Kulttuuri

Manserockmusikaali Vuonna 85 oli jättihitti, joka pyöri Tampereella seitsemän vuotta – nyt tekijät yrittävät toistaa tempun Tahtien sodalla Hämeenlinnassa

Riku Suokkaan ja Heikki Syrjän Tahtien sota on iskelmällä, popilla ja rockilla täytetty musiikkikomedia, jossa Seinäjoen tangomafia on vallannut Suomen ja kieltänyt länsimaiset vaikutteet. Yhtenä päätähtenä on jälleen Sami Hintsanen.

Eihän sitä vielä ensi-illan aikana tiennyt. Ei osannut arvata, miten suosittu esityksestä tulisi, todellinen hitti ja kaikkien aikojen menestys.

Näyttelijä Sami Hintsanen ei osaa sanoa jotain tiettyä yksittäistä hetkeä, jolloin hän sen ymmärsi. Mutta kun Vuonna 85 -musikaalia oli esitetty Tampereen Työväen Teatterissa pari kolme vuotta, suosio näytti jo loppumattomalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Silloin se räjähti silleen, että oltaisiin voitu maanantaina ­aamulla yhdeksältä esittää sitä, ja katsomo olisi ollut ihan täynnä. Siitä tuli ilmiö”, Hintsanen muistelee.

Toinen käsikirjoittaja Heikki Syrjä ja ohjaaja Riku Suokas muistavat kyllä aistineensa jo koeyleisön fiiliksestä, että esitys upposi heihin.

”Muistan, että oli sellainen hyminä, joka yleisöstä joskus lähtee, kun ne tykkäävät. Se positiivinen vire kantoi vuosikaudet läpi. Vaikken minä sen varaan olisi mitään vetoa lähtenyt lyömään”, Syrjä kertoo.


Vuonna 85 -musikaalia esitettiin Tampereella vuodesta 2006 ja siitä tehtiin eri versioita. Viimeinen esitys oli vuonna 2012. Kaikkiaan musikaalin näki lähes 300 000 katsojaa. Rockmusiikilla höystetty 85 on yhä 2000-luvun menestynein kotimainen musikaali.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt sen tekijät yrittävät uusia tempun Hämeenlinnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hämeenlinnan teatterissa saa lauantaina ensi-iltansa musiikkikomedia Tahtien sota, jonka tarina kuulostaa varsin lennokkaalta.

Eletään kuvitteellista vuotta 1995. On lama, eikä Suomi kuulu Euroopan unioniin. Suomesta on tullut suljettu yhteiskunta, jossa valtaa pitää Seinäjoen tangomafia. Vain tango- ja iskelmämusiikki ovat voimissaan. Kaikki ulkomaiset vaikutteet on kielletty ja pop-, rock-, disco- ja jazzmusiikin soittamisesta sekä kuuntelemisesta seuraa rangaistus.

”Seinäjoen johtava tango­mafia ja valtiovalta haluavat suosia kansallisia ominaispiirteitä, jotka suomalaisissa on katsottu, että se on melankolia ja synkkyys. Sitä tarjotaan, ja muuta ei saa”, Syrjä kuvailee.


Seinäjoen Imperiumi pitäisi murtaa, mutta ensin tarvitaan sankari, joka pystyy kokoamaan joukot ja johdattamaan ne taisteluun. Ihan täyttä ”georgelucasta” siis. Tarinan pohjana onkin käytetty samaa Joseph Cambellin sankarimytologiateosta, johon myös George Lucasin Tähtien sota -elokuvasarja pohjautuu.

”Meillä oli jo hyvän aikaa ollut ajatuksissa, että tehtäisiin musikaali, joka sijoittuisi tanssilava- ja iskelmämaailmaan. Siitä se siemen lähti, että entäs jos tehtäisiin sankaritarina”, Suokas kertoo.

Tarinan Skywalkeria, Petriä, näyttelee Mikko Töyssy ja hänen viisasta apuriaan ja neuvonantajaa Sami Hintsanen, tämän tarinan Obi wan Kenobi.


Suokkaan mukaan musikaalin tarinan voi lukea satiirina tästä ajasta, siitä mitä voisi tapahtua, jos rajat menisivät kiinni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kerromme sen komedian keinoin, ja komediasta kun puhutaan, viedään asioita äärimmilleen. Tämä musikaali on aika ajankohtainen juuri nyt osana sitä keskustelua, mitä käydään ­Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. On eristäytymis­halua, Britannian lähtöä, muureja rakennetaan…”, Suokas sanoo.

Tahtien sota on Suokkaan ja Syrjän yhteistä käsialaa, ja myös yhdessä ohjattu. Manserock­musikaalin mestarikätilöt eivät suostu ottamaan suuria menestyspaineita uudesta teoksestaan.

”Aina kaikista jutuista tekijät ottavat paineita, jos halutaan, että tänne tulee väkeä. Sehän olisi hienoa, jos kaikista tulisi menestys”, he sanovat.

”Odotukset ovat samat kuin kasivitosella silloin: toivotaan, että tämä menee ensin vuoden, ja katsotaan sitten jatkoa.”

Vuonna 85 luotti 1980-luvun nostalgiaan ja manserockin jättiläisten Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan kappaleisiin. Nyt musiikin kirjo on paljon laajempi, Taikapeilistä ja Laura Voutilaisesta Ronnie James Dioon, Syrjä kertoo.

”Tämä on ihan täysverinen jukeboxmusikaali”, Suokas sanoo.

Sanalla tarkoitetaan teosta, joka on tehty olemassa olevien kappaleiden ympärille.

”Olemme yrittäneet noudattaa samaa valintaprosessia kuin 85:ssä. Kappaleiden pitäisi sopia niin hyvin, että ne edistävät tarinan maailmaa tai kertovat henkilön juuri sen hetkisistä tunteista. Olemme yrittäneet välttää päälle liimaavuutta, sitä, että kappale kertoisi vähän eri asiasta kuin mistä sen pitäisi.”

Tahtien sotaa tehdään huomattavasti pienemmällä esiintyjäporukalla kuin ”kasivitosta”. Siinä on vain kymmenen näyttelijää ja neljän hengen tanssiryhmä. Hämeenlinnan teatterin päänäyttämölle mahtuu 350 katsojaa, kun taas Tampereen Työväen Teatterin isossa salissa on tilaa yli 800 katsojalle. Vuonna 85 -musikaalin yleisö­lukujen saavuttaminen on aika ison työn takana.

Hintsasen mukaan ei ole mitään syytä olettaa, miksi tämäkin musikaali ei voisi löytää yleisöä.

85 ikään kuin todisti tietynlaisen teoksen rakenteen toimivuuden. Näyttelijän näkökulmasta kirjoittajien tapa rakentaa kohtauksia ja kirjoittaa on kyllä hyvin samankaltainen.”

Suomessa tykätään musikaaleista, ainakin sen perusteella, kuinka paljon teatterit niitä yleisölle tarjoavat.

Hintsanen toivoisi, että Suomessa tehtäisiin enemmän omaa tuotantoa, omia kantaesityksiä, ei vain kansainvälisiä menestysmusikaaleja.

”Toivoisin, että teatterit olisivat sillä lailla kunnianhimoisia. Kyllä Suomessa taitavia näytelmäkirjailijoita ja säveltäjiä on. Kansainvälisiä hittimusikaaleja näkee nykyisillä lentolippu­hinnoilla melko helposti vaikka Lontoossa. Tai sitten tehtäisiin ne täälläkin alkuperäiskielellä. Uskoisin, että suomalaisetkin olisivat siihen jo valmiita. Käännös on kuitenkin aina käännös, vaikka se olisi hyväkin”, hän sanoo.

”Se on myös teattereiden riskinottokyvystä kiinni. Jos kotimainen musikaali ei ole jukeboxmusikaali, se on totta kai iso tuotanto ja iso satsaus. On helpompi markkinoida tunnistettavia, isoja brändejä, jotka perustuvat usein kirjoihin ja elo­kuviin”, Hämeenlinnan teatterin johtajanakin työskennellyt Suokas toteaa.

”Jatkuvasti puhutaan kulttuurin rahoituksesta. Mielestäni ei olisi utopistinen ajatus, että valtio ja kunnat voisivat varmaan mielelläänkin tukea sitä ainakin nykyisessä määrin tai jopa enemmän, jos se sisältäisi suomalaisväestön laajempaa työllistämistä”, Syrjä sanoo.

Kolmikko toteaa myös, että kaikkien näytelmien ja musikaalien ei tarvitse olla aina yhteiskunnallisesti kantaaottavaa tai vakavaa.

Kyllä muuten Sami Hintsanen sittenkin muistaa, miten 85-musikaalin yleisönsuosio alkoi näkyä lavalle.

”Kun ei-tavanomainen teatteriyleisö alkoi löytää sitä. Kun Pentti Peruskatsojat alkoivat tulla sinne ja nauraa ja laulaa mukana”, hän sanoo.

”Esimerkiksi takavarikoidun viinan määrä ovimiehillä nousi räjähdysmäisesti”, Suokas lisää.

”Eturivissä saattoi istua nelikymppisiä ukkoja, joilla oli jalat näyttämöllä ja ne joivat viinaa pullosta”, Hintsanen kertoo.

Ihmiset lauloivat ja jopa kommentoivat repliikkejä. Esitystä tultiin nostalgiahuumassa katsomaan monta kertaa. Tahtien sodassa eletään 90-lukua. Sekin on jo nostalgista aikaa monelle.

Oletteko varautuneet, että tästäkin tulee yhtä pitkä rupeama?

”Emme me ainakaan”, kolmikko toteaa.

”Mutta ei mulla mitään sitä vastaan ole”, Hintsanen lisää.

Tahtien sota Hämeenlinnan teatterissa, ensi-ilta 1. syyskuuta. Korjattu 31.8. klo 14.20 Laura Voutilaisen nimi oikein.

Poiminta

Musikaalien syksy


Musikaalit näkyvät tänäkin syksynä monen teatterin ohjelmistossa.

Helsingin kaupunginteatterissa tuli 30.8. ensi-iltaan Cindy Lauperin musiikkiin perustuva Kinky Boots. Sen ohjaaja Samuli Harjanne te­kee myös Billy Elliotin Tampereen Työväen Teatteriin (ensi-ilta 18.10.).

Svenska Teaternissa nähdään Abba-säveltäjien Chess 18.10., Tu­russa Varissuo 7.9. ja Seinäjoella Kolmannen naisen lauluihin perustuva Tästä asti aikaa 26.10. Sound of Music tulee Lahteen (1.9.), Hair Jyväs­kylään (8.9.), Myrskyluodon Maija Vaasaan (8.9.).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Kulttuuri
 • Riitta Koivuranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Niinistö IS:lle: Haravoinnista ei ollut puhetta

  9. 9

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  10. 10

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  8. 8

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää