Kulttuuri

”Välillä komedioita harjoitellaan kuin murhenäytelmiä” – Näyttelijä Lasse Karkjärvi uskoo, että raskaasta työstä voi selviytyä parhaiten leikkimällä kuin lapsi

Ajatus omasta taiteilijuudesta olisi voinut kasvaa mielessä suuremmaksi, ellei Jouko Turkka olisi tullut teatterikouluun ja hajottanut koko pakkaa, Lasse Karkjärvi sanoo.

Ei voi olla totta, ajatteli Lasse Karkjärvi ja löi puhelimen luurin nopeasti takaisin paikoilleen.

Hän oli soittanut lauantaina kesken työpäivänsä Teatterikorkeakoulun numeroon. Kukaan ei vastannut, mutta soittajia varten tallennettuun viestiin oli lueteltu kaikkien kouluun hyväksyttyjen nimet. Karkjärvi oli juuri kuullut omansa.

”En uskonut sitä vaan palasin takaisin töihin. Myöhemmin siskoni varmisti asian soittamalla toisen kerran. Ja sen jälkeen kesä tuntui olevan yhtä juhlaa.”

Tuona kesänä 1981 Karkjärvi pakkasi tavaransa ja muutti Loviisasta Helsinkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karkjärven perhe oli muuttanut töiden perässä Loviisaan, Valkoon, kun poika oli kahden. Siellä oli satama ja Rauma-Repola Oy.

”Olen duunariperheestä ja kasvanut tehtaan varjossa. Olen onnellinen, että sain elää siellä. Mitään ylimääräistä meillä ei ollut, mutta sain aina rakkautta, ruokaa ja puhtaat vaatteet.”

Tehtaalla Karkjärvi itse ei kuitenkaan ollut edes kesätöissä. Hän oli K-kaupan juoksupoikana ja myöhemmin myyjänä Elannolla.

Lopulta hän pääsi tekemään Elannon mainoksia ja somistamaan näyteikkunoita.

”Tykkäsin siitä ihan älyttömästi ja olisin varmasti lähtenyt opiskelemaan kaupan alaa ja mainontaa, ellei minusta olisi tullut näyttelijää.”

Tai sitten hänestä olisi voinut tulla pappi. Pienenä Karkjärvi kävi äitinsä kanssa kirkossa. Urkumusiikki, tunnelma ja papin esiintyminen vetosivat häneen, eräänlaista näytelmää sekin oli.

Joskus motivaation voi löytää tekemisen kautta. Näytteleminen ei alkuun ollut Karkjärvelle mikään intohimo, vaikka hän ystäviensä kanssa perusti Loviisaan pienen harrastajateatterin 1979.

Kun pari kaveria siitä haki Teatterikorkeaan, päätti Karkjärvikin kokeilla – ja kolmas kerta sanoi toden.

Opiskelupaikan saaminen oli myös vanhemmille iso asia.

”Faijani ei juuri koskaan liikuttunut, mutta silloin näin, että hän oli todella ylpeä. Tietysti heti perään muistutettiin, ettei saa alkaa luulla itsestään liikoja.”

Tuollaiseen arvomaailmaan oli Karkjärven mukaan tehdas­yhteisössä kasvettu. Elämä oli kiinni realiteeteissa ja yhdessä sovituissa rajoissa. Ajateltiin muita ennemmin kuin itseä, keitettiin pottuja eikä haaveksittu maineesta ja mammonasta.

Ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana Karkjärvi soitti usein kotiin vanhemmilleen. Hän oli innoissaan Sinikka Sokan ja Seppo Kolehmaisen kaltaisista opettajista, joita oli nähnyt aiemmin vain televisiossa.

Karkjärvi sanoo, että ajatus omasta taiteilijuudesta olisi voinut kasvaa mielessä suuremmaksi, ellei Jouko Turkka olisi tullut taloon ja hajottanut koko pakkaa – toiminta muuttui niin fyysiseksi, ettei pää aina ehtinyt tajuta, mitä haettiin.

”Kroppani meni ylikuntoon ja olin kaksi kuukautta kuumeessa. Lepäämiseen ei ollut aikaa.”

Opiskelijakaverit kuitenkin pitivät toisistaan huolen, ja yhteishenki auttoi Karkjärven mukaan jaksamaan, vaikka välillä kauhu meinasikin vallata mielen.

Valmistumisen jälkeen vuonna 1985 Karkjärvi oli sekä vapaana näyttelijänä että kiinnitettynä muutamia vuosia Oulun kaupunginteatterissa ja Tampereen työväen teatterissa, kunnes jäi 1990-luvun alussa kokonaan freelanceriksi.

Teatterin lisäksi Karkjärvi on näytellyt koko ajan myös elokuvissa ja televisiosarjoissa, sekä erityisesti 1990-luvulla radiokuunnelmissa.

”Ne olivat hurjan mielenkiintoisia projekteja, joihin Yleis­radiolta pyydettiin. Omassa kuunnelmastudiossa näyttelijät tekivät suurimman osan tehosteäänistä.”

Kerran samaa kuunnelmaa oli tekemässä näyttelijä Eeva-Kaarina Volanen, jota Karkjärvi ihaili suuresti.

Kun tuli Karkjärven vuoro puhua idolilleen, hän alkoi hiota eikä saanut sanaa suustaan, ennen kuin oli saanut koottua itsensä ylimääräisen tauon aikana.

”Ohjaaja meinasi kuolla nauruun, kun kerroin hänelle syyn.”

Perinteen mukaan Karkjärven suvet menevät kesäteatterissa. Nyt juuri hän on saanut päätökseen Meri-Teijon Mathildedalin kesäteatterin esityksen Reinikainen.

Huumoria Karkjärvi pitää vaikeana lajina.

”Välillä komedioita harjoitellaan kuin murhenäytelmiä”, hän sanoo.

Näyttelijän työ on Karkjärven mukaan viha–rakkaus-suhde. Välillä päätään lyö seinään ja välillä kaikki sujuu kuin leikki. ”Mitä enemmän saa leikkiä ja olla kuin lapsi, sen parempi.”

Iän myötä hän on oppinut olemaan itselleen armollisempi. Kaikessa on kuitenkin kyse epäonnistumisen hyväksymisestä ja jonkin uuden löytämisestä.

”Saman kohtauksen treenaaminen kymmenen kertaa voi turhauttaa. Toisaalta juuri se yhdestoista kerta voi muuttaa kaiken.”

Kuka?

Lasse Johannes Karkjärvi


 Syntyi 1958 Hyvinkäällä.

 Valmistui Teatterikorkeakoulusta 1985.

 Kiinnitettynä näyttelijänä Oulun kaupunginteatterissa ja Tampereen työväen teatterissa.

 Vierailevana näyttelijänä mm. Turun kaupunginteatterissa ja Q-teatterissa.

 Näytellyt mm. elokuvissa Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva (1990), Liian paksu perhoseksi (1996) ja Prinsessa (2010) sekä tv-sarjoissa Fakta homma (1986–1998), Team Ahma (1998) ja Helppo elämä (2009).

 Useita radiokuunnelmia.

 Harrastaa kävelyä.

 Täyttää 60 vuotta torstaina 30. elokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 60-vuotias
 • Teatteri
 • Juha Riihimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jääkiekkoseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  3. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  4. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  5. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  6. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  7. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  8. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  9. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  10. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  11. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  12. Näytä lisää