Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Venäläiselokuva talvisodasta nousi suosioon Yhdysvalloissa – Suomessa dokumentti haluttiin leikata uudestaan ja saada näyttämään typerältä

Neuvostoliitto valmisti dokumentin talvisodasta heti sodan päättymisen jälkeen. ”Näe kohuttu puna-armeija tositoimissa pohjoisella rintamalla”, luki elokuvan mainoksessa Washington Postissa vuonna 1941.

Yhdys­valta­laisessa sano­maleh­dessä The Washington Postissa julkaistiin 1. syyskuuta 1941 ajan tavan mukaisesti mainoksia kaupungissa pyörivistä elokuvista. Yksi teatteri esitti Ingrid Bergmanin uutta elokuvaa, toinen Marx-veljesten komediaa.

Yksi ilmoituksista oli suomalaisittain erittäin kiinnostava. Siinä kehuttiin isoilla kirjaimilla sotaelokuvaa, joka oli juuri saatu Washingtonissa ohjelmistoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näe kohuttu puna-armeija tositoimissa pohjoisella rintamalla”, ilmoitus kirkui.

Elokuva oli nimeltään Mannerheim ­Line. Talvisodasta kertova dokumentaarinen elokuva on neuvostoliittolaista tekoa. Sen venäjänkielinen alkuperäisnimi on Linija Mannergeima, ja se on yksi ensimmäisiä talvisotaa kuvaavia elokuvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvostoliittolainen dokumentti valmistui leningradilaisessa elokuvastudiossa keväällä 1940, vain viikkoja talvisodan päättymisen jälkeen.

Antero Uiton ja Carl-Fredrik Geustin kirjassa Mannerheim-linja – Talvisodan legenda kerrotaan, miten elokuva syntyi.

Ohjaajia oli useita, samoin kuvaajia, ja lähtökohtana oli, että taisteluista haluttiin esittää paljon kuvaa. Selvää oli sekin, että puna-armeija haluttiin näyttää voittoisana. Uiton ja Geustin kirjan mukaan kuvaajien varusteisiin kuului kolmikiloisen kameran lisäksi kivääri ja kranaatteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valmiissa filmissä näkyy muun muassa palavaa Viipuria, kuolleita ja vangiksi jääneitä suomalaissotilaita, punalippu nousemassa Sergejeffin oluttehtaan katolle sekä voitonparaati Leningradissa. Karttagrafiikassa esitellään suomalaisten kuulun puolustuslinjan, Mannerheim-linjan, rakennetta ja asemapaikkoja.

Elokuva on katsottavissa YouTubesta. Versio on venäjänkielinen.Ensiesitys oli ”valikoidulle yleisölle” Moskovassa huhtikuussa 1940. Ei ole tiedossa, oliko näytös Kremlissä ja istuiko filmihullu Josif Stalin katsomossa. Uiton ja Geustin kirja kuitenkin kertoo, miten yleisö mykistyi elokuvan realismista, vaikka ”rumat” kuvat oli poistettu. Raain mate­riaali oli siis jäänyt leikkauspöydälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvostoliitossa Linija Mannergeiman tekijöitä palkittiin Stalin-palkinnolla. Elokuvasta tuli propagandan ässäkortti ja sitä esitettiin pian laajasti Yhdysvalloissakin. Huomiota tuli: Saksasta Yhdysvaltoihin paennut elokuvatutkija Siegfried Kracauer vertaili Mannerheim Linea 1940-luvulla natsipropagandaan, Voitto lännessä ja Ilmataistelut Puolassa -elokuviin.

Kracauerin englanninkielinen kirja elokuvapropagandasta on luettavissa verkossa tästä linkistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvalloissa Mannerheim Line puhutti, sillä talvisota kiinnosti laajemminkin.

Ensimmäinen toista maailmansotaa käsitellyt Broadway-näytelmä oli huhtikuussa 1940 ensi-iltaan tullut There Shall Be No Night. Raamatusta nimen saanut talvisotanäytelmä on oma tarinansa. Näytelmässä kirjailija Robert E. Sherwood käsittelee vapautta ja barbarismia kertoen suomalaisesta Nobel-palkitusta Valkonen-nimisestä tiedemiehestä, joka luopuu pasifismista poikansa kaaduttua rintamalla.

There Shall Be No Night voitti vuoden parhaan näytelmän Pulitzerin ja perheen pojan roolissa oli sittemmin kuulu filmitähti Montgomery Clift. Näytelmää esitettiin sotavuosina osin uudelleenkirjoitettuna vielä 1944, tuolloin Lontoossa. Näytökset päättyivät, kun pommi osui teatteriin. Näytelmää ei ole esitetty Suomessa.

Lisää taustatietoa There Shall Be No Nightista voi lukea tästä yhdysvaltalaisen teatteritutkija Thomas. F. Connollyn englanninkielistä artikkelista.

Myös Mannerheim Line sai huomiota Yhdysvalloissa – eri mielessä kuitenkin.

”Joillekin elokuva ei taidakaan kertoa siitä, miten Suomi juonitteli Neuvostoliiton valtaamista (tätä kertoja väittää), vaan siitä, miten pitkään ja uhrautuvasti suomalaiset torjuivat häikäilemätöntä hyökkääjää, joka lopulta heidät nujersi”, kirjoitti kriitikko Hobe Morrison elokuvalehti Varietyssa joulukuussa 1940.

Yhdysvalloissa Mannerheim Linea mainostettiin elokuvana unohtumattomaksi – ja arvostelija Morrisonkin piti elokuvaa sellaisena –, mutta ei välttämättä siinä mielessä, miten tekijät olivat ajatelleet. Morrison huomautti äänitehosteiden koomisuudesta ja kuvaili, miten elokuvassa punainen sotakone vyöryy ”yhden maailman sivistyneimmän, lainkuuliaisimman ja rauhaa rakastavimman maan” päälle.

”Pienen ja urhean Suomen.”

Suomen maakuva oli siis aika kohdallaan Yhdysvalloissa, ainakin tuohon aikaan. The New York Timesin arvostelija Bosley Crowther oli samoilla linjoilla kuin Variety. Crowtherin mielestä Mannerheim Line oli elokuvana väkivaltainen mutta myös tylsä ja vähän asiaa valaiseva.

”Elokuva on yksitoikkoinen sarja kauniita kuvia: venäläissotilaat tarpovat hangessa Karjalan kannaksella, panssarivaunut ryskyvät metsässä, isoja aseita laukaistaan, ja kauas lentää sirpaleita.”

”Kuvallisena todistuksena neuvostoarmeijan väitetystä mahdista elokuva ei vakuuta”, Crowther kirjoitti 1940 ja totesi, että elokuva luonnollisesti korostaa suomalaisten aloittaneen talvisodan ja vaarantaneen Leningradin turvallisuuden.

Elokuvana Mannerheim Line oli Yhdysvalloissa suosittu, jopa pieni hitti. Variety uutisoi ensi-illan jälkeen, miten elokuva takoi dollareita käyttäen termiä ”kultakaivos” (box office bonanza). Suosiosta kielii sekin, että elokuvalehden Top Hits of The Week -listalla Mannerheim Line oli ykkössijalla Chicagossa jouluna 1940. Katsojia neuvostodokumentilla oli Yhdysvalloissa paljon, vähintään kymmeniä tuhansia.

Ennen tv:n tuloa uutismaiset filmit toimivat tiedonvälittäjinä ja Mannerheim ­Line oli ensimmäinen iso elokuva talvisodasta Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa oli 1940-luvulla myös paljon Neuvostoliitosta ja sosialismista innostunutta väkeä. Kommunistit myös järjestivät elokuvalle näytöksiä. Sittemmin unohdettu Mannerheim Line löytyy nykyään YouTubesta.

Yhdysvaltalaiset lehdet nostivat Mannerheim Linen esiin vielä kerran 1943. Yhdysvalloissa tuettiin tuolloin Neuvostoliittoa ja sota-apujärjestö julkaisi suositukset hyvistä elokuvista, jotka kuvaavat neuvostoelämäntapaa ja maata maailmansodassa. Mannerheim Line kuului tälle listalle.

Suomeen filmin kelat saatiin jatkosodan alussa, sotasaaliina. Saalis oli arvokas.

”Suomen hallitus ja eduskunta kutsuttiin katsomaan tätä talvisotafilmiä helmikuussa 1942. Näytös jo kertoo siitä, miten tärkeänä elokuvaa täällä pidettiin”, kertoo elokuvatutkija Jari Sedergren.

Keväällä 1942 päämaja antoi suomalaisille tekijöille – ryhmään kuuluivat muiden muassa nimekkäät Valentin Vaala ja Heikki Aho – määräyksen leikata elokuva uudelleen, kääntää neuvosto­propaganda vastapropagandaksi.

”Venäläisten elokuva haluttiin saada näyttämään typerältä. Hankkeesta luovuttiin, kun aikaa kului ja sota kääntyi. Suomalaisten vastaelokuva ei koskaan valmistunut.”

Tutkija Sedergren muistuttaa, miten propagandaa on aina ja kaikkialla, ja miten kriisiaikoina se on vain näkyvämpää.

”Hyvä propagandisti välttää suoranaista valehtelua. Mitä vähemmän ilmiselviä valheita, sen parempi. Ero valeuutiseen on siinä, että fake newseistä puhuvat eivät edes yritä kertoa mitään uutta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Talvisota
 • Historia
 • Kulttuuri
 • Kolumnit
 • Veli-Pekka Lehtonen
 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  3. 3

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  4. 4

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  5. 5

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  6. 6

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  7. 7

   Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla

  8. 8

   Enemmän rasvaa, vähemmän hiilihydraatteja: Harvardin yliopiston tutkimus selvitti, mikä ruokavalio tukee parhaiten laihdutuksen jälkeistä painonhallintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  10. 10

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  8. 8

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Enemmän rasvaa, vähemmän hiilihydraatteja: Harvardin yliopiston tutkimus selvitti, mikä ruokavalio tukee parhaiten laihdutuksen jälkeistä painonhallintaa Tilaajille
  3. Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella
  4. Uusi Mars-vieras tekee jotain, mihin aiemmat eivät ole pystyneet – HS:n inter­aktiivinen grafiikka esittelee maanantaina laskeutuvan InSight-aluksen Tilaajille
  5. Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla
  6. Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia Tilaajille
  7. Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt
  8. The Guardianin suurselvitys: Euroopan populistipuolueiden äänimäärät paisuneet yli kolminkertaisiksi 20 vuodessa
  9. Tunti sitten
  10. Voimakas räjähdys vaurioitti pahoin ravintolaa Malmössä – Pommiryhmä tutkii, henkilövahinkoja ei ilmeisesti ole sattunut
  11. 4 tuntia sitten
  12. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  13. Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja
  14. Näytä lisää