Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Venäläiselokuva talvisodasta nousi suosioon Yhdysvalloissa – Suomessa dokumentti haluttiin leikata uudestaan ja saada näyttämään typerältä

Neuvostoliitto valmisti dokumentin talvisodasta heti sodan päättymisen jälkeen. ”Näe kohuttu puna-armeija tositoimissa pohjoisella rintamalla”, luki elokuvan mainoksessa Washington Postissa vuonna 1941.

Yhdys­valta­laisessa sano­maleh­dessä The Washington Postissa julkaistiin 1. syyskuuta 1941 ajan tavan mukaisesti mainoksia kaupungissa pyörivistä elokuvista. Yksi teatteri esitti Ingrid Bergmanin uutta elokuvaa, toinen Marx-veljesten komediaa.

Yksi ilmoituksista oli suomalaisittain erittäin kiinnostava. Siinä kehuttiin isoilla kirjaimilla sotaelokuvaa, joka oli juuri saatu Washingtonissa ohjelmistoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näe kohuttu puna-armeija tositoimissa pohjoisella rintamalla”, ilmoitus kirkui.

Elokuva oli nimeltään Mannerheim ­Line. Talvisodasta kertova dokumentaarinen elokuva on neuvostoliittolaista tekoa. Sen venäjänkielinen alkuperäisnimi on Linija Mannergeima, ja se on yksi ensimmäisiä talvisotaa kuvaavia elokuvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvostoliittolainen dokumentti valmistui leningradilaisessa elokuvastudiossa keväällä 1940, vain viikkoja talvisodan päättymisen jälkeen.

Antero Uiton ja Carl-Fredrik Geustin kirjassa Mannerheim-linja – Talvisodan legenda kerrotaan, miten elokuva syntyi.

Ohjaajia oli useita, samoin kuvaajia, ja lähtökohtana oli, että taisteluista haluttiin esittää paljon kuvaa. Selvää oli sekin, että puna-armeija haluttiin näyttää voittoisana. Uiton ja Geustin kirjan mukaan kuvaajien varusteisiin kuului kolmikiloisen kameran lisäksi kivääri ja kranaatteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valmiissa filmissä näkyy muun muassa palavaa Viipuria, kuolleita ja vangiksi jääneitä suomalaissotilaita, punalippu nousemassa Sergejeffin oluttehtaan katolle sekä voitonparaati Leningradissa. Karttagrafiikassa esitellään suomalaisten kuulun puolustuslinjan, Mannerheim-linjan, rakennetta ja asemapaikkoja.

Elokuva on katsottavissa YouTubesta. Versio on venäjänkielinen.



Ensiesitys oli ”valikoidulle yleisölle” Moskovassa huhtikuussa 1940. Ei ole tiedossa, oliko näytös Kremlissä ja istuiko filmihullu Josif Stalin katsomossa. Uiton ja Geustin kirja kuitenkin kertoo, miten yleisö mykistyi elokuvan realismista, vaikka ”rumat” kuvat oli poistettu. Raain mate­riaali oli siis jäänyt leikkauspöydälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvostoliitossa Linija Mannergeiman tekijöitä palkittiin Stalin-palkinnolla. Elokuvasta tuli propagandan ässäkortti ja sitä esitettiin pian laajasti Yhdysvalloissakin. Huomiota tuli: Saksasta Yhdysvaltoihin paennut elokuvatutkija Siegfried Kracauer vertaili Mannerheim Linea 1940-luvulla natsipropagandaan, Voitto lännessä ja Ilmataistelut Puolassa -elokuviin.

Kracauerin englanninkielinen kirja elokuvapropagandasta on luettavissa verkossa tästä linkistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvalloissa Mannerheim Line puhutti, sillä talvisota kiinnosti laajemminkin.

Ensimmäinen toista maailmansotaa käsitellyt Broadway-näytelmä oli huhtikuussa 1940 ensi-iltaan tullut There Shall Be No Night. Raamatusta nimen saanut talvisotanäytelmä on oma tarinansa. Näytelmässä kirjailija Robert E. Sherwood käsittelee vapautta ja barbarismia kertoen suomalaisesta Nobel-palkitusta Valkonen-nimisestä tiedemiehestä, joka luopuu pasifismista poikansa kaaduttua rintamalla.

There Shall Be No Night voitti vuoden parhaan näytelmän Pulitzerin ja perheen pojan roolissa oli sittemmin kuulu filmitähti Montgomery Clift. Näytelmää esitettiin sotavuosina osin uudelleenkirjoitettuna vielä 1944, tuolloin Lontoossa. Näytökset päättyivät, kun pommi osui teatteriin. Näytelmää ei ole esitetty Suomessa.

Lisää taustatietoa There Shall Be No Nightista voi lukea tästä yhdysvaltalaisen teatteritutkija Thomas. F. Connollyn englanninkielistä artikkelista.

Myös Mannerheim Line sai huomiota Yhdysvalloissa – eri mielessä kuitenkin.

”Joillekin elokuva ei taidakaan kertoa siitä, miten Suomi juonitteli Neuvostoliiton valtaamista (tätä kertoja väittää), vaan siitä, miten pitkään ja uhrautuvasti suomalaiset torjuivat häikäilemätöntä hyökkääjää, joka lopulta heidät nujersi”, kirjoitti kriitikko Hobe Morrison elokuvalehti Varietyssa joulukuussa 1940.

Yhdysvalloissa Mannerheim Linea mainostettiin elokuvana unohtumattomaksi – ja arvostelija Morrisonkin piti elokuvaa sellaisena –, mutta ei välttämättä siinä mielessä, miten tekijät olivat ajatelleet. Morrison huomautti äänitehosteiden koomisuudesta ja kuvaili, miten elokuvassa punainen sotakone vyöryy ”yhden maailman sivistyneimmän, lainkuuliaisimman ja rauhaa rakastavimman maan” päälle.

”Pienen ja urhean Suomen.”

Suomen maakuva oli siis aika kohdallaan Yhdysvalloissa, ainakin tuohon aikaan. The New York Timesin arvostelija Bosley Crowther oli samoilla linjoilla kuin Variety. Crowtherin mielestä Mannerheim Line oli elokuvana väkivaltainen mutta myös tylsä ja vähän asiaa valaiseva.

”Elokuva on yksitoikkoinen sarja kauniita kuvia: venäläissotilaat tarpovat hangessa Karjalan kannaksella, panssarivaunut ryskyvät metsässä, isoja aseita laukaistaan, ja kauas lentää sirpaleita.”

”Kuvallisena todistuksena neuvostoarmeijan väitetystä mahdista elokuva ei vakuuta”, Crowther kirjoitti 1940 ja totesi, että elokuva luonnollisesti korostaa suomalaisten aloittaneen talvisodan ja vaarantaneen Leningradin turvallisuuden.

Elokuvana Mannerheim Line oli Yhdysvalloissa suosittu, jopa pieni hitti. Variety uutisoi ensi-illan jälkeen, miten elokuva takoi dollareita käyttäen termiä ”kultakaivos” (box office bonanza). Suosiosta kielii sekin, että elokuvalehden Top Hits of The Week -listalla Mannerheim Line oli ykkössijalla Chicagossa jouluna 1940. Katsojia neuvostodokumentilla oli Yhdysvalloissa paljon, vähintään kymmeniä tuhansia.

Ennen tv:n tuloa uutismaiset filmit toimivat tiedonvälittäjinä ja Mannerheim ­Line oli ensimmäinen iso elokuva talvisodasta Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa oli 1940-luvulla myös paljon Neuvostoliitosta ja sosialismista innostunutta väkeä. Kommunistit myös järjestivät elokuvalle näytöksiä. Sittemmin unohdettu Mannerheim Line löytyy nykyään YouTubesta.

Yhdysvaltalaiset lehdet nostivat Mannerheim Linen esiin vielä kerran 1943. Yhdysvalloissa tuettiin tuolloin Neuvostoliittoa ja sota-apujärjestö julkaisi suositukset hyvistä elokuvista, jotka kuvaavat neuvostoelämäntapaa ja maata maailmansodassa. Mannerheim Line kuului tälle listalle.

Suomeen filmin kelat saatiin jatkosodan alussa, sotasaaliina. Saalis oli arvokas.

”Suomen hallitus ja eduskunta kutsuttiin katsomaan tätä talvisotafilmiä helmikuussa 1942. Näytös jo kertoo siitä, miten tärkeänä elokuvaa täällä pidettiin”, kertoo elokuvatutkija Jari Sedergren.

Keväällä 1942 päämaja antoi suomalaisille tekijöille – ryhmään kuuluivat muiden muassa nimekkäät Valentin Vaala ja Heikki Aho – määräyksen leikata elokuva uudelleen, kääntää neuvosto­propaganda vastapropagandaksi.

”Venäläisten elokuva haluttiin saada näyttämään typerältä. Hankkeesta luovuttiin, kun aikaa kului ja sota kääntyi. Suomalaisten vastaelokuva ei koskaan valmistunut.”

Tutkija Sedergren muistuttaa, miten propagandaa on aina ja kaikkialla, ja miten kriisiaikoina se on vain näkyvämpää.

”Hyvä propagandisti välttää suoranaista valehtelua. Mitä vähemmän ilmiselviä valheita, sen parempi. Ero valeuutiseen on siinä, että fake newseistä puhuvat eivät edes yritä kertoa mitään uutta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Talvisota
 • Historia
 • Kulttuuri
 • Kolumnit
 • Veli-Pekka Lehtonen
 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – HS näyttää EU:n pää­neuvottelijan lausunnon suorana juuri nyt

  7. 7

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  10. 10

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää