskentelevän Charles Sandisonin valoinstallaatiot.

Teamlab sanoo haluavansa hälventää teoksillaan ihmisen, luonnon ja teknologian välisiä raja-aitoja. He pyrkivät luomaan digitaalisia ympäristöjä, joissa fyysinen, psyykkinen ja virtuaalinen todellisuus sulautuvat yhteen. Ryhmän ajattelun taustalla on arvatenkin buddhalaisuudesta nouseva ajatus, jonka mukaan kaikki olemassa oleva on osa yhtä suurta kokonaisuutta.

Kokemuksena näyttely on kuin lapsuuden matka huvipuistoon – täynnä vatsanpohjassa kutittelevaa iloa, yllätyksiä kulman takana, eksymistä peilisaliin ja vuoristoradan jännitystä.

Kokonaisvaltaisen näyttely­kokemuksen ainoa miinus on, että näyttelysalin arkkitehtuuria on vaikea hahmottaa projisointien alta.

Osa matkasta kuljetaan virtaavan veden kyydissä. Ensimmäisessä salissa vieraan ottaa vastaan Black Waves -animaatio (2016), joka on kuin nykypäivän versio japanilaisen puupiirtäjä Hokusain ikonisesta teoksesta Kanagawan suuri aalto (n. 1830). Korkeiden aaltojen hypnoottista kumpuilua voisi tuijottaa tuntikausia, jos virta ei vetäisi jo eteenpäin.


Amos Rexin suuressa sirkustelttamaisessa kupolisalissa sukelletaan veden alle. Museota varten suunnitellussa installaa­tiossa Vortex of Light Particles (2018) vesi virtaa ylöspäin kohti kattoikkunaa, joka on muuttunut suureksi mustaksi aukoksi. Katsoja löytää itsensä keskeltä suurta, rauhallisesti kieppuvaa pyörrettä, ja hetken voi tuntea kelluvansa valtameren syvyyksissä tai keskellä avaruuden tähtipölyvirtoja.

Molemmat teokset ovat täydellisiä tilaisuuksia pieneen meditatiiviseen hengähdystaukoon yläpuolella vellovan kiireen keskellä. Vielä kun saleihin saisi muutaman säkkituolin makoilua varten!

Molemmat teokset myös kärsivät suurista väkimääristä. Black Waves on parhaimmillaan, jos salissa on mahdollisimman vähän ihmisiä. Ensivisiitti kannattaa siis ajoittaa hetkeen, jolloin museo ei tulvi muita kävijöitä – jos sellaisia hetkiä avajaisten jälkeen edes on.

Vesivirtojen keskellä Graffiti Nature (2018) johdattaa digitaaliseen viidakkoon, joka elää vuorovaikutuksessa katsojan kanssa. Jalkojen alla ui valas, ja olkapäälle ilmestyy perhonen. Seinä alkaa kukkia, kun sitä koskee. ­Teos muodostaa oman ekosysteeminsä, jossa toiset lajit kukoistavat ja toiset katoavat.

Installaatio muistuttaa huvipuiston peililabyrinttia, jossa heijastusten sekaan on helppo eksyä.

Taiteilijaryhmä on tarkoituksella halunnut tehdä tilasta vaikeasti hahmotettavan, eikä edes ovia ole merkitty selvästi.

Eksyminen virtuaaliviidakossa tuntuu aluksi sympaattiselta, mutta nopeasti iloon alkaa sekoittua ärtymystä. Ilman apua en olisi löytänyt reittiä eteenpäin. Ennen sisään astumista kannattaakin vilkaista näyttely­esitteen karttaa, jotta osaa tarvittaessa suunnistaa viidakosta ulos.

Huvipuisto ei olisi mitään ilman vuoristorataa. Sen tarjoaa näyttelyn vaikuttavin teos, ytimekkäästi nimetty Crows are Chased and the Chasing Crows are Destined to be Chased as well, Transcending Space (2017). Siinä japanilaisten myyttien kolmijalkaiset Yatagarasu-korpit johdattavat kosmiselle lentomatkalle, jossa fyysisen tilan rajat hämärtyvät ja jalat uhkaavat pettää alta.

Korppien lehahtaessa lentoon käsitys tilasta katoaa ja koko sali alkaa kieppua silmissä. Lintujen matka vie ulkoavaruuden pimeyteen, jota tyhjästä puhkeavat kukat valaisevat. Jos näyttelyn aiemmat teokset olivat vaikuttavia, tämä on suorastaan huikea.

Teoksen illuusio tuntuu koko kehossa. Iho väreilee kanan­lihalla, jalat vapisevat ja pulssi nousee. Puren sormeani, jotta en haukkoisi henkeäni ääneen.

Huomaan, että silmäkulmani alkavat kostua. Ohikiitävän hetken muistan sen lapsenomaisen innostuksen, joka sai minut, niin kuin varmasti monen muun, alkujaan kiinnostumaan taiteesta – sen puhtaan, vatsanpohjassa tuntuvan ällistyksen, kun kokee jotain, jonka ei tiennyt olevan edes mahdollista.

Fakta

Amos Rex


 Uusi taidemuseo, jonka 2 170 neliömetrin näyttely­tila on louhittu Lasipalatsin aukion alle. Vuonna 1936 valmistunut Lasipalatsi on samalla kunnostettu.

 Suunnitellut JKMM arkkitehdit, pääsuunnittelijanaan Asmo Jaaksi.

 Suunnittelu alkoi 2013, rakentaminen 2016.

 Rakennusbudjetti oli noin 50 miljoonaa.

 Omistaja on Amos Andersonin taidemuseota yllä pitävä Konstsamfundet -säätiö.

 Amos Rex on avoinna ma ja pe 11–18, ke ja to 11–20, la ja su 11–17. Tiistaisin museo on suljettu. Liput 5–18 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.  www.amosrex.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taidemuseot
 • Näyttelyarvostelut
 • Kuvataide
 • Amos Rex
 • Harri Mäcklin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  7. 7

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan
  3. Jo kolmas nainen syyttää tuomariehdokas Kavanauhg’ta seksuaalisesta ahdistelusta – sanoo tulleensa myös joukko­raiskatuksi juhlissa, joissa tämä oli läsnä
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa suorassa lähetyksessä
  5. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  6. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  7. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  8. Tunti sitten
  9. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  10. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  13. Näytä lisää