Kulttuuri

”Välillä komedioita harjoitellaan kuin murhenäytelmiä” – Näyttelijä Lasse Karkjärvi uskoo, että raskaasta työstä voi selviytyä parhaiten leikkimällä kuin lapsi

Ajatus omasta taiteilijuudesta olisi voinut kasvaa mielessä suuremmaksi, ellei Jouko Turkka olisi tullut teatterikouluun ja hajottanut koko pakkaa, Lasse Karkjärvi sanoo.

Ei voi olla totta, ajatteli Lasse Karkjärvi ja löi puhelimen luurin nopeasti takaisin paikoilleen.

Hän oli soittanut lauantaina kesken työpäivänsä Teatterikorkeakoulun numeroon. Kukaan ei vastannut, mutta soittajia varten tallennettuun viestiin oli lueteltu kaikkien kouluun hyväksyttyjen nimet. Karkjärvi oli juuri kuullut omansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En uskonut sitä vaan palasin takaisin töihin. Myöhemmin siskoni varmisti asian soittamalla toisen kerran. Ja sen jälkeen kesä tuntui olevan yhtä juhlaa.”

Tuona kesänä 1981 Karkjärvi pakkasi tavaransa ja muutti Loviisasta Helsinkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karkjärven perhe oli muuttanut töiden perässä Loviisaan, Valkoon, kun poika oli kahden. Siellä oli satama ja Rauma-Repola Oy.

”Olen duunariperheestä ja kasvanut tehtaan varjossa. Olen onnellinen, että sain elää siellä. Mitään ylimääräistä meillä ei ollut, mutta sain aina rakkautta, ruokaa ja puhtaat vaatteet.”

Tehtaalla Karkjärvi itse ei kuitenkaan ollut edes kesätöissä. Hän oli K-kaupan juoksupoikana ja myöhemmin myyjänä Elannolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopulta hän pääsi tekemään Elannon mainoksia ja somistamaan näyteikkunoita.

”Tykkäsin siitä ihan älyttömästi ja olisin varmasti lähtenyt opiskelemaan kaupan alaa ja mainontaa, ellei minusta olisi tullut näyttelijää.”

Tai sitten hänestä olisi voinut tulla pappi. Pienenä Karkjärvi kävi äitinsä kanssa kirkossa. Urkumusiikki, tunnelma ja papin esiintyminen vetosivat häneen, eräänlaista näytelmää sekin oli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joskus motivaation voi löytää tekemisen kautta. Näytteleminen ei alkuun ollut Karkjärvelle mikään intohimo, vaikka hän ystäviensä kanssa perusti Loviisaan pienen harrastajateatterin 1979.

Kun pari kaveria siitä haki Teatterikorkeaan, päätti Karkjärvikin kokeilla – ja kolmas kerta sanoi toden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opiskelupaikan saaminen oli myös vanhemmille iso asia.

”Faijani ei juuri koskaan liikuttunut, mutta silloin näin, että hän oli todella ylpeä. Tietysti heti perään muistutettiin, ettei saa alkaa luulla itsestään liikoja.”

Tuollaiseen arvomaailmaan oli Karkjärven mukaan tehdas­yhteisössä kasvettu. Elämä oli kiinni realiteeteissa ja yhdessä sovituissa rajoissa. Ajateltiin muita ennemmin kuin itseä, keitettiin pottuja eikä haaveksittu maineesta ja mammonasta.

Ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana Karkjärvi soitti usein kotiin vanhemmilleen. Hän oli innoissaan Sinikka Sokan ja Seppo Kolehmaisen kaltaisista opettajista, joita oli nähnyt aiemmin vain televisiossa.

Karkjärvi sanoo, että ajatus omasta taiteilijuudesta olisi voinut kasvaa mielessä suuremmaksi, ellei Jouko Turkka olisi tullut taloon ja hajottanut koko pakkaa – toiminta muuttui niin fyysiseksi, ettei pää aina ehtinyt tajuta, mitä haettiin.

”Kroppani meni ylikuntoon ja olin kaksi kuukautta kuumeessa. Lepäämiseen ei ollut aikaa.”

Opiskelijakaverit kuitenkin pitivät toisistaan huolen, ja yhteishenki auttoi Karkjärven mukaan jaksamaan, vaikka välillä kauhu meinasikin vallata mielen.

Valmistumisen jälkeen vuonna 1985 Karkjärvi oli sekä vapaana näyttelijänä että kiinnitettynä muutamia vuosia Oulun kaupunginteatterissa ja Tampereen työväen teatterissa, kunnes jäi 1990-luvun alussa kokonaan freelanceriksi.

Teatterin lisäksi Karkjärvi on näytellyt koko ajan myös elokuvissa ja televisiosarjoissa, sekä erityisesti 1990-luvulla radiokuunnelmissa.

”Ne olivat hurjan mielenkiintoisia projekteja, joihin Yleis­radiolta pyydettiin. Omassa kuunnelmastudiossa näyttelijät tekivät suurimman osan tehosteäänistä.”

Kerran samaa kuunnelmaa oli tekemässä näyttelijä Eeva-Kaarina Volanen, jota Karkjärvi ihaili suuresti.

Kun tuli Karkjärven vuoro puhua idolilleen, hän alkoi hiota eikä saanut sanaa suustaan, ennen kuin oli saanut koottua itsensä ylimääräisen tauon aikana.

”Ohjaaja meinasi kuolla nauruun, kun kerroin hänelle syyn.”

Perinteen mukaan Karkjärven suvet menevät kesäteatterissa. Nyt juuri hän on saanut päätökseen Meri-Teijon Mathildedalin kesäteatterin esityksen Reinikainen.

Huumoria Karkjärvi pitää vaikeana lajina.

”Välillä komedioita harjoitellaan kuin murhenäytelmiä”, hän sanoo.

Näyttelijän työ on Karkjärven mukaan viha–rakkaus-suhde. Välillä päätään lyö seinään ja välillä kaikki sujuu kuin leikki. ”Mitä enemmän saa leikkiä ja olla kuin lapsi, sen parempi.”

Iän myötä hän on oppinut olemaan itselleen armollisempi. Kaikessa on kuitenkin kyse epäonnistumisen hyväksymisestä ja jonkin uuden löytämisestä.

”Saman kohtauksen treenaaminen kymmenen kertaa voi turhauttaa. Toisaalta juuri se yhdestoista kerta voi muuttaa kaiken.”

Kuka?

Lasse Johannes Karkjärvi


 Syntyi 1958 Hyvinkäällä.

 Valmistui Teatterikorkeakoulusta 1985.

 Kiinnitettynä näyttelijänä Oulun kaupunginteatterissa ja Tampereen työväen teatterissa.

 Vierailevana näyttelijänä mm. Turun kaupunginteatterissa ja Q-teatterissa.

 Näytellyt mm. elokuvissa Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva (1990), Liian paksu perhoseksi (1996) ja Prinsessa (2010) sekä tv-sarjoissa Fakta homma (1986–1998), Team Ahma (1998) ja Helppo elämä (2009).

 Useita radiokuunnelmia.

 Harrastaa kävelyä.

 Täyttää 60 vuotta torstaina 30. elokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 60-vuotias
 • Teatteri
 • Juha Riihimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  7. 7

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  8. 8

   Neljä miestä tuomittiin 19-vuotiaan raiskauksesta Seinäjoella

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   ”Kela ei ole kiinnostunut asiakkaidensa parisuhdetilanteesta”, kertoo Kelan etuuspäällikkö – mieheltä evättiin tukia juuri parisuhde­olettaman takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  7. 7

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää