Kulttuuri

Manserockmusikaali Vuonna 85 oli jättihitti, joka pyöri Tampereella seitsemän vuotta – nyt tekijät yrittävät toistaa tempun Tahtien sodalla Hämeenlinnassa

Riku Suokkaan ja Heikki Syrjän Tahtien sota on iskelmällä, popilla ja rockilla täytetty musiikkikomedia, jossa Seinäjoen tangomafia on vallannut Suomen ja kieltänyt länsimaiset vaikutteet. Yhtenä päätähtenä on jälleen Sami Hintsanen.

Eihän sitä vielä ensi-illan aikana tiennyt. Ei osannut arvata, miten suosittu esityksestä tulisi, todellinen hitti ja kaikkien aikojen menestys.

Näyttelijä Sami Hintsanen ei osaa sanoa jotain tiettyä yksittäistä hetkeä, jolloin hän sen ymmärsi. Mutta kun Vuonna 85 -musikaalia oli esitetty Tampereen Työväen Teatterissa pari kolme vuotta, suosio näytti jo loppumattomalta.

”Silloin se räjähti silleen, että oltaisiin voitu maanantaina ­aamulla yhdeksältä esittää sitä, ja katsomo olisi ollut ihan täynnä. Siitä tuli ilmiö”, Hintsanen muistelee.

Toinen käsikirjoittaja Heikki Syrjä ja ohjaaja Riku Suokas muistavat kyllä aistineensa jo koeyleisön fiiliksestä, että esitys upposi heihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Muistan, että oli sellainen hyminä, joka yleisöstä joskus lähtee, kun ne tykkäävät. Se positiivinen vire kantoi vuosikaudet läpi. Vaikken minä sen varaan olisi mitään vetoa lähtenyt lyömään”, Syrjä kertoo.


Vuonna 85 -musikaalia esitettiin Tampereella vuodesta 2006 ja siitä tehtiin eri versioita. Viimeinen esitys oli vuonna 2012. Kaikkiaan musikaalin näki lähes 300 000 katsojaa. Rockmusiikilla höystetty 85 on yhä 2000-luvun menestynein kotimainen musikaali.

Nyt sen tekijät yrittävät uusia tempun Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan teatterissa saa lauantaina ensi-iltansa musiikkikomedia Tahtien sota, jonka tarina kuulostaa varsin lennokkaalta.

Eletään kuvitteellista vuotta 1995. On lama, eikä Suomi kuulu Euroopan unioniin. Suomesta on tullut suljettu yhteiskunta, jossa valtaa pitää Seinäjoen tangomafia. Vain tango- ja iskelmämusiikki ovat voimissaan. Kaikki ulkomaiset vaikutteet on kielletty ja pop-, rock-, disco- ja jazzmusiikin soittamisesta sekä kuuntelemisesta seuraa rangaistus.

”Seinäjoen johtava tango­mafia ja valtiovalta haluavat suosia kansallisia ominaispiirteitä, jotka suomalaisissa on katsottu, että se on melankolia ja synkkyys. Sitä tarjotaan, ja muuta ei saa”, Syrjä kuvailee.


Seinäjoen Imperiumi pitäisi murtaa, mutta ensin tarvitaan sankari, joka pystyy kokoamaan joukot ja johdattamaan ne taisteluun. Ihan täyttä ”georgelucasta” siis. Tarinan pohjana onkin käytetty samaa Joseph Cambellin sankarimytologiateosta, johon myös George Lucasin Tähtien sota -elokuvasarja pohjautuu.

”Meillä oli jo hyvän aikaa ollut ajatuksissa, että tehtäisiin musikaali, joka sijoittuisi tanssilava- ja iskelmämaailmaan. Siitä se siemen lähti, että entäs jos tehtäisiin sankaritarina”, Suokas kertoo.

Tarinan Skywalkeria, Petriä, näyttelee Mikko Töyssy ja hänen viisasta apuriaan ja neuvonantajaa Sami Hintsanen, tämän tarinan Obi wan Kenobi.


Suokkaan mukaan musikaalin tarinan voi lukea satiirina tästä ajasta, siitä mitä voisi tapahtua, jos rajat menisivät kiinni.

”Kerromme sen komedian keinoin, ja komediasta kun puhutaan, viedään asioita äärimmilleen. Tämä musikaali on aika ajankohtainen juuri nyt osana sitä keskustelua, mitä käydään ­Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. On eristäytymis­halua, Britannian lähtöä, muureja rakennetaan…”, Suokas sanoo.

Tahtien sota on Suokkaan ja Syrjän yhteistä käsialaa, ja myös yhdessä ohjattu. Manserock­musikaalin mestarikätilöt eivät suostu ottamaan suuria menestyspaineita uudesta teoksestaan.

”Aina kaikista jutuista tekijät ottavat paineita, jos halutaan, että tänne tulee väkeä. Sehän olisi hienoa, jos kaikista tulisi menestys”, he sanovat.

”Odotukset ovat samat kuin kasivitosella silloin: toivotaan, että tämä menee ensin vuoden, ja katsotaan sitten jatkoa.”

Vuonna 85 luotti 1980-luvun nostalgiaan ja manserockin jättiläisten Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan kappaleisiin. Nyt musiikin kirjo on paljon laajempi, Taikapeilistä ja Laura Voutilaisesta Ronnie James Dioon, Syrjä kertoo.

”Tämä on ihan täysverinen jukeboxmusikaali”, Suokas sanoo.

Sanalla tarkoitetaan teosta, joka on tehty olemassa olevien kappaleiden ympärille.

”Olemme yrittäneet noudattaa samaa valintaprosessia kuin 85:ssä. Kappaleiden pitäisi sopia niin hyvin, että ne edistävät tarinan maailmaa tai kertovat henkilön juuri sen hetkisistä tunteista. Olemme yrittäneet välttää päälle liimaavuutta, sitä, että kappale kertoisi vähän eri asiasta kuin mistä sen pitäisi.”

Tahtien sotaa tehdään huomattavasti pienemmällä esiintyjäporukalla kuin ”kasivitosta”. Siinä on vain kymmenen näyttelijää ja neljän hengen tanssiryhmä. Hämeenlinnan teatterin päänäyttämölle mahtuu 350 katsojaa, kun taas Tampereen Työväen Teatterin isossa salissa on tilaa yli 800 katsojalle. Vuonna 85 -musikaalin yleisö­lukujen saavuttaminen on aika ison työn takana.

Hintsasen mukaan ei ole mitään syytä olettaa, miksi tämäkin musikaali ei voisi löytää yleisöä.

85 ikään kuin todisti tietynlaisen teoksen rakenteen toimivuuden. Näyttelijän näkökulmasta kirjoittajien tapa rakentaa kohtauksia ja kirjoittaa on kyllä hyvin samankaltainen.”

Suomessa tykätään musikaaleista, ainakin sen perusteella, kuinka paljon teatterit niitä yleisölle tarjoavat.

Hintsanen toivoisi, että Suomessa tehtäisiin enemmän omaa tuotantoa, omia kantaesityksiä, ei vain kansainvälisiä menestysmusikaaleja.

”Toivoisin, että teatterit olisivat sillä lailla kunnianhimoisia. Kyllä Suomessa taitavia näytelmäkirjailijoita ja säveltäjiä on. Kansainvälisiä hittimusikaaleja näkee nykyisillä lentolippu­hinnoilla melko helposti vaikka Lontoossa. Tai sitten tehtäisiin ne täälläkin alkuperäiskielellä. Uskoisin, että suomalaisetkin olisivat siihen jo valmiita. Käännös on kuitenkin aina käännös, vaikka se olisi hyväkin”, hän sanoo.

”Se on myös teattereiden riskinottokyvystä kiinni. Jos kotimainen musikaali ei ole jukeboxmusikaali, se on totta kai iso tuotanto ja iso satsaus. On helpompi markkinoida tunnistettavia, isoja brändejä, jotka perustuvat usein kirjoihin ja elo­kuviin”, Hämeenlinnan teatterin johtajanakin työskennellyt Suokas toteaa.

”Jatkuvasti puhutaan kulttuurin rahoituksesta. Mielestäni ei olisi utopistinen ajatus, että valtio ja kunnat voisivat varmaan mielelläänkin tukea sitä ainakin nykyisessä määrin tai jopa enemmän, jos se sisältäisi suomalaisväestön laajempaa työllistämistä”, Syrjä sanoo.

Kolmikko toteaa myös, että kaikkien näytelmien ja musikaalien ei tarvitse olla aina yhteiskunnallisesti kantaaottavaa tai vakavaa.

Kyllä muuten Sami Hintsanen sittenkin muistaa, miten 85-musikaalin yleisönsuosio alkoi näkyä lavalle.

”Kun ei-tavanomainen teatteriyleisö alkoi löytää sitä. Kun Pentti Peruskatsojat alkoivat tulla sinne ja nauraa ja laulaa mukana”, hän sanoo.

”Esimerkiksi takavarikoidun viinan määrä ovimiehillä nousi räjähdysmäisesti”, Suokas lisää.

”Eturivissä saattoi istua nelikymppisiä ukkoja, joilla oli jalat näyttämöllä ja ne joivat viinaa pullosta”, Hintsanen kertoo.

Ihmiset lauloivat ja jopa kommentoivat repliikkejä. Esitystä tultiin nostalgiahuumassa katsomaan monta kertaa. Tahtien sodassa eletään 90-lukua. Sekin on jo nostalgista aikaa monelle.

Oletteko varautuneet, että tästäkin tulee yhtä pitkä rupeama?

”Emme me ainakaan”, kolmikko toteaa.

”Mutta ei mulla mitään sitä vastaan ole”, Hintsanen lisää.

Tahtien sota Hämeenlinnan teatterissa, ensi-ilta 1. syyskuuta. Korjattu 31.8. klo 14.20 Laura Voutilaisen nimi oikein.

Poiminta

Musikaalien syksy


Musikaalit näkyvät tänäkin syksynä monen teatterin ohjelmistossa.

Helsingin kaupunginteatterissa tuli 30.8. ensi-iltaan Cindy Lauperin musiikkiin perustuva Kinky Boots. Sen ohjaaja Samuli Harjanne te­kee myös Billy Elliotin Tampereen Työväen Teatteriin (ensi-ilta 18.10.).

Svenska Teaternissa nähdään Abba-säveltäjien Chess 18.10., Tu­russa Varissuo 7.9. ja Seinäjoella Kolmannen naisen lauluihin perustuva Tästä asti aikaa 26.10. Sound of Music tulee Lahteen (1.9.), Hair Jyväs­kylään (8.9.), Myrskyluodon Maija Vaasaan (8.9.).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Kulttuuri
 • Riitta Koivuranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  5. 5

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  6. 6

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  9. 9

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  10. 10

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää